Patrick Kicken: Gaan Stenders en Van Inkel dan samen Radio Veronica redden?

[BLOG] Er is een hoop tam tam rondom het ooit zo populaire Radio Veronica. In een recente voetbalpodcast (!) vertelt sterdiscjockey Frank ‘Gouden Tand’ van der Lende dat het station is leeggekocht maar dat er snel versterking komt, van grote namen. Naar blijkt zijn er gesprekken gevoerd met het duo Wout & Frank, bekend van hun kleuterprogramma op NPO Radio 2 op vrijdagmiddag. Maar dit is ‘in die kiem gesmoord’, ze blijven lekker bij dezelfde crèche. Wel zou er aan een andere, grote naam van de zender getrokken worden. Laten we die naam eens onder de loupe nemen..

Jeroen van Inkel: iedere deejay die iets doet of deed bij de radio heeft er wel een stukje van in zijn DNA zitten. Hij was het grote voorbeeld in de jaren ’80 en ’90, hij deed het iedereen voor en voor het programma Curry & van Inkel bleef je thuis op vrijdagavond. Later werd het Stenders & van Inkel. En die twee hebben natuurlijk nog goed contact. Over Stenders gaat al een tijdje het verhaal dat hij getekend heeft bij BNNVARA om bij NPO Radio 2 wat te komen doen vanaf juni als zijn Radio Veronica contract afloopt. Maar, naar ik nu hoor is hij helemaal niet van plan om op deze intentieverklaring terug te komen en wil hij toch nog, koste wat kost, proberen mee te helpen Radio Veronica te redden. Ondanks dat dit eigenlijk onbegonnen werk is siert het hem en iedereen die het wil proberen. Inkel lijkt zo weg te kunnen bij BNNVARA en zij zijn op hun beurt niet van plan om Stenders voor het gerecht te slepen als hij toch niet komt, dat is wat ik althans hoor.

Een van de voorwaarden voor Rob om te blijven bij VOO is dat er geïnvesteerd wordt in andere grote namen. Gerard Ekdom staat bovenaan het verlanglijstje voor de ochtend, Wout & Frank zijn eraf en nu staat Jeroen van Inkel er dus op voor de middag. Hij zit weggestopt op de daluren in het weekend op 2 en staat bekend om zijn luxe levensstijl, die toch ook betaald zal moeten worden. De Vlaamse eigenaren van de radiozender, ene Tom van Mediahuis voorop, gelooft nog steeds in de populariteit van Veronica en dus ook in namen uit de tijd dat het merk nog magisch was. Stel je hebt van 14 tot 16u Stenders en van 16 tot 19u Van Inkel, waarbij Rob echt nog wel een uurtje blijft hangen, dan heb je een kans(je) dat gevoel uit de 80’s en 90’s weer op te wekken, maar tegen welke prijs? De ochtend is toch het belangrijkst en daarmee is nu zó veel gerommeld dat daar echt een reanimatie plaats moet vinden wil het station nog tientallen jaren verder leven.

Ik blijf zeggen na het gedwongen vertrek van Radio Decibel uit de ether dat het format dan ook gewoon weer 90’s moet worden, met een beetje 80’s. Niet weer hipper dan de klas willen doen met allerlei vage nieuwe shizzle, laat dat maar aan 3FM en Kink op FM over. Een voordeel met de Inkelbaas is wel dat Ekdom dan weer gaat twijfelen om het toch te doen: ook voor hem is Jeroen God en hij bedankt hem bij iedere kans of prijs die hij krijgt. Wat ben ik mild vandaag he? Zal wel met de maand januari te maken hebben. Blue Monday komt eraan. Een derde wereldoorlog wellicht. Er wordt al genoeg gevochten op de wereld. En ik voel de goede intenties van de oudgedienden om Radio Veronica in ere te herstellen. Daar mag ook wel eens waardering en lof voor uitgesproken worden. Geeft ons Jeroen trouwens vanochtend hier op NPO Radio 2 en in deze TikTok video alva$t een hint voor de r€d€n van zijn v€rtr€k?

Patrick Kicken

85 Comments

 1. Veronica kan sowieso wel eens wat doen aan het hele ochtend blok niet alleen de ochtendshow maar ook het blok 9/12 sander leuk voor de avond maar niet geschrikt voor 9/12.ofje geef ekdom 9/12 mocht hij klaar zijn met het vroege opstaan.Misschien is dit iets voor veronica Ekdom 6/9 rick van velthuysen 9/12 Martijn muijs 12/14 Rob 14/16 van inkel 16/19 Sander H 19/22 22/00 willem Doreleijers

 2. Internet geluid wordt steeds beter wat dacht je Patrick dat Adam Curry zich er ook bij gaat voegen op op de vrijdag avond live vanuit Austin Texas en daar vandaan samen met Jeroen de vrijdag avond weer gaat doen soort vandaag Inside maar dan op de radio Adam met zijn Amerikaanse blik op de wereld en Jeroen met zijn Europese blik op de wereld zou een gouden zet kunnen zijn lekker tegen de gevestigde kliek aan trappen op de vrijdag avond!

 3. Ik vraag me echt af of Stenders wel blijft. Hij bouwde de boel op, zat rond de 4% marktaandeel, daarna werd alles afgebroken door de verkoop door Talpa. Lijkt me dat hij veel liever bij een grote zender zit (Radio 2) dan bij een station dat nog niet eens de 2% haalt nu. Waarom zou Van Inkel naar een station gaan dat bijna dood is….Zou mooi zijn als dit klopt Patrick maar ik heb mijn twijfels.

 4. Met Veronica gaat het niet meer goed komen. De laatste jaren is het beleid steeds veranderd en dan komen de luisteraars niet meer terug. Tevens zijn er zoveel zenders die dezelfde muziek draaien.

  Tevens hoorde ik dat Ekdom op het punt staat om bij te tekenen bij radio 10 voor drie jaar.

 5. Zowel Stenders als Van Inkel zijn zestigers. Deze 2 hadden wat dat betreft al op Radio 5 moeten zitten. Van Inkel heeft daar al gezeten zelfs. Ik denk dat het ijdele hoop is om te denken dat je de magie van de Veronica vrijdag uit de jaren ’80 en begin jaren ’90 weer terug kunt krijgen. De mensen die er verantwoordelijk voor waren zijn ook veranderd, evenals de luisteraars. En zelfs als je het doet, dan moet je er nog meer mensen bij gaan halen. Niet alleen Gerard Ekdom, maar ook Erik de Zwart, Wessel van Diepen, Edwin Diergaarde, Jeroen van den Nieuwenhuize en Patrick Kicken.

  Dán heb je een station.

  • Nee, Robbie heeft de 60 nog niet aangetikt, hij is nu 58 en van de Sweet-generatie. En wat zitten hier toch een hoop tomeloze dromers. En laten we eerlijk zijn, eigenlijk is ’t hele radiolandschap verdord, vrijwel nergens meer zelfs een kleine oase, luchtspiegelingen. Weet je wat ik de beste playlist vindt, die in het weekend van Met het oor wil ook wat. Emmely voor de Radioring!

   • Nog een luistertip, het nieuwe programma van Giovanca op de vrijdagavond op Radio 5. Het kent een bijzondere playlist met een mix van zwarte muziek, soul, funk en gospel met daarnaast voornamelijk witte (sixties)muziek zoals die veel op Radio 5 is te horen. Een opvallende en soms vervreemdende combinatie, maar ik vond het wel verrassend en aangenaam en blijkens de luisteraars genieten ze er ook volop van. En Giovanca heeft een perfecte, fijne radiostem. Aanrader, De Avond op 5, EO, vrijdagavond tussen 20 en 23 uur.

    • Radio 5 is best wel een goeie zender. Is eigenlijk het Radio 2 van zo’n 25 jaar geleden, toen Stefan Stasse (en ook Ruud Hermans in het begin) nog ’t Theater vh Sentiment presenteerde.

     • En nog … De Staat van Stasse is nu twee weken overgegaan naar Radio 5 in de gedaante van The Magical Mysterie Tour. De vrijdag en zaterdag lijken sterk op het oude format (Tim is ook van de partij), maar ik vind de sfeer niet altijd even passen bij de vroege middag, vooral niet op vrijdag. Maar ik heb daardoor ook afleveringen gehoord via Gemist in de avond, dat werkt beter. Nog geen oordeel, maar nu al tussen de 7 en 8. En de zondag wijkt af en is Goudmijn 2.0, inclusief meneer Van Aalst. Welcome back.

 6. Gerard Ekdom komt niet denk ik omdat hij zijn tv werkzaamheden niet krijgt bij veronica en dan kiezen ze voor van inkel leeftijd maakt voor radio niet uit

 7. Wout & Frank is de Fyra qua investering op de publieke radio. Dat gezegd hebbende.

  Radio Veronica is de Saab (door Spyker) qua aankoop voor Mediahuis.

  Kink op FM is Arrow en ID&T all over again, lijkt me niet niet rendabel met torenhoge (regio-) ether kosten. Dus zullen er meer geijkte 80s en 90s te horen zijn.

 8. Het beste nieuws is, als het waar is, dat die Wouter en Frank niet komen. Hopelijk vind mevrouw Brouwer ook een andere baan, dan kunnen we weer zonder kromme tenen naar Stenders luisteren. Dat lachje van die Siets irriteert me ook mateloos trouwens. Zo….ik ben het weer kwijt 🥴

 9. Maar zolang Frank van der Lende daar heel veel uren radio maakt, krijg ik niet echt het idee terug te zijn in de jaren 80 en 90. Wat voor een band heeft hij uberhaupt met de muziek uit deze periode, als dj van 3FM, de zender van nieuwe muziek uit deze eeuw?

 10. Dat zou echt heel mooi zijn voor Veronica en de luisteraars. Twee van die 60ers, wat kunnen ze nou nog verliezen? Alles al gezien en bij Veronica kan het alleen maar beter gaan. Het gaat dan echt wel een mooie groep worden daar. En Rob Stenders laat zich echt niet, door wat tegenslagen de laatste tijd, uit het veld slaan. Anders had hij dit nooit bereikt.
  Dus die gaat niet naar radio 2. Wel zou die daar altijd terug mogen komen..denk ik. Nou ja, ik blijf het lekker volgen hier en ben benieuwd wat er gaat gebeuren.
  Groetjes

 11. Vraag me af wat van Inkel moet bij een zender die geleid wordt door een ex 3FM’er met dito vriendjes die hij programma’s gunt. Dan heb je wel Stenders er nog bij die je samen met van Inkel dan als 2 peilers in de programmering kunt inzetten, maar dan heb je altijd nog die gasten er bij.

 12. Wat een giller van een uitspraak van Frank van der Ellende: ”Veronica is leeggekocht”. Leeggekocht! Ja, hij zegt het echt… LEEGGEKOCHT!

  Hou toch op man met dit populaire gedrag. Er gaat al jaren geen geld meer om in de radiowereld. Er worden geen dj’s en shows meer GEKOCHT. De ochtendshow van Veronica is gewoon naar 538 gezet, destijds allebei TALPA. De ochtendploeg mag nu onder de vlag van 538 hetzelfde doen, op hetzelfde tijdstip, als dat ze deden bij Veronica, voor hetzelfde salaris. En Dennis Ruyer is ook overgeplaatst van Veronica naar 538. Eerst -bij gebrek aan ruimte- weekend. Toen Dennis 5 dagen moest gaan werken (want 40-uur contract bij 538), weigerde hij dat. Het gevolg was dat Dave Minneboo klaar was met Ruyer en hem heeft uitgezwaaid. Mazzeltje voor Ruyer was dat JOE net nieuw was en dat hij daar terecht kon. Maar het is geen dikke transfer naar JOE geworden voor Ruyer. Het was of JOE (en dus wel gewoon 5 dagen werken) of naar het UWV.

  In welke wereld leeft die FRANK? Er worden geen DJ’s meer gekocht door zenders. Er gaat nauwelijks geld rond bij de stations en daardoor worden er alleen maar DJ’s op straat gezet. Dennis Ruyer, Niek van de Bruggen, Jorien Renkema, Coen Swijnenberg, Sander Lantinga, Wietze de Jager, Timur & Luc van 3FM… ik kan nog wel even doorgaan.. ze zijn allemaal ontslagen! En ze spelen allemaal mooi weer.

  Als Veronica nou eens Martijn Muis, Frank van der Ellende, Marisa, Herman Hofman en Sander Hoogendoorn ontslaan, hebben ze wat geld waarmee ze INKEL of WOUTER kunnen aannemen. Ik denk dat het niet eens zo onverstandig zal zijn voor het marktaandeel als ze het zouden doen.

 13. Het zal wel een illusie zijn, maar wat zou t gaaf zijn als Veronica weer echt zou klinken als Veronica. Niet omdat ik perse terugverlang naar het verleden, maar t is zo zoutloos op de radio. Er is echt nergens geen reet te beleven en het klinkt allemaal zo braaf. Bah.

  • Jensen zou dat echt alleen maar doen als hij volledige contractuele garantie had op 100% talkradio en nul censuur door adverteerders.

   De NPO top is geclaimd door de andere kant en commerciële stations gaan door de knieën voor grote adverteerders die óf extreem woke óf gewoonweg neutraal willen zijn.

 14. Ik word een beetje moe van dat geschuif van die 20 bekende dj’s in Nederland. En van de luisteraar die maar erg moeilijk open staat voor vers bloed.

   • Zit wat in Bram maar het komt ook door verschrikkelijk nepotisme in medialand. Ons kent ons en ons gunt alleen ons iets. En owee als je ooit een keer verkeerd gekeken hebt naar me op de gang dan maak ik jou en je carriere kapot.

    • Oh, zeker waar inderdaad. ik kan zo een lijst van mensen op sommen die puur en alleen door vriendschappen mooie plekken hebben gekregen in programmeringen.

     Tipje van de sluier:
     – Frank van ‘t Hof (via zijn vaders bedrijf en vrienden met Adriani),
     – Annemieke Schollaardt (Daniel Dekker),
     – Frank van der Lende (Stenders),
     – Ed Struijlaart (Stenders),
     – Arjan Snijders (Stenders),
     – Caroline Bonanza (Stenders),
     – Danny Vera (Stenders),

     Enzovoorts.

     • Nou echt hè. Ik hoor bijna alleen maar Frank wanneer ik naar NPO2 luister. Aardige vent hoor, maar zijn er echt geen andere invallers?

 15. Met Stenders en Van Inkel Veronica redden???? Kickie, die waren inderdaad super in de jaren 80, maar iedereen onder de 45 heeft dat nooit actief meegemaakt.

  Je wilt een zender dus redden met iets wat de meeste mensen niet kennen, op een frequentie die niet meer onder de voorkeuze toetsen zit…

  Vroeger moest je er als zender voor zorgen dat je onder de 6 voorkeurknoppen op de autoradio kwam. Nu is het aanbod zo groot: FM, DAB, internet (veel nieuwe auto’s kan je zonder abonnement internetradio luisteren!)…

  Laatst aan twintigers een stukje Curry en Van Inkel laten horen. Die snappen daar helemaal niets van.

  Voor gesproken woord zijn er podcasts. Muziek is algemeen. Je kunt het verdelen in een paar grote stromingen, iedereen vindt één van die grote stromingen leuk.

  Enige optie lijkt: gewoon muziek die een flinke doelgroep leuk vindt en dan het hele land volhangen met reclame posters. Kijk naar Joe: het maakt echt niet meer uit wie er presenteert.

  Dat is ook gelijk her grote risico voor Joe: Ze doen het goed met hun muziek. Maar als er straks teveel gepraat wordt, bestaat de kans dat veel mensen afhaken, ook al heet degene die praat Coen, Sander of Dennis.

  Zie ook de Top2000: ook daar maakt het niet uit wie er presenteert.

  Voor wat betreft Veronica: kies voor een (muziek)doelgroep, bijvoorbeeld jaren 90. Korte presentaties en het land vol posters. Iets anders kan ik niet bedenken.

 16. ´en staat bekend om zijn luxe levensstijl, die toch ook betaald zal moeten worden´ Ik vraag me echt de waarde van deze toevoeging in dit artikel af. Er kan ook gewoon intrinsieke motivatie zijn om iets te willen doen, jij zou dat toch als geen ander moeten onderschrijven Kicken?

  • Vroegah had Veronica het imago van jong snel en wild. Die krijg Jr met van Inkel en Stenders er niet mee terug. Veronica was ook veel meer dan deze 2 heren die echt hun sporen verdient hebben.

   Een commercieel “radio5” kan je er wel mee maken. Zeker met Jeroen. Geef het een Veronica, Back to Maimi Vice en Knight Rider imago. Inkel kan dan de nestor zijn. Ik denk dat daar wel toekomst in zit. In die 50plus doelgroep.
   Giel Beelen in de ochtend, en (kucht even) Gijs Staverman in de middag. Simone Walraven er tussen propped met haar countdown vibe.
   Strik erom en voila.
   Nee Stenders niet. Laat die lekker relax platenbonanza op r2 doen anders zit hij zo weer in de ziektewet.

   Jeugd heeft idd nix met old Veronica dus die doelgroep links laten liggen.
   Qua muziek Nena Hagen en Madonna.
   Veronica voor wie ooit jong snel en wild waren.

 17. Wouter van der Goes was te gast in de podcast Mischa. Dit lees ik op de Radio Freak.

  Overstap naar Talpa

  Columnist Patrick Kicken meldde eind vorig jaar dat Wouter een overstap zou overwegen naar Talpa. Wouter ontkracht dat gerucht. “Ik spreek een tv-programma in voor Talpa. Dat deed ik altijd op maandagochtend, maar toen een keer op een dinsdag. Daar heb ik heel leuk staan kletsen met mensen en donderdag was er die column van Patrick. Ik vond het wel heel geinig.”

  Heerlijk …

 18. Het merk Veronica kun je wel weer opbouwen en dat verdiend het merk ook. Alleen gaat dat niet lukken door je te richten op oldies en/of alleen met deze radiozender.

  Probeer als Mediahuis allereerst ook de tv zender in handen te krijgen en daarvoor ook een aantal presentatoren aan te trekken. Ga samenwerken met een al bestaande streamingsdient, ga online dingen doen, probeer Veronica magazine in te lijven en ga het land in met evenementen.

  Ga groot adverteren door het hele land. Laat zien dat Veronica terug is voor iedereen die zich jong voelt. Probeer die vibe die Veronica had in de jaren 80/90 had te vertalen naar nu. Verzamel alle takken bedrijf op 1 punt vanuit 1 gebouw.

  Dat gaat alleen als er een grote zak geld tegenaan gegooid word door Mediahuis. Misschien heel misschien gaat het dan lukken.

  Als ze zoals nu alleen gaan voor die radiozender en het denken te gaan redden met het aantrekken van 1 of 2 bekende dj’s is elke euro die er in gestopt word weggegooid geld.

  • Voor wie maak je dat nieuwe grote Veronica dan? Niet voor jongere generaties en eigenlijk ook niet voor oudere generaties.

   Een gids? Alle oplages dalen, alleen Max stijgt

   Een TV-zender? Het aantal kijkers lineair gaat hard achteruit. Daarbij is de zender Veronica een verzameling reality, films en herhaalcomedies. Niet echt van hoge waarde.

   Een radiozender? Commercieel kan je alleen nog een pot breken als je stokoude of gloednieuwe popmuziek draait. En anderen zijn daar al zo goed in. Patrick deed ooit de suggestie voor Slam op de frequentie van Veronica. Dat lijkt mij nog het beste.

   Evenementen? De jaren 80 en 90 zijn voorbij. Mensen hebben stress om niets te missen. Waarom zouden ze dan naar een Veronica evenement gaan?

   Al die nostalgie is natuurlijk heerlijk. Maar de kans dat alle losse delen van Veronica verdwijnen is groter dan dat ze in zo’n grote revival terugkomen.

   • Je maakt het een breed merk. Ik zeg niet dat het wat gaat worden maar, Mediahuis heeft nu eenmaal de naam en de radiozender gekocht dus ze moeten er iets mee.

    Zo doorgaan met dit format en misschien nog 1 of 2 grote namen binnenhalen voor de zender gaat ze in elk geval niets opleveren in het al overvolle radiolandschap.

    Als je het merk wilt opbouwen moet het voor de 30/40ers generatie iets vertrouwds zijn dat terugkomt en voor de nieuwe generaties iets totaal nieuws. Het moet ook zeker niet het zelfde worden als in de jaren 80/90 maar wel qua vibe en hoe het bedrijf toen in elkaar zat. Je zal nu meer op andere plekken moeten zitten dan alleen op radio en tv.

   • @Jeffrey Ja Slam of Decibel op die frequentie zetten kan zeker zoals als Patrick zegt maar, klaarblijkelijk wil Mediahuis dat niet want anders hadden ze dat wel gedaan. Het oldies format is sowieso verzadigd in Nederland dus daar hoeft men niet op door te gaan. Ook het aantrekken van van Inkel gaat daar niets aan veranderen. Scoren kan alleen als ze er weer een hitradio station van maken maar, dan moet het wel breder worden dan alleen radio.

    Mediahuis heeft miljoenen betaald voor die frequentie en de naam Veronica.

 19. van Inkel terug naar veronica.. gaat zijn oude producer martijn Zuurveen dan weer doen waar hij wel goed in is.. weerberichtjes schrijven voor VanInkel en na iedere onverstaanbare presentatie zeggen dat Jeroen zo goed is..?

  Het schijnt met hem als programmaleider een grote choas te zijn daar…. Bij zowel 100%NL als Slam! zijn diverse medewerkers gillend gek geworden of zelf vertrokken, of ontslagen of in de ziektewet belandt,,. het is niet meer op een hand te tellen

  • Wat een onzinverhaal. Noem eens wat namen die vertrokken zijn vanwege Zuurveen? Ik ken heel veel mensen bij Mediahuis/Radiocorp die allemaal graag met Martijn werken.

   Waar mensen dit soort zwetsverhalen toch vandaan halen.

 20. Van Inkel die een radiostation gaat redden. Hij stamelt en hapert zich de zaterdag en zondag ochtend door. Hij past mee bij Max

  • Gezien wat er nu allemaal gaande is en al die non-geruchten, wellicht heeft Frank van der Lende iedereen voor de gek gehouden en gebeurt er niets. Begrijp ik ook die vrolijkheid van Rob Stenders.

 21. Wat een poeha allemaal voor een zendertje met een marktaandeel van nog geen 2% en wat al jarenlang maar wat loopt aan te klooien.
  Waarom wil iedereen toch weer terug naar de radio van 40 jaar geleden?

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Patrick Kicken: Waarom Dennis Ruyer toch bij Radio 538 blijft en alsnog niet naar JOE gaat - Spreekbuis.nl
 2. Patrick Kicken: Gerard Ekdom gaat naar Radio Veronica dus Rob Stenders blijft - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*