Patrick Kicken: Ruud de Wild move over, Rob van Someren komt eraan

[BLOG] Radioland: het land waar de een voor 50 euro per uur radio moet maken bij Veronica en een collega drie ton per jaar krijgt om ’s middags wat te zitten hinniken in de microfoon. En daarmee doel ik niet op Rob van Someren, die ook zo’n salaris heeft en daarover in onmin is geraakt met zijn broodheer Talpa radio. Waarna een juridisch steekspel losbarstte waar maandag een definitief uitsluitsel over komt. In de tussentijd is de werkrelatie natuurlijk danig verpest en krijgt de Robin Hood van de Nederlandse radio mijnsinziens minstens drie jaarsalarissen mee, wat duidt op een slordig miljoen. En hij mag, als hij het net zo slim speelt als tien jaar terug, snel aan de slag bij een andere zender. Maar waar? Ik hoor de afgelopen dagen een nieuwe gegadigde..

Even naar een dikke tien jaar geleden, toen Van Someren in de clinch lag met de Telegraaf Media Groep (TMG), destijds eigenaar van Sky en Veronica, in een soortgelijk scenario als nu met Talpa. Hij werd toen vervangen in de middag door Jeroen van Inkel, terwijl hij ziek thuis zat. Rob boos, luisteraars boos. Hij ontving een flinke ontslagvergoeding (naar verluidt 500.000 euro), kon zo aan de slag bij Radio 10 en liet Radio Veronica met een enorme deuk en imagoschade achter waar het station eigenlijk nooit meer bovenop is gekomen. Destijds door Rob met dezelfde advocaat als nu, dus ze kennen deze casus maar al te goed. Een John de Mol laat zich natuurlijk niet zo snel piepelen, maar geld heeft hij toch zat dus het zal wel weer op hetzelfde scenario uitdraaien. Laten we hopen dat de imagoschade voor Radio 10 beperkt blijft want er is nu al genoeg negativiteit rondom het merk. Wat trouwens uit het luisteronderzoek blijkt is dat Somertijd in de belangrijke doelgroep 20-49 al een tijdje onder zendergemiddelde scoorde bij 10, wat niet meteen een reden is om iemand eruit te bonjouren maar wel om met ze in gesprek te gaan het programma wat op te frissen.

Dan naar Ruud ‘verfkwast’ de Wild. Die scoort óók al een tijdje belabberd in de middag bij NPO Radio 2 en dat is ook NPO zenderbaas Jurre Trosman opgevallen. Die laatste is recent gezien samen met Van Someren in een restaurant, wat logisch is want ze kennen elkaar ook al dertig jaar. In de tijd dat ik in 1995 bij de Tros kwam werken waren die twee zowat een Siamese tweeling, Bosman is zelfs een tijdje sidekick geweest bij Somertijd, met zijn piepstem. Enfin, De Wild ging van de week doodleuk op de radio vertellen dat hij óók een etentje had met Trosman Jurre, dus ja, tel uit je winst. Van Someren heeft op zijn beurt nog een appeltje te schillen met onze amateurkunstenaar De Wild, want ergens aan het begin van dit millennium werd hij ’s middags op 3FM vervangen door Ruud en Kidv, wat een grote hit werd.

Het zou niet eens zo’n gek idee zijn, Rob van Someren voor Powned vier dagen in de week van 16-18u op NPO Radio 2. Ze houden wel van een rebel en het sluit mooi aan op die andere zestig plusser die ze op vrijdag hebben zitten, Eddy Keur. Rob kan er alleen geen drie ton meer gaan verdienen maar met het ‘zakcentje’ wat hij van De Mol meekrijgt kan hij het aardig lang zelf aanvullen. De Wild lekker wild in het weekend, Radio 10 dondert in mekaar: dat heeft die Dave Minneboo toch mooi voor elkaar. Maar neem het maar eens op tegen zo’n meesterschaker als Rob van Someren. Radio 2 is de grootste verliezer in marktaandeel in een jaar tijd, vijf deejays gingen weg en er kwamen louter B namen voor in de plaats. Baas Bosman ziet het gebeuren en zal ook naar het kersverse kabinet een geste willen maken, zo van ‘kijk, wij zijn helemaal niet zo links hoor, wij geven de rechts georiënteerde luisteraar die niet zo woke is ook zijn zin, met moppen en andere ongein door Robbie van Somerennnn voor de rechtse omroep met wél radiozendtijd: Powned!’.

En hoe zit het dan met jouw lang voorspelde scenario dat Somertijd plus Rob als baas naar 100%NL gaat, Kicken? Kan ook nog steeds. Zeker met het oog op dat RadioNL straks nog maar in 30% van Nederland te ontvangen mag zijn na de regionale frequentieverdeling kun je die zender mooi wat volkser maken. Maar voor Rob, die toch ook graag weer eens in héél Nederland op FM te horen is, is NPO Radio 2 de hoofdprijs. Bij zijn vriendje Jurre. Lekker ouwe koeien uit de sloot halen, budgetten er doorheen jagen en als grote overwinnaar uit de bus komen. Op de een of andere manier gun ik het Van Someren wel, niet alleen omdat ik lang met hem heb samengewerkt en zijn show vaak heb mogen vervangen bij zowel de publieke als de commerciële, maar omdat hij zo’n beetje de enige is die het durft op te nemen tegen de man die heel Talpa radio in een wurggreep houdt, ene J. de Mol. Kun jij in de tussentijd even opletten of je ene Florent Luyckx samen met Rob bij de Red Sun in Blaricum ziet zitten?

Patrick Kicken

Effe voor de leuk en de sfeer een foto uit de tijd dat Freek-Henk en ik nog vrienden waren. Ik word woensdag 50 en dit is precies 25 jaar geleden, in 1999. Tweede van rechts een 35 jarige Rob van S.

Check trouwens de Revu die op mijn verjaardag uitkomt, daarin reken ik af met de twee laatste fans die ik nog over heb in radioland. Lekker overzichtelijk!

97 Comments

 1. Ik denk eerder ‘Annemiek moveover’. Van Someren past beter bij de TROS ipv PowNed. Dus tijdslot gaat van 12-14 naar 16-18.

 2. Als zowel Van Someren als De Wild minder scoren, waar gaan die luisteraars dan heen? Veronica? Joe? Het zijn geen programma’s waarbij het logisch is dat luisteraars naar Q of 538 verkassen.
  Ik vind het aanbod aan middagshows op de radio echt heel matig. Dieptepunt was dat ze op Veronica Sander Lantinga zijn infantiele gang lieten gaan. Wat dat betreft is Wout & Frank wel een verbetering.

  • Ik begrijp dat Joe’s programmaleider Iwan ‘de verschrikkelijke’ Reuvekamp er vaak ’s ochtends bij zit tijdens de Coen en Sander Show, om te voorkomen dat Lantinga zijn broek laat zakken op de webcam en de radio.

   • Voor mij is het sowieso exit radio 10 als Somertijd naar het weekend gaat. Nadat Ekdom er weg is is het niet leuk meer. Ik dacht eraan om naar Joe over te stappen, maar als Somertijd naar PowNed krijgt het nog een kans
    .

    • Ik denk dat het met Rob op 2 niet verkeerd zou zijn maar dan moet je wat mij betreft de zender naar Rob gaan modeleren. Wie ik weg zou willen hebben daar is Annemieke, in plaats van haar denk ik aan iemand die nu nog te horen is bij Omroep West, Menno Tamming….

 3. Heeft nou niemand door dat we al 10 jaar lang naar herhalingen van de 15 jaar daarvoor zitten te luisteren? Van Someren doet al 25 jaar exact hetzelfde!
  Nu gaat hij proberen die ouwe cassettebandjes aan Radio 2 of 100p te verkopen.

  Misschien hebben ze bij 10 gelijk en is het voor Van Someren z’n programma zo langzamerhand Herfst geworden Kickie…

  • Zit wat in maar in het land der blinden is één oog koning. De Nederlandse radio is toch een verzameling gekopieerde grappen en gedweep met dezelfde paar honderd classics geworden? Met dank aan types als De Mol en Bosman.

   • 10 is oubollige en trekt dat publiek. Ik kan daar ook niet naar luisteren. Bosman is ondanks het vertrek van 5 DJ’s nog steeds marktleider met in jouw ogen B team.

  • Geldwolven zijn het en met een eego van hier tot Tokyo oh ja vraag eens of ook normaal kunnen praten ipv duizond of ze een keer duizend kunnen zeggen.

 4. Als Somertijd onder het zender gemiddelde scoort de laatste tijd, ben ik heel benieuwd wie er dan boven het zender gemaakt scoort om dit weer gelijk te trekken. Vertel Patrick! Volgens mij is Roland ook gesigneerd in omgeving Rob, Hey Joe, is toch nummer van the Beatles? Dat vind Rob ook leuk! 😜

 5. Dank weer voor het lachen Kicken, dat kun je wel. Als je maar genoeg scenario’s schetst kun je achteraf altijd je gelijk kiezen: Rob blijft bij 10, gaat naar JOE, naar Veronica, naar NPO Radio 2, of naar 100% NL. Haha wat een kenner ben je toch

  • Trek er ook een beetje lering voor jezelf uit Freek-Henk:

   1) Je mag best je fantasie hardop gebruiken, ook op de radio. Anders verval je zo vaak in dezelfde teksten.

   2) Neem jezelf en je mening of wat je zegt toch niet zo serieus. Het is maar een column of radioprogramma, geen handleiding voor een nucleair wapen.

  • Als 60 plusser zou Van Someren ook wel naar NPO Radio 5 kunnen, een lunchprogramma bijvoorbeeld. Gewoon doordeweeks.

    • Dekker bedoel jij? Die heet toch eigenlijk Henk Bakhuizen?

     Ik weet wat Dekker dan zou moeten doen: de middagshow i.p.v. Bert Kranenbarg en Kranenbarg naar het weekend verhuizen en afwisselend met Bart van Leeuwen theater van het sentiment gaan presenteren….

 6. Als Somertijd onder het zender gemiddelde scoort de laatste tijd, ben ik heel benieuwd wie er dan boven het zender gemaakt scoort om dit weer gelijk te trekken. Vertel Patrick! Volgens mij is Roland ook gesignaleerd omgeving Rob, Hey Joe, is toch nummer van the Beatles? Dat vind Rob ook leuk! 😜

   • Helemaal mee eens. Samen met Hans Schiffers zeer ondergewaardeerd. Beide zeer prettige presentators – geen infantiele deejays.

     • die P. Kicken denkt soms wat te graag ´main character´ te zijn 😉
      Grapje hoor, jij was ook zeer verdienstelijk, maar weet je wat het is? al die kindsterretjes krijgen op latere leeftijd problemen, je moet niet te vroeg pieken

     • Absoluut waar Bas. En dan ook nog op jonge leeftijd in het gekonkel van de publieke omroep terecht komen. Toch had ik het niet willen missen. Als twintiger bij de NPO en als dertiger bij Veronica. Als veertiger bij Wild FM en als vijftiger achter de geraniums 🤣

 7. Zoals ik al aangaf, Somertijd past prima bij de kerntaak van NPO Radio 2 en zeker ook wel omroep PowNed (Pownews is toentertijd bij Rob in de studio op visite geweest). Het betreft een specifieke doelgroep die op een andere manier naar de actualiteit luistert dan het overig grut.

  En wat dan met , Ruud de Wild ?

 8. is ruud ook niet beetje klaar bij Radio 2 ? Hoe zit het met zij ego normaal werd die altijd wel ergens gevraagd om daar de middagshow te doen en ging die ook, Ik denk dat Radio 2 die stomme fout heb gemaakt en dat is wout en frank laten gaan had die 2 lekker in de middag gezet luistert best lekker weg op veronica

  • Ruud liet afgelopen donderdag blijken er totaal geen zin meer in te hebben. Rick Evers was aan het vertellen, maar daar werd een plaat doorheen gedraaid. Lekker rebels maar totaal ongepast; je hebt Rick immers zelf laten bellen door je redactie. Die middag ervoor had hij idd verteld over het etentje dus ik dacht al bij mijzelf: die is klaar hier.

   Een groep nieuwe luisteraars voor Somertijd op Radio 2 kan nog wel een paar jaar werken, maar vernieuwend is het niet.

 9. Misschien toch Bert van Leeuwen een brief schrijven. Familie diner met Rob, Henk eb Patrick. Een kijkcijfer hit voorspel ik.
  Patrick alvast een fijne verjaardag. Zoentjes krijg je woensdag.

  • Zoentjes? Liever negerzoenen. Maar ik ben nergens te vinden hoor woensdag. Overigens zou Henk mij gewoon zijn beroemde hand en schouderklopje geven als ik hem tegenkom bij de nieuwe Colonie. Ik ben het echt niet, is het eerste wat hij tegen me zegt. Om vervolgens op de plee weer een sneer uit te gaan delen onder een nieuwe column. Maar goed, als je dat eenmaal weet van iemand kan je er toch best een broodje mee eten?

 10. Hoi Patrick, alvast gefeliciteerd.
  Ik hoop echt dat dit verhaal bewaarheid wordt en dat Rob die vreselijke over het paard getilde de Wild gaat vervangen.Ik had liever Eddie Keur daar de hele week gehad maar Rob van Someren is ook zeer goed. Toch jammer dat je die Daniel Dekker nog steeds niet kan pruimen maar ik hoop dat dit ooit nog eens goed komt tussen jullie twee.
  Zou toch prachtig zijn om jou ook weer op Radio 2 en 5 te horen.
  Fijne verjaardag

  • De kans dat dát gaat gebeuren is even groot als dat Zelensky en Poetin boezemvrienden worden. Vergeet niet dat Jurre Bosman ook al jaren ontploft als hij mijn naam alleen al hoort.

  • Helemaal mee eens Erwin..!, behalve eddie keur dan, liever Rob van S , en P.kicken weer samen op een goede zender en met goede muziek zonder gezeik en ge ouwehoer van de bovenste plank,heej kicken hoeistie…? , misschien moeten jullie eens bij Slam aan het werk, goede zender met goeie muziek. Echt wat voor jullie beide tipje van een ouwe lul die al jaren van someren en kicken volgt..! Lol.

 11. Waar blijft de nieuwe generatie ipv de roulatie van de oude rotten (behalve Eddy Keur dan, die vind ik nog steeds leuk)? Radio 2 had toch best een leuke aan Morad maar ja helaas, die mocht niet meer van radio2.

 12. Dank voor je artikel. Mag het altojd graag luisteren….ik luister vaan npo2 8n de middag. Ik vind Paul Rabbering leuk nu Gijs Staverman weg is. Valt me niet tegen. Eddy Keur is lachwekkend maar niet TE veel…Ruud de Wild begint wat “zeurderig” te worden. Is er geen nieuw verfrissend talent dan in radioland? Iemand die gewoon met goede muziek die middag uren kan vullen?

  • De Wild is al een tijdje ongeïnspireerd. Prima maar laad dan zelf op, buiten de ether. Someren en Keur geestig en dat kan lang niet van alle DJs gezegd worden. Stenders duikt wel weer op als muziekpaus en dan heb je een nieuwe stem nodig. Barend, Wijnand en Ivo proberen te hard Veronica jaren ‘80 of 538 jaren ‘90 na te doen maar klinkt best leuk. Nog even ballen. Obi dan? Wel veelbelovend.

   • Types als Domien en Mattie zijn oninteressante tutjes. Het gaat om een mix van stem, timing, geestigheid, snel van begrip, persoonlijkheid, toch wat muziekkennis, beetje diepgang en diepe liefde voor het vak.

    • Amen. En toch blijf ik zeggen dat dit allemaal aan te leren is. Begint met: beter willen worden. En dus alles wat er over het vak geschreven is en besproken wordt tot je te nemen.

     • Wordt het “beter willen worden” niet soms afgestompt door zenderbazen. Of een format. Ik snap best dat je geen Duitse dijenkletser op NPO klassiek kan draaien maar er nu is het soms wel erg strak.

      Ik vind bloopers daarom zo leuk. Effe gigantisch buiten de lijntjes glijden.

     • Het heeft inderdaad veel met angst te maken. Niemand durft nog iets. Ik durfde in mijn Tros tijd wel mijn eigen koers te volgen, ondanks het stokpaardje van de baas ‘zo doen we dat niet hier bij de Tros’. Dat vergt wel moed want je weet dat je dat toch niet gaat winnen uiteindelijk. Dus zorg dat je jezelf bijspijkert in het vak zodat andere stations het ook gaat opvallen dat je origineel bezig bent.

      Ik had overigens ook het geluk dat ik vier keer per week de nacht mocht doen van 01 tot 04u op 3FM in gezamenlijke zendtijd, plus weekendshows overdag. Veel vlieguren maken zodat je dingen kunt uitproberen, zeker ’s nachts kan dat.

 13. Op 21 juni heeft Café Weltschmertz een interview van een uur met Adam Curry op YouTube gezet. Hierin vertelt hij over zijn bekering tot het geloof en over zijn relatie tot God en noemt zichzelf een Jezusfreak omdat hij hem voortdurend blij maakt. Curry verricht wonderen, gaat in gesprek met de heer en bidt. Voor ons allen.

  Vanaf ongeveer 12 minuten:

  https://youtu.be/9c8iCq3TfNY

  • Gezien ja en wat is daar mis mee? Ieder weldenkend mens zou zich op z’n minst één keer in zijn leven moeten verdiepen in de bijbel, God en Jezus. Dat het hem gepakt heeft op een bepaalde manier vind ik alleen maar prijzenswaardig.

     • Nee dat kan niet want iedereen moet het zelfde denken als Jordie. Je mag geen andere feiten kennen of een andere mening hebben. Waag het niet om iets te uiten wat Jordie niet aanstaat, dan komt hij voor je hier en op tal van andere sites. Behalve als je gelijk hebt en je hem aanspreekt op zijn trieste gedrag dan hoor je hem niet meer.

    • 2 Petrus 3:9

     Hij wil niet dat er iemand verloren gaat, maar dat alle mensen tot bekering komen.

     Boks to my bro in Christ, Adam Ketchup

  • Waarom kijk jij überhaupt dat programma? Kun je weer elk woordje wegen wat er gezegd word en vingertje wijzen en onrust stoken op media en opiniesites. Vaak zogenaamd onder het mom van een grapje.

 14. Van Someren was toch een keertje die Sjors en Peter verving met vakantie en het de Tragic Friends noemde, was dat met jou Patrick?

 15. Ook Caroline Brouwer komt er weer aan. Vanaf volgende week maandag 1 juli schuift ze weer naast Rob Stenders aan in de Bonanza. Leuk, vooral voor Rob.

 16. @PK is het niet dat de NPO niet teveel “lachzakken” radio wou/wilt, dat daarom de droom van W&F om permanent de middag op R2 te doen verviel? zou dan raar zijn als ze nu De Wild door Van Someren vervangen (afgezien wat men van bijbehorende vind)

  • Dit past allemaal in het Grote Plan van onze Rob. Die heeft waarschijnlijk in ruil voor een grote zak met duiten het dringende verzoek gekregen om nu zijn mond te houden.

   Je kunt zijn media offensief van de voorgaande weken dan ook zien als allemaal onderdeel van het masterplan van Rob om Talpa onder druk te zetten met een goede deal te komen.

   • maar zou dat dan betekenen dat Rob toch niet gaat verhuizen en op z’n huidige stek en tijdstip blijft, Staverman in het weekend achterlatend? of word dat dan de volgende rel?

   • De kogel is door de kerk, en Kicken zag het goed dat Rob in overleg, er even het zwijgen toe doet.

    Radio 10 en Rob van Someren bereiken akkoord over arbeidsconflict
    „Het is altijd mooi als partijen in goed overleg tot een oplossing komen”, stelt advocaat Saskia Bollen, die Van Someren vertegenwoordigt. Voor de inhoud van het akkoord dat is bereikt, verwijst zij echter door naar Talpa: „Het is aan Talpa om te bepalen hoe en wanneer de details over de overeenkomst die is bereikt naar buiten komt.”

    De advocaat van Talpa is vooralsnog onbereikbaar voor commentaar.

 17. Van Someren past met z’n lichte toon en vermaak net zo min bij radio 2 als eddy keur. Lekker wegblijven daar aub.

  • Eddy Keur past perfect bij Radio 2. Alleen moet hij wel stoppen met Irene en Winston in het programma. Gewoon alleen Gijs en af en toe wat gasten uitnodigen. Elke laatste vrijdag van de maand Gerard Joling. Top show!

 18. Patrick, je was 30 jaargeleden al een loser op de radio en je bent dit nog steeds, net als die andere vetklep Robert Jensen

  • Kicken kraakt ook weleens iemand af (zoals hierboven over Caroline Brouwer), maar doet daarbij ook aan zelfreflectie. Dat is de juiste combinatie.

 19. Someren vind zich wel geweldig
  Joe is een mooie zender alleen jammer dat ze s morgens die 2 er bij gehaald hebben,luisteren we eerst wel een paar uur naar een andere zender.
  En dan weer terug naar Joe.

 20. Van Someren blijft bij Radio 10:

  „Ik wilde alleen toetsen of het mocht wat Talpa deed. Het is niet mijn bedoeling om Radio 10 te beschadigen door nu mijn poot stijf te houden. Dat had ik natuurlijk na deze beslissing van de rechter wel kunnen doen. Maar dat zorgt alleen maar voor meer negatieve publiciteit. Ik zou het ook een slechte ontwikkeling vinden als dj’s op basis van dit vonnis zouden bepalen welke koers een station gaat varen. Dat is écht aan de zender zelf. Daarnaast heeft Gijs Staverman bij NPO Radio 2 zijn baan opgezegd om bij ons de middagshow te maken. Hij kan hier ook niks aan doen.”

  Daarnaast is er nog een belangrijke voorwaarde waardoor hij uiteindelijk akkoord is gegaan met zijn verhuizing naar het weekend. Het hoger beroep dat Talpa Network had aangetekend in de arbeidsvoorwaardenzaak is van de baan „Om de strijdbijl te begraven was het voor mij van belang dat we samen water bij de wijn zouden doen. Dat is op deze manier gebeurd. ‘

  https://archive.ph/FKL6c

1 Trackback / Pingback

 1. Talpa en Rob van Someren bereiken akkoord in arbeidsconflict - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*