Patrick Kicken: Hoe KINK op slinkse wijze zit te azen op de FM frequenties van Radio Veronica

[BLOG] Dat radiostation KINK probeert linksom of rechtsom een FM pakket te verkrijgen is broodnodig. Het is op dit moment een eenheidsworst op de radio. Scan maar eens een uurtje langs alle frequenties en je hoort bijna overal hetzelfde. Een echte alternatieve zender ontbreekt. En nu het nieuwe 3FM door de NPO en haar nieuwe, nóg commerciëlere leiding afkomstig bij 538, omgedoopt lijkt te worden naar Hitradio 3FM zal het aanbod dadelijk nog schraler worden. Maar de manier waarop KINK nu te werk lijkt te gaan is wel heel zuur en niet oke. Lees maar even mee.

Dat KINK baas Jan Hoogesteijn en Rob Stenders geen vrienden meer zijn dat is al tijden bekend. In de jaren negentig, toen KINK voor het eerst werd opgericht als alternatieve (commerciële) broertje van Veronica ging het mis tussen de twee. Hoogesteijn huurde destijds een groep onderzoekers uit Amerika in om van KINK een succes te maken, wat Stenders zó tegen de borst stootte dat ze gebrouilleerd raakten. Alleen voor de begrafenis van Alfred Lagarde overstegen ze de vete, om daarna de strijdbijl weer gauw op te graven.

Het was dan ook te verwachten dat Hoogesteijn het commerciële avontuur van Rob Stenders als baas bij Radio Veronica anno nu nauwlettend in de gaten zou houden. Sinds 2015 is Jan eigenaar van de merknaam KINK en wil niets liever dan ook een groot publiek bereiken. Eigenlijk doet Stenders nu op Veronica wat hij destijds ook met KINK had willen doen: een volwassen pop/rockstation dat niet bang is voor een onbekende track. Waar Rob even geen rekening mee gehouden had is dat Jan de hele dag naast de radio zit te turven of Veronica zich wel aan die roemruchte spraak- en muziekclausule houdt.

De FM frequenties van Veronica kosten een stuk minder omdat ze uitzenden op een zogenaamd ‘geclausuleerd kavel’, het oldies kavel. Merendeel muziek van 5 jaar en ouder én het pakket heeft een spraakclausule, wat wil zeggen dat maar een bepaald percentage van wat te horen is gesproken woord mag zijn. En op dat laatste probeert KINK Veronica nu een loer te draaien, door te klagen bij het Commissariaat van de Media dat Veronica zich niet aan de voorwaarden houdt. Sterker nog: het schijnt dat Veronica zelfs al een reprimande gekregen heeft en het verzoek om zich nu toch echt aan die strikte voorwaarden te gaan houden.

Ik vind het matennaaierij van de eerste klas. Commerciële radio in Nederland heeft het al zo lastig, met een half commerciële, door de overheid gesubsidieerde NPO als directe concurrent. Zeker als 3FM dadelijk hitradiootje gaat zitten spelen. Er mag dan wel een VCR zijn, een Vereniging van Commerciële Radiostations, dit is weer zo’n voorbeeld van elkaar het licht niet in de ogen gunnen. Ze zouden zich beter kunnen verenigen en nu eindelijk eens actie ondernemen tegen het verziekte radiolandschap gecreëerd door een NPO radiotak die bijna alleen maar bezig is met scoren. Getuige ook de TV commercial die je de hele tijd ziet voor NPO Radio 2, terwijl de commerciële radiozenders niet eens mogen adverteren bij de NPO.

Rob Stenders en Radio Veronica moeten wel acteren op deze directe bedreiging. Eerst is de spreektijd voor de jocks naar beneden gehaald. Het verhaal gaat dat hierdoor Martijn Muijs uit de dagprogrammering verdwijnt en weer ná 19u geprogrammeerd wordt, als de spraak- en muziekclausule niet geldt. Marisa Heutink, die nu de middagshift doet, zou dan verhuizen naar 12-14u. Ook hebben ze bij Veronica bedacht dan maar veel gesproken woord als ‘nieuws’ te brengen, door allerlei rubriekjes te verzinnen als ‘Radio Veronica Sportnieuws’, ‘Radio Veronica Muzieknieuws’ etc. wat niet zou meetellen voor het percentage gesproken woord overdag. Of het Commissariaat dit pikt is nog maar de vraag.

Dat gaat nog wat worden dadelijk met Sander Lantinga in de middag, die toch niet bekend staat om z’n puntige, korte talks. Zeker als Carsten van Dijk zijn sidekick/technicus wordt. Het gerucht gaat ook nog steeds dat het FM pakket van Radio Veronica op den duur sowieso afgestoten gaat worden, bijvoorbeeld richting DPG en Qmusic, zodat zij zich niet meer verzetten tegen een fusie van RTL en Talpa en er hun JOE format op kunnen lanceren. Verstandiger lijkt het me als Rob Stenders en Jan Hoogesteijn nu eindelijk eens hun jarenlange strijdbijl begraven en samen zorgen dat beide stations omgevormd worden tot één succesvolle alternatieve zender. Zeker als 3FM dadelijk bol staat van de dancebeats en nederhop voeg dat namelijk écht iets toe aan het uitgeholde aanbod op FM.

Patrick Kicken

35 Comments

 1. Weet niet of Veronica en Kink ooit samen kunnen fuseren aangezien Veronica dus op dat geclausuleerde kavel zit. Nu valt daar wel wat in te schipperen maar dat zou dan een beetje hypocriet zijn vanwege de vermeende geklaag van Hoogesteijn bij het CvdM zoals je beschreef.

 2. Niet meer dan logisch toch dat ze in de gaten worden gehouden? Het is toch vooral Talpa die profiteert van de hoe losjes er met de in het verre verleden verleende FM-pakketten wordt omgegaan: eerst door het grote aantal pakketten in handen van 1 partij en toen nog door verschillende verlengingen ivm al of niet terecht corona. En als er 1 de mogelijkheid heeft om Stenders wel een FM-pakket te geven waar ie wél alles mag is het Talpa.
  En zijn de regels rondom dit FM-kavel niet juist bedoelt om eenheidsworst te voorkomen? Waarom o waarom moet op elke zender het uur ook nog in tweeën gehakt worden voor dom gegeit met een nieuwslezer?

 3. Ik vind dit geen matennaaierij, het is John de Mol/Talpa/Stenders die maling hebben aan de regels en deze met voeten treden. Ze hadden Stenders en Lantinga dan gewoon op Radio10 moeten zetten en Veronica een nonstopzender moeten maken ofzo.

  Als je buurman steeds op je overpad parkeert waar het niet mag bel je toch ook handhaving?

  Dat Veenstra Veenstra zonder FM met Kink groeit mag beloond worden.

  • @ Simon, is het zo dat Veronica meer gepraat heeft dan mag en zo ja hoe vaak? Je klinkt nogal stellig, alsof je het onderzoek zelf uitgevoerd hebt.

 4. Als dit waar is dan klinkt het als (ex) matennaaien. Laat KINK het vooral op eigen kracht proberen. Veronica raakt niet zo maar de FM kwijt, er zullen toch eerst meer waarschuwingen en boetes volgen. Dan is het nog maar de vraag of KINK dan de frequenties krijgt als Veronica er echt vanaf moet. Zal weer geveild gaan worden, maar Stenders laat het sowieso niet zo ver komen. De nieuwe programmering die je noemt had ik zelf ook al bedacht: vind Martijn Muijs ook niet heel sterk tussen de middag. Veel flauwe en slappe humor en items. ‘Deze week doen we liedjes over bloemen’… Hoe oud ben je dan? In de avond is hij een stuk beter op zijn plaats. Met Lantinga is ook het afwachten, hij zal zijn flauwe grappen zeker niet weglaten. Wordt dan een lekker ‘flauwe grappenblok’ van 16-21 uur bij Veronica….

 5. Wat minder en geselecteerder lullen zou juist heel goed uit kunnen pakken voor Veronica. Qua programmering kan het nog wel wat spannender, het lijkt nog teveel op de meeste andere stations met die typische ochtend en middagshows.
  Marisa Heutink is all-round en kan echt overal. Maar juist ook in een soloprogramma vind ik haar steady en heel goed.
  Nou ja..plaatje maar weer!

 6. Een alternatieve zender op een oldies kavel. Terwijl er voor Kink een alternatief kavel is waar nu SLAM op zit.
  Het moet allemaal niet gekker worden.

  Ik zou zeggen op Veronica meer 60 en 70ies, doet het eindelijk zn naam eer aan en vult het een gat in de markt.

 7. Wat eerder al eens geroepen is: verwissel Radio 10 en Veronica van hun kavels!

  Radio 10 zit toch, net als 538 en Sky Radio, op een vrije (ongeclausuleerde) kavel waar het niet uitmaakt wat en hoeveel je praat en muziek draait uit welk jaar dan ook? Of heb ik het mis?

  Als ik het wél juist heb, dan ligt dáár de oplossing: dan kan Stenders en z’n collega’s, met goedkeuring van Ome John, zoveel muziek draaien uit alle decennia’s en lullen over muziek wat ze willen.

  Want hoewel ik weinig naar Radio 10 luister volg ik het nieuws rondom die zender wel enigszins en wat mij dan opvalt is dat ze wel héél vaak 80s en 90s weken/hitlijsten organiseren (bron: vaak RadioWereld.nl) wat mij dan de indruk geeft dat ze nog steeds een oldies-zender (willen) zijn hoewel ze het woordje “Gold” al lang geleden uit de zendernaam hebben verwijderd.

  • Dat zou echt een goeie zender opleveren. Ga verder met Veronica op de FM frequentie van Radio 10 met Gerard Ekdom en Somertijd erbij in de programmering.

   De rest van de zender verkopen aan Q of Kink.

  • Radio 10 hoort bij de beste beluisterde zenders van Nederland. Radio 10 klein maken in de hoop dat Veronica het beter gaat doen gaan ze natuurlijk nooit doen.

   • Oké, daar heb je op zich misschien een punt, maar Radio 10 en Veronica laat ik in mijn voorbeeld alleen van kavel/FM-frequenties wisselen, puur om Veronica de ruimte te geven dat ze onbeperkt muziek kunnen draaien en praten over muziek zoals Veronica behoort te doen naar mijn bescheiden mening. En Radio 10 wordt (nog) meer een oldies-zender dan wat ze nu al wellicht zijn gezien de 80s/90s-muziek die ze toch al grotendeels draaien. En omdat beide stations op FM te beluisteren blijven, ook al wissel je ze onderling van hun kavel, zie ik niet zo goed in waarom Radio 10 daardoor “kleiner” zou worden.

    • Omdat het een veel slechter kavel is. Radio 10 is het belangrijkste station voor Talpa. Veronica het minst belangrijk. Tuurlijk ga je dat niet omwisselen.

     • John de Mol beschouwt/pocht 538 nog steeds als “het beste” station binnen Talpa, Radio 10 scoort (tegen de verwachting van Talpa in) sinds het vertrek van Edwin Evers bij 538 véél beter dan 538.

      Verklaar je nader als je zegt dat het kavel van Veronica “veel slechter” is dan… het kavel van Radio 10 ? Bedoel je dat? Zo ja, wat is er dan slechter aan? De dekking / het (landelijk) bereik? Of heb je het over de strengere uitzendregels die gelden voor het Veronica-kavel die anders Radio 10 te zwaar zouden beknotten in wat zij (willen) draaien?

     • Veronica kavel is een kavel met beperkingen. Waarom zou je vrijwillig deze beperkingen opleggen aan je best scorende zender? Veronica is prima zo, voor wat ouwe mannetjes met liefde voor de Vara van vroeger.

 8. Matennaaierij? Ze hebben zich gewoon aan de regels te houden. Die zijn er niet voor niets. Als Talpa/Veronica dat niet boeit, dan mag er zeker geklaagd worden. Raar om het verleden er weer bij te halen. Ik vind het nergens op slaan.

  • @Marcel
   Hé hou effe op. Je weet niet eens waar de NSB voor stond. en staat.
   Dat kun je niet koppelen aan waar het hier over gaat.
   Heb je niks anders te melden?

     • @Marcel Dat heet selective verontwaardiging. Juul heeft dat in het verleden bij de publieke omroep geleerd. Alles wat binnen de bubbel past waar Juul onderdeel vanuit maakt dat mag gezegd worden en alles wat daar buiten valt niet. Het is een trucje wat Juul doet. Hij valt jouw nu aan op dat ene woordje en voor de rest negeert hij volledig wat je zegt. Daar wil hij het niet over hebben.

      Het zelfde geld voor zijn andere bijna dagelijkse reacties. Juul kan niet verkroppen dat hij links en rechts is ingehaald door de jongere generatie. Dit wil hij niet toegeven en hij kan er niet over mee praten dus doet hij door het zinnetje “plaatje maar weer” alsof alles wat anderen zeggen niet van belang is. Wat het natuurlijk wel is als je geïnteresseerd bent in radio en televisie. In feite gebruikt Juul altijd het zelfde trucje. Als je er doorheen prikt herken je het altijd. Gewoon negeren die ouwe zeiksnor.

     • @Michel: ik weet het. Ik ken dit soort types. Ouwe zure mannen die totaal niet zijn mee gegroeid met de tijd. Types als Johan Derksen en zulks.

 9. Veronica is gewoon goed bezig, ook in het weekend. Met Jeroen Drogt en Femke daarvoor, hoop dat ze weer eens terug komt.
  En een beetje de randjes opzoeken van wat mag is is prima.
  Zolang Kink geen bom plaatst is er niks aan de hand.

 10. @Marcel Nee niet zoals Johan Derksen. Was dat het maar.
  Juul is een veel erger type. Zo een die de voetbal van de kinderen uit de buurt lek prikt omdat ie in zijn voortuin terecht kwam.

 11. TMG en Talpa hadden in 2017 nooit hun radiozenders onder mogen brengen, dat de NMa hier ooit akkoord heeft gegeven is al wat.

  Zowel Sky als Radio 10 draaien dezelfde muziek, nu 538 er een 90s uurtje bij hent gekregen hoor je ook al sommige liedjes die Radio 10 en Sky al draaien. Kortom de fusie die er ooit plaats heeft gevonden zorgt voor meer eenheidsworst. Veronica onder Stenders heeft mij wel verrast qua playlist, maar daarvoor was het ook twee druppels water met 10.

 12. @michel Ik vind het nogal wat dat @marcel de NSB er bij sleept. Maar goed dat zijn ouders en grootouders niet mee lezen. En zeuren mag als het op inhoud gaat. Niks mis mee. Zonder zure reacties geen succesvolle post 😎

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: Radioland in rep en roer, KINK komt eraan op FM - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*