Xander Czaikowski (JUKE): “Podcast video zal de grootste vernieuwing van 2022 zijn”

In aanloop van de Online Radio Awards interviewt Spreekbuis diverse online radio- en podcastmakers. Ditmaal: Xander Czaikowski (JUKE/ Talpa Network).

JUKE bestaat precies 5 jaar. Welke veranderingen in luistergedrag heb je op het platform de afgelopen 5 jaar gezien?
Naast dat podcasts echt een stuk populairder zijn geworden, zie je dat tijdens de coronacrisis mensen steeds meer digitale audio zijn gaan luisteren. Waarschijnlijk omdat ze thuis aan het werk waren en niet meer per se naar dezelfde radiozender hoeven te luisteren dan hun collega’s. We zien dan nu nog steeds mensen blijven luisteren naar digitale audio. Inmiddels is de beluistering naar onze hoofdstations in sommige gevallen al >40% via digitale weg. Verder zien we dat non-stop muziek luisteren in de lift zit. Dus eigenlijk zie je een verschuiving van traditionele radio naar non-stop muziek en podcasts (andere vormen van audio) en luisterboeken.

Naast (exclusieve) podcast en -radiostations biedt Juke ook gratis audioboeken aan. Zijn audioboeken de nieuwe audiotrend van 2022?
Gratis audioboeken zijn inderdaad de trend van 2022.

Podcasts komen ook steeds vaker met beeld (als VODcast). Kunnen we dit ook op JUKE verwachten?
Video bij podcasts is een ontwikkeling die wij zeker interessant vinden en waar we mee willen gaan experimenteren. JUKE heeft ‘video-zus’ KIJK, waardoor we al heel veel kennis over digitale distributie van video in huis hebben. De meeste podcasts die wij momenteel publiceren hebben een link met televisie. Ze worden niet alleen door de TV-redacties gemaakt (Bloedband van Hart van NL en de Shownieuws Podcast), maar vaak ook onder de aandacht gebracht door de tv-uitzendingen of zijn zelfs simpelweg de audiofile van de uitzending. De komende maanden gaan we hier verder op inspelen.

Er komen in Nederland dagelijks nieuwe podcasts uit. Hoe helpen jullie luisteraars om door het enorme aanbod van podcasts te gidsen?
Door te kijken wat onze luisteraars echt willen en interessant vinden. Door ze te gidsen door de dag heen. We focussen vooral op Nederlandse podcast. We hebben genrepagina’s, sturen pushberichten met goede tips en raden echt alleen podcasts aan waarvan we zelf weten dat ze echt goed zijn (Human curatie). Overigens vinden wij dat Podcasts zo breed mogelijke verspreid moeten worden en dus vooral gratis te beluisteren moeten zijn.

Naast JUKE gebruiken veel mensen ook oa Spotify en Apple Podcast. En begin april lanceerde ook nog het Deense Podimo in Nederland. Waarmee weet JUKE zich te onderscheiden?
Wij zijn gratis en oer-Nederlands. Ook bieden wij naast podcasts of radioboeken ook radio aan en non-stop radiozenders. Zoals Non-stop 538, maar ook Linda Lievelings en zelfs Ajax Radio. Je hebt dus een veel rijker aanbod dan Podimo en ook nog eens allemaal gratis. Ook hebben wij, omdat we onderdeel van Talpa zijn, direct toegang tot publiek dat zich nu nog ‘buiten’ de audiowereld bevindt. Zoals kijkers & lezers van Hart van Nederland, HLF8, Vandaag Inside en Shownieuws. Verder zijn wij in staat om de podcast beluistering op veel meer platformen te faciliteren dan alleen een mobiele App. De distributie via Juke gaat veel verder. Zo zijn onze zenders te beluisteren via Google Home devices, Smart Speakers (SONOS) en zelfs in Auto’s (Automotive).

JUKE is een gratis platform mede mogelijk gemaakt door adverteerders. Hebben adverteerders de digitale audiowereld al omarmd? 
Adverteerders zien steeds beter in dat audio juist ideaal is om hun product aan de man te brengen omdat het veel gerichter is: je luistert heel actief en geconcentreerd naar bijv. een podcast. Veel gerichter dan traditionele radio of televisie. Inmiddels hebben wij een hele duidelijke audio propositie die momenteel met alle mediabureaus besproken wordt. We verwachten dat de audiomarkt enorm zal gaan groeien de komende periode. Talpa heeft daar een groot aandeel in en hier zal dan dus ook JUKE van profiteren. Omgekeerd werkt het ook zo. Doordat wij via JUKE goed zicht hebben op het luistergedrag en de luisterbehoefte van de luisteraar, kunnen we unieke proposities ontwikkelen, altijd voor de juiste doelgroep.

De Online Radio Awards 2022 hebben ‘Vernieuwing’ als thema. Welke vernieuwingen op het gebied van podcasting en online radio voorzie jij de komende tijd?
Podcast video zal de grootste vernieuwing van 2022 zijn. Thema zenders zullen de toekomst zijn voor online radio, zoals AZ Radio, Ajax Radio, Linda Radio, Jumbo Radio, etc.


ONLINE RADIO AWARDS 2022

Het publiek kan weer stemmen op hun favoriete online radiostation, presentator en podcast voor de Online Radio Awards 2022. De prijzen voor de beste online radio- en podcastmakers van Nederland worden donderdag 19 mei 2022 uitgereikt tijdens de Online Radio Day vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Mediastad Hilversum. Kijk voor meer informatie op onlineradioawards.nl

1 Trackback / Pingback

  1. Xander Czaikowski wordt algemeen directeur van PEC Zwolle - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*