Waarom zijn podcasts zo enorm populair zijn geworden in de afgelopen jaren?

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat overal een podcast over te beluisteren is tegenwoordig. De onderwerpen zijn enorm uitlopend, en over populaire thema’s zijn er zelfs meerdere om uit te kiezen. De kans is groot dat je zelf naar een of meerdere podcasts luistert. Maar waarom zijn deze ineens zo geliefd geworden en waar komt het eigenlijk vandaan? Dat gaan we hieronder uitgebreid bekijken.

Er is natuurlijk meer dan genoeg te vertellen, en tegenwoordig gebeurd dat steeds vaker online. Vandaar dat een goede podcast al snel aan kan slaan bij het grote publiek. Of je nu verteld over sport, politiek, gokken in een legaal online casino, economie of entertainment, de concurrentie voor een goede podcast is inmiddels aardig groot geworden. Hoe dit allemaal tot stand is gekomen, en wat een podcast al dan niet bijzonder maakt, lees je hieronder.

Wat is een podcast precies?
Kort gezegd is een podcast een audio uitzending. Dat wil eigenlijk zeggen dat er een geluidsbestand wordt gemaakt, waar andere mensen dan vaak weer naar luisteren. Al is het niet per definitie hetzelfde als een geluidsbestand, maar dat heeft meer te maken met de inhoud en de manier waarop een podcast wordt ingedeeld. In de meeste gevallen is het eigenlijk een talkshow, net zoals die normaal op televisie te zien zijn. Het grote verschil is echter dat je de mensen die deze maken dit keer niet ziet, maar alleen hoort. In dat opzicht heeft het weer meer weg van radio, maar ook dit is weer heel iets anders.

Een podcast is namelijk niet gefocust op muziek, al kan dit er natuurlijk wel onderdeel van zijn of kan het een van de onderwerpen zijn die ter sprake komt. Het beste laat een podcast zich nog omschrijven als een programma, met daarin een vast of meerdere hoofdonderwerpen, waarover verschillende personen praten en discussiëren. Daarbij kan de samenstelling van de mensen die deelnemen wijzigen per uitzending of aflevering, al is er vaak een vaste kern van gasten en presentatoren. 

Sinds wanneer zijn podcasts zo populair?
Uit cijfers blijkt dat maar liefst de helft van alle Nederlanders weleens naar een podcast luistert. Er is dus een enorm groot publiek voor de makers hiervan, zo blijkt. De meeste mensen geven aan dat ze dit doen ter ontspanning, of voor vermaak. Andere belangrijke redenen om naar een podcast te luisteren zijn de personen die deze maken, al wordt ook persoonlijke ontwikkeling genoemd. Want van een goede podcast valt wel degelijk veel te leren. 

Een groot onderdeel van het succes van podcasts is dat je deze kunt opzetten of terugluisteren wanneer dit jou het beste uit komt. In tegenstelling tot op televisie hoef je er dus niet echt rekening mee te houden wanneer iets wordt uitgezonden. De geschiedenis van de podcast gaat al een aardig tijdje terug. Dit begon vooral met radioamateurs, waarna er ook steeds radiostations ermee aan de slag gingen. Dit was al vanaf 2005 het geval. Daarna pas kwamen er meer een meer varianten over verschillende onderwerpen.

Hoe maak je een goede podcast?
Met de toenemende populariteit van podcasts is de concurrentie ondertussen moordend aan het worden. Er zijn al veel podcasts over de meest bekende onderwerpen. Dit is vrij logisch, want hiervoor is natuurlijk veruit het grootste publiek. Over een onderwerp als voetbal bijvoorbeeld, zijn tientallen verschillende podcasts waar je als luisteraar uit kunt kiezen. Daarom is het voor mensen die de ambitie hebben een podcast te gaan maken, vooral belangrijk om origineel uit de hoek te komen. Als dit lukt, is er een reële kans om het publiek te binden.

Er komt echter veel meer kijken bij het maken van een goede podcast. Naast een pakkend onderwerp met een originele twist, is het van belang de juiste presentator(en) en gasten te strikken. Ook de lengte van een uitzending, de juiste apparatuur en omgeving, en het platform waarop je de podcast gaat aanbieden zijn belangrijk. Net als het op de juiste manier kunnen bewerken en het verbeteren van een opgenomen aflevering. Zo zie je al, dat het nog lang niet makkelijk is om een goede podcast in elkaar te zetten. Als dit echter wel lukt, kun je er een enorm publiek mee bereiken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*