Patrick Kicken: Als Talpa in opdracht van de rechter Rob van Someren zijn zin geeft dan heeft dit gevolgen voor alle radiodeejays

[BLOG] Prachtig toch, de strijdlust van Rob van Someren, nu nog middagdeejay bij Radio 10, tegen zijn werkgever Talpa Radio. De Robin Hood van de Nederlandse radio! Waar menig deejay zich neerlegt bij alle gekke moves die er met je uitgehaald worden, want voor jou tien anderen, sleept Rob de machtige mediamagnaat John de Mol keer op keer voor de rechter en wordt hij opnieuw, naar het nu lijkt, in zijn gelijk gesteld: Radio 10 mag hem niet zomaar van de middagshow halen en naar het weekend verbannen. Als Van Someren dit definitief wint is dit niet alleen een overwinning voor hem maar voor alle radiodiscjockeys, ik zal uitleggen waarom.

Je kent het begrip ‘precedentwerking’ toch? Dat als iets door een rechter beslist is het ook voor andere situaties geldt. Dit is waarom ze zich bij Talpa Radio zo verzetten tegen eerst Rob’s bonusregeling en salarisverhoging en nu tegen het zomaar uitvoeren wat in het contract staat: in de dagprogrammering en niet in het weekend. Hoe vaak is het in het verleden niet voorgekomen dat radiodiscjockeys op die manier van hun huidige, belangrijke tijdslot werden afgehaald en naar de avond of het weekend werden verplaatst. En dat pas op het moment dat de opvolging, vaak van buitenaf, al geregeld is. Net als nu Staverman bij NPO Radio 2 is weggeplukt en het team van Van Someren toen pas is medegedeeld dat ze vervangen gaan worden.

Zonder morren wordt dit meestal geaccepteerd door discjockeys. Vaak is er in de voorafgaande tijd al aan ‘dossiervorming’ gedaan, lees: onderzoek naar de populariteit en het verloop in de luistercijfers. Het is waar dat Rob’s middagshow Somertijd niet meer zo goed scoort als het daarvoor deed, maar dat kan hij makkelijk weerleggen door te zeggen dat het hele station in een jaar tijd gezakt is. Door het zwalkende muziekbeleid bij Radio 10 en de komst van oldieszender JOE van DPG zijn ze flink gezakt in marktaandeel ten opzichte van 2023: 2,4%. Overigens zijn ze daarmee niet de grootste daler, dat is NPO Radio 2 met 2,7%, althans in de luistercijfers van week 23. Hoedanook: die vlieger gaat niet op, ze hebben bij Talpa eigenlijk weinig munitie om te onderschrijven waarom ze Rob van dat tijdstip willen halen behalve dat het gewoon uit rancune lijkt.

Als van Someren in het gelijk wordt gesteld heeft dit gevolgen voor soortgelijke contracten van alle radiodeejays: je mag dan dus niet zomaar meer van je programma afgehaald worden en vervangen of verplaatst. En dat is een goede zaak. Veel te vaak wordt er maar op basis van smaak, de komst van een nieuwe programmaleider die zijn stempel wil drukken of zelfs nepotisme een wijziging in de dagprogrammering gedaan waarvan iedereen denkt ‘he?!’. Net als nu, Van Someren vervangen door Staverman is alsof je Marco van Basten ineens weer opstelt in de spits van het Nederlands Elftal. Ook een held in de 90’s maar die gaat ze er echt niet meer intrappen voor je hoor. Tuurlijk, Rob draait ook al lang mee maar Van Someren bewijst al jaar in jaar uit dat hij de luisteraars nog steeds aan het lachen maakt. De enige manier waarop Gijs dat doet is als hij weer eens niet uit zijn woorden komt of tijdens een telefoongesprek waarin hij en de beller volkomen langs elkaar heen praten. Daar gaat 10 de wedstrijd echt niet mee winnen, dus nog een goede reden om Van Someren én de luisteraars hun zin te geven.

Patrick Kicken

37 Comments

 1. Oh wat zou ik nu graag een vlieg op de muur in de kamer van De Mol zijn 🙂 Dit komt de sfeer vast ten goede… denk ik… misschien… of niet…

  Overigens, de vlieger gaat niet op, de vogel is gevlogen.

  • Heel simpel, in het eerstvolgende contract wat deze firma aan een dj voor legt zal een clausule hebben dat ze eenzijdig de show kunnen verplaatsen als dat beter is voor de bedrijfsvoering of blijkt uit de cijfers.

   Wil je daar niet in mee dan maar niet.

   Weet niet wanneer stenders weer bij moet tekenen maar daar zullen ook wel wat dingen geschrapt gaan worden door de nieuwe baas 😀

 2. Die Kicken weer met z’n onzin, maar dat went. Enige dat er zal veranderen is dat programmaleiders het tijdvak en dagen niet meer in het contract zullen opnemen als dat nu nog het geval is. Dat Radio 10 dat wel had genoemd is dom. Een aantal andere zenders neemt een tijdvak al niet op in het contract waardoor ze de vrijheid hebben jocks te verplaatsen

   • Blij dat jij wel goed gelezen hebt Kicken. Een aantal zenders heeft het al niet (nooit gehad) en bij iedereen die aangenomen wordt zal het er niet in staan. De niet al te grote groep wordt kleiner en kleiner. Blij dat je denkt weer iets groots ontdekt te hebben.

  • Ze zeggen soms ook wel eens komkommertijd 😉 Ze moeten wat schrijven net zoals bij TotaalTV 20 dezelfde onderwerpen zonder inhoud 😉

   • Radio??? Wie luistert er radio? Zeker alleen maar een handjevol ouwe lullen of ww-ers die de hele dag niks beters te doen hebben!
    Ik ben 8 jaar, leef nu al snel, heb 3 verschillende dure fatbikes en luister nooooooit naar zoiets ouwbolligs!
    Radio 😯😂👎

    • 13,8 miljoen Nederlanders iedere week, vriend. Ga maar weer snel buiten spelen met je kennisniveau van een kleuter.

    • Ik ben 25 en luister nog iedere dag. Dit door mijn werk waar de hele dag Radio 10 aanstaat maar ik ben na 9 uur Radio 10 wel een beetje klaar! Thuis heb ik NPO RADIO 2 aanstaan of Poolse Radio of NPO Klassiek op zondagochtend.

    • Gewoon maar een voorbeeld: Hoezo denk je als DJ dat het een goed idee is om met een stofzuiger door verkeersinfo te jengelen (Wout en Frank bij Veronica)?

 3. Grappig. Eerst schrijft Kickie dat er op basis van smaak gehandeld wordt door programmaleiders die hun stempel willen drukken.
  Een paar regels verder doet hij dat juist zelf door op basis van smaak van alles over Gijs te schrijven.

  Die Kickie geniet natuurlijk enorm van dit soort dingen.

 4. De rechter wil Van Someren gelijk geven, omdat in zijn contract dus specifiek 16-19 uur staat. Dan mag Radio10 niet zomaar de boel veranderen, zij horen het contract na te komen. Dus dit schept niet een presedent voor alle jocks, alleen jocks met een tijdslot vermeld in het contract. Nu staat in de column alleen ‘soortgelijke contracten’, zonder duidelijk te maken waarom de rechter Rob gelijk wil geven.

  • Zo lees ik de uitspraak niet. De uitspraak is volgens mij dat Talpa onzorgvuldig is geweest in het verplaatsen van het programma: eerst een ander aannemen, en dan de huidige DJ en team voor een voldongen feit zetten – mogelijk terwijl er toezeggingen gedaan waren richting DJ en team over “werken door de week en in het weekend vrij”. Dat laatste hoeft niet perse op tijd/uur te zijn of in het contract te staan – ook afspraken buiten het contract om kunnen prima een rechtspositie vertegenwoordigen.

   Er wordt vaak geroepen door buitenstaanders dat dat niet het geval is (dat soort afspraken), maar geloof je nu werkelijk dat Staverman bij 10 zou tekenen zonder toezegging op een goed tijdstip? Anders proppen ze-m zomaar van 23 tot 24:00u in de avond. Dan een “leuke plek” op Radio 2 opgeven is natuurlijk niet iets voor Gijs-ik-vind-mezelf-erg-goed-Staverman

 5. Vraag me af hoeveel andere DJ’s hier van zullen profiteren. Wellicht dat Van Someren en een handjevol anderen wel een sterke onderhandelingspositie hebben en dus ook goed contract met goede voorwaarden, maar zal voor veel DJ’s zeker niet gelden. Misschien gaat dit juist wel ten koste van de voorwaren en salaris van de minder bekende namen, juist omdat deze wél inwisselbaar zijn. John de Mol heeft gewoon net de verkeerde uitgekozen om dit tot een conflict te laten uitgroeien.

 6. Het lijkt erop dat ze bij Talpa ook door hebben dat misschien toch verstandiger was geweest om tijdens de fm veiling op hun oude kavel A7 nu Joe hadden moeten bieden in plaats van het oude Veronica kavel

 7. Geinig stukje. Al vraag ik me af of je nou zelf een erectie krijgt van wat je schrijft: Overigens zijn ze daarmee niet de grootste daler, dat is NPO Radio 2 met 2,7%, althans in de luistercijfers van week 23.

  Ze staan weer fier aan kop hoor, die o zo gehate NPO radio 2 van je. Maar dat lees ik nergens terug…..

 8. Ik denk dat dit voor de rechter niet gaat lukken.

  Aangevoerd gaat worden dat zonder verandering er stilstand, mogelijk achteruitgang, maar zeker geen vooruitgang geboekt kan worden voor de zender.
  In het belang van de zender en de baanzekerheid van iedereen in het geheel is verbetering van de zender dan superieur aan het individu.
  Ook omdat het individu er financieel niet op achteruit zal gaan binnen de contract periode.

  Dan kan Rob in de verdediging nog over reputatieschade praten, maar ik denk dat dit weinig stand houdt.

  Ik zeg zeker niet dat ik het met alles wel of niet eens ben, dit is geen mening, maar dit is hoe ik denk dat een rechter het zal zien.

 9. Robin Hood? Hij is eerder een David die het tegen Goliath opneemt. DJ’s weten, zeker de totaal talentloze en dat zijn er nogal wat tegenwoordig, houden wijselijk hun mond omdat er 13 in een dozijn van zijn.

  • Hielden ze maar wat meer hun mond in de programma’s.
   Er komt zoveel onzin en flauwekul uit sommoge dj’s.
   JOE bewijst dat het anders kan. En zie; dik 5% in nog geen half jaar.

   • Ik luister meestal naar Radio 10, maar k heb afgelopen week JOE 4 dagen de kans gegeven. Vreselijk! Et straalt gewoon niks uit van die zender, het is echt iets voor een grijze muizen publiek. Dat dit dan 5% is binnen een half jaar zegt dus genoeg over het Nederlandse luisterpubliek.

 10. Gisteren de reactie van Erik de Zwart gehoord op radio5. Hij vind dat de rechter zich bemoeit met de programmering. Alsof de rechter bepaald waarcwat ligt in de schappen van een winkel. Dat Rob van Someren zich niet populair maakt bij andere stations omdat hij “moeilijk doet”. Maar dat Talpa blijkbaar de papieren niet goed had doorgenomen wat betreft de voormalige politie agent. Klungelig.

1 Trackback / Pingback

 1. Luistercijfers week 24: De drie Talpa radiostations zakken, de NPO zenders stijgen - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*