Patrick Kicken: Gaat Giel Beelen dan het bijna overleden 3FM reanimeren?

[BLOG] Het is bijltjesdag bij Nederlands grootste schaamteloos veel geld kostende overheidsproject genaamd ‘NPO Radio 3FM’. Vorige maand kreeg de ochtendshow met Sander al de zak, gisteren de middagshow met Eva & Frank. Afgelopen nacht om 24u eindigde ‘de inschrijving’ van alle omroepen voor de nieuwe programmering van 3, die naar verluidt volgende week bekend gemaakt gaat worden. Ik schrijf inschrijving bewust tussen haakjes, want insiders weten dat dit natuurlijk een wassen neus is. De nieuwe zendercoördinator Menno de Boer (ex-538) heeft carte blanche gekregen, zolang hij zich maar laat influisteren door twee andere invloedrijke types..

Die twee andere ‘voices of authority’ bij 3FM zijn natuurlijk Jurre Bosman, maar ook een verrassendere naam: Florent Luyckx (nu Powned radiobaas). Hij was de laatste die nog mocht meemaken dat er mensen naar 3FM luisterden, als zendercoördinator, dus hij wordt te pas en te onpas gevraagd om advies. Nu gaat het verhaal dat de omroepen werkelijk helemaal voor paal gezet worden bij het bepalen van de nieuwe 3FM programmering. De grootste omroep, BNNVARA daargelaten, want die hebben zo’n grote vinger in de pap bij de popzender dat de rest het nakijken heeft. Zij zullen dan ook wel weer de belangrijkste tijdvakken (ochtend en middag) mogen gaan invullen. Maar met wie dan in Godsnaam?

Er zijn veel (grote) namen gepolst of ze toch alsje-alsjeblieft de Titanic van de Nederlandse radio willen komen redden. Maar velen hebben hardop NEE gezegd, omdat ze ook wel inzien dat een merk dat zó beschadigd is en waar zó weinig mensen nog interesse in tonen beter omgevormd kan worden tot een productie- en podcastplatform online, waar ze wel scoren. Neem V&D, dat is ook gewoon verder gegaan zonder fysieke winkels omdat er niemand meer kwam. Idem voor Office Centre. Soms is het gewoon afgelopen met de vorm en moet je mee durven gaan met je tijd. Niet bij de NPO natuurlijk, waar het woord innovatie bij 3FM bestaat uit: we keren het studiomeubel 180 graden (I kid you not). Ook Niels Hoogland (ex-538 en nu FunX baas, wat hij niet onverdienstelijk doet) heeft vriendelijk bedankt het 3FM schip weer veilig naar de haven te loodsen. Hij heeft wel een adviserende rol naast Menno de Boer.

Een iemand die nog een appeltje te schillen heeft met 3FM is Gieltje Beelen. Hij moest daar natuurlijk op een gegeven moment verplicht uit de ochtend, naar het weekend, naar de uitgang. Bij Radio Veronica is het hem niet gelukt om te scoren ’s ochtends, nu zit hij ’s avonds laat op NPO Radio 2 voor een redelijk laag salaris. Giel’s levensstijl is buitensporig te noemen, zoals alles in zijn leven eigenlijk. Heeft ADHD en smijt dus graag met geld. Slapen is voor mietjes, dus dat maakt hem ook niks uit. Zijn naam gonst dus ook in het rond voor het ochtendblok, waar Frank Dane vriendelijk nee op heeft gezegd. Dat zal het dus wel gaan worden, Gieltje in de ochtend en Ruudje in de middag. Een programmering die op papier heel leuk lijkt, maar waar het gewonde dier genaamd 3FM het toch niet mee gaat redden. Dat ligt niet aan Giel en Ruud, dat ligt aan de tijdsgeest. 3FM is over en sluiten.

Dan hebben we nog Niek van der Bruggen. Die schijnt niet zo heel lekker te liggen met kapitein Minneboo, die van QMusic het andere zorgenkindje 538 moet komen redden, voor 4 ton per jaar. Dus Niek’s dagen lijken wel een beetje geteld bij de Talpa radiogroep, waar hij zichzelf toch als minimaal music director had gezien. En zijn goede vriend / directe collega Chris Hartgers de overtocht al heeft gemaakt. Als Ruud de Wild het dan niet wordt op 3FM in de middag dan kunnen ze altijd nog kiezen voor reserveruud Niek, de man die jarenlang als sidekick het kunstje bij De Wild heeft afgekeken en hem dus perfect kan na doen. Ook zie ik nog wel een rol voor Igmar Felicia, die weg moest bij 538. Want hey, het moet wel inclusief! Of Bram Krikke verlossen van dat verschrikkelijke woke harnas waar hij zich bij QMusic in moet zien te redden, het zou dé perfecte match met 3FM zijn.

Maar het mooiste verhaal vergeet ik nog te vertellen. Aan al die grote namen waar de NPO aan heeft lopen trekken de afgelopen maanden is gewoon gezegd ‘joh zeg jij nou of je het wilt, dan zoeken wij wel een omroep voor je’. Prachtig toch, die verstandshuwelijken die gesloten worden! En ‘een woordvoerder van 3FM’ maar in het AD roepen: het is allemaal de beslissing van de omroepen. Wat een wassen neus en wat een gelieg van de NPO. Geef nou gewoon eens eerlijk toe dat je de omroepen, op BNNVARA na, allemaal schaak/mat zet en de beslissingsbevoegdheid bij de kersverse 3FM zenderbaas Menno de Boer samen met NPO radio opperbaas Jurre Bosman ligt. Zoals eigenlijk ook al de afgelopen jaren het geval.

Patrick Kicken

PS: Meer over het noodlijdende 3FM en wat er nu moet gaan gebeuren in dit prima artikel op NU.nl

55 Comments

 1. Stop gewoon met radio 2 t/m 5. Alleen Radio 1 publiek en wat regionalen en lokalen. De rest gewoon door de commerciëlen laten invullen. Frequenties veilen en veel plezier ermee. Geen kavelvoorwaarden. En dan kunnen luistercijfers alles bepalen behalve op Radio 1 en de regionalen / lokalen.

  • Dus dan hebben we alleen nog radiozenders waarbij de commercials de boventoon voert. Je moet er niet aan denken.

 2. Je kunt je inderdaad afvragen NPO Radio 3FM nog nodig is? Een radiozender waar pop muziek en populaire dj’s te horen zijn? Dat is jaren geleden al door commerciële radio overgenomen.

  Ik heb het idee dat NPO Radio 3FM nog uit een soort van nostalgie in de lucht wordt gehouden? Of als arbeidsverschaffing voor al die publieke omroepen en personeel? Ik denk dat het beter is om radio 2 en radio 3 samen te voegen en daar dan op te gaan focussen.

  NPO Radio 1 voor nieuws en sport, NPO Radio 2 voor populaire muziek en dj’s, NPO Radio 4 voor klassieke muziek. NPO Radio 5 voor levensbeschouwelijke zaken. Dat is denk ik wel voldoende in een tijd waar men op internet honderdduizenden radiozenders met onbeperkt muzieksoorten kan vinden.

 3. Belgen doen dat handiger. Die hebben binnen de publieke omroep een brave popzender voor 35+, een zender die hitjes pompt, én een alternatieve. Ipv van eentje die ergens tussen die laatste twee in probeert te zitten.

  • Zoveel verschil zie ik niet, hooguit net iets minder en net iets anders verdeeld. Daarbij klinkt het Belgische radio 2 veel meer als een mengelmoes van 2, 3 en 5. Beetje gezapig.

   Be: Radio 1 (nieuws), Radio 2 (familie,breed), MNM (hits), StuBru (alternatief) en Klara (klassiek)

   NL: Radio 1 (nieuws), Radio 2 (familie, breed), 3FM (pop), FunX (urban), Radio 4 (Klassiek), Radio 5 (Oldies),

  • MNM en Studio Brussel. Dat zou hier ook moeten gebeuren, maar dan wel online/digitaal. De FM frequentie van 3 behoort naar Radio 5 te gaan. Dat is een zender die zijn publiek wél weet te bereiken en waarbij datzelfde publiek ook nog weet wat FM is.

 4. Helemaal met Hendrik eens, opdoeken dat 3fm, totaal overbodig. Trouwens, radio 2 natuurlijk ook, kunnen de goeie dj’s solliciteren bij Veronica, 538, Q enz. Alle andere, 13 in een dozijn, DJ s gaan dan ander werk zoeken (vacatures zat) Zijn we daar ook gelijk van verlost. Onderscheidende zoals Joost den Draaijer, Ferry Maat, Tom Mulder, Edwin Evers, enz. zijn er toch niet meer te vinden.

  • Ik vermoed dat ze in aanleg wel bestaan, maar ofwel zelden voorbij de poortwachters bij de grote zenders komen, ofwel in een mal geduwd worden. En tegenwoordig moet je ook nog social media-geniek zijn. Die mensen die op de radio bovengemiddeld prikkelend zijn, hebben ‘in real life’ vaak iets zonderlings.

  • @ Klaas.
   Wat zou je zeggen als je baas tegen je zegt:” ga effe ander werk zoeken”

   Ga jij even lekker ergens anders je oprispingen posten , zijn we er hier ook vanaf.
   Het is allemaal zo lekker makkelijk wat je oppert zonder je volledige naam.

   • @ Juul Geleick als je niet je mening meer mag zeggen, typisch in media land. Afgelopen week was ik bij de online media award en iedereen was elkaar aan het kietelen en werden er geen kritisch vragen gesteld.
    Wat ben ik blij dat straks de stekker uit de hilversumse radio getrokken gaat worden en dat alles online gaat. En dat er nog eentje via de ouderwetse radio te horen is, als calamiteiten zender. Wat ik lees zijn achterhoede gevechten van mensen die nog leven in vroeger… vraag nu aan jongeren waar ze naar luisteren? Daar staat radio op de laatste plaats, net zo als tv kijken.
    TIP luister naar jongeren, waarom werd Caroline populair? Omdat de bbc geen popmuziek draaide.
    Waarom werd Veronica (boot) populair om dat de jongeren zich niet gehoord voelde.
    Als je als manager iets verzint voor je klanten en je luistert niet naar je klanten. Denk je nou echt dat de klanten naar jou gaan luisteren.
    Soms moet je van dingen afscheid durven nemen, de tijd heeft het ingehaald. Even door de zuren appel heen bijten en weer door met nieuwe levensvatbare online radio. Wat overblijft zijn mooie herinneringen voor boeken en tegenwoordig een leuke podcast serie.

    • De klanten van de commercielen zijn NIET de luisteraars, maar de adverteerders. Daar draait het om.
     Als de adverteerders niet willen adverteren, draait het station op verlies.
     Dus alsjeblieft niet doen alsof de luisteraars de klanten zijn!

     Caroline en Veronica werden in de 60’s populair omdat zowel de BBC als Hilversum 1 & 2 nauwelijks muziek draaiden. Het waren beide ook gewone commerciele stations conform ik hier beschreef. Beide wisten de luisteraars wel het gevoel te geven dat ze het allemaal voor jou deden, Maar dat hoort erbij, want ze wilden zoveel mogelijk luisteraars.
     Dan kan je meer vragen voor het uitzenden van reclames.

     Online radio is onzin, de meeste mensen stemmen ook online af op de stations die ze kennen van de FM.

 5. Patrick kicken op radio 3. Tijdvak wat hij wil plus zijn manier van radio maken. Misschien dan zombie van radio weer echt mens wordt

 6. Gewoon Kink overnemen en de naam veranderen in NPO 3FM Kink.
  Heeft Kink eindelijk een FM pakket (en wat voor één) en staat 3FM ergens voor (alternatieve muziek) iets wat niet in de ether te beluisteren is.
  Win win situatie

 7. Beweerde je twee weken geleden niet dat Niek van de Bruggen de nieuwe baas zou worden bij 538 omdat hij zo goed was met Dave Minneboo? Ook mooi dat het 3FM lukt niet te lekken want…

 8. Ik had een hele andere vraag voor je Patrick.Ik luisterde eerst naar radio 3 en sinds enkele jaren naar radio 2. Hoe komt het dat die programma’s nooit iets veranderen. Die Bart Arends heeft al sinds hij het programma presenteert dezelfde items op het zelfde tijdstip. Ook bij Jeroen en Jan Willem is dat zo. Ik denk dan…gaan we weer…zo saai..
  En dan draaien ze altijd Lenny Kravitz en de Dijk. Bijna dagelijks. Iedere week. Echt…of dat nu zo’n wereldsterren zijn. Zodra ze die draaien zet ik hem voortaan over. Kan er gewoon niet meer naar luisteren. Dan hebben ze het item..vergeten platen. Die zijn door het publiek niet vergeten maar worden gewoon niet gedraaid. Hoe kan het zijn dat je miljoenen singles hebt en dan nog sommige dagelijks/wekelijks te draaien. Nu weet jij vast wat daar achter steekt..ik merk wel dat ik steeds vaker Spotify aanzet. Ik zou heel graag een reactie van je krijgen. Dank je

   • Nee hoor, de overgrote meerderheid wil dat niet.
    De reden dat de top 2000 zo’n succes is, is dat je de hele week geen enkele herhaling hoort. Dan hebben ze de tijd voor 2000 verschillende platen, waarvan je de meeste de rest van het jaar niet meer hoort.

    Ik las laatst dat iemand alle gedraaide plaatjes bij 538 en Q-music een heel jaar heeft geteld. Ben even vergeten waar ik het gelezen heb.
    Bij 538 draaiden ze in een heel jaar (tussen 6 en 20 uur) slechts 1930 verschillende plaatjes. Als je je een beetje kwaad maakt draai je die 1930 in anderhalve week, en dan kun je ze nog 35 keer herhalen de rest van het jaar. Dat is toch schandalig!
    Bij Q draaiden ze zelfs nog minder plaatjes (ik dacht 1845). Toen heeft hij de twee lijsten naast elkaar gelegd en kwam tot de conclusie dat 80% van de Q-plaatjes ook bij 538 werden gedraaid. Kortom schakelen tussen die twee heeft geen zin, ze draaien bijna hetzelfde tussen 6 en 20 uur.

    Toe nou zeg, dat is toch een regelrechte belediging van de luisteraar!
    Ik heb meer dan 1930 verschillende CD’s (met elk 8 tot 20 nummers er op) in de kast staan…

  • Omdat de meeste dj’s niet verder kijken dan de top 2000 en de top 100 er zijn nog maar weinige dj’s die thuis zijn in de nieuwe muziek en die hebben dan gekozen voor het grote geld.

   • Ik heb wel gemerkt dat er in aanloop naar en een maand na de top 2000 nog vele mooie nummers uit de top 2000 worden gedraaid. Maar vanaf Februari gebeurt dat dan weer zelden. Echt jammer. En als je dan een vergeten single aanvraagt die ze al nooit draaien dan hoor je die ook nooit. Daarom app ik al nooit meer….zet.mijn eigen muziek wel op.

   • Ik heb een tijdje idd naar de commerciële geluisterd. Ik had een baan waar die zender op stond. Ik heb na 3 maanden ontslag genomen. Niet perse vanwege de muziek. Maar was wel 1 van de 3 redenen…haha. Maar daar luister ik expres al niet naar. Ga mijn kostbare tijd echt niet weggooien door ruim een kwartier naar reclame te luisteren. Life is to short

 9. Sinds radio 3 3 fm heet is de ondergang in gang gezet! Alleen maar slap ge ouwehoer! Terug naar de muziek de nationale Hitparade top 50 en live dance progamma’s dat maak een zender sterk en geen 2 uur maar de volledige top 50 uitzenden de tros heeft de zender kapot gemaakt. De nationale Hitparade was het paradepaardje van de zender! Terug naar een sterke zender zonder de egoïstisch denkende DJ’S die zich zo belangrijk vinden. Muziek en de luisteraar moeten centraal staan!

 10. In Nederland is er geen nieuw radio talent te vinden?
  Waarom de oude garde?

  Een jongeren zender door jongeren laten maken. En dan niet met een zenderregiem de creativiteit eruit slaan maar koester nieuw talent. Dat is de waarde van een publiek jongeren zender ala 3fm.

  De oudjes naar radio 5 waar ik dan wweer van geniet. En zo is er voor iedereen wat leuk.

  Moet er niet aan denken dat je alleen kunt kiezen uit een paar talpa zenders.

 11. Giel Beelen is te oud geworden voor NPO 3FM. Als hij terugkomt bij NPO 3FM, dan komen tegelijk alle inmiddels oudere luisteraars van Giel Beelen van vroeger ook mee. Dertigers, veertigers en vijftigers gaan wel naar Giel Beelen op NPO 3FM luisteren, zonder twijfel. De tieners en twintigers, deze mensen gaan niet vaak luisteren. Het interesseert ze niet.

  Iets nieuws bedenken, is de oplossing. Jonge jongens en meisjes, die zo van de middelbare school komen, zouden het eens moeten proberen met een eigen ochtendshow op NPO 3FM.

  In de column van Patrick Kicken werd de ochtendshow van Giel Beelen op Radio Veronica ook even genoemd. Hier heeft Giel Beelen goed zijn best gedaan. Hij heeft alleen zelf besloten om ermee te stoppen, bij Radio Veronica. Hij kreeg een contractverlenging aangeboden, maar vertrok naar NPO Radio 2. Later kwam Rob Stenders naar Radio Veronica. Ik denk dat onder Rob Stenders, de ochtendshow van Giel Beelen nu nog steeds te horen was op het legendarische Veronica, waar ook Giel Beelen thuishoort.

  • ik denk dat de oude luisteraars van Giel helemaal niet meegaan naar 3FM. deden ze ook niet met zijn veronica avontuur. giel vindt net zn draai bij radio2 denk ik
   maar goed. als hij nu rond n ton verdient en naar 2 ton kan gaan snap ik dat. alleen vindt zn vriendin dat leuk?

 12. in welk universum is Niek van der Bruggen een grote naam om de drive-time uren op 3FM op te vullen?

  En welke namen hebben er zoal nee gezegd tegen 3FM?

 13. Is die ochtendshow op 3 niet wat voor Wouter vd Goes en Frank van ’t Hof? Ik ben geen fan ze die 2 maar goed. Beter dan terugvallen op Giel Beelen. Dan zou er op 2 een plekje vrijkomen voor Jeroen van Inkel doordeweeks of Emmely de Wilt.

 14. 3FM – online
  Dan heeft niemand er meer last van, dat geldt trouwens voor veel radiozenders.

  Dat radio spelen met een “echte” radio frequentie was belangrijk, vroeger, toen was er schaarste, en moest je de radio frequenties met elkaar delen. Die tijd ligt ver achter ons.
  Op de AM spelen mensen radiootje met legale zenders van 100 watt, en met wat piraten in het oosten.
  Zo gaat het ook met de FM, die gaat onherroepelijk uit. In veel landen is er geen FM radio meer. Nederland loopt zo als gebruikelijk wat achter. Maar zal zich er ook naar moeten schikken.
  In de nieuwe auto’s zit wettelijk verplicht DAB+
  Maar… er zit natuurlijk ook een media systeem in waar je zelf je online zender kan uit zoeken, je spotify playlist of een podcast kan beluisteren.

  Hoe lang laten we de patiënt 3FM nog lijden? Het is leuk voor @patrick om er over te schrijven maar diep in ons hart weten we dat het voorbij is, maar we willen er nog niet aan toe geven. We blijven de patiënt 3FM kunstmatig in leven houden met alle medicijnen die we maar kunnen vinden. Want we willen nog geen afscheid nemen. Omdat afscheid nemen pijn doet, er sterft dan ook iets van jezelf.

  3FM rust zacht, we hebben mooie tijden met elkaar meegemaakt, en we zullen je niet vergeten en je hebt voor altijd een plaatsje in ons radio hart.

  • @Jack: uitstekend verhaal; een groot compliment van mijn kant! Vooral dat stuk van afscheid nemen pijn doet omdat er iets van jezelf ook sterft. En er daarom moeilijk afscheid van kan nemen. Een goed voorbeeld daarvan en absoluut met NPO Radio 3FM is te vergelijken is Film1.

   Een pak hem beet 10 tot 13(2009-2012jaar geleden had Film1 nog wel wat. Alle films van alle filmmaatschappijen waren als eerste reclamevrij op Film1 te zien en het duurde nog jaren voordat deze films dan op de NPO of de commerciële zenders te zien waren. Je had als Film1 abonnee wel een bepaalde exclusiviteit. Maar dat was allemaal voor de opkomst van streamingsdiensten!

   In 2019 wilde Sony(de laatste eigenaar van Film1 voor de huidige eigenaar SPI International)al met Film1 stoppen. Omdat door streamingsdiensten van filmmaatschappijen er geen andere films van andere filmmaatschappijen beschikbaar zijn en het aanbod(afgezien van films van Sony zelf)steeds kariger werd.

   Ik denk dat heel veel mensen die nog Film1 hebben het even hebben aangekeken welk aanbod Film1 zou hebben onder huidige eigenaar SPI International heeft? En nu bekend geworden is dat SPI International door Canal+ is overgenomen kijken heel veel mensen nog even de kat uit de boom of Film1 via Canal+ een eigen divers aanbod krijgt met films die alleen daar te zien zijn?

   Het is voor Film1 te hopen van wel want zeker de mensen die nu(net als mijzelf!)HBO Max nog voor € 3,99,- per maand hebben zijn veel beter uit! Een veel gevarieerder en vooral nieuwer film en serieaanbod. En ook alleen exclusief daar te bekijken. Film1 heeft af en toe wel wat nieuwe films maar die zijn binnen enkele maanden(The Kill Team)al op de commerciële zenders te zien. Heel anders dan het Film1 van 10, 13 jaar geleden.

   Alleen omdat je het zo lang hebt of er al zo lang is(Film1 is van 2006!)kost het toch moeite om afscheid te nemen. Maar ik kan zeggen dat zolang Canal+ er bij Film1 niet voor zorgt dat het filmaanbod met eigen exclusieve films verbeterd het niet de moeite waard is om een abonnement te nemen. Gemiddeld kost het € 9,99,- per maand en dat is het zeker in vergelijk met het Film1 van 10, 13 jaar geleden het niet waard!

   Alleen bij KPN, Ziggo, T-Mobile of aanbieders waarbij je Film1 als gratis pakket krijt als je bij deze aanbieders naast televisie, internet, vast bellen ook mobiel bellen afneemt. Dan heeft het nog wel een toegevoegde waarde, anders niet. Zeker voor de mensen die het nog niet hebben.

   En zo is het ook met NPO Radio 3FM! Het onderscheid zich nergens meer in maar omdat het er al zo lang is(vroeger Hilversum 3)is het moeilijk om afscheid te nemen. Omdat er voor heel veel mensen ook kennelijk een deel van hunzelf verdwijnt.

  • “In veel landen is er geen FM radio meer”.
   Hoe kom je er bij?

   Alleen Noorwegen heeft de LANDELIJKE FM-zenders uitgezet.
   Noren klagen steen en been, luistercijfers zijn ingezakt, maar regionale en lokale zenders zitten nog wel op de FM. Die hebben de tijd van hun leven.

   Zwitserland was van plan vanaf 2023 de publieke FM uit te zetten, maar “vanwege Corona” is dat plan alvast verschoven naar 2024.
   Misschien bedoelden ze “vanwege Noorwegen”?

   Verder staat overal de FM nog gewoon aan.
   Noem mij de landen waar er geen FM meer is!

   Wist je dat er veel landen in Europa zijn waar de middengolf en lange golf nog gewoon in gebruik is?
   UK, Spanje, Portugal, Roemenie (2 volledig landelijk dekkende programma’s met grote zenders), Hongarije, Polen en IJsland, bijvoorbeeld.

 15. In de basis gaat het al fout door te stellen dat je grote namen moet hebben om het station te redden. Het draait om de muziek en de mix die je bij 3FM krijgt (alternatief/pop) heeft geen ander station.

  Stop met schijtlollige radiospelletjes, met het zeggen (op bijv maandag) dat het bijna weekend is als je The Weeknd draait. Laat je luisteraars horen wat ze ergens van vinden (zoals Timur dat vaak doet) ga in discussie (want spannende radio) sta op festivals voor live sfeer. Geef relevante info over artiesten en ververs vaker de A rotatie om niet telkens de uitgekotste nummers weer te horen. En verander de naam, want om 3FM hangt een negatieve tendens.

 16. Trek de stekker gewoon uit het huidige 3FM en geef die frequentie gewoon aan Radio 5 zoals al jaren geleden het geval had moeten zijn.

  Maak een kleine alternatieve zender alla Studio Brussel met de naam 3 voor 12. Met veel muziek, weinig talk en dus weinig dj’s, festivals, live acts, af en toe een spelletje of actie en elke uur nieuws. Koppel dit samen met FunX.

  Bouw als NPO een groot jongeren online platform waarin alles samen komt. TV, video’s, games, muziek, films, radio, opleiding, lezen, blogs, vlogs, eten, apps, banen, uitgaan, festivals, socials, drank, drugs, smoke, reizen en alles wat jongeren nog meer bezighoud. Een platform wat niet op zichzelf moet staan maar samen werkt met al reeds bestaande platforms, merken, diensten en (social) media waar jongeren al gebruik van maken.

  Dit laatste had er al lang moeten zijn maar het kan nog steeds werken als men die samenwerking zoekt alles waar jongeren al gebruik van maken.

  Hef daarnaast NPO3 op in huidige vorm (dus niet meer voor jongeren) en maak daar een extra zender van met overdag Zappelin/ZAPP en in de avond sport, muziek, specials, doorkijk tv, herkansing tv, thema avonden.
  Een zender die de komende jaren een brug gaat slaan tussen NPO1/NPO2 en NPO Start.

  Voeg NPO Plus gewoon bij NPO Start. Stoppen met alle andere themakanalen behalve een voor Journaal, sport, politiek en talkshows.

 17. Waarom geen ochtendshow op 3FM met Rob Jansen? Die wordt door 3FM in de avond gezet. Laat Rob Jansen een ochtendshow maken tussen 6.00 en 10.00. Wedden dat daar naar geluisterd wordt?

 18. Vraag me überhaupt nog af wat algemeen tv en radio nog voor een toegevoegde waarde heeft 😉 ? Je hebt zoveel media waar je nieuws series films podcast en muziek vandaan kan halen…

 19. In tegenstelling tot veel mensen die hier reageren, luister ik wel regelmatig naar 3fm. Een zender die, ondanks de lage luistercijfers, nog steeds heel belangrijk is voor het promoten van nieuwe artiesten. Sinds een jaar is de zender weer op stoom. Maar aan de reacties hier te zien roepen veel mensen wat maar hebben ze geen idee wat er op 3fm gaande is.
  Al vraag ik me oprecht af wat de zenderleiding nu allemaal aan het doen is met het stoppen van meerdere shows.

  Overigens: Giel Beelen moest niet stoppen in de ochtend. Als je geluisterd had, was hij er zelf op uitgekeken. Ging raar doen door alle medewerkers thuis te laten blijven om zichzelf te ontdekken. Daarna wou hij in het weekend van 3fm een live platform maken. Pas daarna ging hij weg.

 20. Het is a bloody shame dat Radio 538 (lees radio 53shit) en 3 FM nog steeds een ether frequentie hebben. Terwijl Arrow Classic Rock en Kink FM om het minste of geringste al van de ether wordt gebonjourd. Qua historie heeft 3FM natuurlijk veel meer in de melk te brokkelen dan Radio 53shit. In de tijden van weleer in de tijd toen ze nog onder Hilversum 3 En later Radio3 programma’s uitzonden was een fantastische tijd. Er werd steen goeie radio gemaakt. Er waren enorm veel goeie radio dj’s. Ik ga ze niet allemaal benoemen want dan wordt het te lang. MAAR!!!!!!!!!!!!!!! er is een fout gemaakt : horizontale radio programmering. Dat is naar mijn mening funest geweest voor met name 3FM. Ook zelf ben ik niet zo’n fan van die programmering. De verticale programmering begon op maandag ochtend met de AVRO maandag 7:00 uur Vol gas met Karel van de Graaf en eindigde op vrijdagavond met Veronica’s Countdown Cafe met Kees Baars en Francis Dix voorafgegaan met Curry & Van Inkel en later Stenders & Van Inkel. Vrijdagavond lag ik dus aan de Radio gekluisterd dat is duidelijk. Veronica gaf Hilversum 3 een Turbo boost door te gaan werken met Radio duo’s. Eerst met Bart & de Zwart en later met Curry & Van Inkel en als laatste Stenders & Van Inkel. Dat was spraakmakende en hilarische radio geschiedenis. Anno 2022 zou radio duo’s nog steeds kunnen, bijvoorbeeld Kicken & Van Someren, Van Inkel & Van Velthuysen met als side kick Marlous Löffelman, Van Bruggen & Kooymans en Tenslotte Muis & Van de Berkt. Maar ook andere combinaties zijn mogelijk onderling bijvoorbeeld Kicken & Van Inkel of Van Someren & Van Inkel. Zou bij wijze van spreken 3 FM 1 week of 1 dag met de verticale programmering radio programma’s maken met de DJ’s van toen – helaas komt het voor Krijn Torringa en Alfred Lagarde te laat-. Dan zouden de luistercijfers voor 3 FM weer sky high worden. Om een kort verhaal lang te maken, is 3 FM nog te redden ???
  Die kans is er wel degelijk met een combinatie van ervaren DJ’s en jonge DJ’s. Frits Spits zou een uitstekende leraar zijn om de jonge DJ’s het vak te leren, okay de man is op leeftijd maar is zeer ervaren. En KICKEN!!!!!! kom in godsnaam terug op de radio. Desnoods als vaste invaller van Rob van Someren of Dj Sven van het hilarische Radio 10 programma Somertijd.

  • Beste Roberto,

   het is 2022. Niet 1990. Jij wilt de klok meer dan dertig jaar terugdraaien en denkt dat dan weer net zo mooi wordt als toen. De waarheid is dat ook destijds Radio 3 een hoop gewauwel en rommel had, alleen ben je dat allang vergeten want alleen het goede wordt onthouden.

   Belangrijker nog: de wereld is sterk veranderd sinds de jaren ’80 en dat geldt niet in de laatste plaats voor de luisteraar. Er is geen enkele tiener die anno nu zit te wachten op een radioprogramma met Frits Spits of Jeanne Kooymans. Dat willen die presentatoren zelf ook niet.

   Radio 3 is op sterven na dood en dat komt nooit meer in orde. Iemand moet alleen zo moedig zijn om er eindelijk eens de stekker uit te trekken.

 21. Ik zou het zo doen:
  6-10: Rob Janssen en Wijnand Speelman
  10-12 Non Stop muziek(soort platenbonanza maar geen Stenders censuur bij de keuze , draaien wat gevraagd wordt)
  12-14 :Timur Perlin
  14-16 :Rámon Verkoeijen
  16-18 :Frank Dane met een sidekick
  18-20 : Bram Krikke
  20-24 : Non Stop muziek(soort platenbonanza maar geen Stenders censuur bij de keuze , draaien wat gevraagd wordt)
  24-06 : Programma’s van 2 uur met nieuw op te leiden talent

 22. Wat een gedroeftoeter weer eens hier. Met bovenstaande 3FM-indeling van @Erwin kan ik mij overigens wel vinden.

 23. @Patrick blijf alsjeblieft schrijven over de wederopstanding van 3FM. Het is zo leuk om te lezen wat die andere oude mannen er van vinden. Nog leuker is als ze zich boos maken en met irrelevante argumenten aankomen uit een grijs verleden.
  Tip, misschien een stukje schrijven dat de grammofoonplaat weer helemaal terug is want die nieuwerwetse cd is niet om aan te horen. De meeste muziek komt nu via de computer maar dat zou ik maar niet vertellen, anders wordt het zo een cultuurschok voor ze.
  Oja, vergeet niet om de FM te schrijven. Er zullen wel veel van die oude mannen zijn die willen dat de FM moet blijven en DAB+ niets vinden. Als FM definitief wordt ontmanteld zal het een drukte van belang worden op deze site met argumenten waar nog niemand aan had gedacht, en die er ook helemaal niet toe doen. Maar wel leuk om te lezen.
  Dus @Patrick, blijf alsjeblieft schrijven, dan hebben die oude mannetjes wat om boos over te worden, daar geniet ik zo van.

  • “Als FM definitief wordt ontmanteld zal het een drukte van belang worden op deze site met argumenten waar nog niemand aan had gedacht, en die er ook helemaal niet toe doen. Maar wel leuk om te lezen.”

   Prachtig!

 24. Mochten de geruchten waar zijn die Patrick Kicken de media influistert dat radio 2 en 5 samen gaan, dan zie ik naast Giel ook Gijs Staverman naar het nieuwe (oude) 3fm gaan. Afgaande op zijn verspreking op 23 mei in zijn show toen hij een plaat afkondigde en zei radio 3. (jaja mensen de nieuwe (oude) naam voor 3fm.
  Voor 3fm hebben ze weinig opties denk ik in eigen stal. Rob Janssen is te druk voor de ochtend vind ik zoals vaker wordt voorgesteld op diverse forums. Timur en Ramon herenigen zou ik logischer vinden voor de middag show. Mark op de lunch en voor de ochtendshow bij beter weten in Sander behouden en Andres klaarstomen voor drivetime.

  en offtopic
  Ook opvallend is dat zowel Coen Swijnenberg morgen als Rob van Someren volgende week iets bekend gaan maken. Maybe transfer of maybe een actie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*