Patrick Kicken: Marieke Elsinga wil stoppen met de ochtendshow op QMusic

[BLOG] Je kunt veel zeggen van het radiolandschap. Vakmatig staat het al jaren stil en is het steeds oude wijn in nieuwe zakken, maar qua poppetjes is het gelukkig wél nog in beweging. Ja, erg voor hem he, dat Sander Hoogendoorn zomaar zijn ochtendshow op 3FM wordt afgepakt! Helemaal niet erg, hij zit al anderhalf jaar te lang op die plek ‘maar wat te doen’. Met als resultaat een station waar nauwelijks nog iemand over praat of naar luistert. Nu kwam me vandeweek nog een ander sappig gerucht ter oren, over een ochtendshow die wél scoort, wat wel eens binnen afzienbare tijd waarheid kan worden. Hoofdrolspeelster: Marieke Elsinga, van het illustere duo Mattie & Marieke.

Nu moeten we bij dit gerucht wel even de kanttekening plaatsen dat het uit het Talpa Radio kamp komt. En zoals je weet is het niet alleen oorlog tussen Rusland en Oekraïne, maar ook tussen QMusic en Talpa. Talpa kaapte succesbaas Dave Minneboo weg, die naar verluidt pas in november echt aan zijn hernieuwde klus bij 538 en co. mag beginnen. Maar op de achtergrond natuurlijk al volop zit te adviseren. QMusic lanceerde op hun beurt een raket genaamd ‘wij zijn ook voor een nieuwe veiling van FM frequenties’. Wat in één klap de fusie van RTL en Talpa danig onder druk zette. Want als de FM frequenties over twee jaar niet meer zeker zijn, wat is dat hele radiobedrijf van John de Mol dan nog waard?

Dus komt Talpa weer met een tegenaanval. Of het alleen een gerucht is dat ze vanaf de Bergweg in Hilversum afvuren op de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam durf ik te betwijfelen. Denk eens even met me mee: Dave Minneboo was de drijvende kracht achter de hereniging van Mattie & Wietze, tijdens Radio 555. Marieke zat bij dit benefiet lekker in de vroege avond met Coen Swijnenberg. Zie jij hier ook waar de best betaalde radiobobo anno 2022 op aan het voorsorteren is? Het is een publiek geheim dat Elsinga haar TV carriere toch eigenlijk stiekem ook wel heel belangrijk vindt. Een ochtendshow combineren met avond TV is killing. Het is wél te combineren met een middagshow. Als de radiozenders dadelijk allemaal van RTL zijn, schets ik je het volgende scenario:

Van links naar rechts: Mattie, Miljonair Minneboo en Wietze

Mattie & Wietze worden herenigd in de ochtend bij 538. Sander Lantinga, van de dagelijkse kindervoorstelling Coen & Sander, heeft zijn handen vol aan vier kinderen, waaronder een baby. Die is er ook wel klaar mee. Marieke zet haar carriere voort in de middag bij het nieuwe 538, samen met Coen. Grote verliezer: QMusic. Grote winnaar: Radio 538. Over baby’s gesproken, Marieke is nu 35. Is hopeloos verliefd. En wil snel kinderen, aldus dit artikel. Ook als moeder bijna niet te combineren met een ochtendshow én tv shows bij RTL. Ik weet het, mijn brein maakt vaker associaties die heel plausibel lijken, maar het mooie is dat ik het dit keer dit allemaal niet uitgedacht heb: dit is de roddel met exact deze redenen die rondgaat.

Over Coen & Sander gesproken: dat scheen dus al allemaal in kannen en kruiken te zijn, dat die twee samen naar Radio Veronica zouden gaan om daar de middag te verpuberen. Maar er ging iemand voor liggen, de broer van Linda de Mol, je weet wel, Uncle John. Want Coen & Sander is nog zo’n beetje de enige stabiele factor in de Radio 538 programmering. Ook al zakt het programma net als de rest van het station omlaag in de luistercijfers, het zakt nét iets langzamer dus dan ben je al gauw koning.

Het was dus nog maar de eerste zet in een langdurend schaakspel, het terughalen van Dave Minneboo. Hij is op oorlogspad. Gelukkig niet als Vladimir Poetin door maar gewoon wat steden plat te bombarderen, maar door heel tactisch te werk te gaan het station wat hij mede groot heeft gemaakt weer in elkaar te laten storten ten behoeve van zijn oude groen/paarse liefde 538. En wie dan nu de ochtend op 3FM gaat doen daar hebben we het een volgende keer over. Want waar door Minneboo goed wordt nagedacht, blijft het bij de NPO natuurlijk gewoon weer de waan van de dag die de beslissingen aanstuurt. Zo hoorde ik dat onze NPO opperbaas Jurre Bosman zelfs Coen & Sander gepolst heeft of ze niet weer iets bij 3FM wilden doen. Het kan zijn om Ruud de Wild nog wat verder onder druk te zetten nu toch echt ja te zeggen op die onmogelijke klus 3 ‘Titanic’ FM weer drijvende te krijgen. Of Bosman vindt het gewoon nog steeds leuk om gezellig radiobaasje te spelen, van ons geld. Waar hij al héél veel van verkwist heeft door op zijn zachtst gezegd hele discutabele beslissingen.

Patrick Kicken


45 Comments

 1. Zijn dit geruchten, of stiekume adviezen van ene Patrick die de radio landschap wil veranderen zoals hij het ziet?

 2. Ruud is de laatste tijd behoorlijk recalcitrant. Eerst een goed bedoelde kaart van een luisteraar doormidden scheuren omdat ze blij is dat hij beter is geworden en nu de passion doet en daarna dat Johnny de Mol kapot wordt gemaakt. Komende week neemt Emely de Wildt het een paar keer over, dus geen Eddy meer. Emely verdient sowieso een weekplek waarom niet permanent op die plek.

  Coen en Sander hebben toch nog een contract vooor 2 jaar, die gaan niet voor 180.000 terug naar 3FM lijkt me

  En denk je dat Marieke weg veel uitmaakt voor Q? En heeft ze ook niet nog 2 jaar een contract?

 3. Het zijn zo’n onvoorspelbare tijden in radioland, dat alles mogelijk kan zijn.
  Zo ook deze roddel. Ik vermaak me in ieder geval kostelijk als neutrale luisteraar.

 4. Ik denk persoonlijk dat er het volgende gaat gebeuren:

  1. Sander Hoogendoorn naar de avond op 3FM, Rob Jansen naar de ochtend.

  2. Timur Perlin ruilen met Morad El Ouakili op NPO Radio 2. Morad naar 3fm dus.

  3. Marieke Elzinga naar 538 samen met Coen Swijnenberg.

  4. Sander Lantinga naar Veronica solo in de middag of samen met Ekdom op Radio 10 of Veronica in de ochtend.

  5. Mattie en Wietze naar de ochtend van 538.

  6. Van Inkel weghalen bij 2 en laten verhuizen naar Veronica en een flinke zak geld neerleggen voor Curry of Stenders erbij als het niet gaat.

  7. Of Corné Klijn weghalen van 2 en laten komen naar Veronica om het weekend op te leuken wat gij al doet op 2 en 5.

  • Ik vind het een aardige kerel die Corné maar of je met hem nou het weekend opleukt durf ik te betwijfelen. De meest logische oplossing zou natuurlijk zijn mij terug te vragen voor Veronica, maar ik heb inmiddels met zoveel mensen gezeik daar op de Bergweg dat dat niet gaat gebeuren. En dat is maar goed ook. Ik heb de tijden meegemaakt dat je voor een goed salaris radio maakte, niet voor onkostenvergoeding en twee consumptiebonnen.

   Radio is een vak waar ik veel in geïnvesteerd heb. Ik ga dan niet als een soort hijgend hert John de Mol zijn zakken spekken, voor een habbekrats, uit ijdelheid.

   • Het hoeft niet altijd meteen de persoonlijkheid te zijn die bepaald, wel zijn/haar inzet en invloed.
    Corné is er, ondanks dat hij niet erg “high profile” is,wel bijna in zijn eentje verantwoordelijk voor dat de aandacht voor disco en soul muziek weer helemaal terug is en talloze radiostations nu weer het weekend opleuken met ouwerewetse disco knijters.
    Werkt op Radio2 prima (alleen wie heeft bedacht die Shy en Mourat op die tijd te zetten moeten ze van een hoge toren op een punthek gooien).

    Dus op zich is dat Corné idee nog niet eens zo slecht.

   • Dag Patrick,

    Na al die jaren heb je nog steeds niet door waarom niemand in Hillywood je nog een baan wil aanbieden.
    Geen “zelfreflectie” heet dat.

    • Dag ouwe bromsnor en vriendje van Jurre Bosman, er zijn me zat baantjes aangehoden maar zolang er nog zoveel nietskunners zoals jij en Bosman rondlopen pas ik ervoor.

     Twee afbetaalde huizen verder denk ik dat ik toch aardig wat goed gedaan heb. Groetjes aan Jurre! Geniet van je pensioen(tje)

     PS als je hem toch spreekt vraag dan eens wat ik moet met al die e-mails die me geforward worden met zijn schimmige afspraken en dealtjes?

     • Dat klopt, omdat ik het er zelf ook naar maak. Ik wil niet meer in zo’n giftige omgeving met veel onkunde en poppetjes op plekken waarvan je denkt ‘wat doen die hier’. Lekker freewheelen, op mijn eigen manier. Is aan te raden!

  • Ik reageer zelden op dit soort voorspellingen, maar vandaag kan ik het niet laten.

   Punt een zal denk ik half uitkomen. Sander naar de avond gaat vast door, maar Rob Jansen in de ochtend verwacht ik niet. Dat programma werkt juist omdat het in de avond zit.

   Punt twee vraag ik mij af of de stijl van Timur op het veilige radio 2 past. Bij 3 kan je de randen waarschijnlijk wat makkelijker opzoeken.

   Punt drie kan gebeuren, maar eigenlijk hoop ik dat Marieke een soloprogramma gaat maken. Ik het er vertrouwen in dat het aangenaam en energiek zal zijn. Of dat op 538 of op Q of bij de NPO is maakt mij niet zoveel uit.

   Punt vier lijkt mij niet zo prettig: Gerard Ekdom en Sander Lantinga maken allebei dezelfde soort woordgrappen. Als je een van hebt is dat voor mij goed vol te houden, maar met twee krijg je volgens mij geen aangenaam programma meer.

   Punt vijf verwacht ik eigenlijk niet. Ze hebben beiden een ander pad gekozen en Wietze heeft in Klaas (of je die nu mag of niet) een goede nieuwe radiopartner gevonden. Mocht het wel gebeuren tussen Mattie en Wietze vraag ik af of het nog gaat werken, de haarscheurtjes blijven altijd.

   Punt zes is niet geloofwaardig. Veronica kijkt zover ik het kan zien met de goede herinneringen uit het verleden naar de toekomst. Is het terugvallen op hele oude successen uit het verleden dan nog logisch?

   Punt zeven Corné heeft volgens mij een pretpakket voor zichzelf. Doordeweeks op sterren.nl, enige voiceovers, de soulnight en her en der invallen op Radio 2. Waarom zou je dat inruilen voor het weekend van Veronica?

   Tot zover.

 5. Zo jammer zo jammer de ochtend show met Marieke en mattie dat is de enige reden waarom ik q muziek luister.vind het gekibbel altijd wel grappig en vermakelijk en sommige onderzoekers. Wel interssant.na ja eerst zien dan geloven en anders kan de knop altijd nog naar radio 538 toch

 6. Patrick je hebt vaak gelijk maar hiet niet aangaande je opmerking over FM-frequenties en onzekerheid.
  1) RTL Group weet dat in 2024/2025 er een frequentieveiling aankomt. Dat is geen nieuws.
  Het is in de afgelopen 30 jaar bij veilingen niet zo geweest dat ineens Sky Radio en Radio 538 verdwenen daarna.
  De rechter heeft al laten blijken dat er weinig kans bestaat dat er nu een frequentieveiling komt en heeft argumenten van Kink van tafel geveegd en Qmsuic niet ontvankelijk.

  2) Het enige is dat RTL Group vast verrast is over de bedragen die Talpa Network nu moet neertellen voor de frequenties. Maar dat is nu nog op het conto van Talpa Network/John de Mol. Dus ach….

  • De Rechter heeft alleen gezegd dat er geen spoed eisende zaak is.
   Er komt nog een bodemprocedure waarin het argument van Kink dat die noodverlenging helemaal niet nodig is. Dat blijkt uit de financiele cijfers.
   In dat geval kan de verlenging wellicht ingekort worden en krijgen we volgend jaar (al) een veiling.

   • Nou de rechtbank heeft meer gezegd dan dat alleen.
    De rechtbank heeft ook aangegeven dat totaal ondudelijk is in hoeverre Kink wel kapitaalkrachtig is en aldus een realistische kans zou maken bij een veiling en aldus misschien ook wel niet ontvankelijk is. En oover Qmusic is gesteld dat het officieel niet zo kan zijn dat je eerst alles accepteert en dan achteraf bij de uitwerking ineens tegen bent en dus niet ontvankelijk.

    Hiermee heeft de rechtbank wel een voorzet gegeven op de aankomende procedures. Uiteindelijk zijn het allemaal politieke keuzes geweest van CDA/VVD gesteund door D66 en Christenunie. Toen zijn de partijen door de politiek verantwoordelijkenen wel gewezen op een aantal situaties.

    Verlengingen zijn in de afgelopen 20 jaar nooit teruggedraaid. Als ze nu gaan terugdraaien of inkorten kunnen de partijen die nu 0 euro betalen (Slam!, 100$NL, Sublime, BNR Nieuwsradio e.d.) met recht zeggen van ja hallo!? Kortom ingewikkelde kwestie en zeker niet zoals Patrick Kicken gesteld heeft.

    • De Rechter gaat kennelijk er van uit dat alles ongeclausuleerd wordt geveild.
     Maar in de huidige situatie is er 1 kavel bestemd voor nieuwe muziek, op maat gemaakt voor Kink die toen niet meedeed met de veiling in 2003. Maar zo’n kavel kent natuurlijk een heel andere en lagere prijs dan vrije kavels, en dat kan Kink wellicht wel betalen. Dus hier gaat de rechter toch een beetje de fout in.

     En dat de niets betalende verlengden teleurgesteld zijn zal wel, maar dan hebben ze toch al een verlenging gekregen, alleen wat minder dan de 3 jaar, wat dus overdreven lang is.

     Q mag dan geen partij zijn, maar hun verhaal kan wel door Kink worden gebruikt nl: dat een grote partij zelf al zegt dat die veiling niet nodig en zelfs ongewenst is. (Q wil natuurlijk een veiling omdat ze er op gokken dat Talpa niet weer 4 pakketten in de wacht kan slepen, zodat een einde komt aan de 1 tegen 4 verhouding)

     Kortom hier heeft de rechter ruimte voor een mooi compromis, wel verlenging – omdat een veiling op zeer korte termijn niet haalbaar is – maar wat minder lang dan 3 jaar.

     Een struikelblok dat de minister gaat opwerpen is dat de NIET landelijke frequenties wel dan de 3 jaar krijgen, omdat deze zaak alleen gaat over de LANDELIJKE vergunningen. Een onzin argument eigenlijk, want waarom moet alles tegelijk worden geveild.

     • Jij denkt dat ook al kost een kavel 0 euro of is geclausuleeerd dat je dan geen hoge kosten maakt? Herinner je Arrow Jazz FM? Die ging failliet ja. En Slam! ? Was ook technisch failliet in het begin bij id&t en later bij Lex harding en Ruud Hendriks en is enkele keren van eigenaar gewisseld om niet kopje onder te gaan. Het in stand houden van een landelijk fm netwerk en alle bijkomende zaken is niet gratis. Daar heeft rechtbank twijfels over en kink heeft niet tov de rechtbank bewezen voldoende kapitaalkrachtig en dus een serieuze partij te zijn. Dat heeft de rechter benoemd.

      De rechter toetst aan wet en regelgeving is geen onderhandelingspaetij!

 7. Help me even, lieve Patrick. Omdat Sander 4 kinderen heeft, stopt hij er mee?

  Ik lees je columns trouw en vaak leg je een verband tussen het succes van een radio dj en het aantal kinderen dat hij/zij heeft. Wat heeft dat in vredesnaam met elkaar te maken?

  • Goed dat je daar weer eens naar vraagt Jan: heel veel. De meest succesvolle deejays van Nederland zijn/waren allemaal kinderloos: Edwin Evers. Giel Beelen. Rob Stenders. Zeker als je een ochtendshow gaat doen, dat is bijna niet te combineren met kleine kinderen. Je leeft er voor, 24u per dag. Als je dat niet doet, wordt het geen succes. Het is geen werk, het is een roeping, het slokt je helemaal op als je het goed doet. Kijk naar het beperkte succes van Frank Dane in de ochtend bij 538. Hij dacht het ook allemaal wel even te combineren, dé ochtendshow en voor het eerst vader worden in hetzelfde tijdsbestek. I rest my case.

   • Wat een flauwekul.
    Papa is ‘s-ochtends misschien niet thuis, maar dat mijn vader was er vroeger ‘s-ochtends ook niet voor de kinderen, zoals zovelen. Maar als ochtend-DJ ben je er wel als de kinderen ‘s-middags uit school komen!
    24 uur per dag voor je werk leven is niet gezond. Dat pikt trouwens een partner ook niet.

    • Er komt toch wel wat meer bij kijken, het is niet alleen tussen 6:00 en 9:00 uur pieken. Je vergeet voor het gemak dat je toch wel ergens tussen 3:30 en 4:00 moet opstaan om op tijd en ruim van te voren aanwezig bent om de laatste dingen voor de show voor te bereiden voordat je “on air” gaat. Vijf minuten voor aanvang binnen komen en niets voorbereiden is arrogant en maakt geen goede sier bij je (directe) collega’s op den duur.

     Houdt toch wel in dat je s’avonds om uiterlijk 22:00 uur naar bed moet en dan ben ik nog optimistisch, 20:00 uur is dan een betere tijd om toch aan je 8 uur slaap te komen. Als ochtend jock leef je een verschoven leven, net zoals iemand die altijd s’nachts werkt. Mensen worden wakker en beginnen met de dag terwijl jij al ruim twee uur aan het pieken ben met alles wat erbij komt kijken.

     Een gezin is een heel ander dynamiek met een heel ander ritme en reken maar dat bij Wietze de Jager heel wat concessies zijn gedaan, zodat hij kan doen wat hij doet. De vraag is alleen: hoelang houdt zijn vrouw Lieke dat vol ondanks het voordeel dat zij ook uit dat wereldje komt . . .

     • Waarmee jij min of meer bevestigt, dat een ochtend-DJ niet 24/7 met zijn werk bezig is (wat Patrick beweert), maar een verschoven dag heeft.
      Als je daar tegen kunt en er ook de voordelen van inziet (bijvoorbeeld jouw kinderen uit school ophalen en daarna tijd voor ze hebben), is het goed te combineren met een gezin.
      En je moet geen 7 dagen per week gaan werken. Na de vrijdagmorgen show is het weekend! Op zaterdag en zondag doet een ander maar de ochtendshow.
      Het is een voordeel als je vrouw er s-ochtends voor de kinderen is en jij er s-middags voor de kinderen bent!
      En ja, het is niks voor mij, ik ben avondmens. Maar er zijn ook ochtendmensen. Edwin Evers is een ochtendmens, lijkt mij, anders had hij het niet zo lang volgehouden. En ja: dat waren tropenjaren voor hem. Maar dat is het ook voor iemand die 5 dagen in de week moet pieken tussen 16 en 19 uur! (die zijn kinderen dus nooit s-middags ziet!)
      Of tussen 9 en 12 uur! (die zijn kinderen dus ook nooit s-morgens ziet!)

 8. Kicken, hou nou toch eens op met dat gelul en vuilbekkerij over mensen die het in radioland wèl gemaakt hebben. Over Sander, Marieke etc.
  Je bent ook geen Roddelpraat zwaargewicht, dus als je ergens wat gehoord denkt te hebben, hou dat lekker voor je. Met je arrogante minimale rubrieken.
  Je hebt de top nooit gehaald en zo zal dat zeker niet gebeuren.
  Ga iets met je leven doen!

 9. Ligt eraan.
  Als Talpa overgenomen wordt door RTL is het helemaal niet zo’n gekke gedachte dat Elzinga overstapt naar 538. Immers heb je dan zowel je radio als je tv-werk onder één dak (kan contractueel wel eens voordeliger zijn) en kan je dan makkelijker planning technisch zaken regelen.

 10. Er zijn teveel radiozenders, dat is het probleem. Dus doen we allemaal hetzelfde met wat Adam Curry ooit al eens noemde: lachzakradio. En wisselen we nu weer wat stuivertjes met een paar dj’s. Voeg Qmusic en 538 maar snel samen, schrap Radio 3FM , radio 4 5 tot en met 20 😊 bij de NPO en klaar. Radio1 en Radio2 is voldoende.

 11. Coen en Marieke, ik kan er wel aan wennen denk ik maar laat Sander dan echt niet naar Veronica gaan. Of bij Ekdom in de ochtend, die is al zo veel aanwezig. Mattie zie ik niet zo snel overstappen, die geniet van het succes bij Q. Misschien gaat Wietze wel terug, who knows. Ik denk (en hoop) eerder dat Rob Stenders toch Edwin Evers weet te strikken voor de middag bij Veronica want die Marisa geeft mij teveel een 3FM gevoel en dat is niet best. Ik luister graag naar Veronica maar bij Marisa gaat hij toch echt over naar Q waar Domien het gewoon heel leuk doet.

 12. Complimenten dat je het weer eens bij het rechte eind hebt Patrick! Nu kijken wat er uitkomt van je andere voorspellingen. Je zou er bijna een weddenschap op zetten.

 13. Ja, vooralsnog lijkt het bingo. Het wordt nu geframed als zijnde tijdelijk om niet al te veel reuring te veroorzaken wellicht dus wordt vervolgd denk ik.

8 Trackbacks / Pingbacks

 1. 'Marieke Elsinga arrêtera l'émission du matin à Qmusic' - Teknomers Nouvelles
 2. 'Marieke Elsinga detendrá el programa matutino en Qmusic' - Teknomers Noticias
 3. Gaat Marieke Elsinga Qmusic verlaten voor dit radiostation? - Daily Post Lab
 4. 'Marieke Elsinga will stop the morning show at Qmusic' - World News | TakeToNews
 5. Ще напусне ли Мариеке Елсинга Qmusic за тази радиостанция?
 6. Will Marieke Elsinga leave Qmusic for this radio station?
 7. Patrick Kicken: Frank Dane naar de ochtend van 3FM - Spreekbuis.nl
 8. Patrick Kicken: De moord op Pim Fortuyn had voorkomen kunnen worden - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*