Radio Veronica week lang live vanaf het legendarische Veronicaschip in Amsterdam

Vanaf zaterdag 11 februari tot en met vrijdagavond 17 februari maakt Radio Veronica als vanouds live radio vanaf het beroemde Veronicaschip in Amsterdam. Het Veronicaschip, dat van 1964 tot 1974 de drijvende thuishaven was van Radio Veronica, ligt aan de kade van de NDSM-werf in Amsterdam en is de hele week gratis toegankelijk voor bezoekers die het leuk vinden de kunst van het radiomaken van dichtbij te aanschouwen. Ook is op het schip de Veronica Platenzaak te vinden, volledig gevuld met jaren 70 vinyl, voor het shoppen van de allerbeste platen uit dit rijke muziekdecennium. Aanleiding voor het uitwijken naar deze bijzondere locatie is de Super 70s themaweek die tegelijkertijd te horen is op zender: onder het motto WE.LOVE.MUSIC nemen dj’s hun luisteraars de hele week mee in het tijdperk van de funk, rock, punk en disco. Het Veronicaschip is geopend voor bezoekers op zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 18:00 uur en van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 18:00 uur.

image

Back to our roots

Het Veronicaschip (oorspronkelijk de Norderney) was van 18 april 1964 tot en met 31 augustus 1974 de drijvende thuishaven van Radio Veronica, waar iconen als Lex Harding, Joost den Draaijer en Tineke de Nooij het schip haar legendarische status bezorgden. Toen het schip tijdens een zware storm op zee van de ankers lossloeg, dreef het richting het strand van Scheveningen en kwam er een einde aan een tijdperk op zee.

Sinds 2013 ligt het Veronicaschip aan de NDSM-pier in Amsterdam waar het nog steeds een podium biedt aan muzikaal talent met o.a. de NAP Live Music Sessions en Club Fiducia. Voor grote namen als Duncan Laurence en Maan heeft het schip op deze manier een belangrijke rol in hun carrière gespeeld.

Dat Radio Veronica nu, ruim 50 jaar na dato, opnieuw zal uitzenden vanaf het schip is voor zenderbaas Rob Stenders de verwezenlijking van een kinderwens: “Ik heb mijn moeder tot wanhoop gedreven, ik was negen jaar en ik wilde elke dag naar Scheveningen om het schip te zien, ik zag mezelf daar ooit nog eens uitzenden.”

Veronica Platenzaak

Ook aan liefhebbers van vinyl is gedacht: gedurende de hele week is de Veronica Platenzaak dit keer namelijk te vinden op het Veronicaschip. De shop wordt geëxploiteerd door Concerto en is volledig gevuld met platen uit de jaren ’70.

Super 70s themaweek

Aanleiding voor de locatie-uitzending is de Super 70s themaweek, die van 11 februari tot en met 17 februari op zender te horen is. Gedurende deze week wordt dagelijks van 09:00 uur tot 19:00 uur de Super 70s Top 770 uitgezonden, die door de muziekredactie is samengesteld op basis van originele hitlijstnoteringen, de notering in de Radio Veronica Top 1000 Allertijden en de streamstarts. In de avond- en nachturen duiken de dj’s de diepte in van dit rijke muziekdecennium.

Voor wie de live radiouitzending van dichtbij wil meemaken én een mooie 70’s vinylplaat wil scoren, is het Veronicaschip geopend op zaterdag 11 en zondag 12 februari van 12:00 uur tot 18:00 uur en van maandag 13 tot en met vrijdag 17 februari van 09:00 uur tot 18:00 uur. 

16 Comments

  • Ik heb het geluk gehad dat ik zendschip 2 x van zeer dichtbij heb mogen zien.
   1 x toen het nog een zendschip was op de Noordzee en 1 x toen het lag afgemeerd was in Zoutkamp toen het werd omgebouwd.

  • Gelijk heb je Juul. Twee jaar later na de stranding bij Scheveningen kwam er op 31 augustus 1974 pas een verdrietig einde aan de zeezender Radio Veronica. Rob Stenders had dit toch iets beter moeten verifiëren.

   Grts Ad Tervoort Programma maker Heemskerk fm Veronica kenner

   • En volgens mij is dit niet ruim 50 jaar geleden, maar 49,5 jaar geleden.
    En nadat het schip op het strand heeft gelegen (bij Kijkduin toch?) was het alsnog ruim twee jaar een zendschip buiten territoriale wateren.
    Tot slot: het huidige Radio Veronica zendt niet uit vanaf het schip. Alleen de radioprogramma’s worden er gemaakt. Uitzenden gebeurt vanaf andere locaties, zoals zendtorens.
    Jammer genoeg kan ik er morgen niet heen, ik had graag nog eens een kijkje genomen.

  • Goed zo Juul ! 😉
   Bedankt voor het introduceren van goede muziek in Nederland. 😉
   Nu is het Cultureel Erfgoed….

   Veel goede muziek heeft NL helaas nooit bereikt.
   Zoek bij Youtube op TheLimePopsicle en oldolds53.

 1. @ Toy.

  Wat ik er soms van hoor maakt mij wel vrolijk. Een bevlogen man. Die als ie wat eerder, veel eerder, geboren was, zeker in het zeezenderteam had kunnen “aanmonsteren.”
  Hij heeft tenminste wel veel met muziek. En kom daar bij de huidige dj’s maar eens om.
  Dus, “hij is geslaagd”.

 2. “als vanouds live radio vanaf het Veronicaschip”? Leuk initiatief, maar wanneer je het echt wil doen “als vanouds” dan neem je de programma’s van tevoren op in Hilversum, op tapes of zo, die breng je dan naar de Norderney in een plastic ton en daar speel je ze op zender af 😉 Het enige wat straks niet live van boord komt, is het nieuws, en dat was vroeger juist het enige dat wèl live was. Strange days indeed.

  Alle gekheid op een stokje, ja, alleen de buitenkant van het schip doet nog aan Veronica denken, en het station van nu is niet meer hetzelfde, maarrr zoals Juul hierboven zegt, die Rob Stenders heeft een hart voor muziek en radio, en dat is te horen ook. Doen!

 3. Zeker waar over Rob Stenders, alleen erg jammer dat hij niet in de gaten heeft dat die Caroline Brouwer een enorme stoorzender is (en dan zeg ik het netjes) Solo is hij het best.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*