Patrick Kicken: Als dit doorgaat kan Kink de FM frequenties wel vergeten

[BLOG] Er gaan geruchten. Iedere dag. Maar dit gerucht is wel hardnekkig: er is een lobby gaande om alle FM pakketten voor de nieuwe frequentieveiling vrij te maken van van beperkingen. De clausules gaan eraf. Die clausules zitten o.a. op het FM pakket van 100%NL, Sublime, BNR NieuwsRadio en Radio Veronica. Zo’n pakket kost een stuk minder miljoenen, maar in ruil daarvoor moet het aan een aantal strenge regels voldoen. Het lijkt er nu op dat de overheid nog één keer flink wil gaan cashen door de (ouderwetse) FM frequenties helemaal vrij te geven. Met desastreuze gevolgen voor het Nederlandse radiolandschap..

Zo mag Radio Veronica bijna alleen muziek van 5 jaar en ouder uitzenden en niet veel praten zodat ze er geen nieuwszender van maken. BNR mag weer niet veel muziek uitzenden en 100%NL bijna alleen maar Nederlands en Europees product. Slam! moet juist weer veel nieuwe muziek draaien en weinig Top 40 hits. Zo probeerde de overheid de afgelopen jaren het aanbod op FM diverser te maken en kleinere partijen als RadioCorp en Sublime ook een kans te geven. Die kansen lijken nu verkeken. De overheid heeft geld nodig, voor vanalles en nog wat. We gaan richting een recessie dus laat die radiobedrijven nou maar eens állemaal de portemonnee trekken!

Eigenlijk hebben de kleinere partijen het er ook zelf naar gemaakt. Wél een goedkoper FM pakket met clausules en dan toch proberen er stiekem iets anders van te maken. Sublime zou op het ‘jazz kavel’ uitzenden, maar die doen niks anders dan soul (hits), r&b en een klein beetje jazz programmeren. Slam! probeert gewoon 538 te spelen, 100%NL een soort Sky Radio met presentatoren. Al die zenders zijn al jaren aan het klagen over de beperkingen die ze zijn opgelegd, met bij de nieuwe veiling dus tot gevolg dat die clausules er waarschijnlijk af gaan. Wat ze zich niet realiseren is dat de prijzen voor álle FM pakketten hierdoor alleen maar omhoog gaan en ze uiteindelijk overboden zullen worden.

Het is het zuurst voor KINK. Zij zorgden doormiddel van rechtszaken ervoor dat er uberhaupt binnen een jaar geveild moet worden. Over een maand, op 13 december, komt er nog een uitspraak van een kort geding van de partijen die tégen een snelle nieuwe veiling zijn, maar algemeen wordt toch gedacht dat die gewoon doorgaat. En dan komen de buitenlandse partijen ook van alle kanten, die veel meer vermogen kunnen opbrengen dan een RadioCorp (Slam! en 100%NL) of KINK (Mojo). NRJ Group, Global, noemmaarop, ze hebben allemaal flink kapitaal. De clausules voor nieuws en Nederlandstalig zullen wel blijven, maar het pakket van bijvoorbeeld Veronica en Slam! zal wel vrijgegeven worden. Krijgen we er weer twee keer van hetzelfde bij, een extra hitradio en een concurrent voor Radio 10 in handen van DPG, zodat Qmusic ook een tweede zender op FM krijgt genaamd Joe. Liefhebbers van alternatieve muziek komen er karig vanaf en moeten maar naar Spotify luisteren. Of op vrijdagavond naar 3FM.

Patrick Kicken

PS: Gelukkig kunnen we allemaal (gratis) een podcast beginnen. Dit is de langstlopende van Nederland (sinds 2009!), die ik samen doe met cabaretier/filosoof Paul Smit. Probeer hem eens een keer:

25 Comments

  1. Laten we het hopen dat er oorlog in de ether gaat uitbreken!
    Een keiharde strijd om de luisteraar zal er gaan komen, de luisteraar wordt de koning van de dj’s zij zullen precies moeten gaan doen wat de luisteraars willen om ze maar vast te gaan houden, dat zou een verademing van de radio worden, dak gaan de talenten naar boven komen, die gaan er flinke inkomsten uit genereren let maar op!
    En ale andere dj’s die zich dj noemen, maar geen dj’s zijn maar mafklappers gaat er wellicht een andere regel gelden, je mag radio komen maken Maar je moet zelf zorgen voor de adverteerders en je eigen salaris, en de zender betalen om radio te kunnen blijven maken, dat gaat de toekomst worden!

  2. Zucht.

    “Liefhebbers van alternatieve muziek komen er karig vanaf en moeten maar naar Spotify luisteren.”

    Hoezo? KINK is nu en straks ook gewoon te horen als internetstation en met ook nu al een heel grappig marktaandeel. Dat ze ook de ether in willen is een ander verhaal, maar de alternatieve popmuziek gaat echt niet verloren en zeker niet voor de echte liefhebber die ook nu KINK heel goed weet te vinden. En zenders als Sublime en 100% NL houden zich keurig aan de regels, anders waren ze al lang teruggefloten, al was het maar door hun concurrenten.

    Ik heb al eerder gepleit om alle clausuleringen op te heffen, laat de markt het verder maar uitvechten in de ether en de nichezenders moeten het maar via internet gaan doen, of dan dus ook via DAB. Geen problemen, of desastreuze gevolgen, alleen maar meer mogelijkheden. Veel voor weinûg, zeggen ze in De Haag, want een internetzender kost maar een fractie van een etherstation.

    En voor de lobby tegen de beperkingen: gooi de vrijheid van meningsuiting in de strijd. Hoezo dat de overheid bepaalt wat wel en niet mag in de vrije radio-doorgifte en daar dan ook nog is miljoenen voor vraagt? Kâp noû!

    Desastreus? De oorlog in Oekraïne is desastreus. Ga toch bladblazen Patrick.

  3. Lekkere simpel weer
    KINK op internet te beluisteren? Dat is elke zender, dus kan de FM bij 538, Sky en Radio 2 er ook wel af.

    Als de zender doet wat de luisteraar wil, dan is het alleen voor de GROOTSTE groep luisteraar, de rest kan opflikkeren, voor hun geen radio. En dan doen ALLE zenders wat die luisteraar wil, dus meer van hetzelfde.

    Agentschap Telecom doet geen ruk aan handhaving, kijk naar de regionale FM zenders, met een nepveiling wordt hun regiogerichtheid afgeschaft, zodat de oplichters wegkomen en AT geen moer aan handhaving hoeft te doen.
    Bovendien, een techneutenclub laten handhaven op inhoud?

    De overheid schrijft niets voor als je 5 van de 9 kavels verdeelt met beauty contest. Een club van onafhankelijke echte radiodeskundigen beoordeelt de aanvragen en de mooiste krijgen de FM. Uiteraard moet in het plan aangetoond worden dat een flinke aantal kan worden bereikt, dus niet een paar duizend man.
    De 4 andere kavels (nu de ongeclausuleerde) kunnen dan plat geveild worden. Dan krijg je een mix van verdeling en meer variatie in de ether in plaats van 9 x dezelfde doffe dreun.

    De plat commercieel denkende jongetjes willen alleen voor 20-49 werken, maar die luisteren niet meer naar de radio, de oudjes wel, dus moet je radio maken voor mensen die wel radio luisteren ipv de doelgroep van de adverteerders. En als je dat niet winstgevend kan krijgen begin dan een schoenenfabriek of zo, maar blijf met je poten af van radio.

    • Het is nog simpeler: Sneller dan iedereen denkt wordt de hele FM band stopgezet en gaat alles via DAB+ met een veelvoud aan stations. Vooral goed voor regionale en lokale zenders die nu nog op internet zitten en ook voor cowboys als KINK en ook voor jou Ruud (Radio Sea Bird). Win win en ik moet nog zien of KINK überhaupt geld heeft voor wat voor FM-licentie dan ook. In ieder geval ook nu weer free publicity. Tel uit je winst.

      De toekomst van (live)radio is nu pas echt begonnen!

      (Maar schandalig dat de NPO, dus de politiek alle jazz van de radio om zeep heeft gebracht, moord met voorbedachte rade. Er is alleen nog Radio 2 Soul & Jazz, maar is slechts n 24/7 jukebox met nauwelijks jazz, maar wel investeren in jazzopleidingen, subsidies geven aan jazzpodia, er is Het BIM Huis en veel geld (terecht!) gaat naar het onvolprezen Metropole Orkest, maar geen platform meer op de radio. Leefden Piet Felleman, Michiel de Ruyter, of Tosca Hoogduin nog maar, of Willem Duys dan was er nog wat Ella geweest op de zondagmorgen … Maar Bird lives!)

  4. Kink heeft marktaandeel dus een fm frequentie nodig. Zonder (bijna) landelijk dekkende fm is het eigenlijk niet mogelijk on een volwassen (en commercieel succesvol) station neer te zetten. Da’s ook de reden dat DPG nog niet vol investeert in JOE en Mediahuis Nederland nog niet echt in Nostalgie en Sublime. Ook met een vrijwel landelijk dekkende frequenties zoals 100%nl, slam en bnr zijn de inkomsten overigens nog karig wanneer je marktaandeel te laag is.

    • Als Kink voor die paar honderd luisteraars een FM-netwerk “nodig” heeft, dan heeft NPO Radio 5 zéker een FM-netwerk “nodig”.

  5. Beperkingen, dat is meer iets voor de radiozenders van de NPO. Nederlandstalig muziek kan ook ondergebracht worden bij NPO Radio 2.

    Het is verstandig om alleen nog een FM kavel voor ‘nieuws’ beschikbaar te houden, zodat BNR Nieuwsradio nog een kans krijgt. Anders is er geen commerciële nieuws-radiozender in de Nederlandse ether aanwezig. Alleen naar NPO Radio 1 kunnen luisteren voor nieuws en achtergronden, dat is een stap terug en niet meer van deze tijd. Mensen hebben behoefte aan een brede stroom van informatie. BNR Nieuwsradio kun je dus als een verrijking zien.

    De rest van de commerciële radiozenders moeten gewoon lekker doen wat radioluisteraars willen horen, waarmee ze vermaakt willen worden. Ik denk dat de markt zichzelf wel regelt waar, welke muziek meer of minder behoefte aan is. De overheid moet stoppen met de clausules, want dan kunnen radiostations in vrijheid zich nog meer richten op de luisteraars. De overheid mag best wel wat hoge bedragen gaan vragen aan de radiostations om te kunnen uitzenden in de FM ether. Ik bedoel dan wel realistische bedragen waarmee radiostations een gezonde toekomst in kunnen gaan.

  6. Heerlijk die fanatieke discussie over de FM. Helaas zijn het achterhoeden gevechten. Ooit was de AM belangrijk en waren de zelfde discussies te lezen. AM is commercieel over en uit. Dat geldt in sommige Europese landen ook al voor FM. Daar is het net officieel uit geschakeld en is radio alleen via DAB+ te beluisteren. Dat gaat echt ook in Nederland gebeuren, alleen de regering probeert er nu nog even een slaatje uit te slaan.
    Als radio station zou ik naar de toekomst kijken, het verleden is leuk, maar om nu met een bootje op de Noordzee te gaan liggen en in AM uit te zenden. Dat is nostalgie. Zo worden FM-radios binnenkort ook nostalgie, en weten alleen nog “oude” mensen te vertellen hoe goed dat was. In gedachten was vroeger alles beter omdat de slechte radio heel vergeten wordt, gelukkig maar wat er was vroeger net zoveel slechte radio als nu.

    • FM-radio’s worden binnenkort nostalgie. Binnenkort, dat kan volgende week, volgende maand, volgend jaar, over 5 of 10 jaar zijn. We weten het niet precies.

      Als de FM band nu al niet meer belangrijk zou zijn, dan is de veiling van de FM etherfrequenties geen hindernis meer voor commerciële radiostations. Ze gaan dan niet meer meedoen met de veiling.

      Aangezien KINK er belang bij heeft om in de FM ether te gaan uitzenden en wil dat er een veiling komt, kunnen we zeggen dat de toename van het aantal mensen, dat via DAB+ naar de radio luistert, traag verloopt.

      • Dat verloopt ook heel traag. Het is nog niet relevant om de FM uit te schakelen. Een handjevol freaks luistert naar DAB, niets meer en niets minder. Dat het in autoradio’s wordt ingebouwd wil nog niet gelijk zeggen dat men ook daadwerkelijk luistert naar DAB. Denk dat in de meeste gevallen de FM nog steeds aan staat in auto’s.

        • Klopt geen fluit van wat je schrijft. Het marktaandeel van FM is al gezakt naar 47%, was tien jaar geleden nog 60%. Internet zit op 30%, DAB op 18%. Dat is allesbehalve ‘een handvol freaks’. Dat zijn namelijk bijna 4 miljoen luisteraars per week. In de auto is het aandeel van DAB zelfs 24%. Als je bedenkt dat Nederlandse auto’s gemiddeld 11 jaar oud zijn (!) en veel auto’s dus nog niet van DAB voorzien zijn, is dat een opmerkelijk hoog marktaandeel dat alleen nog maar gaan groeien aangezien nieuwere auto’s het wel standaard aan boord hebben.

          • Doe je huiswerk dan nog maar eens goed. Klopt geen fluit van wat je nu beweerd, wijsneus.

        • Dezelfde Erwin die Solaris een wijsneus noemt die z’n huiswerk niet heeft gedaan? Vast en dan ben jij de studielosbol en wise guy die ‘wat je nu beweerd’, beweert met een d schrijft? Proest!

          +

          Cijfermateriaal over de situatie in de UK van 2022 met als toevoeging dat door met name corona steeds minder jongeren daar naar de radio luisteren.

          Digitaal

          Het aandeel digitaal luisteren steeg in het eerste kwartaal van 2022 naar een nieuw record: 67,9% (+3,5%-punt). DAB(+) blijft met 41,1% het belangrijkste platform om radio te luisteren, al nam dit wel wat af.

          FM en AM zij nu goed voor 32,1% van het radioluisteren. Radio via internet zag een flinke groei: van 16,9 naar 22,4%. Bijna 10% (of 15% van al het digitaal radio luisteren) hiervan komt voor rekening van de acht miljoen verkochte smartspeakers.

          Monday, monday …

  7. Eigenlijk is het de wereld op z’n kop dat commerciële partijen voor de diversiteit in de ether moeten zorgen, terwijl de publieke omroep ongestoord hitradiootje kan spelen.

    • In 2003 bij de laatste landelijke etherfrequentie-veiling ingevoerd, die geclausuleerde FM pakketten. Het in inderdaad de wereld op z’n kop.

      Effectief was het ook niet. Er was in 2003 nog geen DAB+ ontvangst en het FM-bereik van vooral radiozenders die een geclausuleerd FM pakket hadden viel tegen, waardoor het brengen van die gewenste diversiteit grotendeels mislukt is. Nederlanders konden afhankelijk van de locatie waar ze zich in Nederland bevonden luisteren. De zenders van de NPO hadden volledige FM-dekking en waren dus het meest geschikt voor het brengen van diversiteit in de ether.

      • DAB radio is al vanaf 1995 beschikbaar in NL, alleen niemand kende het en alleen de publieke omroep gebruikte het. En dat met die clausules is destijds vooral gedaan juist om het aandeel van de NPO zoveel mogelijk te beschermen.

  8. Patrick je bent ongenuanceerd op een aantal punten. De uitspraak op 13 december is geen kort geding maar de beroepszaak van het cbb over de uitspraak van de Rotterdamse rechtbank (de bodemzaak).

    Als ik jou was zou ik ook nog eens heel goed je bronnen nagaan want dat er helemaal geen clausuleringen meer zullen zijn bij een totale herverdeling klopt niet.

    En zo onbreken er wel meer nuances. De kans dat NRJ meedoet is nagenoeg nihil: die hebben hun merken (NRJ en Nostalgie) aan Mediahuis overgedaan voor Vlaanderen en Nederland. Nederlandse versie Nostalgie runt op dan+ sinds een paar maanden. Radiocorp is voor de meerderheid al in buitenlandse handen. Etc etc.

  9. Volgens mij is ook interessant hoeveel FM- pakketten in handen van 1 partij mogen komen bij een nieuwe verdeling / veiling. Wordt dit weer 2?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*