Patrick Kicken: Rick van Velthuysen naar de ochtend van Radio Veronica

[BLOG] Het zijn roerige radiotijden. De ochtendshow van Radio Veronica verhuist naar 538, waar ze pinkstermaandag al te horen waren met een proefuitzending. Dat gaat dus eerder dagen dan weken duren voordat ze daar definitief te horen zijn. Levert een gat op tussen 06 en 09u bij Veronica. Wat ik zo’n beetje hoor is dat thans nog radiobaas Rob Stenders de hele vriendenlijst op zijn telefoon afgegaan is op zoek naar een (bekende) jock om het stokje van Tim Klijn en consorten over te nemen. Totdat hij bij de R uitkwam.

Rick van Velthuysen. De beste man stond al plaatjes te draaien in mijn geboortedorp Stein, toen ik als veertienjarige voor het eerst op stap ging. Dansvloer in de feesttent was nog leeg, Rick draaide ‘Get On The Dancefloor’ van Rob Base & DJ EZ Rock. Dansvloer bleef leeg. Maar dat maakte niks uit, de sfeer was goed en Rick is niet het type drive-in jock die om half negen al Happy Hardcore gaat draaien. Kon ook niet want het was 1989. De Avro Toppop Discovery Roadshow. Het maakte indruk op me, die krullenbol met zijn microfoon. We zijn nu 34 jaar verder en hij is nog steeds discjockey. Dat kun je sneu vinden maar ook prijzen, ik heb het maar 26 jaar volgehouden, al dat gedraai en gekonkel.

De afgelopen week kon je hier al lezen dat waarschijnlijk een NPO Radio ster de overstap zou maken naar Radio Veronica en de geluiden worden steeds harder dat het om Rick van V gaat. Hij doet er zelf lustig aan mee, door in zijn nachtshow dingen te zeggen als ‘ik zou toch eigenlijk op een ander tijdstip moeten zitten’. In zijn podcast met Marianne Zwagerman heeft hij het over ‘een bijzondere week in vele opzichten’. Het feit dat ie niet bij zijn familie zit in Spanje maar op de Veluwe. En dit Twitterbericht:

Iedereen die Rick een beetje kent weet dat hij zich al jaren een miskend talent voelt. Moest ooit weg bij de AVRO maandag omdat ie een grapje over een ketting, vrouw en de keuken volpoepen had gemaakt. Kwam bij 538 onder De Zwart tot een succesvolle weekendshow, moest na een escapade met Erik’s secretaresse voor straf naar de nacht waar hij ook een succes van maakte. Dus knokken kan ie wel. Kwam daarna bij Veronica terecht waar hij toen ik weer eens omviel zelfs een tijdje zeven dagen per week op de zender zat. Deed Traffic Radio vanuit thuis en kwam bij NPO Radio 2 in de nacht, waar begin volgend jaar een einde aan komt door bezuinigingen. Een harde werker is het dus. Denk dat ze er bij Veronica goed aan doen om zo’n bekende naam en steady kracht binnen te halen. MAAR (er is altijd een maar) dan moet hij wel zijn eigen werk eens even onder de loupe nemen. Wat Rick de afgelopen jaren zat te doen bij NPO Radio 2 is hobbyradio, daar ga je de oorlog niet mee winnen in de ochtend.

Gelukkig zit er tot september nog een spraakclausule op het FM pakket van Veronica dus dat beperkt hem alvast erin er één grote egoshow van te maken. Zet er een leuke vrouwelijke sidekick naast, type Marieke, die niet op haar mondje is gevallen en het zou nog wel eens wat kunnen worden. Het zou me niks verbazen dat Tim, Niels en Rick Romijn al snel op 538 gaan beginnen, Wietze de Jager is hoog toe aan een lange vakantie/zwangerschapsverlof. Van Velthuysen zal niet de hoofdprijs vragen om zichzelf in ere te hersteld te zien op een prominentere plek dan de nacht. Dus dat komt dan weer goed uit richting de nieuwe eigenaar Mediahuis die al genoeg geld kwijt zijn aan een nieuw, goed FM pakket. Kortom: 1+1=2. Je kan als Talpa Radio zijnde natuurlijk ook Veronica niet verkopen zonder ochtendshow. Nu moet die bekende naam wel weer laten zien wat ie waard is.

Patrick Kicken

19 Comments

 1. Marloes erbij? Kim op 10 is ook al fijn. Zou niet verkeerd zijn. Sowieso gun ik Rick dit enorm. Wel moet ie even goed scherp beginnen en iets meer zelf neerzetten los van de sidekicks, maar absoluut een goede keuze.

 2. Hobby radio, klopt. Continu door de plaat lullen en dan die Siri stem of cortina stem daar heb ik wel genoeg van. Hoop dat ie dat niet meer gaat doen, maar heb er alle vertrouwen in.

 3. volgens mij heeft rick wel eens gezegd in een podcast dat hij altijd wel een zwak had voor veronica en als die weer zou gevraagd worden zou die moeilijk nee kunnen zeggen. Prima keuze lijkt mij past wel bij veronica misschien samen met marisa er bij als ze nog terug komt.

 4. De nacht radio van Rick is waardeloos. Oeverloos gezwam in de ruimte. Uit arren moede zet ik zelfs de “oudere jongeren”-zender Radio 5 dan maar op. Een beetje geklets van de dienstdoende radio-dj is leuk voor de afwisseling maar ik zit niet op halfzachte Powned-gekleurde opinies over van alles en nog wat te wachten op Radio 2. Daar zijn andere media voor.

 5. Rick heeft in ieder geval een broertje dood aan woke en deugers dus dat zou een verademing kunnen zijn bij Veronica.

 6. Hij heeft toch ook bij de KRO Zalige Muziekzondag gezeten voordat ie bij de AVRO terechtkwam, kan me die programma’s niet meer goed herinneren.

  • Ja klopt idd. Volgens mij met het radio programma Radio Roulette. Met de echte cassino geluiden als balletje ging rollen. Geweldig ! Luisterde ik elke zondag

 7. Ik weet het niet, ik vraag mij af of Rick van Velthuysen op dit moment wel de juiste man op de juiste plaats zal zijn. Eind jaren ’90 behoorde hij echt tot de toppers van wat er op dat moment was en luisterde ik met veel plezier naar hem overdag (toegegeven, de beste uren van 538 in die tijd waren 12-3 s’middags EN s’nachts met Mark v/d Akker). De laatste jaren vind ik hem niet echt meer boven het maaiveld uit steken en een ochtendshow met zijn inmiddels 60+ leeftijd, het is weer een heel ander ritme. Kan hij dat nog fysiek en mentaal ??

 8. Rick weer met de ochtendshow zonder naam.
  Erik-Jan op parkeerplaatsen, ‘Seks met bejaarden’, heerlijk programma om naar te luisteren!

 9. prima dj nog altijd vol energie jammer dat hij straks op vara-onica te horen is

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*