Patrick Kicken: Radioland in rep en roer, KINK komt eraan op FM

[BLOG] Schreef ik hier een tijdje terug nog een column met als titel ‘Hoe KINK op slinkse wijze op de FM frequenties van Radio Veronica zit te azen’, het lijkt er toch echt van te komen ook. Zoals je vast al gehoord hebt op whatsapp heeft KINK gelijk gekregen van de rechter en moeten de FM frequenties voor september van 2023 álsnog geveild worden. En terecht. Wat een machtspositie heeft die John de Mol zichzelf toch toebedeeld een aantal jaren terug toen hij op slimme wijze via een schimmige deal met de Telegraaf Media Groep, die hun radioavontuur grandioos zagen mislukken, de belangrijkste commerciële radiofrequenties in Nederland te pakken kreeg.

Het is zuur voor Rob Stenders zijn Radio Veronica. Je kunt nu al op je vingers uittellen dat Talpa Radio dadelijk haar enige geclausuleerde kavel gaat slachtofferen om de goede FM vrede te bewaren. Hierop gaat dus KINK uitzenden dadelijk. En misschien is dat maar goed ook. Want het is ook van de gekke dat die De Mol de hele FM band gekaapt heeft. Met als gevolg een doodgebloede, dichtgetimmerde radiomarkt. Waarin radiomakers én adverteerders het nakijken hebben. Hij kan, al dan niet in combinatie met zijn eigen verkoopbedrijf dat ook de commercials en zendtijd verkoopt voor 100%NL en SLAM! de prijs bepalen. De discjockeys weinig betalen en de adverteerder veel.

Het is dan ook daarom dat velen bij de recente luistercijfers gisteren een glimlach niet konden onderdrukken: Qmusic, van DPG (en dus niet Talpa) is de nationale marktleider. Terwijl diezelfde frequenties ooit in handen waren van John de Mol, met Noordzee FM. Hij verkocht het aan de Belgen, die hem er nu mee om zijn oren slaan. Meneer had gedacht door zijn tactiek ‘alle ballen op 538’ er wel voor te zorgen dat 538 weer marktleider zou worden en blijven maar dat is dus heimelijk mislukt. Wat moet iemand als Barend van Deelen (die nét op tijd naar 3FM vertrokken is om daar de middagshow te doen) stiekem een vreugdesprongetje maken. Want als je ergens nu niet (meer) wil werken, is het op de Bergweg in Hilversum, bij Talpa Radio. Daar is altijd al angst en paniek maar nu helemaal.

Het is ze gegund daar bij KINK. Waar vroeger Erik de Zwart en Lex Harding ervoor zorgden dat commerciële radio éindelijk werd toegestaan op FM in Nederland, later Herbert Visser RTL FM haar frequenties afpakte door een rechtszaak is het nu de beurt aan Jan Hoogesteijn en Michiel Veenstra om de radiowereld op te schudden. En dat was ook nodig ook. Want door die monopolie positie van Familie De Mol’s Talpa Radio is de hele bedrijfstak een saaie, starre, niet-innovatieve zandvlakte geworden.

‘Laten we niet op de zaken vooruit lopen’, hoor ik ze nu al zeggen overal. Maar feit blijft dat de radiokaarten opnieuw geschud moeten worden. Het zal een strijd worden tussen DPG en KINK om de FM frequenties van Radio Veronica in hun bezit te krijgen. Waarom speciaal dit pakket? Omdat het het minste kost, aangezien het geclausuleerd is. Dat wil zeggen: er moet muziek van 5 jaar en ouder op uitgezonden worden. Of muziek die niet in de Top 40 staat. Dus een perfect pakket voor zowel het zusterstation van QMusic JOE 70’s & 80’s, die de concurrentie met Talpa’s Radio 10 wel aan willen gaan en het perfecte pakket voor KINK, die toch niet zoveel op hebben met hitjes.

Patrick Kicken

61 Comments

 1. Pffff ik hoop het niet, veronica begint net lekker weg te luisteren.
  Pleur 538 er maar af, de zoveelste jongeren zender met geen inhoud.

 2. KINK heeft de champagne al open getrokken, maar wellicht piesen ze straks wel naast de pot. DPG Media wil graag JOE op de landelijke FM, want 1 radiozender op de landelijke fm blijft lastig om commercieel te optimaliseren. Een extra radiozender kost amper extra kantoor- en salespersoneel. Maarrr ook Mediahuis Nederland (NRC en Telegraaf) wil met hun Audiohuis grote stappen maken. Mediahuis heeft wat radiotitels: NRJ, Nostalgie en Sublime. Allemaal partijen met diepere zakken dan KINK. Tevens kunnen er ook nog andere partijen opstaan. Nog helemaal niet zeker over KINK dus een landelijke FM-frequentie weet te bemachtigen.

  • En dat alles ook echt geveild gaat worden, want dan krijgen we 9 domme hitzenders voor de 20-49 groep, dus 9 x hetzelfde.
   Een Beauty Contest geeft Kink ook meer kans dan als een idioot mee bieden.

  • Eens kijken wie de diepste zakken heeft, denk dat er vanuit het buitenland ook wel ne nodige interesse is voor de kavels.

 3. Heel goed dat de frequenties opnieuw al in 2023 worden geveild, maar ik zou alles op alles zetten door KINK, maar ook door bijvoorbeeld Veronica om die clausule-shit te laten schrappen door de minister, in ieder geval voor t Veronica-kavel. Beroep je op de vrijheid van meningsuiting.

  Gebeurt dat niet dan moet ik nog zien dat KINK a) genoeg geld heeft, krijgt om n frequentie te kopen en b) KINK draait juist veel muziek van bands die nog steeds hyperactief zijn en als ze de beperkingen en t format van Veronica moeten overnemen dan raken ze heel veel van hun identiteit met alternatieve en actuele rock-pop kwijt. Tel uit je winst Michiel Veenstra en straks is t einde van t liedje dat KINK gewoon online blijft en was t allemaal weer n goedkope reclamestunt … Maar alle succes hoor.

  • Veronica wordt geslachtofferd. Noot winstgevend geweest, blok aan het been van Talpa. Voorspelling: de naam Veronica gaat verdwijnen en of Kink of DPG nemen de zender over en in het laatste geval wordt die omgedoop in Joe.

 4. Er zijn heel veel goede radiostations op Internet voor gouwe ouwen. Zij draaien niet alleen Engelstalige platen uit een zeer beperkte muziekbibliotheek. En veel dj’s doen echt niet onder voor de “duurbetaalde” muziekdraaiers bij Talpa en Publieken.
  Ik hoop dat Talpa veel zenders gaat kwijtraken en dat de publieke omroepen genoegen moet nemen met twee of drie radiostations minder.

 5. Die had ik even niet zien aan komen. Ik dacht dat de rechter altijd achter de uitspraak van de overheid zou blijven staan, zoals wel vaker gebeurd. Het is KINK van harte gegund, maar ik blijf het toch dubbel vinden nu Veronica eindelijk begint te draaien.

 6. Wordt het niet eens tijd om eindelijk eens te stoppen met FM? In Nederland proberen ze het in de lucht te houden om er rijkswegen nog wat geld aan te verdienen. Maar op termijn moet het toch worden uitgefaseerd, en is de strijd om een FM een achterhoeden gevecht.
  ( TIP: lees de strijd om de middengolf frequenties. Dat zal zeker in de Spreekbuis uitgevochten zijn met voor en tegenstanders. Het is bijna net zo leuk als nu met de voor en tegenstanders van de FM. Het is een kwestie van tijd en kan FM in het rijke archief van de radio worden toegevoegd.)

  • Zolang DAB+ geen fatsoenlijke indoor coverage kan bieden is het systeem niet geschikt om FM te vervangen. Bovendien zullen we moeten beseffen dat radio als medium voorzichtig aan op z’n laatste benen begint te lopen.

 7. Dit Kavel is in 2003 voor KINK ontworpen !!
  Maar het is de vraag of de huidige clausulering blijft en of het allemaal geveild gaat worden.

  • Onzin! Er zat toen heel ander management. Sterker nog hij is zelfs gevraagd door Stenders om bij de zenders te komen toen deze er de baas werd.

 8. Gun het Kink van harte maar de geschiedenis van 30 jaar Nederlande commerciele radio leert ons dat elke niche zender in Nederland die in haar enthousiasme een dure etherfrequentie ambieerde vroeg of laat ten dode is opgeschreven. Radio Nationaal, Radio 192, Arrow enz enz. Ambities genoeg, maar vroeg of laat moet er toch geld verdiend worden en dat lukt in NL niet met een beetje marktaandeel zo leert de geschiedenis. Ik hoop dan ook niet dat de ambities van Kink hun doodsteek worden.

  • De potentiële doelgroep van Kink is behoorlijk groot. Zie ook de populariteit van de vele festivals als Pinkpop, Lowlands, Down the Rabit Hole, etc. Dat is toch de vijver waar Kink uit vist. Daar waar 3FM afgehaakt is omdat het meer urban moest worden in de hoop wat meer jeugd aan te spreken. Met een FM kavel zal de waarde van reclamezendtijd op Kink ook flink toenemen. Ben het ook met Patrick eens over de monopolie positie van Talpa. Dat mag van mij veranderen. Zodat er meer concurrentie ontstaat, en meer variatie. Dat is voor de luisteraar alleen maar beter.

    • Wat een bullshit. Ik luister elke dag naar KINK. Sinds ze weer terug zijn is KINK het enige radiostation waar ik naar luister! Al die andere zenders is eenheidsworst!

 9. Ik denk dat Radio Veronica niet zo snel verdwijnt. En als Radio Veronica toch zou verdwijnen, dan is er misschien een andere oplossing. Verander in dat geval BNR naar Veronica Nieuwsradio.

  • Nostalische namen hebben hoegenaamd geen waarde. Veronica van nu heeft NIETS te maken met de zeezender / publieke omroep uit de hoogtijdagen. De naam wordt nota bene gehuurd van de Stichting Veronica. Eigenlijk had VOO gewoon in het publieke bestel moeten blijven. Commerciële avontuur is volkomen mislukt. HMG, TMG, nu talpa, het lukt gewoon niet.

 10. Een aantal reageerders missen “the point”. Het is niet zo dat Talpa 1 pakket inlevert en de rest gewoon houdt. Iedereen moet opnieuw bieden op elk kavel. Onzekerheid alom dus.
  Ter herinnering: het pakket van SLAM! was oorspronkelijk geschreven voor Kink. En toen deed Kink niet mee….

  Kink zendt geen 5 jaar oude muziek uit en is dus niet geinteresseerd in een gouwe-ouwe-kavel.

  Als de overheid verstandig is, gaat ze terug naar maximaal 2 kavels per partij (1 ongeclausuleerd en 1 geclausuleerd). Dan krijgen we in ieder geval 5 partijen.
  En hou alsjeblieft geclausuleerde kavels, anders krijgen we 9 vissers in dezelfde vijver (wat ruudam ook al gezegd heeft).
  Met geclausuleerde kavels komt er tenminste nog 1 nieuwszender, 1 alternatieve muziekzender (Kink?) en 1 jazz/klassiek zender. Anders komen deze er niet.

  En voor Patrick:
  Herbert Visser heeft het pakket niet afgepakt van RTL FM, maar de overheid heeft het pakket afgepakt van 100%NL, en alleen omdat RTL miljoenen meer bood. Herbert heeft opgeëist waar hij recht op had, en dat kun je alleen maar waarderen.
  Verder ben ik het grotendeels met je verhaal eens (behalve de laatste alinea m.b.t. Kink).

 11. Veronica is oprecht een erg lekkere zender geworden en dan zou dat ineens moeten stoppen? Zou enorm zonde zijn van het huidige station en de naam Veronica.

  • Veronica sorteert er al wel een hele poos op voor op het nieuwe tijdperk door continu te adverteren met het feit dat ze ook online en via DAB+ te beluisteren zijn.

  • Sky Radio laten stoppen is ook een optie. Radio Veronica kan gaan uitzenden op de FM-frequenties van Sky Radio, bijvoorbeeld. Het is dan alleen even wennen voor vele tandartsenpraktijken in Nederland, waar ze ineens gepraat tussen de muziek door horen.

 12. Ben benieuwd hoe Kink meer geld zou kunnen bieden dan sommige gevestigde partijen. Ook al lukt dat dan is er op lange termijn het verdienmodel waar Henk over schrijft. Wordt lastig voor Kink. Goed dat er iets gaat gebeuren maar ik vrees voor dezelfde partijen op dezelfde frequenties als uitkomst…

 13. Radio Veronica kan ook bieden op het pakket van Slam. Is nu toch alto-radio. Radio 10 op bejaarden kavel. Sky, 538 en nog een zender op de vrije kavel, en natuurlijk het kavel van BNR aangezioen ze het ANP toch al hebben. en dan een middelvinger opsteken naar kink en de rest

 14. Zou dan toch eerder saai (sky) radio van die fm gooien
  Voegt toch ook niks mee toe met spotify en internet radio
  Hoop dat Veronica blijft bestaan en dan we los van de Talpa tak
  Maar of dat mogelijk is weet ik niet

 15. Toch wel apart uit Radio Veronica ontstond óóit 538 en Kink FM
  Dus die 3 mixen voor een nieuw radiostation!

 16. Het is echt te bezopen voor woorden dat we in Nederland FM-kavels uitgeven aan radiozenders met de verplichting om muziek te draaien die minstens 5 jaar oud is. Het is bizar dat zenders als Radio 10 en Veronica met deze restrictie te maken hebben. Je zou willen dat er op alle radiozenders ruimte is voor nieuwe muziek – en dan uiteraard niet alleen de saaie Q Music/Top40-formulepop.

  Als de clausule naast muziek van minstens 5 jaar oud ook ruimte biedt voor muziek die niet in de Top 40 staat, dan is het een enorme verbetering als Kink een FM-frequentie verovert. Die zender draait bij uitstek muziek die niet in de Top 40 staat. Maar tussen de alternatieve muziek van Kink en de generieke Top 40-pop ligt nog een complete wereld aan muziek die nu amper aandacht krijgt.

  • dat soort zenders waren er denk maar eens aan ARrow vroeger, maar die hebben het financieel niet gered, en dat gaat kink ook niet doen te weinig mainstream te veel alternatief daar bereik je maar een kleine groep mensen mee meestal joints rokende alternatievelingen die bij actie groepen zitten en overal maar tegen aanschoppen en tegen de huidige maatschappij zijn, die geen cent hebben om de kont te krabben, daar willen adverteerders hun geld niet insteken en totaal niet mee vergeleken worden

 17. Ik heb een beter idee: Talpa doet zowel Radio Veronica als Veronica TV de deur uit. Kink FM koopt de hele handel op et voila: het antwoord op de RTL/Talpa-deal – een nieuwe zendergroep. Zijn ze ook weer netjes bij elkaar teruggebracht.

 18. Er is op dit moment maar 1 zender die echt leuk is om naar te luisteren en dat is Veronica. In de jaren 80 de beste radio zender en dat gaat het nu weer worden. Dankzij Rob Stenders. Die man weet pas wat radio maken is. Ik zou zeggen Patrick Kicken toevoegen en je bent helemaal compleet.

  • dat is jou smaak wat mij betreft verdwijnt het huidige veronica zo snel mogelijk en het heeft niks met de jaren 80 versie te maken het is nu een gouwe ouwe zender met wat meer alto muziek

   • @Freek Maar waarom zou die zender dan zo snel mogelijk moeten verdwijnen? Je kan toch gewoon naar een andere zender luisteren.

 19. Waarom zijn die FM frequenties zo belangrijk? Npo radio1.2.3 4 5 spenderen elk jaar een week aan promotie voor DAB+
  Fm is tabee. Gaat weg.
  Niet dat ik daar blij mee ben. Ik zou zelfs ook de wereld omroep weer terug willen. Niet dat die op fm zit maar nu in Frankrijk naast ons tentje mis ik het kluisteren aan de wereld ontvanger. Erg offtopic ja.

  • In technisch opzicht is FM nog steeds prima in staat om mee te komen in alle digitale, technische ontwikkelingen. DAB+ is alleen maar de ‘digitale variant op’; het voegt verder niets toe, mede omdat jongeren nauwelijks naar DAB+ zenders luisteren.

   Een ander argument vind ik persoonlijk wat zwaarder wegen: digitale techniek wordt onder de drogreden -dat deze kwalitatief beter zou zijn- de arena in geschoven. DAB+ is geluidstechnisch inferieur aan FM (op signal/ruisverhouding na dan, misschien). Valt je ontvangst van DAB+ maar een ietsje teveel weg, dan hoor je helemaal niets meer. Dat is met analoge modulatietechniek anders: zowel AM als FM gaan bij slechte ontvangst ruisen, AM is veel storinggevoeliger, maar zelfs dan kun je nog informatie oppikken.

   Dan zal men zeggen: je luistert toch niet naar een krakend en ruisend signaal waar de nieuwslezer of het amusement nog maar net te horen is? Bedenk dat in een oorlogssituatie dit soort zaken weleens heel anders kan liggen. Naar mijn smaak wordt digitale techniek nog teveel ingezet omdat ‘het’ zogenaamd ‘beter’ zou zijn. Dat is niet altijd het geval. Bovendien moet je ergens op terug kunnen vallen dat onder afwijkende omstandigheden nog enig soelaas kan bieden.

   Alle FM zenders uitzetten, waarna die radio’s nog veel meer uit huishoudens en auto’s verdwijnen, is vanuit die optiek geen oplossing. Als het eenmaal weg is, krijg je het niet meer zo eenvoudig op grote schaal terug.

  • Op 31 augustus 2023 is het precies 20 jaar geleden dat Radio Veronica terugkwam in de ether. Het zou dan wel erg zuur zijn als op uitgerekend die dag Radio Veronica voor het laatst via de FM-ether te beluisteren is. Of is het misschien zo dat de nieuwe FM-kavels al direct na de veiling ingaan? Moet er verplicht gewacht geworden tot 1 september 2023? Ik begrijp in elk geval nog niet hoe het precies in elkaar zit.

 20. Kink had vanmorgen om 10:07 uur via internet 549 luisteraars. Qmusic bijvoorbeeld had, ondanks zijn uitgebreide FM-en DAB+ zenderpark,15.894 luisteraars via internet. Het zou een schande zijn als Veronica of een van de andere populaire stations z’n FM-kavel moet inleveren voor Kink.

3 Trackbacks / Pingbacks

 1. John de Mol ve las estaciones de radio tambaleándose: 'Malo para el acuerdo de RTL' - Teknomers Noticias
 2. John de Mol sees radio stations faltering: 'Bad for RTL deal' - World News | TakeToNews
 3. John de Mol voit les stations de radio vaciller : "Mauvais pour l'accord RTL" - Teknomers Nouvelles

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*