Patrick Kicken: Frank Dane naar de ochtend van 3FM

[BLOG] De geluiden uit het NPO kamp worden nu toch wel steeds luider dat ons aller Frank Dane, die plotsklaps voor kerst 2021 te horen kreeg dat hij niet meer welkom was bij 538 om daar de ochtend te doen, een herkansing krijgt bij de ‘publieke’ tegenhanger van de NPO, 3FM. Zoals al eerder besproken hier ligt de hele programmering onder vuur daar en terecht, want de zender scoort al jaren niet en kost alleen maar geld. Paar weken terug werd bekend dat skateboardheld Sander Hoogendoorn en zijn twaalf vrienden de ochtendshow in juni moet laten vallen. En dus is Frank Dane de gedroomde opvolger volgens velen om nog wat van de zender te maken. Zijn de gesprekken met hem volop gaande. Gaat dit dan de redding zijn voor het ooit zo machtige 3FM?

Het valt of staat natuurlijk met de rest van de nieuwe programmering. Ook de positie van Eva & Frank in de middag (van der Lende, die met dat ongewassen haar) staat onder druk. Hier zou dus Ruud de Wild terecht moeten gaan komen, aldus eerdere geruchten. Slim, want je wil een soortgelijke ochtend- en middagshow. Het mag wel iets verschillen, maar de persoonlijkheden van De Wild en Dane sluiten mooi op elkaar aan. Als je dan Timur Perlin tussen 12 en 14u houdt (liefst nog een uurtje eerder of langer) dan heb je drie talentvolle discjockeys overdag die het verschil zouden kunnen moeten maken. Nu Menno de Boer (ex 538 programmaleider) de zenderbaas wordt bij 3FM is het een snel een-tweetje natuurlijk, Frank en hij kunnen het allebei goed vinden met elkaar én delen de drang om 538 een poepie te laten ruiken sinds ze er allebei weg moesten.

Maar.. er is ook nog zoiets als ‘stationality’. Wat straal je als station uit. Daar zal eerst naar gekeken moeten worden. Met deze 3 overdag zou een stoer, brutaal, wij durven alles imago natuurlijk heel goed passen bij het ‘nieuwe’ 3FM. Wat ik overigens meteen zou omdopen naar Radio 3. Dat FM slaat nergens meer op, de 25-49 doelgroep die de NPO met 3 wil gaan bereiken heeft echt geen transistorradio meer in huis, hooguit in de auto, luistert digitaal en via een platform wat ze zelf kiezen. Het heeft er dus alle schijn van dat de NPO gaat stoppen met het experiment de jongeren 10-24 te bereiken met radio en gaat voor de mondige mensen in de heilige graal 25-49, door ze iets stoer te bieden. Maar probeer maar eens brutaal te zijn bij de NPO, waar WOKE met HOOFDLETTERS op het voorhoofd van iedereen staat getatoeëerd zo’n beetje.

Voor de fans van radiodocumentaires, ik zag gisteren deze op HBO Max en daar zouden de ontwerpers van het nieuwe 3 ook eens naar mogen kijken. Deze gast(en) maakten van 2007 tot 2017 zo’n beetje de populairste sport-talk-ochtendshow in Amerika. Zaten niet achter een mengtafel maar voor goeie camera’s achter een desk. Zoiets zou je met het nieuwe 3 ook moeten doen, stop met die gekke camera opstelling, maak er iets van wat visueel écht aantrekkelijk is en maak dat leidend.

3FM’s middagjock Frank van der Lende is vorige week donderdag al op een terrasje gespot samen met Veronica baas Stenders, dus die is ook al haastig om zich heen aan het kijken. Rob gaat het nog druk krijgen met alle bijna ex-3FM jocks die hij allemaal zelf ontdekt heeft en die nu huilend bij hun radiovader op schoot zitten of hij alsjeblieft toch nog een uurtje zendtijd voor ze heeft. Ik hoor Stenders al troostend zeggen, terwijl hij ze over hun bolletje aait: ‘kom maar bij papa hoor, die zorgt wel voor je’. Het jammere is wel dat de programmering bij Veronica al uitpuilt van de mensen die niet zonder radio kunnen en Talpa Radio er om bekend staat dat je vooral je eigen boterhammen moet meenemen en er nog een baan bij moet zoeken om rond te komen.

Terug naar Frank Dane, 40 jaar oud en tot 2012 al eerder een ster bij 3FM: carrièretechnisch is het een goeie zet van hem om nu terug naar de publieken te rennen. De goede plekjes bij 538 zijn vergeven, de middag gaat hoogstwaarschijnlijk naar Coen & Marieke en zo dadelijk na de fusie met RTL zal er ook voor hem bijna geen TV werk meer overblijven daar. Nu presenteert hij nog af en toe Boulevard en een quiz bij SBS6, als dadelijk al die sterren bijelkaar op een hoop geveegd worden staat hij natuurlijk onderaan de pikorde. Bij BNNVARA kan hij mooi nog een of andere docusoap doen over mensen met één been, Ranking the Stars presenteren of desnoods een muziekquiz. Nou Frank, succes dan maar in de ochtend op Hilversum 3. Het is te hopen dat De Wild je komt helpen.

Patrick Kicken


ONLINE RADIO AWARDS 2022

Het publiek kan weer stemmen op hun favoriete online radiostation, presentator en podcast voor de Online Radio Awards 2022. De prijzen voor de beste online radio- en podcastmakers van Nederland worden donderdag 19 mei 2022 uitgereikt tijdens de Online Radio Day vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Mediastad Hilversum. Kijk voor meer informatie op onlineradioawards.nl

40 Comments

 1. Een jong publiek aanspreken met 50-er Ruud de Wild en de 40-ers Frank en Timur?

  En dat vindt de “grote innovator” Patrick Kicken een goed idee? Hahaha.

  Gaan die drie onde mannen hun jonge luisteraars dam aanspreken met “kom maar bij papa hoor…”

 2. Die twee woorden in de laatste zin zijn voor Pattick heel sprekend: hij blijft hangen in het verleden en wil terug naar “Hilversun 3”.

   • Dan moet de helft van beide zenders de DJs weg. Zouden huidige jocks nu al shoppen denk je?

    En met die Koninklijke 500 wordt er al een aardig voorzetje gedaan naar Radio5 sferen

    Maar fuseren? Zowel 2 als 5 scoren goed? Kun je dan niet beter Radio4 opheffen, voor klassiek kun je ook een ceedeetje opzetten

   • Dat zou wat zijn, 2 en 5 samenvoegen. En dan vooral veel muziek draaien van vòòr 1990….Het Radio 2 van zo’n 25 jaar geleden…..IK BEN VÓÓR !!

   • Dat zou wat zijn, 2 en 5 samenvoegen. En dan vooral veel muziek draaien van vòòr 1990….Het Radio 2 van zo’n 25 jaar geleden…..IK BEN VÓÓR !!

 3. Wat ik Frank Dane dan wil aanraden is dat hij een beter uitgebalanceerd team heeft dan zijn periode op radio 538! Die was met teveel mensen en kwam daardoor te druk over. Ik wil hem zeker aanraden om Jelte van der Goot mee te nemen. Die was bij Evers staat op ook een toegevoegde waarde. Alleen geen Roelof Hemmen als nieuwslezer. Die past met zijn stem beter bij BNR Nieuwsradio.

  Wat ook een voordeel voor Frank Dane kan zijn is dat er geen vergelijkingen met Edwin Evers meer zijn. Dat was destijds heel moedig van hem om de zeer succesvolle Edwin Evers op te volgen. Het is altijd lastig om een zeer succesvolle voorganger op te volgen. In welke sector dan ook. Maar laat hij dan wel de tijd nemen om een betere uitgebalanceerde ochtendshow met zijn eigen items te maken. Met een nieuwslezer die een stem heeft wat een breed publiek aanspreekt.

  Dat is hem nog wel gegund wat hoe hij er bij radio 538 is uitgebonjourd leek nergens op.

 4. Snap er niet veel van. Met 25-49 gaat men zich richten op de huidige Radio 2 doelgroep. Waarom moet het dan ‘stoer, brutaal, wij durven alles’ zijn? Dat zou je toch eerder verwachten bij een jongere doelgroep, maar die gaat men niet bedienen. En… Radio 2 doet het toch prima in hun doelgroep? En als je dan toch wilt bezuinigen is opheffen van Radio 3 toch de makkelijkste oplossing?

 5. Patrick
  Ging Dane niet met gedoe weg bij 3FM, omdat de rest van de DJS hem niet collegiaal vonden na zijn neppe burnout met de 1 aprilgrap rond de seksvideo?

  • Zou Frank niet volwassener zijn geworden? Ook het personeelsbestand van 3FM is door gewisseld. Ik denk dat Frank een mooie ochtendshow kan doen op 3FM.

 6. Laten we eerst maar eens zien, ik weet niet hoe Patrick Kicken aan Coen en Marieke komt maar hij zuigt wel vaker uit zijn duim, hij is zelf een ramp voor de radio. Frank Dane blijft bij 538 alleen krijgt ander programma en hij de vrijdagavond van Wietze en weekend krijgt.

 7. Allemaal speculaties!
  Maar er gaat wel degelijk iets gebeuren!
  1ste zaterdag van Augustus in Amsterdam!

 8. Zoals Willem van Kooten al zei een jock is niet aan leeftijd gebonden verjongen is al meer verkeerd uitgevallen dus de leeftijd van Ruud maar als Frank naar 3 gaat moet hij alleen Jelte van der Goot meenemen .

 9. Tot achter in de 50 was ik nog bij 3fm blijven hangen, maar ben naar radio 2 over gestapt toen veel dj’s naar toe gingen. Toen Ruud de Wild werd vervangen door Eddy Keur ben ik gedurende die uren overgestapt naar Frank en Eva, want Keur is de meest irritante persoon ter wereld. Helemaal niet grappig, hoewel hij daar zelf van overtuigd is. Met de terugkeer van Ruud ben ik trouw gebleven aan Frank en Eva. Die zijn ècht grappig en zetten de muziek centraal. En wat een puber is die Ruud dan! Ik gun het 3fm niet dat de middag verkloot gaat worden door Ruud de Wild, ze hebben het al zwaar genoeg.

 10. Timur een uurtje eerder en langer. Zich niet meer gedragend als een kleuter en met Ramon! Frank de ochtend en Ruud de Middag. Rob zonder Wijnand lekker lang in het weekend. Van de Lende, van der Molen, Renkema, Bakker eruit!

 11. Ik denk dat je het beste mensen weg kunt halen die nu bij 2 zitten en nog geen grote prestaties hebben geleverd en die dan als 2 en 5 gaan fuseren, zou ik het weekend team van 5 en 2 mixen en de Soulshow terug laten keren en als voorwaarde stellen dat Ferry Maat de show mag opnemen of live presenteren als het uitkomt.

 12. Er waren al geweldige non stop muziekzenders via DAB te ontvangen
  hier in Roermond . Joe 60+70 , Joe 80, Nostalgie plus alle 3 uit
  Vlaanderen. Sinds 1 mei ook non stop Joe 70+80 uit Nederland en
  Vintage Veronica ook uit Nederland uiteraard.
  Er zit zoveel moois uit België ,Nederland en zelfs Duitsland op
  DAB . Ik ontvang hier 142 zenders.
  Talpa en NPO etc krijgen het nog erg moeilijk zodra DAB echt
  begint aan te slaan.
  Luister af en toe ook nog naar NPO Radio 2 en moet zeggen 3FM
  wordt qua muziek ook steeds beter.
  Na het lezen van de column van Patrick weet ik dus waarom.
  Ik hoop echt dat Eddie Keur weer voor altijd de plaats overneemt
  van Rude veel te Wild ☺

   • En laat die telefoon nou DAB+ overbodig maken. Onbeperkt 5G en een radio app heb geen fm of dab nodig en dus geen externe ontvanger

     • De NPO de kwaliteit van de uitzendingen via de digitale ether (DAB+) . NPO Radio 1 zendt nu uit in 128 kbps (was 96 kbps), NPO Radio 4 in 152 kbps (was 128 kbps) en NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, NPO Funx, NPO Soul and Jazz, NPO Sterren NL en NPO 3FM KX Radio in een kwaliteit van 120 kbps.

      Streaming is 192 kbps, dus de muziekliefhebber heeft betere kwaliteit streaming

      Plus dat streaming een buffer opbouwt en je niet snel hiaten hebt. Met DAB+ in huis heb je geen goede ontvangst

5 Trackbacks / Pingbacks

 1. 'Media spelen nieuwe verzuiling in de kaart'   - Spreekbuis.nl
 2. Xander Czaikowski (JUKE):"Podcast video zal de grootste vernieuwing van 2022 zijn" - Spreekbuis.nl
 3. LOLLOL - dinsdag 26 april: Brussel: meer, meer, meer migranten uit Noord-Afrika | ThePostOnline
 4. Roderick Veelo: 'De grootste impact is dat we een groep luisteraars zijn kwijtgeraakt' - Spreekbuis.nl
 5. Patrick Kicken: De moord op Pim Fortuyn had voorkomen kunnen worden - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*