Het podcastgebruik in Rusland

Het podcastgebruik in Rusland vertoont interessante trends en voorkeuren. Volgens een analyse op podcasts.ru zijn Apple Podcasts het meest populair onder Russische luisteraars, met een aandeel dat bij sommige podcasts bijna 50% bereikt. Dit betekent dat ongeveer de helft van de podcastluisteraars in Rusland gebruikmaakt van Apple’s platform.

Daarnaast wint Yandex.music aan populariteit in Rusland. Voor veel podcasts ligt het percentage Yandex-gebruikers tussen de 12 en 33%. Interessant is dat er een hoge betrokkenheid is bij specifieke podcasts, met een aandeel van zelfs 54% voor sommige programma’s. Deze verschuiving naar Yandex.music zou mede te danken zijn aan de exclusieve inhoud die het platform biedt.

Google Podcasts en Castbox hebben ook een significant aandeel in de Russische markt, met respectievelijk 16% en 6% van de luisteraars. Het sociale netwerk “Вконтакте” speelt echter een marginale rol in het podcastlandschap met slechts 1% van het publiek.

Wat betreft wereldwijde trends, waaronder die in landen als de Verenigde Staten, zien we een groeiende populariteit van podcasts onder jongere luisteraars, vooral onder Gen Z. Deze groep toont een opmerkelijke stijging in het luisteren naar podcasts, met een toename van 58% in de eerste helft van 2023 alleen. Podcasts zijn ook populair onder hoger opgeleiden, met 61% van de reguliere podcastluisteraars die een vierjarige universitaire opleiding of hoger hebben voltooid. Dit suggereert een wereldwijde trend waarbij educatieve en informatieve content steeds populairder wordt in het podcastformaat.

Deze informatie, afkomstig van kapwing.com en podcastle.ai, geeft een beeld van hoe het podcastlandschap zich ontwikkelt, zowel in Rusland als wereldwijd, met een verschuiving naar meer educatieve en informatieve content en een groeiende voorkeur voor specifieke platforms zoals Apple Podcasts en Yandex.music.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*