Roderick Veelo: ‘De grootste impact is dat we een groep luisteraars zijn kwijtgeraakt’

In aanloop van de Online Radio Awards interviewt Spreekbuis diverse online radio- en podcastmakers. Ditmaal: Roderick Veelo (TPOcast).

Alweer 5 jaar geleden startte je samen met Bert Brussen de TPOcast en een jaar later won je de award voor beste presentator en beste podcast op de Online Radio Awards. Is er veel aan de podcast veranderd sinds de start in 2017?
Eigenlijk niet zoveel. ‘Never change a winning formula’ 😉 Ik denk dat we meer ‘to the point’ zijn geworden met de onderwerpen. Onze berichten over het woke activisme zijn erg populair geworden en we hebben er een vaste rubriek van gemaakt. Bert en ik kennen elkaar langer, waardoor we beter op elkaar inspelen. De interactie is natuurlijker,  zonder dat het een onderonsje wordt.  En het geluid van de podcast is verbeterd door strakkere processing. 

In jullie podcast uiten jullie je regelmatig kritisch over het coronabeleid van het kabinet. Welke impact heeft corona op jullie podcast gehad?
De grootste impact is dat we een groep luisteraars zijn kwijtgeraakt. Zoals er huwelijken en vriendschappen kapot gegaan zijn in het debat over vaccineren en lockdowns is bij ons een groep afgehaakt, die het niet eens was met onze kijk op de pandemie. Bert en ik waren zeker kritisch op het Covid-beleid van de overheid, maar wij geloven niet in een samenzwering door het World Economic Forum en zeker wel in de heilzame werking van de vaccins. Dat idee pikte een groep luisteraars niet en haakte af.  Jammer natuurlijk. Maar er zijn ook luisteraars bijgekomen, die de manier waarop wij samen tot onze standpunten en gedachten komen wel leuk vinden.

Tot 2020 was je nieuwslezer bij RTL in vaste dienst. Kun je anno 2022 als journalist zonder omroep of groot mediaconcern je werk doen en voldoende inkomsten genereren? 
Ja dat lukt goed. En met de zaken waar ikzelf voor kies. De podcast levert een deel van mijn inkomen op, plus elke week een column in de Telegraaf en ik doe voice-werk voor televisieprogramma’s, promo’s en bedrijfsfilms. Ik ben te boeken op mijn eigen website roderickveelo.nl

Naast de podcast is de TPOcast ook te zien op Youtube. Brengt beeld extra toegevoegde waarde aan de podcast?
Dat hangt ervan af aan wie je dat vraagt. Er zijn mensen die er graag naar kijken. Ik ben zelf vooral van het geluid, maar ik moet wel zeggen dat het er goed uitziet. Dankzij onze editer Julian. Waar het beeld veel extra waarde oplevert zijn de promo’s op sociale media. Een kwootje uit de show en daaronder de link naar de podcast werkt toch beter dan alleen maar één plaatje met een verwijzing.

In jullie podcast hebben jullie ook de rubriek ‘de woke week’, waarin de veranderende sociale en politieke normen bekritiseerd worden. Weten jullie de politiek of de opinie daarmee ook te beïnvloeden?
Dat hopen we wel een beetje. Maar het is vooral een rubriek waarin mensen herkennen wat ze zelf al meemaken en lezen. Uiteraard behandelen wij ook extreme woke gevallen, maar het zijn heel vaak gebeurtenissen die mensen zelf ondervinden. Zoals een antiracisme-cursus tegen ‘onbewuste vooroordelen’ op het werk. Of mensen waartegen wordt gezegd, dat ze minder kans maken op een functie omdat ze geen bi-culturele achtergrond hebben. Of kunstenaars die geen subsidie krijgen omdat hun werk of repertoire ’te wit’ is. Die knellende ideologie merken gewone burgers aan den lijve en die ‘woke week’ geeft het gevoel dat ze daar niet alleen in staan. 

De Online Radio Awards editie 2022 staat dit jaar in het teken van ‘Vernieuwing’. Wat doen jullie zelf op het gebied van vernieuwing?
Voor de TPO Podcast is denk ik het meest vernieuwend, dat we naar een abonnementsmodel zijn overgestapt. We maken twee afleveringen per week. Op de dinsdag is ie voor iedereen te beluisteren, maar de vrijdag-aflevering is er alleen voor abonnees. Dat is best spannend, want hoeveel mensen zijn er bereid om te betalen voor wat je doet? Dat worden er steeds meer, het systeem werk goed. Abonnees doen het ook om ons te steunen. Daarnaast krijgen de leden ook allerlei extra’s op de vrijdag. Dus de band met die luisteraars wordt ook hechter. We willen verder groeien en dit model verder uitbouwen.

ONLINE RADIO AWARDS 2022

Het publiek kan weer stemmen op hun favoriete online radiostation, presentator en podcast voor de Online Radio Awards 2022. De prijzen voor de beste online radio- en podcastmakers van Nederland worden donderdag 19 mei 2022 uitgereikt tijdens de Online Radio Day vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Mediastad Hilversum. Kijk voor meer informatie op onlineradioawards.nl

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*