‘Media spelen nieuwe verzuiling in de kaart’  

In de TPO Podcast leveren Roderick en Bert elke dinsdag en vrijdag commentaar op het nieuws. Daarbij sparen zij de nieuwsmedia niet. ‘Er is veel aan de hand in de journalistiek: aandacht, ophef, opinie worden belangrijker. Dat is geen vooruitgang.’

Bert Brusse en Roderick Veelo merken dat nieuwsmedia op zoek zijn naar een doelgroep van mensen die hun eigen standpunten graag herkennen in de krant die ze lezen of de media die ze volgen. De keuzes die op sociale media gemaakt worden zien we ook steeds meer terug in de reguliere media. Volkskrant zoekt z’n abonnees onder progressieve mensen, de Telegraaf doet dat onder meer behoudende mensen. Roderick Veelo:

Abonnees werven en vasthouden lukt met de ‘kleur’ van je krant of je omroep. In Amerika zie je dat grote kranten en stations steeds duidelijker stelling nemen: Fox News, CNN, New York Times. Voor of tegen Trump, voor of tegen Biden. Opinie, ophef en aandacht worden steeds belangrijker. Dat is geen vooruitgang. Toch zijn Nederlanders nuchterder en verlangen naar mindere rigide stellingname dan de Amerikanen, denk ik.” 

Nepnieuwsmachine en uitgemolken slachtofferschap

Bert Brusse heeft minder vertrouwen in de nuchterheid van de Nederlander:

“Stelling nemen en polariseren leveren geld op. De Volkskrant staat vooral op de advertentierijke zaterdageditie vol woke artikelen waarbij slachtofferschap wordt uitgemolken. Dat trekt namelijk de juiste kopers bij de adverteerders. Deze adverteerders willen door een woke imago moreel hoogstaand overkomen. Dit zie je ook gebeuren bij RTL Nieuws. Een reactie op de woke gekte, zoals Ongehoord Nederland is op haar beurt een nepnieuwsmachine waarbij de complotdenkers worden bediend. De verzuiling is in feite nooit gestopt. Alleen de inhoud van de zuilen is veranderd.”

Woke gekte

Een terugkerend thema in de TPO Podcast is het woke-activisme en de gedienstigheid van de rest om te gehoorzamen aan de eisen van de activisten. Roderick:

“Het is een beklemmende ontwikkeling. Woke-activisme is vergelijkbaar met religie, een sekte zoals je wilt, met allerhande dogma’s over wat is toegestaan en vooral wat niet. Er zijn journalisten en programmamakers die daar kritiekloos in mee gaan.”

Bert sluit zich hierbij aan:

“Het is echt een ideologie. Bij ‘policor’ wil je niemand voor het hoofd stoten, bij ‘woke’ kies je een richting die anderen moreel de maat neemt, en daarbij cancelt en uitsluit.”

Forum-stemmers teleurgesteld

Het probleem van de bubbels die door deze gekleurde media ontstaan is volgens Bert niet eenvoudig op te lossen door bijvoorbeeld de overheid. Bert:

“Een krant die door de staat wordt betaald zal wantrouwen oproepen. De NOS wordt om die reden al door sommigen als fake nieuws en propaganda gezien. Er is een markt voor nichemedia voor mensen die niet zitten te wachten op morele en emotionele kleuring. Dat zie je bijvoorbeeld bij goede onafhankelijke journalistiek als platform Follow The Money. Zij drijven niet op advertenties maar op abonnees.”

Dit verdienmodel wordt ook toegepast door de TPO Podcast. Er zijn elke week twee afleveringen. Op dinsdag is ie gratis verkrijgbaar en op vrijdag is de podcast alleen verkrijgbaar voor abonnees. Roderick:

“Wij hebben geen adverteerders, dus voor een woke actie als een boycot van adverteerders hoeven we niet bang te zijn. We hoeven ook geen specifieke politieke kleur aan te nemen of verantwoording af te leggen bij een zendercoördinator. We zijn vrij en volledig onafhankelijk. Sommige luisteraars vinden dat lastig. Zij horen ons dan eerst mainstream media bekritiseren en vinden dat herkenbaar en leuk. Maar vervolgens pakken we ook Baudet aan en dat is dan opeens een stuk minder leuk. Ik weet dat we in coronatijd luisteraars zijn kwijtgeraakt, omdat wij niet meegingen in alle complottheorieën. Wij analyseren het nieuws op onze eigen wijze: vrij nuchter en eerlijk. Dat vind je goed of leuk of niet. We doen dat met veel plezier, maar we gaan niemand naar de mond praten, want dan is de lol er snel van af.”


ONLINE RADIO AWARDS 2022

Het publiek kan weer stemmen op hun favoriete online radiostation, presentator en podcast voor de Online Radio Awards 2022. De prijzen voor de beste online radio- en podcastmakers van Nederland worden donderdag 19 mei 2022 uitgereikt tijdens de Online Radio Day vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Mediastad Hilversum. Kijk voor meer informatie op onlineradioawards.nl

10 Comments

 1. Het ultieme “PimFortuynsyndroom” : De kogel kwam van links…
  Die retoriek blijft maar kleven

  Maar…
  Inmiddels staan juist holbewoners bij politici als Kaag en De Jonge aan de deur en moet ook wetenschap er aan geloven. De Belgische viroloog die moest onderduiken. Komen die “kogels” ook van links?

  Ps Door wie wordt FVD gesponsord?

 2. Volkert van der Graaf liet destijds weten door de media die anti-Fortuyn waren te zijn beïnvloed. En als het hebt over de bedreigingen aan het adres van Kaag c.s. – waarom heb je het dan niet over de al jaren durende bedreigingen aan het adres van Wilders en tegenwoordig ook Baudet? Over de wetenschap: kom als wetenschapper met bedenkingen over bijvoorbeeld ‘manmade global warming’ en de rol van co2 en je wordt meteen uitgekotst.

  PS: het is mij niet bekend wie het FVD sponsort, voor zover daar al sprake van zou zijn. Wat ik wel weet is dat D66 en PvdD een ‘gift’ hebben gekregen van één miljoen en dat VOLT een gift kreeg van een stichting die is opgericht door George Soros.

  Verder nog wat te melden?

 3. @ Solaris

  “Volkert van der Graaf liet destijds weten door de media die anti-Fortuyn waren te zijn beïnvloed”

  Waar kan ik dit terug vinden?

  • https://legacy.gscdn.nl/archives/images/deschijnelitevandevalsemunters.pdf

   citaat:

   “Ook Pim Fortuyn wordt getrakteerd op een tapijtbombardement
   aan Hitler-vergelijkingen. Enige kwalificaties: ‘de Mussolini van de
   21ste eeuw’ (columnist Jan Blokker in de Volkskrant), ‘type-Mussolini’
   (Bas Eenhoorn, voorzitter vvd), ‘Fortuyn maakt de weg vrij voor ongeremde discriminatie’ (Ad Melkert, PvdA), ‘dit is extreem rechts’ (Paul
   Rosenmöller, GroenLinks), ‘het Achterhuis, Anne Frank’ (Thom de
   Graaf, D66), ‘extreem rechts’ (Els Kuijper, lijsttrekker PvdA Rotterdam), ‘je voelt de beklemming van het antisemitisme in de jaren dertig’
   (Marcel van Dam), ‘het Führerprinzip’ (Jaap van Ginneken, politiek
   psycholoog), ‘in wezen geen democraat’ (Kees Lunshof, commentator De Telegraaf), ‘de jaren dertig van de vorige eeuw’ (Redmar Kooistra, commentator Algemeen Dagblad), ‘xenofobe revolte’ (René Cuperus,
   Wiardi Beckman Stichting, PvdA), ‘voor het laatst in de jaren dertig’
   (Hans Kombrink, PvdA), ‘Poldermussolini’ (Manuel Kneepkens,
   Stadspartij Rotterdam), ‘de intelligentie van Adolf Hitler en de charme
   van Heinrich Himmler’ (journalist Matty Verkamman in Trouw), ‘zestig jaar na dato’ (hoofdredactie nrc Handelsblad), ‘xenofobie’ (Anet
   Bleich, de Volkskrant).

   Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, verschijnt
   met een persmapje bij de rechtbank. Daarin zitten de columns van onder anderen Jan Blokker, Matty Verkamman en Marcel van Dam.”

  • Trouwens

   Als NPO Radio 1 het zegt, dan zal het wel waar zijn.
   Fortuyn heeft geen erfenis, want hij werd door een linkextremist doodgeschoten.

 4. Oh ja, die al jaren durende bedreigingen aan het adres van onder meer Wilders en Baudet waar je zo gemakkelijk aan voorbij gaat, is dat de erfenis annex puinhoop van links? Of moeten we dat toch meer in de sponsoring zoeken waar jij je zo te zien alleen druk om maakt als het partijen betreft waar jij niets mee hebt?

 5. 1.Als je iets niet leest betekent dat niet dat het dan wel zo zal zijn.
  Naw… wat ik niet heb opgeschreven nier zelf invullen.

  2. Weet je wie Breivik als inspiratiebron zag?
  Maar om daarmee Wilders verantwoordelijk te stellen voor wat 1 moordlustige gek doet gaat wel ver. Alle kogels van Breivik kwamen van rechts?
  Nee…
  Van 1 gek.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*