Patrick Kicken: Ruud de Wild wordt de grote redder van 3FM

[BLOG] Wat gaat de NPO toch doen met zorgenkindje 3FM? Het is een vraag die menig radiomaker én liefhebber al jaren bezighoudt. De miljoenenslurpende marginale radiozender is een doorn in het oog van velen die er aan meebetalen. De roep om NPO Radio 5 op die frequenties te laten uitzenden wordt dan ook steeds luider. Maar NPO opper audiobaas Jurre Bosman lijkt de oplossing gevonden te hebben, in de vorm van Ruud de Wild. Hij gaat van 2 naar 3FM verhuizen, om samen met andere mensen van naam, de zender te redden. Althans, dat verhaal gaat nu rond.

In het jaarplan van NPO 3FM staat alles rood omcirkeld. Dus alles rondom de nieuwe programmering staat op losse schroeven. Het is een publiek geheim dat De Wild niet lekker ligt bij NPO Radio 2. De manier waarop hij omging met zijn vervanger Eddy Keur, die zijn programma meer dan een half jaar lang overnam tijdens zijn ziekte en wie hij niet eens bedankte toen hij terug was, heeft ook kwaad bloed gezet. Hij schijnt er ook alles aan te doen om Keur van die plek weg te houden, gezien de vele vervangingen door die twee cliniclowns Van der Goes en Van ’t Hof, wiens stemmen zo op elkaar lijken en radioshows zó voorspelbaar en onorigineel zijn dat je bijna denkt dat je naar de lokale omroep zit te luisteren. Zeldzaam saaie open deuren deug radio.

Tot zover even de klaagzang, nu naar de feiten. NPO radiobaas Jurre Bosman opperde al eerder het idee ‘om dan maar de Top 2000 van 2 naar 3FM te verplaatsen’. Hij leeft nog steeds in de veronderstelling dat luisteraars dan massaal mee verhuizen. Bij KRONCRV schijnen ze inmiddels woest te zijn, omdat zij ook oren hebben gekregen van de plannen om De Wild te verhuizen. Ruud zou namelijk voor BNNVARA de middagshow gaan doen op 3FM en mede het muziekbeleid gaan bepalen. Daarvoor heeft hij trouwens Jan-Willem van Engelen in gedachten, oud zendercoördinator bij datzelfde NPO Radio 2, waar hij het uitstekend mee kan vinden.

Menno de Boer, die nu de leiding heeft bij 3FM, zou lekker liggen bij Bosman maar moet natuurlijk eerst nog door de ballotagecommissie. Op 3 gaat onze Ruud volop vrij spel krijgen en mag hij zijn vriendin Olcay en haar BFF’s naar hartenlust laten mee presenteren. Ik voorspel je nu al dat ook dit niet het verschil gaat maken bij de zender. Je zult de hele programmering op de schop moeten gooien, de naam moeten terugveranderen in NPO Radio 3 en dan nóg is het maar de vraag of het weer gaat aanslaan. Dom ook om je succesvolste zender NPO Radio 2 zo te slachtofferen om de doodgebloede kinderversie te reanimeren. Maak van 3 toch gewoon een online platform, geef de FM frequenties aan 5. Opgelost. Nee, het moet weer heel veel publiek geld gaan kosten en het volgende experiment worden, waarvan de succesvolle uitkomst verre van zeker is.

De naam Frank Dane gaat ook rond in verband met 3FM. Hij zou dan de ochtendshift voor zijn rekening gaan nemen. Maar met de terugkeer van Dave Minneboo naar Talpa’s Radio 538, die naar verluidt 1,2 miljoen euro gaat verdienen in 3 jaar tijd, zal hij er waarschijnlijk alles aan doen om Dane binnenboord te houden. Met Timur ‘Appelsap’ Perlin erbij van 12 tot 14u heb je dan inderdaad een lekkere, kloppende programmering. Maar dan nog. Het wordt het zoveelste probeersel van Bosman & consorten, om nu te proberen een publiek te lokken met louter en alleen klinkende namen. Ik blijf het zeggen: je bent als jock zo goed als je station, niet andersom. Het succes van NPO Radio 2 is, na het vertrek van Stenders, niet echt veranderd. Het station slaat en staat aan en dus de jocks en de programma’s ook.

Als je dan toch nog iemand uit de NPO Radio 2 programmering moet trekken die haar heil beter kan zoeken op het nieuwe 3(FM), dan is dat Annemieke Schollaardt. Veel te alternatief voor het lunchtijdstip op 2. Overigens gaat er een ander hardnekkig gerucht dat de gaten die op NPO Radio 2 achterblijven als deze programmering leeggeroofd wordt, opgevuld worden door NPO Radio 2 en NPO Radio 5 samen te voegen. Zo zou NPO Radio 3 vrij spel krijgen de wat jongere luisteraar aan zich te binden en de combi 2/5 voor de ouderen. Staat mooi naar Den Haag toe, deze bezuinigingsslag. En zo kan onze Jurre Bosman zijn positie veiligstellen om t.z.t. een overstap kunnen maken naar de Raad van Bestuur.

Hoop informatie he? Maar dat krijg je met een NPO die zo ondoorzichtig en oncontroleerbaar is als de Russische staatstelevisie. Interviewverzoeken worden steevast afgewezen en op directe vragen krijg je louter standaard, nietszeggende antwoorden, alsof het om staatsgeheimen gaat. Dan moeten we maar onze info krijgen van de vele NPO medewerkers die hun mond niet langer willen houden en uit angst voor hun eigen baan dan maar anoniem aan Spreekbuis uit de school klappen. Ik schreef overigens een aantal jaren terug al een column met de titel: ‘Zelfoverschatting heeft een naam: Ruud de Wild’. Het lijkt anno 2022 nog steeds van toepassing.

Patrick Kicken


90 Comments

 1. Ze moeten NOS Langs de lijn verhuizen van 1 naar 3. Door de weeks zit ik vaak op de weg. Dan wil je voetbalflitsen horen van bijvoorbeeld de conference league. Dan zit er weer zo’n EO gast met een 1 of ander discussie praatprogramma daarna nog dat kunststof met onderwerpen die mij totaal niet interesseren.
  Kan je beter wat goede muziek er tussen draaien.
  Is die 3FM manager baan nog vacant?
  Ik zeg 16.00 Rob en Wijnand 19.00 Langs de Lijn.

  • Pardon? Die voetbalflauwekul onderbreekt de reguliere programmering steeds, niet andersom. Je kunt als er weer gevoetbald wordt niet normaal naar Radio 1 luisteren. Waarom moet alles altijd wijken voor voetbal? Net als de reguliere programmering op televisie. Start een kanaal op DAB+ voor sportwedstrijden, zodat de reguliere programmering niet verstoord hoeft te worden.

   • Eens, vooral op zondagmiddag tussen 12 en 14 uur. Als er met een beetje pech wordt gescoord.. is er van het interview weinig meer te horen na half één.
    Dat er geschakeld wordt bij een doelpunt..ala.. maar bij de aftrap.. of de voorbeschouwing.. dat is teveel van het goede, wat mij betreft.

  • Tja, waar moet je met die sport heen? Als ik nieuws wil horen luister ik radio 1, maar er komt steeds maar sport in plaats van nieuws. Dus liever weg daar. Maar als ik muziek wil horen kies ik 3FM, en dan wil ik ook niet dat er telkens sport tussendoor komt.

 2. Weer een mooie column PK! Valt me toch een beetje tegen van Ruud, ik had gedacht (gehoopt) dat hij wat milder was geworden na wat hem overkomen is. Overigens mag Keur van mij de middagshow standaard doen, steeds een feest op de radio!

   • Die jingle is voor mij al reden om te switchen naar een andere zender. Radio 2 is inderdaad het paradepaard van de npo, dat ze daar aan willen sleutelen is wel heel bijzonder. Zou hetzelfde zijn al zou Feyenoord 3 van zn beste spelers stalt bij satellietclub excelsior om deze te redden

   • Keur is irritant, niet grappig, onbeschoft, vindt zichzelf het einde, overbodig, iemand waardoor ik wegzap, humor met een baard, en laat hem aub met pensioen gaan. Als ik al aan hem denk stijgt mijn bloeddruk. Vaak ben ik het met de blog eens, maar ik geloof dat mijn commentaar aangeeft, vandaag even niet.

   • Ik heb het al een paar keer gezegd. Maar laat Keur op NPO2 weer zijn feestjes maken. Pure lol en heerlijke radio om naar te luisteren.

  • Hoi Bob, ik ben het helemaal met je eens. Ik ben geen fan van Ruud, en toen Eddy het stokje overnam, luisterde ik weer tussen 16:00 en 18:00 uur. Wat een humor heeft die man. Ik heb nooit begrepen dat ze Ruud bij Radio2 binnen hebben gehaald. Waardeloze DJ die totaal niet geschikt is als DJ, en ook nog denkt dat hij humor heeft, met zijn kinderachtig gedoe met zijn side kicks. Laat hem maar naar het noodlijdende 3FM gaan, kan hij gelijk mee de afgrond in. Weg ermee, en Eddy weer terug op dit tijdstip!!!

 3. Als 3FM weer allemaal verschillende programma’s krijgt met elk een eigen muziekkeuze, dan kan het weer een goeie publieke zender worden. Met één playlist voor de hele week wordt het noooit wat.

 4. Dan kan het gelijk beter Radio 538en een half gaan heten. Wat is de publieke zin (en onzin) dan nog om dit station te gedogen. Nee, Radio 5 mag er nog steeds op wat mij betreft. Of is dit al een voorzetje voor een slechte 1 april grap of iets…

  • Dat denk ik wel vaker bij NPO ideeën. Dit is typisch een gevalletje van ‘ik ben de baas en als ik met dit idee een wit voetje kan halen bij mijn bazen dan doen we dat’. Slecht idee dus, maar daar zijn er wel meer van de revue gepasseerd de afgelopen jaren bij NPO radio.

 5. Het kan veel simpeler:
  Radio 1 – praatradio met info, sport, interviews
  Radio 2 – playlist top 2000
  Radio 3 – playlist top 40 met tipparade
  Radio 4 – playlist top 2000 van klassieke muziek
  Radio 5 – playlist top 2000 van Nederlands muziek
  Elke dj moet een speciaal item hebben, in de vorm van een leuk spelletje, wetenswaardigheid, lightvers. Als het maar in interactie is met de luisteraar.
  Alle site kicks kunnen weg, de luisteraar is de side kick. Nu wordt te vaak niet tegen de luisteraar gesproken. Terwijl het toch om de luisteraar gaat.
  Maak radio weer een één op één gesprek tussen dj en luisteraar, met een herkenbaar station zonder té veel verassingen.
  Laat merken dat je als dj het programma maakt voor die ene luisteraar die jij bent.
  Terug gaan naar de basis is soms/vaak lastig omdat vaak krampachtige geprobeerd wordt iets van vroeger terug te krijgen. Maak van radio weer een je vriend.

  • Dat ben ik helemaal met je eens Jack, mensen zijn tegenwoordig zelfs verbaasd als de luisteraar rechtstreeks aangesproken wordt. Voor de rest is het lekker een onderonsje waar je naar -mag- luisteren. Terwijl op sociale media platforms de interactie en vraag om input leidend is.

 6. Ruud de Wild de muziek bepalen? Die geeft helemaal niks om muziek, is ook totaal geen DJ, meer een warrige kunstschilder met een soort van onbegrijpelijke humor die niet leuk is. Wat PK zegt over die Wouter en van t Hof, helemaal mee eens, nog nooit iets aan gevonden. Ik zou zeggen compleet opdoeken dat 3fm, de frequentie aan r5 geven en zo een hele bak gemeenschapsgeld besparen. De jeugd luisterd toch geen radio meer.

  • 3FM zou zijn personeel en budget beter in kunnen zetten om hét jeugdplatform van Nederland te worden. Met aansprekende podcasts, youtube video’s zoals NOS op 3 ze ook maakt, TikTok, discussiefora. Ze blijven maar steeds voor de makkelijkste oplossing kiezen: deejays die muziek draaien en een beetje maatschappelijke betrokkenheid tonen. Waarom niet andersom, betrokkenheid tonen met en je verdiepen in je luisteraar. De tijd van uitzenden en ‘ze luisteren toch wel’ is al jaren voorbij, dat moet nu toch inmiddels wel eens duidelijk worden, ook bij de NPO.

 7. Mooi al die inside informatie Patrick! 3FM kan door niemand meer gered worden. Gewoon een online platform maken. Ruud de Wild kan zich beter gaan focussen op schilderen. Frank Dane op de plek van Ruud bij NPO Radio 2 zou ook een mooie invulling zijn…

  • Ik vind zijn schilderwerk, net als zijn radioprogramma’s, een herhaling van zetten. Hij doet het echt voor de naam en de faam, de vreugde en passie is er, bij NPO Radio 2 althans, helemaal uit. Natuurlijk heeft hij veel meegemaakt, zal mij benieuwen of hij bij 3FM opnieuw vleugels krijgt.

   • Ik was een fan van Partij voor de Vrijdag op 3fm. En vind Rob een betere dj, dan de djs op 2. Daar zit namelijk nul verrassing. Elke dag dezelfde suffe invulling. Helaas haakte ik direct af toen Wijnand erbij kwam bij Rob. Heb niets tegen hem, maar het klopte niet meer. Rob kan zonder moeite op elk station zitten. Maar dan wel alleen en met 2 sidekicks.

 8. Hoi Patrick.
  Lijkt mij een goed idee. De Wild naar 3FM want die past echt niet
  op Radio 2. Hopelijk weer Eddie Keur op dat tijdstip, was super
  leuk. Kan die Roodbeen ook niet naar 3FM . Deze man heeft geen
  eigen smaak en draait alleen veilige platen .
  Was trouwens ook goed dat Stenders bij Radio 2 vertrok.
  Hoewel zijn muzieksmaak ook die van mij is, deed hij veel
  te laatdunkend over muziek die hij niet leuk vond.
  Radio is voor de luisteraar en niet voor de deejay.
  Patrick kun jij niet de ochtendshow op Radio 2 doen.
  Lijkt mij super.

  • Ik ga never ever meer een ochtendshow doen Erwin, is topsport. En ik ben nou eenmaal geen fitte dertiger meer. Roodbeen schijnt voor zijn directe collega’s ook een complete, perfectionistische tiran te zijn, hoorde ik. Geen enkele fout wordt getolereerd. Jammer, had hem altijd wel hoog zitten.

   • Als dat zo zou zijn vind ik het knap dat het op zender zo goedgemutst klinkt. KidV heeft met De Wild gewerkt. Schat wel in dat hij Roodbeen tot de orde roept, maar ik hoor het er niet aan af. Lijkt me ook niet bij de persoon Jan Willem Roodbeen passen.

 9. Ik vond het al zo gek dat Eddy Keur niet meer De Wild verving, want hij was wel zo aangenomen. En toen hij het 2 weken geleden wel mocht doen zei De Wild vooraf niet eens dat Keur het zou overnemen. Sowieso neemt De Wild altijd vrij als er een speciale week is.

  Keur is weggezet in de nacht waar hij een vooraf getapete programma maakt, voorbereid door Rinze.

  Wat De Wild als 53-jarige bij 3FM moet is me een raadsel, hij heeft ook geen enkel verstand van muziek, nu doet de muziekredactie dat.

  Maar goed, DWIDM is onder Ruud toch al sleets. En snap idd niet dat Wout en Frank steeds naar voren worden geschoven.

  Wat ook gek is dat Desiree van 3FM naar Radio2 is gehaald. Nu was ze tweede keus want Kimberly Dekker en WNL waren gevraagd om de 3-6 te doen maar daar hebben ze voor bedankt. WNL wilde sowieso al niet alleen een liedjesprogramma, maar ze mochten van de leiding niet meer 2 uur lang 1 persoon interviewen

  Maar goed, als Ruud weggaat, wie gaat daar dan zitten. Hopelijk niet Wout en Frank, dan nog liever Coen en Sander.

  Maar Eddy naar dit tijdslot? Of Van Velthuijzen? Die is ook wel toe aan nog een keer drive-time

  En Dane naar 3FM? Daar is ie de vorige keer uitgekotst na zijn 1 aprilgrap waar ie deed of er een seksvideo was uitgelekt en hij ineens thuisbleef onder het mom van een burnout en er ineens mensen opgetrommeld moesten worden voor de ochtend.

  Waarom is er die soulnight eigenlijk op zaterdagnacht van 00 tot 7
  Is ook getaped. Een live programma a la Van Inkels Choice met DJs die lekker live mogen freaken zou beter zijn. Leo Blokhuis past daar ook goed.

  Ik heb geen idee welke kant Radio2 op wil, veel Djs die slechts 2 uur zendtijd hebben. Simone, Shay, Morad, Caroline, Onesie, Blokhuis (oke die heeft er 3)

  • De Wild heeft met iedere grijze haar op zijn hoofd spijt dat hij ooit akkoord is gegaan dat Keur hem ging vervangen tijdens zijn ziekteverlof. Deze man laat namelijk horen én zien hoe energiek en verrassend radio kán zijn, zelfs als je 60+ bent. Nog gehoord hoe Ruud hem ‘bedankte’ na de 80’s week? Schandalig. Cynisme ten top. Collegiaal is overigens nooit voorgekomen in het woordenboek van De Wild. Altijd uit de hoogte. Heb een tijdje zijn muziek gedaan in mijn 3FM tijd, zelden zo’n hooghartig figuur meegemaakt.

   • Nee, niet gehoord, wel gehoord dat Ruud die donderdag voor de 80s week met geen woord repte dat iemand hem uberhaubt zou vervangen. Dat werd dus Eddy.

    Ik weet nog dat Ruud in t begin van zn ziekte zei dat hij persoonlijk Eddy had gevraagd, op de laatste dag dat Edddy het deed zei hij dat hij was gevraagd door Jurre Bosman en Peter de Vries die al eerder met hem om tafel haddden gezeten

    Er zit idd heel veel energie in de programmas met Eddy. Die staat al om 8 uur op, leest kranten, wil 3x in de week feedback van de zendermanager.

    Bij Ruud de Wild is het voorspelbaar.

    Denk je dat Eddy kans maakt op deze plek als Ruud naar 3FM gaat?

    Waarom gaat Ruud de ochtend niet doen met Olcay op SKy eigenlijk? Daar wilde De Mol toch ook een duo?

    • Ik ben bang dat Ruud té alternatief is voor Sky in de ochtend. Ik zie eerder de ochtend van Klaas & Wietze naar Sky verhuizen onder de RTL vlag. En dan Mattie & Marieke op 538, als ze ze losgepeuterd krijgen, voor HEEL veel geld.

   • Heb t even teruggeluisterd

    Ruud de WIld: Eerst even Eddy Keur bedanken die het programma heeft overgenomen de afelopen dagen en de luisteraars bedankt voor jullie geduld.

    Hmmm idd erg flauw

   • BAM! Helemaal mee eens. Bij Keur krijg je een bonk energie mee en het leek De Wild wel te storen. Zijn bedankje met de opmerking richting de luisteraars “Bedankt voor het geduld” is typisch iets voor hem. Ik zap nu weer weg van 2 tussen 4 en 6.

   • Wat vind jij van Gijs Hakkert? Dat vind ik echt wel een talent, hij deed laatst een keer een programma in de nacht, viel in voor Wildgroei, en daar zat dezelfde energie in t programmma als DWIDM, waardoor ik aanneem dat Gijs de drijvende kracht is van DWIDM

    • Gijs is de drijvende kracht achter dit programma op de middag. Volgens mij heeft De Keurbaas dit ook wel aangegeven in het programma.

   • Misschien is Ruud een arrogante zak om mee te werken Ik moet wel om zijn interviews en suffe spelletjes lachen
    Of hij verstand van muziek heeft, weet ik niet Dat kan ook iemand anders voor m uitzoeken
    Eddy Keur is misschien energiek en jeugdig voor een 60 er( ik ben er ook een) maar ik vond m niet geestig wel irritant en flauwe sexgrappen makend.. Ruud naar 3??
    Nee! Ik merk en hoor dat jongeren helemaal niet luisteren naar 3 FM waarvoor zij de doelgroep zijn
    Ze hebben andere kanalen
    En zenders naar leeftijdsgroep? Aub niet! Ikmoet er niet aan denken alleen 60s en 70 muziek te horen en ouwe lullenpraat! Ik ben juist ook erg geinteresseerd wat er nu gemaakt wordt en wat jeugd beweegt.. Smaak is niet alleen aan leeftijd gebonden! Radio 5 luister ik al helwmaal nooooit naar. Gemixt zoals nu op radio 2 met ook soulshow,
    Annemiek, Ruud Spijkers met koppen, muziekcafé en nog n aantal avondprogramma’s vind ik fijn
    Radio 1 voor nieuws en achtergronden, interviewprogramma’s, kunst en wetenschap
    Tot zover maar .. grts
    Eline

 10. Radio 3 gewoon weer de snelle entree zender met nieuwe en gedurfde muziek. Een samenvoegsel van 2 en 5 is zo gek nog niet. Dan blijft er een zender over en kun je mooi van radio 6 soul & jazz weer een tof station maken.

  • Ook daar schijnen plannen voor klaar te liggen. Omroep Zwart zou graag weer wat met en op NPO Radio 6 doen. Klinkt als een grap he? Toch hoorde ik dat Bosman het wel ziet zitten.

   • Als je de Playlist van 3FM bekijkt is het een soort Radio2 met wat meer modern. Radio5 idem, ook veel Radio2, maar dan weer met wat oudere platen.

    Wat is de functie van Radio4?

 11. Misschien is het beter dat Ruud de Wild vertrekt naar Radio 3. Ik mag Ruud heel graag maar de manier hoe respectloos hij om gegaan is met zijn vervanging door Eddy Keur is niet ok. Eddy heeft een goede show neergezet tijdens zijn ziekte en uit respect voor Ruud altijd netjes gehandeld. Radio maken is een vak en dat kunnen sommige nou eenmaal beter dan de ander.

 12. Mijn best dat ruud de wild naar 3fm gaan als eddy keur het maar over gaat nemen samen met Gijs Hakkert en dan Rick van V een mooie plek gegeven bijvoorbeeld de plek van Annemieke

   • Burgemeesters worden niet gekozen, anders was Westbroek het al burgemeester van Utrecht geweest. Dus Rick zal nooit burgemeester worden. Wethouder kan, maar dat is niet te combineren met de nacht. Raadslid wel.

    Weet jij of Rick tevreden is in de nacht? Of dat de NPO tevreden is over zijn manier van radiomaken?

     • Rick kan prima dagradio maken, maar dat zal voor Powned niet gebeuren.Hij heeft een paar keer de V15 en Van Inkels Choice overgenomen en dat is echt heel andere radio.

      Ik heb het idee dat de Radio2 Leiding RickVanVDoet2 kort probeerde te houden met meer muziek in die drie uur maar dat is snel weer ontspoord. Het viel me op dat bijna alle door ErikJan gemaakte jingles zijn vervangen door een woke-versie.

      Maar ik denk idd dat de NPO liever meer een programma in de nacht heeft als DagNacht, veel muziek weinig talk.

 13. Ik vind dat vrijdagavondprogramma van Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof anders prima om het weekend mee te beginnen. Natuurlijk is het geen Curry & Van Inkel of Ekstra Weekend, maar moet dat dan? Het zijn allesbehalve de meest vervelende presentatoren om naar te luisteren, draaien ook vaak verzoeknummers en daar zitten soms hele aardige nummers bij die je weinig meer hoort. Vinyl Friday was een ook een prima programma dat natuurlijk nooit opgeofferd had moeten worden.

  Verbaas me ook over de oproepen om Radio 2 en Radio 5 samen te voegen. Luisteren de mensen die dat voorstellen eigenlijk wel naar beide zenders? Op radio 5 is het veelal jaren 60 en 70. En draait Hans Schiffers in zijn Arbeidsvitaminen ook gewoon Wim Sonneveld of een Duitse schlager als dat zo uitkomt. En dat is ook prima, die zender is heel goed afgestemd op de doelgroep wat ook blijkt als je ziet hoe lang de luisteraars door blijven luisteren naar die zender.

  Radio 2 en Radio 5 samenvoegen is dan ook een uiterst dom idee, het zou de kracht van beide zenders juist geheel tenietdoen. In plaats daarvan moet slechts Radio 5 naar de FM frequenties van 3 verhuisd worden. Radio 3 moet gewoon samengevoegd worden met KX en geheel online gaan. Deze zender gaat in zijn huidige vorm nooit meer een groot publiek bereiken, die tijden zijn geweest. Laat ze daar maar doen waar KX ooit voor is opgericht: lekker klooien en experimenteren in de marge en als er wat moois uit groeit dat doorschuiven naar Radio 2.

  • Tja, het is en blijft publieke omroep. We betalen er allemaal aan mee. En als het zo doorgaat en we in een recessie komen met z’n allen dan zit er weinig anders op dat ook de NPO moet gaan bezuinigen. Een radiozender en een TV zender gaan dan sneuvelen. Dit is dan nog de meest vriendelijke oplossing. Bosman zal het nooit durven toegeven dat NPO Radio 2 de ondergang van NPO 3FM heeft betekend, dus probeert hij het zo te camoufleren zodat iedere zender ‘wint’.

 14. Heeft die Jurre Bosman ook een baas boven hem staan? Of mag mijnheer al het geld zo maar verkwanselen zonder op zijn flikker te krijgen? Die gast moet wel zo stronteigenwijs en blind zijn om te zien dat 3FM DOOD is!

   • Juul jij bent een vriendje van Jurre. Kom nou eens met inhoudelijke feedback. ‘Radioliefhebber’ heeft gelijk, er is geen fatsoenlijk werkend controlerend orgaan bij de NPO. Voor politiek en journalistiek niet interessant genoeg. Dus discussiëren we er hier over.

 15. Ik blijf bij mijn standpunt dat 3FM eens moet ophouden met geforceerd een jongerenzender te zijn, dat waren ze vroeger immers ook niet. Behalve dan op vrijdag (VOO) en zaterdag (TROS)(en op de enkele jongeren rogramma’s als the Magic Friends (AKN) en Dubbelisjes VARA)) na dan. Maar nu is die plek al lang en breed geclaimd door Qmusic, Radio 538 en misschien wel de grootste interne concurrent. NPO Funx. Kortom maak van NPO Radio 3 weer een allround zender. De best beluisterde programma waren godbetert “de Steen en Been Show” en “Leuk is Anders” die je met de beste wil van de wereld geen jongerenprogramma’s kan noemen. Kortom NPO, stop met die onzin en laat daar weer programma’s toe als Leischekade live en Villa 65. Dan onderscheid je je van de rest.

 16. Ik ga toch ook eens reageren op een blog over 3FM. Ik luister zelf naar 3FM al sinds ik jong was (ik bestempel mezelf nog steeds wel als “jeugd”/jong volwassen als 25 jarige). En ik ben nooit afgeweken van 3FM. In de afgelopen jaren zijn ze aardig bezig geweest in de programmering en ik vind dat het nu wel weer vermakelijk is. Ik ben vooral fan van Rob en Wijnand in de avond, net als hun partij voor de vrijdag programma. Vind ik heerlijke programma’s om naar te luisteren. Ook in de avond 3 voor 12 mag ik graag horen, hier wordt veel nieuwe muziek gedraaid. Ook vind ik het fijn dat er niet al teveel reclame is zoals op de commerciële zenders (ik hoor het wel eens voorbij komen bij anderen in de auto), samen met precies genoeg nieuws zonder dat het snel saai wordt. Er worden nu ook veel Nederlandse artiesten ontekt, bijvoorbeeld: Froukje, MAEU, Goldband, Antoon en Banji. Ook dit start allemaal bij 3FM op dit moment en dat vind ik goed.
  Persoonlijk zou ik de programmering niet weer om gaan gooien om een poging tot “verbetering”. Meer mensen zouden het een kans moeten geven, maar dan vooral de “goede” tijden. Anderen horen wel eens nieuwe muziek die ik dan al eerder heb gehoord. Ik vertel ze dan altijd dat ze maar wat meer 3FM moeten luisteren, met name 3 voor 12. Volgens mij is het tot noch toe niet echt geslaagd :p

 17. Even over dat Vinyl Friday, ik heb nooit begrepen wat dat toevoegde?? Alsof je op de radio kan horen of een nummer van de plaat, Cd of computer gedraaid wordt. Grote onzin

  • Ja, dat kan je horen. Plus gaat t om de sfeer, lekker beperkt zijn in wat je kan draaien, de hoes laten zien of benoemen, VF is echt een gemis, dat DraaitafelDonderdag Uurtje heeft niet de sfeer als voorheen. Het was echt een heerlijk programma.

 18. Ruud de Wild 3FM??? Z’n dochter is al ouder dan de doelgroep:-).

  Er zijn nog maar weinig mensen onder de 30 die überhaupt nog een radio hebben. In de auto staat Spotify aan.

  Denk je echt dat er mensen zijn die denken: he Ruud de Wild! Ik ga een radio kopen en 3fm luisteren!

  Ze kennen hem niet eens…

  • De hoop is dat een grote groep mensen van NPO Radio 2 naar 3 verhuisd. En dat dat gat opgevuld wordt door 2 en 5 samen te voegen. Het is een gewaagde exercitie waarvan waarschijnlijk de commerciële radiozenders gaan profiteren. Hoe het hoort overigens.

   • Ik vind 3FM op zijn tijd best leuk. ik luister overdag wel eens en stuur dan een wel eens een appje die altijd in beeld verschijnt. Daardoor heb ik niet het idee dat er veel mensen luisteren

 19. OH Oh Oh, ik hoop zo dat Eddy Keur weer terug gaat komen nu die De Wild op sodemietert. Dat zelf ingenomen mannetje bâhhhh. Volgens mij had Keur veel maar dan ook veel aanhangers dat De Wild. Heerlijke radio was dat. Dus fingers crossed. Vote for Keur…

    • Maar luisteren er echt zoveel mensen naar Ruud de Wild OM Ruud de Wild?

     Mensen die alleen naar Radio2 luisteren laten hem gewoon staan
     Drivetime 16-18 heeft flucturerende luisteraars,
     zij die op kantoor luisteren en dan naar huis gaan en niet in de auto
     Zij die niet op kantoor luisteren en wel in de auto
     Zij die om half zes thuiskomen en dan geen radio meer luisteren
     Etc
     Etc

     Met Eddy Keur heeft het programma geen kracht ingeboet

     Dus die bulk gaat echt niet mee. Dat was ook een misrekening met Stenders, of van Stenders

     Overigens is wmb Gijs Staverman de grote winnaar van het geschuif op Radio2. Hij is echt op zijn plek op die tijd. Hoeft geen suf nieuws meer te doen en verplichte interviews, die saaie Nathan Rutjes weg en nu gewoon 4 items per show

     VergeetMeNietje
     BeatTheMinute
     DrieNaDrie (want niet echt een item is maar gewoon drie liedjes uitgezocht door de muziekredactie)
     En Raarnieuwsmeteenuitsmijter

     En dan op vrijdag zijn danceshow.

 20. Ruud de Wild is geen echte DJ (meer). Als er wat mis gaat moet Gijs Hakkert om het DJ meubel rennen om hem te redden. Snap Annemiek’s programma niet echt. Wie heeft een radio-item waarbij de winnaar een foto moet insturen, waarbij ze deze in de studio zetten? (Ondertussen hebben de 10 mensen die meedoen aan dit spelletje reeds 20 foto’s gestuurd)

  • Het is ‘kijk mij eens lekker alternatief zijn’. Ook dit meiske mist een gedegen radio opleiding. Hoe vind je de overgangen tussen de muziek? Ik kan er niet meer naar luisteren.

 21. Rick van Velthuysen zou mijns inziens naar de dagprogrammering mogen. Deze man heeft zoveel kwaliteit. Ik snap niet dat hij zo weggestopt zit in de nacht. Laat hem het tijdslot 16:00 u – 18:00 u doen. NPO Radio 2 is een goede zender alleen Spijkers met Koppen past niet. Alsjeblieft geen Eddy Keur: Zelfingenomen kwal.

 22. De naam Omroep Zwart vind ik raar. Dat hoeft van mij dan weer niet zo. Maar radio 6 Soul & Jazz was heel leuk een paar jaar geleden en past bij een publieke omroep.
  En bij 3 FM bedoel ik niet radio voor twintigers willen maken. 3 FM zat in de goeie tijd op het punt dat er eigenlijk al oudere jongeren naar luisterden en daar ook de kinderen weer van, het potentieel. Daar is volledig de boot mee gemist bij de nieuwe koers..zo jammer.
  Ruud de Wild is natuurlijk een briljante radiomaker maar ik denk dat er meer nodig is om radio 3 weer op de rit te krijgen.

 23. @Patrick Kicken: Annemieke Schollaardt van NPO Radio 2 naar 3FM? Ze heeft tegen mij gezegd dat ze toe was aan verandering en op haar plek zit op Radio 2. Dus zij wil echt niet terug naar NPO Radio 3FM!!

 24. Bio sam žrtva takvog i prevaren sam od strane platforme za binarne opcije i izgubio sam oko 141.000 eura od njih. Bilo mi je teško jer je to bilo sve što imam. Tek kad su me uputili na Lallroyal .org koji je stručnjak za povrat izgubljenih sredstava, onda sam mu pokušao i on mi je uspješno pomogao da povratim sve što sam izgubio s platforme, bio sam u šoku jer nisam mogao vjerujem da je to bilo moguće. Uostalom, izgubio sam svaku nadu da kontaktiram bilo koga na internetu, pa činim korak naprijed kako bih pružio rješenje pogođenima i pomogao im da povrate svaki peni koji su izgubili. Preporučam Lallroyal.org svima koji žele kako bi povrat svojih izgubljenih sredstava imali iskustvo u povratu izgubljenih sredstava.

 25. Ik heb Rick in zijn nachtprogramma’s eens wat vragen gesteld over Eddy Keur/De Wild

  Vorig jaar vroeg ik hem of hij zich gepasseerd voelde toen Eddy werd gevraagd om de boel over te nemen. Hij antwoordde dat hij dat hij die maanden best had willen waarnemen, maar dat hij niet is gevraagd

  Vannacht vroeg ik of als deze column klopt hij dan beschikbaar is (ook gezien zijn politieke ambities) en het korte antwoord was: Aan mij zal het niet liggen

  Overigens vertelde Rick onlangs ook hoe Ruud bij de radio is gekomen. Toen Van Velthuijzen al lang en breed bekend en voor 538 werkte nam hij een keer De Wild mee die graag DJ wilde worden. Lex Harding vond het best dat Ruud plaatjes ging sorteren enzo maar hij riep ook: hij mag nooit op de radio met zijn spraakgebrek. 😀

  Ik weet niet meer in welke uitzending hij dat zei, ergens eind 2021, maar vond het wel een grappig verhaal. Uiteraard heeft De Wild het ongelijk van Lex Harding bewezen.

  Ik vind De Wild in de Middag wel weer frisser dan voorheen toen er elke dag een andere sidekick zat, Bram, Angela, Kees, etc. Ik mis Cielke en Thijs, en Georgina Gulsen vond ik ook een aanwinst.

  Mocht Ruud naar 3FM gaan, dan zou ik graag Rick van V op die plek zien. Hij maakt radio op maat naar het tijdstip, dus al die woongroepers en truckers zul je dan echt niet of minder horen.

8 Trackbacks / Pingbacks

 1. Patrick Kicken: 'NPO 3FM en zeldzaam saaie open deuren deug radio' | ThePostOnline
 2. NPO Radio 2 deejay Ruud de Wild ontkent geruchten over overstap naar 3FM - Spreekbuis.nl
 3. Will Ruud de Wild really leave the market leader? 'He does not deny' - World News | TakeToNews
 4. ¿Ruud de Wild realmente dejará el liderazgo del mercado? 'Él no niega' - Teknomers Noticias
 5. Ruud de Wild va-t-il vraiment quitter le leader du marché ? "Il ne nie pas" - Teknomers Nouvelles
 6. Patrick Kicken: Frank Dane naar de ochtend van 3FM - Spreekbuis.nl
 7. Patrick Kicken: De moord op Pim Fortuyn had voorkomen kunnen worden - Spreekbuis.nl
 8. Patrick Kicken: Sander Lantinga naar Radio Veronica, Coen en Sander uit elkaar - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*