Patrick Kicken: De mogelijke opvolgers van Genee in de ochtend bij Veronica

[BLOG] De kogel is door de kerk. Genee, Gijp en Derksen gaan dagelijks TV maken bij De Mol’s SBS6 vanaf 1 januari. Dan is het vrijwel zeker dat Wilfred gaat stoppen met zijn dagelijkse radioshow op Veronica. Ook al lig je om 24u in bed na je TV show die tot 22u30 duurt dan nog is het bijna niet combineren. En er zijn meer redenen waarom Genee’s ochtendshow wel z’n beste tijd gehad heeft bij Veronica..

Van de zomer, toen Genee in de middag zat tijdens het EK voetbal omdat dat makkelijker te combineren was met De Oranjezomer op SBS6 schijnen de kersverse programmabazen Stenders & Caroline even op visite geweest te zijn tijdens het programma. Naar verluidt ontstond daar een heel vreemd, afstandelijk sfeertje. Op zich niet raar aangezien een van Genee’s sidekicks, Niels, tot voor kort de (interim)baas was bij de club. Toen was niks mogelijk, ook niet op social gebied, sinds Rob er zit is er ineens budget voor vanalles-en-nog-wat aan content en redacteuren. Steekt toch.

Ook het plots afwezig zijn van die andere sidekick voor langere tijd doet vermoeden dat het op z’n zachtst gezegd allemaal niet heel soepeltjes verloopt tussen Rob Stenders en de ochtendploeg. Het langer wegblijven van Wilfred na zijn vakantie ook niet. Natuurlijk kreeg hij een klap te verduren door priveomstandigheden, maar hij was wel gewoon op TV en BNR. De meest logische optelsom die je natuurlijk zou maken is dat Genee wel met zijn ploeg de middag kan gaan doen op Veronica vanaf 1 januari, zoals voorheen ook het geval was. Tim Klijn naar de ochtend, samen met Celine & Henk Blok, probleem opgelost.

Maar er zijn meer mogelijkheden voor de ochtend van Veronica. Het is een publiek geheim dat Rob (als een van de weinigen in radioland) momenteel nog heel erg gecharmeerd is van het niveau dat Coen en Sander dagelijks in de middag aantikken op Radio 538. Dat daar de programmering op de schop gaat lijkt evident, dus die twee zie ik ook nog wel eens de broodnodige herstart maken als ochtendshow, dan dus op Veronica.

Andere mogelijkheden die in het verleden nog wel eens gespeeld hebben zijn Wijnand (Speelman, bekend van BrandstederGate) en Barend van Deelen. Zou ook nog steeds kunnen, die twee hebben ambitie genoeg. Lex Gaarthuis liet vandeweek in de ochtend bij 10 weer horen dat hij toch een stukje breder georiënteerd is dan onze Dokter Pop / Ekmeister, zou ook zo naar Veronica kunnen verhuizen. De mevrouw die het nieuws doet in de ochtend bij Veronica (Florentien) heeft al meerdere malen aangegeven dat ze toch graag net als Evelien uit de ochtend op 10 óók met haar kop op TV wil, dus als die de kans krijgt Hart van Nederland te presenteren is ze sowieso weg.

Wat ik zou doen als ik de baas was bij Veronica? Eens eindelijk proberen moderne radio anno 2021 te maken. Gewoon die TV show van Derksen, Gijp en Genee van die avond de ochtend erna uitzenden op de radio. Met Rick & Niels eromheen voor de service items, de muziek en wat stationsacties. Dán benut je je content optimaal. We moeten af van het idee dat alles maar een keer uitgezonden kan en mag worden, de hiphopshow die ik op vrijdagavond doe bij Wild FM wordt een aantal uren later op Curacao, Bonaire en Gran Canaria ook weer uitgezonden.

Je hebt een perfect uithangbord en extra promotie voor je TV show door iedere ochtend mensen eraan te herinneren dat dit gouden trio ’s avonds weer op TV is. En ook al heb je het (half) gezien de avond ervoor, in combinatie met goeie muziek kan het helemaal geen kwaad als je het de dag erna nog eens hoort. Desnoods zend je het van 06-08u uit en zet je van 08-10u een andere jonge jock die eens wat anders durft te laten horen. Als Stenders nou ballen heeft en hij wil zijn toekomst zonder Marc Adriani bij Veronica een beetje veilig stellen, dan gaat hij er natuurlijk zelf zitten ’s ochtends. Hup, Stenders Vroeg terug. Je bent de grootste naam die het station nog rijk is en als je er een succes van wil maken, dan ook zelf de kar trekken.

Patrick Kicken

38 Comments

 1. Er zit echt niemand te wachten op herhalingen van een tv talkshow in de ochtend op radio. Af en toe wat losse fragmenten zijn nog wel leuk maar er moet daar gewoon wel echt iemand zitten. Of dat nou Wilfred Genee moet zijn is een tweede. Als hij die dagelijkse show met Johan en René gaat doen dan lijkt het me niet dat je ochtendshow daarbij vol kunt houden. De show van Wilfred past eigenlijk niet zo goed in het nieuwe Veronica. Ook het idee wat jij oppert past er niet bij.

  Een oplossing zou zijn dat hij terug naar de middag gaat maar het lijkt me niet dat ze dat gaan doen. Als Stenders slim is dan laat hij daar van 14.00 tot 18.00u De Bonanza XL staan. Het programma onderscheid zich van wat de andere zenders brengen en het past bij het nieuwe Veronica. Wel de show nog wat uitbreiden zodat het wat meer een algemene show word en Rob en Caroline qua programma nog wat meer kanten op kunnen. Wel qua muziek de hele uitzending alleen de verzoekplaten met af en toe een eigen gekozen nummer van Rob en Caroline houden. Dat maakt het programma.

  Maar wie dan de ochtend? Gerard Ekdom overhevelen met zijn programma en Evelien van Radio 10 naar Radio Veronica is de beste optie mijn inziens. Gerard past goed bij het nieuwe Veronica en het bied hem meer mogelijkheden tot het draaien van muziek dan bij Radio 10. Daarbij is het goed hem als naam en zender voice aan Radio Veronica toe te voegen.

  Je oppert het weer, Coen & Sander naar Radio Veronica overhevelen. Rob mag dan gecharmeerd zijn van het duo, dat wil nog niet zeggen dat de luisteraar van Veronica dat is. Zij passen totaal niet bij de zender en zijn te veel blijven hangen in het zelfde. Echt onbegrijpelijk dat Talpa het contract van de 2 nog heeft verlengt. Eigenlijk waren ze al over het hoogtepunt heen bij 3FM. Het is kleuter radio. Het zijn 2 veertigers die doen alsof ze 20 zijn. Sander is vaak grappig en komt er nog wel mee weg maar Coen echt niet. Saaie man die het geluk heeft gehad ooit aan Sander te zijn gekoppeld. Anders was hij allang niet meer op de landelijke radio geweest. Hoe die Coen ook op die 538 poster staat van wij betalen je rekening. Het is zo sneu. Al gun ik hem die burn-out niet hoor. Sander alleen of met iemand anders zou een optie zijn voor op Radio 10 als Ekdom naar Veronica zou gaan.

  Rob Janssen op Radio 10 (als Ekdom naar Veronica gaat) of Veronica is een optie. In de middag op 538 kan ook nog. Die kun je eigenlijk overal neerzetten. Wel zonder die Wijnand Speelman. Geen toegevoegde waarde in de show van Rob. Alleen goed voor Wijnand zelf maar hij is voor het programma en voor Rob compleet vervangbaar door wie dan ook. Het duo Speelman en van Deelen op 3FM werkte best goed. Er zat potentie in al was ik er zelf niet zo’n fan van. Je zet niet de radio op een bepaalde zender voor deze twee.

  Op 538 moet er ook eindelijk eens wat gebeuren. Ook al hebben Coen en Sander net een nieuw contract weg daar in die middag. Er zijn en blijven altijd fans maar in het algemeen is het niet goed als zij dagelijks door blijven gaan op dat tijdstip. Het word sneu en ze hebben zichzelf niet genoeg vernieuwd. Naar de late avond en/of het weekend en kijken of ze dan een andere flow krijgen en nieuwe ideeën. Gewoon proberen want je zal ze toch nog 2 jaar moeten betalen. Al verwacht ik er niet veel van. De ochtend van 538 naar Wietse en Klaas en Frank Dane terug naar de middag.

  Een optie die jij eerder opperde en interessant is om te proberen is Rob Kemps en Britt Dekker bij elkaar zetten hoor de middag van 538. Het kan compleet mislukken maar ook een gouden zet zijn. Moet wel goed getest worden van te voren. Het is een groot risico. En Rob moet niet gaan schreeuwen. Je zou hier ook nog Sander (zonder Coen) bij kunnen zetten. Of een nieuwe middag show met Rob Janssen en daar Kemps, Britt en Sander bij zetten. Eventueel nog Wijnand vooruit. Dan krijg je wel echt een chaos in de middag van 538 maar dat is nu net de bedoeling. In dat geval Frank de lunchshow en een lang programma op de vrijdagavond.

 2. De flow van een talkshow is echt zo anders dan radio, dit gaat niet gebeuren. Ten eerste is het al oude meuk, ten tweede praten ze op tv met elkaar ipv naar de luisteraar, ten derde zijn die gesprekjes soms 5 minuten lang, dat luistert op de radio voor geen meter en er in knippen haalt de essentie weg. Een radio programma herhalen isheel wat anders dan een tv programma op de radio herhalen.

  Hoe zit t eigenlijk met de praat/clausule op radio veronica?

 3. Hoe haal je het in godsnaam in je hoofd Patrick om te gaan pleiten voor nog meer zinloos gelul op de radio. Er wordt al zoveel gelult. Wannéér je dit gaat doen, dan is de radio ten dode opgeschreven. Ja nieuws radio blijft dan bestaan. Spotify hoopt natuurlijk op dit scenario.

 4. Wat een onzin dat iedereen stelt dat herhalingen niet zouden kunnen. Weleens op youtube gekeken hoe vaak fragmenten uit VI terug worden gekeken. Je kan prima content maken van fragmenten van 1 tot 3 minuten. Daarbij staat ook de hele show van VI als podcast online, die luister ik ook vaak zat in de auto terug.
  Wat een hoe mensen die vast zitten in gedachten wat wel en niet kan.

 5. Kicken lijkt altijd briljante en visionaire ideeën te hebben over radio, maar als je dan even verder kijkt (en nadenkt) zijn het slechte ideeën van een man die een beetje radio maakt, maar geen echte doorsnee luisteraar is …

  Dat Wilfred Genee stopt met de ochtendshow lijkt me een open deur, maar is het dan hip en modern om ’s ochtends de Late Night Show van Derksen, Genee en Van der Gijp op Veronica te herhalen? Briljant? Radio Dallas 5.0?

  Nee.

  Er zit niemand ’s ochtends bij het croissantje smeren ’s ochtends te wachten op oud nieuws van de vorige dag en avond, je hebt de radio aan voor het nieuws van nu, van vandaag.

  En een podcast maken van een tv-programma? Gebeurt al, bijvoorbeeld met Zomergasten en Met het Oog op Morgen wordt de volgende dag ook veel teruggeluisterd, maar voor ochtendradio is het een heel slecht en ondoordacht plan.

  Er zijn gewoon te veel ochtendshows, of te weinig aansprekende ochtend-deejays. Ik vermoed dat er een of twee stations gaan sneuvelen, marktwerking. En wachten op een nieuwe Edwin Evers, maar kan nog lang duren.

  Voor de rest blijft het allemaal wel hetzelfde, radio is ook geen raketwetenschap, maar simpel, een mix van muziek en gezellige spoken word. Van mij hoeft er geen nieuw radio-wiel uit worden gevonden.

  [ Veel gezegd en geschreven over Eddy Keur en hij krijgt dan – als troostprijs vinden velen – een nachtprogramma op Radio 2. Maar is dit zo teleurstellend? Het zou me niet verbazen als later blijkt dat Eddy hier bewust voor gekozen heeft en de afgelopen periode als een soort van finest hour en (tijdelijke!) comeback heeft beleefd op de landelijke radio: Heel Nederland kent nu Eddy Keur.

  En over burn-out-radio gesproken, Patrick. Wat iemand ook van Keur vindt, hij geeft iedere middag twee uur maximale energie, vijf dagen in de week. Ik denk dat hij het straks wel mooi vindt op zijn leeftijd en als een levende legende de deur binnenkort heel tevreden achter zich dichttrekt. Yo! ]

 6. Coen en Sander naar de ochtend of middag zou kunnen. Denk dat ze beide meer ‘rock ’n roll’ zijn dan dat ze nu op 538 kunnen laten horen. Ze hebben immers een verleden bij 3FM dus dat zal dan ook meespelen.
  Beste optie zou toch zijn op Ekdom definitief naar de zender te halen, hij ademt dit nieuwe Veronica waar vrijheid in muziekkeuze voorop staat als geen ander. Hij heeft ook die Veronicaanse attitude over zich dus ik zeg win-win.

 7. @Dirk Jan Vos Ik verwacht niet dat er radio en tv zenders gaan sneuvelen de komende jaren. Wellicht dat RTL of Talpa er afstand van gaan doen maar, dan komt er een andere eigenaar of providers zelf gaan ze in de lucht houden met content. Zolang er reclame verkocht word en ze daarmee geld verdienen maakt het ze niet zoveel uit al die zenders. Ook niet wat er op komt. Desnoods allemaal non stop maar, dat zal niet gebeuren.

 8. Zou dat niet eens erg vinden als wilfred en die 2 lachzakken weg zouden gaan in de ochtend.En daar een goede ochtendshow komt die gewoon om 6 uur bent tot 9 of 10

 9. Kiezen voor een ‘meer muziek ochtendshow’ is een verstandige keuze. Wie er dan komt te zitten is bijzaak. Met een ‘meer muziek ochtendshow’ kan er goed worden omgegaan met de spreektijd-clausule op Radio Veronica. Er blijft dan genoeg tijd in de middag over voor Rob Stenders (Bonanza) en de aansluitende middagshow, om soepel gesprekken te kunnen voeren.

  De nieuwe ochtendshow moet in elk geval om 06:00 uur beginnen. De discjockey die de ochtendshow gaat presenteren moet zelf ook graag vroeg op willen staan. Discjockeys die aangeven, een probleem te hebben met het ‘vroeg opstaan’ zouden geen kandidaat mogen zijn voor het presenteren van de nieuwe ochtendshow. Met tegenzin en weinig motivatie gaat het geen succes worden. Het beste advies, is dus om voor een discjockey te kiezen, die heel graag vroeg op wil staan om een programma te presenteren. En de rest van de discjockeys gewoon lekker in de programmering laten zitten, op de plekken waar ze nu zitten.

 10. Prima column van Patrick Kicken! Ik ben het 200% mee eens dat het radioprogramma van Wilfred Genee beter in de middag past. En dan op het tijdsvak 16.00-19.00. Daar is dit programma ook begonnen(alleen dan van 16.00-18.00). Ik geef de criticasters gelijk dat dit geen ochtendprogramma is.

  Destijds heeft toen Giel Beelen met de ochtendshow stopte een verhuizing naar de vroege ochtend plaatsgevonden(06.30-10.00).In het begin leek mij dit wel een goed idee, ik kreeg een gevoel van nostalgie omdat Niels van Baarlen en Rick Romijn ook jarenlang de sidekicks van Edwin Evers waren. Als een soort heimwee naar het programma Evers staat op.

  Na een aantal maanden luisteren kwam ik erachter dat dit programma toch beter in de middag tot zijn recht komt. Een ochtendprogramma moet iets hebben(wat is aan de desbetreffende DJ)waarbij je het gevoel hebt dat je naar een typisch ochtendprogramma luistert.

  Edwin Evers, maar ook Gerard Ekdom komen met items wat het een ochtendprogramma maakt. Dat mis ik bij Wilfred Genee. Maar die is ook geen DJ,maar een presentator. Soms zijn dingen in woorden lastig te beschrijven, maar Radio Veronica Inside vind ik meer passen bij het tijdsvak 16.00-18.00 of 16.00-19.00 dan in de ochtend. Ondanks de voormalig Edwin Evers sidekicks Niels van Baarlen en Rick Romijn

 11. Vind Wilfred onder het nieuwe bewind van Stenders helemaal niet in de middag passen. Je merkt nu ook in de ochtend dat het qua muziek teveel afsteekt tegen de rest van de muziek die je daar hoort gedurende de dag. Het is te volks en een beetje te doorsnee. Tim Klijn vind ik ook niet helemaal in de middag passen maar qua muziek is dat wel weer beter. Tim Klijn dus naar de ochtend en in de middag iemand anders.

 12. Geef mij maar Arrow Classic Rock, tenminste geen oeverloos geouwehoer. Hoe durft Veronica te zeggen van : WE Love Music. Veel te veel ge-egotrip tussen 6 en 9 en tussen 16.00 en 18.00

 13. Egotrippen doet Stenders zelf ook natuurlijk,en dan die vreselijke Carolien, die is wel heel erg aanwezig, en dan dat stomme gehinnik constant en laten merken hoe belachelijk veel je tegen Stenders op kijkt, alsof ie onze lieve Heer zelf is. Ik dwaal af, dat VI hoort totaal niet op de radio. Wanneer durft eindelijk een zender het weer eens aan om 1 DJ in de ochtend te programmeren. Zonder sidekiks die schijtlollig proberen te doen. Gewoon een type Dennis Ruyer, lekker snel, af en toe grapje, op het heel uur nieuws,en heel veel muziek.

 14. Is het een idee om muziek te gaan draaien????
  De grootste ergernis is het continue (en veel te lang) geouwehoer vroeg in de morgen, ik zoek steeds meer naar nonstop muziekzenders. Heerlijk op weg naar je werk met je favoriete muziek, geen wonder dat Spotify zo groot is geworden, duidelijk dat dat de voorkeur heeft bij veel (of weinig) radio luisteraars.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*