Patrick Kicken: Giel Beelen naar NPO Radio 2, promotie of degradatie?

[BLOG] Dat is nog eens nieuws. Giel Beelen, ’s lands bekendste radiodeejay, gaat van de ochtendshow op Radio Veronica naar de nog vroegere ochtendshow op NPO Radio 2, waar hij het tijdstip 04-06u dagelijks voor zijn rekening gaat nemen. Is het een promotie of degradatie? Is hij ‘veel te goed en bekend voor dit tijdstip’? Laten we het eens samen onder de loupe nemen.

Ze zaten er al een tijdje mee in hun maag bij NPO Radio 2. Naar verluidt zijn Dennis Ruyer en Michiel Veenstra al eerder gepolst voor dit vroege tijdstip, maar zij bedankten vriendelijk. Die laatstgenoemde schijnt er zelfs woest over te zijn geworden, toen ze met dit voorstel kwamen. Wat dachten ze wel niet! Nu gaat Giel het dus doen. En als je het mij vraagt doet hij er verstandig aan. Er is niks ergers dan bij de radiozender waar je werkt het gevoel te krijgen dat je vooral blij mag zijn dat je er mag werken. Voor jou tien anderen. En eerlijk is eerlijk, dat gevoel hebben ze hem natuurlijk toch gegeven de laatste tijd bij Radio Veronica. Hij kon weinig meer goed doen na allerlei akkefietjes. Kreeg pas op het laatste moment te horen ‘dat hij nog mocht blijven tot september 2021’.

En het blijft natuurlijk onrustig op de Bergweg in Hilversum bij Talpa. Wat wil je, met een opperbaas die zich met de details van je radioshow bemoeit. Dit is te lang, dat item moet eraf. Iedere dag is er wel weer een nieuw gerucht, over overnames en nieuwe kandidaten voor jouw ochtendshow. Ik zet mijn ballen nog steeds op Lex Gaarthuis, nu nog te horen bij Radio 10 in de avond. Hij is de geschikte man voor de opvolging van Giel in de ochtend, wat ik in de column ‘Exit Giel, Hallo Lex!’ al beschreef. En laten we eerlijk zijn, Giel is gewoon een publieke omroep man. Die wil gewoon lekker stoeien met nieuwe muziek, vage bandjes en gekke bellers. Ik heb zelf ook een tijdje het tijdstip 04-06u gedaan op 3FM en je kunt er naar hartelust experimenteren, met aardig nog wat trouwe, wakkere luisteraars. Het enige nadeel aan dit tijdstip is het tijdstip zelf, je slaapritme gaat helemaal naar de klote. Maar goed, Giel slaapt toch zelden tot nooit.

Zou me niks verbazen als hij ook nog muzikale vrijheid heeft afgedwongen; hij zal waarschijnlijk niet zo snel meer Red Hot Chili Peppers of Bryan Adams instarten. Zijn vriend Rob Stenders heeft goed zijn best gedaan voor hem. Waar hij eerst probeerde Ruyer naar NPO Radio 2 te halen, is het hem met zijn all time protegé Beelen wél gelukt. Hij zal zijn Platenbonanza mogen vervangen als Rob zich heeft opgesloten thuis en eerlijk is eerlijk: het doet je als jock ook goed als je bij het nummer 1 radiostation van Nederland te horen bent in plaats van bij de nummer 10. Het is ook wel weer tekenend voor wat er nog van het imago van Radio Veronica over is: waar je 10 tot 20 jaar geleden nog een moord zou plegen om voor het merk te werken, is er nu weinig elan meer van over. Zonde, eeuwig zonde, zeggen we dan.

Ik heb me op deze plek vaak uitgesproken over ons aller Giel. Het blijft het meest markante figuur in radioland. Maar op de een of andere manier blijf ik toch respect houden voor hem. Ik bedoel, welke andere prominente deejay zou jij dit zo zien doen? De liefde voor radio spat er vanaf. Maakt niet uit op welk tijdstip je me neerzet, ik wil gewoon radio maken vanuit het hart. Dat Robbie S ook zijn vriend Van Inkel een plekje bij NPO Radio 2 bezorgd heeft siert hem. Het is dat ik Rob een beetje op de teentjes getrapt heb met een eerdere column over zijn haat aan hitlijsten anders had hij mij ook nog wel ergens tussengepropt. Toch kun je dat beter aan Inkel en Beelen overlaten, bij hun brandt het radiovuur nog als vanouds, ik kan het met moeite en een hoop gewapper nog aan houden, twee uurtjes in de week. En wat ben ik toch blij dat ik dankzij deze columns persona non grata geworden ben op de Bergweg in Hilversum, bij Talpa Radio. Moet er niet aan denken dat ze me bellen om in die angstcultuur m’n kunstje te komen doen, met de rem d’r op. Bah. De Tour de France rijden op een eenwieler; doodvermoeiend.

Dat het overigens met name over Giel gaat op alle krantenwebsites en radioveteraan Van Inkel in een bijzin genoemd wordt vind ik ook wel weer typerend. Toen Giel naar Radio Veronica ging was het zelfs een persalarm bij het ANP en nu ook staat hij weer op NOS Teletekst pagina 101, bij het belangrijkste nieuws van dit moment. Het is echt duidelijk hoe de hazen lopen en wie er nog het meest ’top of mind’ is bij de journalisten en lezers. Het enige wat Talpa nu nog kan doen om hun smoel een beetje te redden, ook richting adverteerders, is Edwin Evers zo snel mogelijk vastleggen voor Radio 10. Als hij ook nog naar NPO Radio 2 of QMusic vertrekt dan kunnen ze de hut beter sluiten.

Patrick Kicken

27 Comments

 1. Eens! Ik vind het tijdstip wel een beetje te min voor Giel.
  Ik denk ook Lex in de ochtend bij Veronica. Daar moet nu toch echt iets gaan gebeuren. Jammer van het merk Veronica.

 2. @Patrick Ik denk dat Lex er ook wel wat van kan maken. Al is Evers binnen halen natuurlijk helemaal goed. De zender zal ook echt iets aan het muziekbeleid moeten (mogen) gaan doen.

 3. @Patrick Als ik Veronica en Radio 10 voor nu naast elkaar leg dan past Edwin Evers beter bij Radio 10. Dus er moet echt wel het nodige veranderen bij Veronica. De muziek, de programmering, de deprimerende studio etc.

 4. Ach waarom zou ik me er druk om maken. Ik ben nooit fan van Beelen geweest en vond ‘m ook totaal niet bij Veronica passen. Ben wel benieuwd wie ze op het oog hebben als opvolger. Tim Klijn lijkt mij een mooie optie en dan samen met Niels en Rick. Dan kan die irritante Genee ook snel van de zender af.

 5. Heren, wat zou je zeggen dat Giel “gered is door de gong?”
  Die mogelijkheid zie ik jullie niet noemen……………
  Het enige dat ik zie dat er weer allerlei namen hier de ronde doen. Het gaat hier over Giel en een beetje radio 2.

  Bij het Nederlands elftal heet dat ” er zijn 1000 bondscoaches”.

  En oh ja, ik ben geen “fan en luisteraar van Giel”

  • Precies Juul. Zo is het. Giel is gered van zijn ondergang. Want al mocht hij nog een jaartje door bij Talpa. Zijn einde daar was na dit jaar toch wel gekomen. Die 04.00 – 06.00u ziet Giel als een opgang naar meer. Hij is allang blij dat hij weg is uit het onzekere wespennest van Talpa. En nu weer lekker veilig bij de NPO aan de gang kan. Als er in de toekomst iemand uit de dagprogrammering verdwijnt is Giel de eerste opvolger. Tot die tijd zit hij met veel genoegen in de vroege wachtkamer.

 6. Evers en zijn sidekicks met henk blok in de veronica ochtend zou top zijn,en de muziek bepaald hijzelf toch samen met rick.
  En als het Evers niet meer lukt om de cijfers omhoog te halen…trek dan de stekker er maar uit, dan hebben we gelukkig de historie van veronica nog.

 7. Als Giel van een zender verdwijnt, is dat sowieso goed nieuws voor die zender. Hoewel Veronica behoorlijk is afgetakeld, mede door de liefde van de Mol voor Radio 10, kan de ochtend alleen maar leuker worden zonder Giel.
  Wat een vreselijke eigenpijper is dat.
  En tsja Veronica. Wat een talent is daar allemaal niet weggestuurd in het verleden. De mensen die niet alleen Veronica groot hebben gemaakt, maar zonder wie ook de radio in Nederland nooit iets had betekent. Als ze de helft van al die grote namen hadden gehouden, zou het station nog steeds legendarisch zijn. Maar de boekhouders van de Mol hadden andere plannen. Zij denken dat je een radio station zo goedkoop mogelijk moet runnen. Dus nu loopt de B selectie van de radio academie bij Veronica, aangevuld met 538 jocks die hun contracturen moeten vullen. En dan ook nog die vreselijke ploeg van Veronica Inside. Die maken in de middag de moordpoging op dit radiostation af die in de ochtend door Giel wordt ingezet.
  Giel, een enthousiaste radiomaker in hart en nieren. Het zal wel, maar wel eentje die zichzelf zo leuk vindt, dat hij alle luisteraars wegjaagt. Nu hij naar Radio 2 gaat hebben de andere stations weer een kans.

  • de Mol is maar was in het verleden ook al een olifant in een porseleinkast . Op radiogebied laat hij overal een grootte ravage achter.

 8. Slimme zet van Giel, kan op termijn de uren van Staverman, Van der Goes of Ruud de Wild overnemen. Staverman lijkt me de meeste logische optie. Veronica gaat nog één jaatje door modderen en dan verdwijnt dit roemruchte radio merk en neemt Kink of Joe de plek in. Wel komisch die nacht van 2: allemaal ex Veronica ochtend mislukkelingen: Rick van VVD, Giel… Wellicht Kicken dan ook maar???

  • Wat jij mislukt noemt daar denken ze bij mijn bank heel anders over 😉 Kijk het maar eens na, de ochtendshow Kicken Wordt Wakker! scoorde als een malle bij Veronica. Het is dat ik maar niet kon wennen aan die verdomde wekker, anders was het nog jaren doorgegaan.

   • Maar dan ben je toch mislukt in de ochtend? Helemaal als je goed scoort de is het triest/jammer dat je niet van de wekker kon winnen?

    En leuk van die bankrekening, dat gun ik je van harte hoor, je hebt best leuke dingen op de radio gedaan maar uiteindelijk niet sterk genoeg om te doen wat een Evers wel kon.

    Doorzetten, niet bitchen en gewoon goede ochtendshow maken. Heb je daar geen spijt van, dat je gewoon doorzet en d’r wat van maakt?

    Franky Dane lijkt het te kunnen, Mattie Valk ook…

 9. Als Evers al terug komt zal het niet bij radio10 (talpa) zijn. Hij is gestopt om diverse redenen maar was ook de bemoeizucht van John de Mol beu. Hij mocht als enige bij 538 draaien wat hij wilde,dat wist iedereen. Toch bemoeide de Mol zich soms met de playlist. Evers hield dan zijn poot stijf en wapperde misschien even met zijn contract. Alleen al het feit dat de Mol het weer eens beter dacht te weten dan de maker van het meest succesvolle radioprogramma ooit zegt veel (over de Mol)

 10. @Bronco Jeroen van Inkel maakte voor dat hij bij Veronica kwam al radio. Hij heeft bij Veronica de ochtendshow gedaan. Jij noemt het in een moeite door, echter heeft het huidige radiostation behalve de naam niets te maken met het vroegere Veronica.

   • Met alle 3 heeft het huidige Veronica niets te maken.
    Jammer dat men zo met het merk is omgegaan.
    Het had nu grootste Nederlandse commerciële media bedrijf (merk) kunnen (moeten) zijn.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*