Lokale omroepen krijgen vanaf 2026 geld direct van het Rijk

Een lokale publieke omroep krijgt nu zijn geld via de lokale overheid. Dat zorgt ervoor dat zo’n omroep afhankelijk is van de gemeente voor financiering, terwijl diezelfde omroep deze gemeente ook kritisch moet kunnen bevragen. Door het geld vanaf 2026 via het Rijk te laten lopen, zijn de lokale omroepen zeker van een financiële basis. En daardoor krijgen ze een onafhankelijkere positie.

Het ministerie van OCW meldt: ‘Lokale publieke omroepen hebben meer zekerheid nodig over hun financiering en een onafhankelijkere positie ten opzichte van gemeenten. Om die reden krijgen lokale omroepen hun geld straks direct van de Rijksoverheid en niet meer uit het Gemeentefonds. Daarnaast is het belangrijk dat lokale omroepen verder professionaliseren en hun producties een hogere kwaliteit krijgen. Daarom investeert staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) €16 miljoen extra in de sector en wordt de vorming van grotere omroepen gestimuleerd door zwaardere kwaliteitseisen aan lokale omroepen te stellen.’

3 Comments

  1. Dat is heel fijn voor de omroepjes. Dan ook graag echte controle op de naleving van de regels en sancties bij overtreding hiervan.

  2. Dus nog minder Christelijke radio, ook in Urk Oldenbroek en kampen. Jammer, want Christenen tellen kennelijk niet mee!

  3. gewoon verzoekplaten programma met plaatjes voor de buurt en wat verslaggeving van fc bal op het dak 6 de rest is echt tenenkrommend ook bij die zogenoemde streekomroepjes journalistiek op het niveau van het lokale suffertje

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*