Patrick Kicken: KINK over twee weken op FM, Veenstra mag het Talpa pand niet meer in

[BLOG] Gelukkig nieuwjaar he! 2024 belooft een prachtig jaar voor alternatieve popzender Kink te worden. Ze gaan dan eindelijk ook te ontvangen zijn op die dure FM band. Maar niet in heel Nederland. Zoals al eerder uitlekte zijn ze al een tijdje in onderhandeling met de eigenaar van het ‘regionale’ commerciële Radio Decibel, dat toch best aardig te ontvangen is in Nederland. Naar ik hoor is het over 14 dagen zover. Origineler was geweest per 1 februari, want op die datum begonnen ze in 2019 aan dit avontuur. 5 jaar later alsnog op FM heeft wel iets symbolisch. Maar ik snap wel dat ze er z.s.m. op te horen willen zijn, want de tijd dringt..

Paar dingen die interessant zijn aan het alsnog verschijnen van Kink op FM: Na Radio 10 Brabant, dat de frequenties van 8FM kaapte, Qmusic Limburg dat op Star FM te horen kwam en Q op het pakket van Fresh FM, waarna dit regionale commerciële pakket weer doorverhuurd werd aan SLAM! van Mediahuis valt nu het doek voor Decibel, dat toch aardig scoorde met een uniek 90’s format. Regionale commerciële radio sterft een stukje verder en het valt te begrijpen ook. Volgend jaar, in de zomer van 2025 worden deze regio frequenties ook geveild en dan weet je gewoon dat je als kleine partij je FM pakket kwijtraakt. De eigenaar van Decibel moet gedacht hebben: nu vang ik er tenminste nog 1,5 jaar wat huur voor. Maar voor de ontwikkeling van nieuw radiotalent is dit natuurlijk funest. En de fans van 90’s muziek, toch best wat volgens het luisteronderzoek, kunnen ook maar weer op zoek naar iets anders.

Als ze nou bij Radio Veronica slim zijn (maar dat zijn ze niet) dan adopteren ze z.s.m. dit all 90’s format en proberen ze zich zo te onderscheiden van 10, JOE en NPO Radio 5. Desnoods kopen ze de naam Radio Decibel ook, aangezien die van Veronica zo verpest is. Naar ik hoor gaat dat station alleen nog maar online door, dus niet eens op DAB. Ook berichtte RadioWereld al eerder dat het bereik teruggeschroefd moet worden, omdat ze bij Kink ook wel snappen dat deze move nauwlettend in de gaten gehouden wordt door andere commerciële partijen. Kink zal vanaf 15 januari in ieder geval op FM te ontvangen zijn in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Over de frequentie in omgeving Eindhoven hoor ik tegenstrijdige berichten, die zou er net voor kunnen zorgen dat andere stations wat te mekkeren hebben en dus naar een andere (regionale) partij kunnen gaan.

Over mekkeren gesproken, ik hoorde weer een staaltje Talpa terreur van de bovenste plank: aangezien Kink de aanstichter is van die hele FM frequentieveiling vorig jaar, die John de Mol een hoop extra poen heeft gekost, gaat het verhaal dat Kink stationmanager en deejay Michiel Veenstra niet meer het Talpa pand in mag. Hij kwam er nog wel eens om een TV programma in te spreken maar Meneer Römer heeft daar persoonlijk een stokje voor gestoken: niet meer welkom op de Bergweg. Gekkigheid toch? Anyway, sterkte voor de Decibel jocks, misschien toch maar even solliciteren bij 538 waar Niek van der Bruggen zijn hand overspeeld heeft: geen lunch slot voor hem en bye bye, zwaai zwaai.

Overigens lag ooit het plan klaar om van Radio Veronica een soort 538 Classics te maken met de 90’s kneiters, iets waar jocks als Dennis Ruyer, Niek en Jeroen Nieuwenhuize destijds mee gelokt zijn. Dus mensen van Mediahuis: wees nou niet zo eigenwijs en kaap dit Decibel/538 Classics format nou gewoon, gooi de boel muzikaal om per 15/1/24, draai naast dance ook de pop/rock uit die tijd (wat Decibel verzaakte), kaap het decennium waarin de veertiger en vijftiger is opgegroeid en je maakt nog een kans(je) op meer dan 2% marktaandeel. Het nummer van Niek heb ik wel voor je, kan hij mooi de middag gaan doen per 1 februari. Staverman en Van Inkel wegtrekken bij 2 voor de ochtend en knallend het nieuwe jaar in! Je hebt helemaal geen tijd meer om ‘langzaam te gaan bouwen’, die tijd is voorbij.

Happy New Year!
Patrick Kicken

61 Comments

 1. Patrick jij ook een gelukkig nieuw jaar en inderdaad die drammer van een Veenstra mag nooit meer werk vinden daar, die dictator mag wel eens gaan verhuizen naar Rusland…

 2. Lekkere zwaarmoedige alternative in de wokeness randstad. Dat treft, wokeness is KINK ook al maar ik denk niet dat het daar zo past in die multiculti gebieden, die hebben meer met urban music denk ik zo. Maar goed, je kunt niet teveel willen, ze mogen blij zijn dat ze nog een paar kruimeltjes FM hebben gekregen überhaupt want het grotere geld konden ze niet opbrengen om een landelijke frequentie te pakken te krijgen in juli.

  • Yep dat en in rest van Nederland vooral het noorden zijn al die regionale pakketten in handen van RADIONL die doen echt afstand daarvan dus kink moet hier inderdaad tevreden mee zijn toch zonde dat mediahuis niet dit kavel heeft weten bemachtigen voor SLAM!

  • Probeer volgende keer nog een paar keer extra het woord “woke” op te schrijven, en vergeet ook “linkse hobbies” niet. Anders worden de linksen en alternatieven niet getriggerd door jouw edgy comment, Marcel! Zet ‘m op, jij anti-woke tijger!

   • Dankjewel Streampie, jij zei wat ik dacht. Marcel heeft duidelijk nog nooit naar KINK geluisterd want het zwaarmoedige alternative is er al een tijdje af. KINK is een stuk meer toegankelijk geworden en wat er woke aan ze is dat snap ik ook niet helemaal.

 3. De beste wensen voor iedereen….
  Waarom zo moeilijk doen met FM? Je hebt mobiel / slimme speakers / internet waar je overal je zenders kunt beluisteren ipv de FM. Zelfs in de auto gebruik ik geen FM in Zuid-Limburg.

  • Er zijn toch nog veel luisteraars, zeker ook de wat ouderen, die internetradio niet snappen of hebben. Zelf gebruik ik volop internetradio, maar in de auto eigenlijk alleen maar DAB. En DAB en FM hebben een groot voordeel t.o.v. van netradio: je gebruikersgegevens kunnen niet getrackt worden voor reclamedoeleinden. Ik gebruik zelfs een dabradio als wekker zodat ik niet ’s ochtends gewekt wordt met eerst een gepushte reclamespot voordat de eigenlijke zender begint. Ik begrijp waarom zenders dat doen, maar ik heb er wel een enorme hekel aan. Met DAB en FM heb je dat opdringerige gedoe niet.

 4. Ik ken kinkie alleen van rechtszaken. Heb de gecheckt en ze halen pas achter de komma een marktaandeel haha. Klein kinkie haha

 5. Goed nieuws voor Kink en 2024. Dat zo’n klein station zoveel beweging geeft, daar hou ik van. En slinger nu lekkere rock en metal de lucht in. Er is al genoeg andere muziek op de andere zenders. 👍👍👍👍👍👍

  • Het valt of staat met het imago dat je hebt. Ik zou er een gedurfd station van maken met gedurfde personalities, waarbij het niet gaat om ‘kijk eens wat ik van muziek weet’ maar gewoon om echte karakters met een goed verhaal, een originele kijk op de wereld en het talent om verbinding te maken met de luisteraar. Maar misschien ben ik nog een beetje brak van gisteravond 😉

   • Kink FM was in de jaren 90 echt wel een goede zender met de onvolprezen Arjen Grolleman als de voor mij nog altijd enige echte “Kink FM stem”. Die zender was ook het levende bewijs dat de veelgehoorde stelling dat het staatsgesponsorde Radio 3 moest blijven bestaan ‘omdat je daar muziek hoort die commerciëlen niet draaien’ klinkklare onzin is. Kink FM deed precies dat – en beter dan Radio 3.

    Dát Kink FM had en heeft altijd mijn symphatie gehad, de huidige versie van Veenstra is gewoon 3FM met dezelde alto shitmuziek van bandjes die zo hard mogelijk schreeuwen en zo snel mogelijk spelen want dat is het alternatief ofzo. Ook dat had je dertg jaar geleden als trouwens, was toen ook niet om aan te horen en is in al die tijd nog geen bal veranderd. Ik noem dat ADHD-rock. Erg vermoeiend om naar te luisteren.

 6. Denk dat KINK nog wel eens veel commerciëler zal gaan klinken. Het niche station wat KINK altijd uitstraalde zal er wel vanaf gaan als ze ook op FM komen. In Londen heb je Radio X en ik denk dat het een beetje zoiets gaat worden. Strakke playlist, met een hoge rotatie actuele en minder recente alternative. Beetje op de hitradio manier gebracht.

  • Een FM frequentie zal idd een doodsteek zijn voor Kink, zet zoals het ook voor andere zenders een doodsteek was.

   Toen 538 begon was het een prima kabelstation met een (voor die tijd) goeie muziekmix totdat ze medio 1995 op de 103 MHz mochten uitzenden, toen kon je echt het verschil merken in format, muziekmix en alles wat erbij kwam kijken. Het was echt gericht op de commercie, zoveel mogelijk geld binnen harken en minder op de muziek en muziekmix gericht. Voor mij de voornamelijkste reden om naar een radiostation te luisteren.

   Hetzelfde geld ook voor Arrow Classic Rock. Destijds als kabelstation opgericht en later op AM828 te horen, was het een prima radiostation zonder oeverloos gelul de hele dag door (Alleen s’ochtends Gerry Jungen tot 11:15 uur en dat was het dan). In 2007 kwam het station op FM en ook daar verdween de “oude” Arrow als sneeuw voor de zon. Vanaf dat moment voerde de commercie de boventoon door met DJ’s opeens te gaan werken zodat het oude, onderscheidende karakter verdween.

   538 had nog de kracht om deze klappen op te vangen, ook omdat het een andere tijd was. Arrow kon dat niet en ging uiteindelijk kopje onder op FM en ik vrees dat Kink hetzelfde gaat gebeuren ondanks een ‘kleinere’ FM frequentie.

   R.I.P de huidige Kink . . .

 7. Veenstra Veenstra !!
  Eerlijk gezegt heb ik helemaal niks met dat Kink FM, draaien volgens mij alleen maar alternatief muziek vanaf de 90s tot nu…….Alhoewel ik die Alfred Lagarde podcast van Tim wel goed vond, Alfred was een van de radio-helden van mij….Ben opgegroeid met DJs als Lex Harding, Ferry Maat, Frits Spits en Lagerde.
  Maarja, kan ook aan mijn leeftijd liggen, ik ben geboren in de zomer van 1969 (Bryan Adams heeft er ooit een song over gemaakt)…..Ik zeg maar altijd zo, de bétere muziek komt van vóór 1990, daarna ging het helemaal mis door muziekstromingen als die house, grunge, techno en gabber enzo……Vreselijk, hahahaha.

 8. Beste wensen Patrick, hoop wel dat je dit jaar met wat nieuws komt en zo niet dat je dan een keer wat luisteraars via je gevoicetrackte show bereikt. In 2023 was het allebei niet het geval. Vind je start niet denderend, dat iemand een bepaald pand niet in mag…

  • Ga jij dan een keer de ongegronde insinuaties tegenspreken dat je Daniël/Henk bent? Je bent het namelijk niet, maar ontkennen doe je het ook niet. Lijkt mij ook wel een goed voornemen dan. Scheelt weer een hoop nutteloze berichten heen en weer onder deze columns. Happy New Year!

  • Ga jij dan een keer de ongegronde insinuaties tegenspreken dat je Daniël/Henk bent? Je bent het namelijk niet, maar ontkennen doe je het ook niet. Lijkt mij ook wel een goed voornemen dan. Scheelt weer een hoop nutteloze berichten heen en weer onder deze columns. Happy New Year!

 9. Ik zou daar als DJ cq programma manager zijnde niet eens rouwig om zijn om een pand van John de Mol niet binnen te mogen. Sterker nog, het zou mij heerlijk lijken om op een zon “zwarte lijst” te mogen.

 10. Veronica moet toch iets doen. Wie zet de radio aan voor Frank van der Lende?

  Misschien Bram Krikke dan maar die middagshow geven die hij zo graag wil (die hij bij Q niet gaat krijgen). Dan kan Veronica ook veel online content maken om jongeren aan het merk te binden, zoals Bram eerder bij SLAM deed.

  En Stenders zijn uren ook uitbreiden. Nu hij geen manager meer is kan hij toch wel naar in ieder geval 3 uur per dag?

  • Ja ze moeten / moesten wat bij Kink. Maar wie de baal kaatst.. Reken maar dat alles uit de kast wordt getrokken om Kink weer zo snel mogelijk van FM af te krijgen. Alhoewel het format wat ze hanteren niet echt in het vaarwater van een van de Talpa stations zit, je zou het dan eerder uit de hoek van RadioCorp verwachten in verband met Veronica of vanuit NPO hoek als directe concurrent voor hun 3FM.

   • Of Kink gaat het heel groots aanpakken en zich onderscheiden met het talent van de regionale omroepen en zenders om die mensen klaar te stomen voor het werken bij de grotere landelijke spelers hetzijnde de NPO, Talpa, Radiocorp of Mediahuis of wie dan ook! Als er maar een leuke manier wordt gevonden om het interessant re maken voor mensen om in die wereld van jullie te willen werken. Het klinkt misschien een beetje flauw maar misschien een soort van winactie organiseren waarbij je een gastles van een Kink-DJ kunt krijgen…

 11. Ik ben die Hoogesteijn en Veenstra behoorlijk zat.
  Door dat gedram van ze is alles overhoop getrokken.
  Luisterde altijd naar Sublime en Decibel. Sublime ligt nu van de FM band en Decibel is de volgende.
  Wat een middelmaat blijft er nu over.
  Dat Kink maar de volgende mag worden.
  Gaat die vervelende Veenstra maar lekker in een Mickey Mouse pak lopen in Eurodisney.

 12. Wat is dat nu weer voor een opmerking over Staverman en Van Inkel wegtrekken bij 2? Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat je in je blog behoorlijk aan NPO bashen doet. Ik luisterde toen je nog op de “zinderende zaterdag” zat bij de TROS op 3″ graag naar je, maar nu ben je alleen maar tegen de NPO aan het aanschoppen. Zit blijkbaar toch veel oud zeer t.o.v. je oud TROS collega’s Jurre Bosman en Daniel Dekker.

  • Welnee, hoe moet ik nou oud zeer hebben naar de man die mijn landelijke radiocarriere gestart heeft? En wat Bosman betreft, die beoordeel ik gewoon op zijn prestaties. Programmatisch niet veel soeps, heb hem wel eens meesterschaker genoemd omdat hij het toch maar mooi allemaal draaiende weet te houden: zijn eigen positie en al dat gekissebis tussen de omroepen. Zijn volgende doel is natuurlijk Raad van Bestuur, zou hij ook het best passen: beetje gebakken lucht verkopen richting Den Haag, vergaderen en rapportjes schrijven.

   Staverman en Van Inkel wegtrekken bij 2 zou gewoon een top zet zijn: te commercieel voor de NPO, perfect voor de ochtend bij het noodlijdende Veronica.

   Nog iets voor de rest Hans? 😉

   • Haha die opmerking over Bosman :). Ik hoop alleen voor NPO Radio 2 dat Staverman en Van Inkel blijven. Ik meen me te herinneren dat vanaf zaterdag 2 september 1995 Daniel Dekker en Jurre Bosman nog korte tijd de Mega Top 50 op 3FM hebben gepresenteerd? Correct me if I’m wrong. Greetz

   • En wie zouden we dan moeten verwachten op hun plaatsen? Ik denk dan aan Eddy Keur 4 dagen van maandag tot en met donderdag van 14:00-16:00 en in het weekend zou ik kijken of het weer wat wordt met Sander de Heer en hem dan laten terugkeren met ‘de Heer ontwaakt’ i.p.v. van Inkel!

 13. R.I.P. Decibel (voorlopig)? Decibel is in het verleden al vaker geslachtofferd voor andere radioconcepten, maar die sloegen keer op keer niet aan, waarna Decibel terugkeerde.
  Ik gun Kink (FM) het beste, maar vind het oprecht jammer dat een station dat ook een uniek format kent, daarmee moet verdwijnen.

   • Dat jij vrienden hebt, geloof ik PK. Niet iedereen heeft moeite met je kritische blik, er zijn er ook die dat waarderen en er zelfs iets van leren…

    • Nou kijk, da’s mooi om te lezen. Vrienden uit het radiovak zou ik overigens mee op letten, er zijn er wel een paar die je echt steunen maar het is ook regelmatig ‘je te vriend houden met omdat hij of zij wel eens wat voor je terug kan doen’. Maar goed, wat is daar mis mee eigenlijk, zolang het maar duidelijk is.

  • Eens. Heerlijk om Decibel in de auto op te zetten. Kenmerkend format en niet al te veel geouwewouwel. Op Kink zit ik echt niet te wachten. Maar ja, geld hè.

 14. Overigens valt die programmering van Joe ook tegen Kimberley Dekker gaat binnenkort de middag doen op JOE tussen 13:00 en 16:00 uur alleen Dennis Ruyer en Coen en Sander zijn grote namen die ze dus konden krijgen dus

 15. Hier in Zuid Holland blijft er weinig leuks over als Decibel ook stopt.
  Wild FM is hier namelijk niet te ontvangen (gooi eens een balletje op bij de heren Bom en Emons, Patrick).
  Vroeger met Stadsradio Rotterdam en later City FM had je nog leuke regionale alternatieven.
  Nee, het is tegenwoordig podcast of doorsnee saaie radio.

 16. Als Kink de FM op gaat dan zal er toch meer geld via reclame moeten binnenkomen. Denk dat het een goede zet is, alleen met het huidige format komen ze er niet. Ik luister regelmatig en betrap ze er op dat er na 3 goed te pruimen songs er altijd een vreselijke schreeuw/metal achtige plaat komt, waardoor ik toch naar een andere zender zap. Kwestie van smaak natuurlijk, maar het grote publiek wordt hier niet mee bereikt. Kink 80s is daarentegen prima te beluisteren en zou op de FM niet misstaan. Vind het juist goed dat Kink via de rechter eindelijk eens het monopolie van de grote spelers doorbreekt.

  • Het format zal snel aangepast worden als blijkt dat het station onbeluisterbaar is op werkplekken etc. Daar moet je toch je grootste bulk aan luisteraars vandaan halen doordeweeks overdag.

 17. Dat Kink nu in de auto beluisteren is, is heel goed nieuws. Daar komen de extra luisteraars vandaan, niet vanaf de werkvloer of bouwplaats.

  • Klopt, maar je grootste aantal luisterminuten haal je toch van werk- of thuisbeluistering. Meer luisteraars heb je niet zo heel veel aan voor je marktaandeel als de luistertijd achterblijft.

 18. En wie zouden we dan moeten verwachten op hun plaatsen? Ik denk dan aan Eddy Keur 4 dagen van maandag tot en met donderdag van 14:00-16:00 en in het weekend zou ik kijken of het weer wat wordt met Sander de Heer en hem dan laten terugkeren met ‘de Heer ontwaakt’ i.p.v. van Inkel!

 19. Zéér goed idee van Patrick de Kicker. Een ”nineties” zender. Met eurohouse, krunsj, en vage droefgeestige muziek om stilletjes in een hoekje te zitten huilen. Vet man! Als Decibel weg is kan Patje dit idee misschien ook wel verpatsen aan zijn wappievriendjes van ON. Ik zeg: een ongehoorde kans.

3 Trackbacks / Pingbacks

 1. Luistercijfers week 1: Alle stations met speciale acties in december plukken er nog steeds de vruchten van - Spreekbuis.nl
 2. Kink vanaf 23 januari op de FM - Spreekbuis.nl
 3. Patrick Kicken: Gaan Stenders en Van Inkel dan samen Radio Veronica redden? - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*