Patrick Kicken: Stenders haat hitlijsten

[BLOG] Paniek in de tent: Rob Stenders kapt tijdens zijn uurtjes van de Top 2000 een nummer 1 hit uit 2004 af. Na 60 seconden was het ‘genoeg’ volgens de Almeerse deejay, met boegeroep uit het Top 2000 café, een hoos aan haattweets en nieuwsartikelen tot gevolg. Zonde of een mooie manier je jaarlijkse luistercijferversteviger nog wat in de kijker te spelen?

Ik ken Rob nou zo’n 25 jaar. Toen ik als klein puisterig menneke halverwege de jaren ‘90 bij de Tros aan de slag mocht kreeg ik al gauw te maken met ‘de schrik van alle zenders, Rob Stenders’. Ik presenteerde samen met hem de Interactieve Cyber Top 50 op vrijdagmiddag bij 3FM. Keek natuurlijk enorm tegen hem op en scheet zeven kleuren stront.

Op een middag had Rob besloten dat het leuker was om de 50 hits waarop gestemd was via internet niet van 50 naar 1 te draaien, maar een bingomachine te laten bepalen welk nummertje wanneer gedraaid werd. Op zich een leuk idee maar ‘de omroep’ vond dat ik om 16u tijdens het tweede deel van de hitlijst gewoon met nummer 25 moest beginnen, dus deed ik dat braaf. Stenders was woest en noemde me een landverrader.

Door de jaren heen heb ik desondanks veel aan Rob te danken gehad. Hij haalde me bij de 3FM muziekredactie, zorgde mede dat ik een horizontale nachtshow kreeg en toen ik kon vertrekken bij de Tros o.a. door al dat ‘gevlei met de overkant’ adopteerde hij mij voor zijn nieuwe ochtendshow Stenders Vroeg, als producer/sidekick.

Je kunt dus wel stellen dat ik een beetje weet hoe Rob in elkaar steekt. Hij is gewoon wars van iedere radioregel. Geef hem de opdracht jaren ‘80 muziek te draaien en hij begint met Paul Elstak. Vertel hem dat het beter werkt als je na de eerste plaat van het uur iets zegt, dan draait hij er drie nonstop achter elkaar.

Het heeft hem ver gebracht, deze eigenzinnigheid. Nog altijd 4 dagen per week te horen op een prominent tijdstip bij het nummer 1 station van Nederland. Maar tijdens een hitlijst, zeker zo’n enorm spektakel als de Top 2000, sta je 100% in dienst van de luisteraar. Als ik dit geflikt had tijdens een van de vele hitlijsten bij Radio Veronica en zeker tijdens de Top 1000 Allertijden in december, dan was ik op z’n minst geschorst of nog erger. Sterker nog: had Rick van Velthuysen dit afgelopen nacht geflikt op NPO Radio 2 dan had hij ook op het matje moeten komen. Waarom komt Rob er dan wel steeds mee weg, deze vorm van anti-radio?

Omdat Rob Rob is zeggen stationmanagers dan. Zeker nu zijn vriend en oud baas bij BNN/Vara Peter de Vries opperhoofd van de toko is geworden kan hij nog meer potjes breken dan voorheen. Toch pleit ik voor een Rob Stenders vrije Top 2000 de komende editie. Geef die man toch vrij als het overduidelijk is dat dit gewoon niet in zijn DNA zit, braaf een hitlijst presenteren. Hij wil gewoon lekker freaken overdag met Hard To Find classics, onder de noemer ‘u vraagt, wij draaien’.

Een autoriteitsprobleem is Stenders niet vreemd, iets wat ongetwijfeld zijn oorsprong in zijn jeugd zal hebben. Dat krijg je er toch niet meer uit en dat is ook de reden dat Rob nooit goed zal functioneren onder De Mol’s paraplu. Laten zitten waar hij zit en in december lekker met z’n vriend Fred en dienstmeid Caroline op reis sturen naar een platenbeurs in Memphis, Tennessee. Er moeten toch nog wat B-kantjes te vinden zijn waarmee je prima kunt openen op een koude woensdagmiddag in januari. Of je moet Rob de opdracht geven vantevoren nummers af te kappen waar hij een hekel aan heeft, dan draait ie ze braaf allemaal van begin tot eind. Zo werkt dat nou eenmaal bij een puberbrein, ook als het meerderjarig is.

Patrick Kicken

14 Comments

 1. Ik snap hem wel, want wie wil zeggen dat de stemming eerlijk verloopt?
  Kan mij nog wel andere hitlijsten herinneren waar bij ook een stemming was, maar er grote invloed was vanuit redactionele sfeer, die plaat kan wel, die plaat kan niet manipulatie ten top.
  En als ik de lijst zo zie, hoe kan een regionale artiest die al in 1986 gestorven is, nu in de lijst komen, terwijl zijn muziek alleen maar op een regionaal station te beluisteren is ( Ede Staal ) ? Ik vraag mij af wie heeft op hem gestemd, hoe vaak is op hem gestemd, zijn er meerdere stemmen uitgebracht onder diverse accounts, fake namen door 1 persoon, kortom wat zit hier achter? En zo zijn er nog wel wat dubieuze platen in de top 2000 waar van ik denk wie stemt er mingodsnaam op?
  En Rob voelt dit aan op zijn water door zijn ervaring natuurlijk, en daarom steekt hij ook de draak er mee, om dat het in zijn ogen niet klopt en er gemanipuleerd is.
  Wat mij betreft moet het verplicht worden om iedere zender een Rob Stenders in de programmering te hebben die orde op zaken stelt en dingen zichtbaar laat worden, en om te rebelleren want zonder dat klinkt de radio toch wel erg plastic, en kan je beter maar non-stop draaien.

  • Volgens mij staat zo’n radio maker er niet voorzichzelf maar voor ons het luisterend radio publiek.Zo’n lijst bestaat al een aantal jaar je bent in dienst van de npo en wordt betaald door degene die die lijst samenstellen, het publiek.
   Je kan je ook terugtrekken om de lijst te presenteren, en dat overlaten aan degene die dat wel willen. Nu steek je de draak met het luister publiek, die jouw boterham betalen, vreemd..

 2. Caroline een dienstmeid noemen, is heel erg onprofessioneel. Ik weet niet hoe jij jezelf ziet meneer Kicken, maar je haalt jezelf nu nog meer naar beneden met zo’n sneue opmerking. Caroline is een super sidekick!

  En Rob is nou eenmaal Rob. Met liefde voor zijn vak en zijn eigen lijstjes!

 3. Spijker op de kop.
  Stenders is veel te goed voor het top 2000 geneuzel.
  Stefan Stasse vind ik ook top.
  Top 2000 is meer Wouter vd Goes.
  Maar dat vind ik dan weer minder.

 4. Dat de lijst Top 2000 niet deugt moge duidelijk zijn. Ik ken plaatjes waar heel veel op is gestemd, en er niet in staan. Daarbij komt waarom zijn ze niet transparant, door te laten zien hoeveel stemmen elk plaatje heeft gehad.

 5. Simpel, Rob houdt niet van parades van 10 naar 1. Als je dit weet laat hem dan ook die niet presenteren maar ookn Rob zou zelf moeten zeggen dat die Flop 2000 hem geen moer interesseert. Dus zijn ze beiden hier in de fout volgens mij de NPO en de Rob…

 6. Dankzij Rob luister ik nog, vind de rest wel een erg links karakter krijgen, en dan de voorkeur muziek van Bart arens, iets meer om zorgen over te maken

 7. Rob houdt wel van lijstjes maar wel met een vrije inbreng. Hij mag nog altijd graag uit het hitdossier citeren maar wel op eigen wijze.

 8. Patrick weet ook dat rob de beste dj is samen met edwin evers. rob houdt wel van lijstjes maar op zijn eigen manier. En hij is een hele goede dj. veel muziek kennis, beter als paul rabbering of wouter van der goes saaie dj s.

 9. Rob en Caroline zijn de enige reden dat ik dagelijks switch tussen radio 10 en radio 2, 2 discjockeys met een zeer goede muzieksmaak!!

6 Trackbacks / Pingbacks

 1. Patrick Kicken: Giel Beelen naar NPO Radio 2, promotie of degradatie? - Spreekbuis.nl
 2. Patrick Kicken: Waarom Rob Stenders naar Radio Veronica gaat - Spreekbuis.nl
 3. Patrick Kicken: Rob, doe het, ga naar Radio Veronica! - Spreekbuis.nl
 4. Patrick Kicken: Het laatste jaar van de Top 2000 - Spreekbuis.nl
 5. Patrick Keiken: laatste jaar van de beste 2000
 6. Patrick Kicken: het laatste jaar van de beste 2000

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*