Patrick Kicken: Exit Giel, Hallo Lex!

[BLOG] Bij Radio Veronica zijn ze het roer om aan het gooien. Een slimme hitlijst deze week, die teruggrijpt naar de succesformule 80’s & 90’s. En opvallend: waar voorheen Queen, U2 of een andere pop/rock band de lijst domineerde, is dat nu George Michael. Aha. Dus de gitaren gaan wederom de deur uit en de poorten gaan wagenwijd open voor het vrouwelijk luisterpubliek. Dan heb je natuurlijk ook een knappe jongen in de ochtend nodig. En we kunnen veel over Giel zeggen, maar knap?

Nu ben ik zelf, net als het gros van de radiodeejays, ook niet moeders mooiste. En met mijn 20 kilo overgewicht zou ik niet eens meer op de poster in een bushokje passen. Maar even terug naar die andere lelijkerd, Giel Beelen. Hij had toch weer mooi een hoop mensen tuk op de laatste vrijdag van mei toen hij zijn grapje ‘dit was de laatste’ uithaalde waarna deze website en ook Rob Goossens van De Telegraaf er genadeloos intrapte. Klasse als je dat kan. Zit ik gisteren op een verjaardag, komt het onderwerp op bevallingen en binnen no time vertelt een van de aanwezigen (die niet in het radiowereldje werkt) weer de anekdote van Giel die een stukje moederkoek heeft gegeten. Zit ik een paar dagen daarvoor bij een garage, begint die monteur over Giel die zich ’s nachts oraal liet bevredigen op de radio. Als je zo’n plekje in mensen hun hoofd hebt veroverd dan ben je legendarisch. Vrouwvriendelijk is een ander ding.

Dus heeft Radio Veronica een vrouwvriendelijke, breed/breder gedragen ochtendshow nodig. Eens even kijken wat de opties zijn. Want hoe collegiaal mensen ook met elkaar in de kantine omgaan (nee pak jij dat laatste plakje rosbief maar!) zo carrièregericht zijn ze natuurlijk met louter zichzelf bezig, zeker in een bedrijf waar je zo bij de volgende besparingsronde eruit ligt. Dus gok ik dat 538 DJ Barend van Deelen samen met zijn oude kompaan Wijnand Speelman hun succesformule van 3FM eens hebben afgestoft en op z’n minst wat oude fragmenten bij elkaar hebben gescharreld of een nieuwe demo hebben gemaakt. Barend heeft weer geproefd van die duo dynamiek toen hij inviel voor Coen bij Sander en Wijnand zal ook wel eens wat succes willen meemaken in plaats van het voortslepende drama 3FM. Zou kunnen werken, de twee knapperds Speelman en Van Deelen bij Veronica. Meeste ochtendshows doen druk met véél te veel stemmen (538), een solojock (100pNL/3FM) of een goed op elkaar ingespeeld man/vrouw duo (QMusic). Het plaatje is steeds belangrijker nu alles en iedereen uit de studio ook te zien moet zijn, iets wat ik twee jaar terug al eens schreef in de column te lelijk voor de radio.

De meest voor de hand liggende keuze voor de nieuwe, vrouwvriendelijke ochtend van Veronica zou toch Lex Gaarthuis zijn. Die van dat coronalied. Zo’n beetje de knapste die ze bij Radio 10 hebben rondlopen. Een millennial (van 1983, nu 36). Kan parody songs maken (leuk voor de ochtend). Heeft ruime ervaring met vroege drivetime (deed het al 3 keer eerder, bij Slam, 100pNL en bij 10 op dat tijdstip totdat Ekdom kwam). Weet pers te scoren, over het algemeen een stuk neutraler dan Beelen. En ook niet geheel onbelangrijk: niet te duur en werkt al vast voor Talpa Radio. Dus kat in het bakkie. Of Lex er zelf goed aan doet? Die zal er wel weinig keuze in hebben, als loonslaaf. En hij zit nu weggestopt in de late avond bij 10, iets wat eigenlijk geen geld mag kosten, zeker niet in coronatijd. Maar van het nummer twee station in de avond naar het nummer tien station in de ochtend, tja, is dat nou werkelijk een promotie. Denk dat het aantal luisteraars vergelijkbaar is en de avondluisteraar een stuk loyaler. Als jock daarentegen wil je impact en de ochtend is wel het hoogst haalbare voor velen, maar 10 is het winnende station.

Of ik het verstandig vind als Veronica zich wéér op vrouwen gaat richten? Tja, je zal toch wat moeten proberen om het luistercijfer omhoog te krijgen. Ervaring leert dat toen deze koers 10 jaar geleden ingezet werd er veel luisteraars vertrokken. Dat kwam ook omdat er toen op twee gedachten gehinkt werd. Linkin Park met daarna Royals van Lorde, gevolgd door Queen. Het enige probleem waar je natuurlijk weer mee te kampen krijgt is dat je op deze manier je eigen zusterstations Radio 10 en Sky extra gaat benconcurreren. De reden dat het in het verleden altijd strik gescheiden werd, Sky voor de vrouwen, Veronica voor de mannen. Wellicht dat het idee is dat Veronica op deze manier QMusic wat luisteraars kan afsnoepen.

Als Radio Veronica vrouwvriendelijker wordt, past het weer niet bij het mannenpraatprogramma Veronica Inside en de TV zender. Misschien dat er voor de radiovariant ook wel weer een ander plan klaar ligt, als Genee het wel welletjes vindt. Ik weet niet in hoeverre de relatie tussen John de Mol en Jeroen van Inkel bekoeld is, maar het zou ook zomaar weer een mooie plek voor Jeroen kunnen zijn, die naar verluidt niet zo héél stevig in zijn zadel zit bij Omroep Max en NPO Radio 5. En we weten allemaal dat Ome John het prachtig vindt als hij bij de NPO iemand los kan peuteren voor zijn eigen stal.

Patrick Kicken

22 Comments

 1. Ze hebben al een zender binnen Talpa die zich op vrouwen richt, Sky maar zeker ook Radio 10. En over de vrouwvriendelijke 80’s en 90’s Top 890. Dit is enkel nu te horen maar ik ga er vanuit dat de gitaren na deze week gewoon weer te horen zijn….

 2. Dat was schrikken Patrick, zie ik “Hallo Lex”
  Ik denk dan het zal toch niet…

  Al die namen ook, ik ben ook niet DE luisteraar, val buiten de doelgroep.

  Maar afgezien daarvan, leuk stukkie !

 3. Ome Talpa kan peuteren wat ie wil ,hij kan beter naar Erik de Zwart luisteren. Stop met dat Veronica en zet er Radio 10 op en daarvoor in de plaats een jongerenzender in de stijl van SLAM urban , hiphop, dance , en 538 meer in de breedte en niet alleen maar focussen op jongeren en pompende hits. Van Inkel zie ik overigens niet bij R5 weggaan. Ze zouden wel eens wat meer kunnen gaan richten op nieuwe materiaal naast de gouwe die Radio 2 laat liggen (rootsmuziek voor de 50 plusser)

  • @Frank Zweers Talpa moet natuurlijk nooit de naam Veronica over voort gooien. Ook al is het niet meer zo’n sterk merk, het is wel een oer Nederlands merk met een lange en grote geschiedenis dat gewoon behouden moet blijven.

   Het is nu niet meer zo’n sterk merk maar dan moet Talpa zorgen dat het dat weer word. Veronica niet als een soort aanhangsel maar opnieuw lanceren en zijn waarvoor het staat. De namen SBS6 en NET5 overboord gooien want die zijn namelijk niet sterk en daar kleeft een negatief imago aan. SBS6 omdopen in Veronica 6 en voor NET5 en de huidige tv zender van Veronica een nieuwe naam verzinnen. 538 op de radio breder maken zoals Erik zegt onder de naam Veronica 538 (ter zijner tijd de cijfers laten vallen) Het merk Veronica helemaal terug laten komen op tv, radio, blad, online, on-demand en in het land. Jong snel en wild maar wel voor iedereen.

   Radio 10 laten zoals het is en daar onder de naam TV10 een nostalgische zender aan koppelen. Het werkte in de jaren 90 niet maar nu is nostalgie helemaal in dus misschien werkt het nu wel. (dit zou op NET5 kunnen maar ook op SBS9) Op de huidige radiozender een nieuw jongeren merk starten ala Slam of er een nieuws, sport en talkradio zender van maken als dit weer mag.

   Het is even stuivertje wisselen en het zal in het begin wat onduidelijk zijn voor de kijker en luisteraar maar zo komt er eindelijk de eenheid tussen de radio en tv zenders van Talpa. Iets wat heel hard nodig is. Zolang ze dat niet inzien gaat het nooit wat worden.

 4. Bij de radio doet er toch helemaal niet toe hoe iemand eruitziet? Mijn tandarts in Hilversum zei eens tegen me ‘uw voortand loopt eigenlijk een beetje scheef, zal ik dat corrigeren?’ Mijn antwoord: dat hoeft niet hoor, ik werk bij de radio.

 5. Ik denk niet dat Van Inkel daar ooit nog zal komen. Hij zal zich niet een tweede keer laten gebruiken door Talpa. Waarom moest hij dan een aantal jaren geleden weg?

 6. Patrick, zijn het radioroddels wat Jeroen v.Inkel aangaat? Ik kan mij niet voorstellen dat hij na twee jaar alweer stopt.

 7. Je zou eerder jan rietman vervangen dan Jeroen. Pas nog de luistercijfers wat MAX radio betreft gelezen. Jan heeft nog geen 70.000 luisteraars. Jeroen v.inkel scoort uitstekend.

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Patrick Kicken: Giel Beelen naar NPO Radio 2, promotie of degradatie? - Spreekbuis.nl
 2. Patrick Kicken: Veronica Inside, de nieuwe ochtendshow - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*