FIOD en Europol verhogen inzet in bestrijding van illegale IPTV

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en Europol hebben hun inspanningen opgevoerd in de strijd tegen illegale IPTV, zoals blijkt uit het jaarverslag 2023 van de FIOD. In het verslag benadrukt de FIOD de toenemende dreiging van illegale IPTV-diensten, die zowel de entertainmentindustrie als de belastinginkomsten ernstige schade toebrengen.

Jaarverslag 2023:
Het jaarverslag 2023 toont een significante toename van onderzoeken en handhavingsacties tegen illegale IPTV-aanbieders. De FIOD heeft verschillende grote operaties uitgevoerd, waarbij servers en apparatuur in beslag werden genomen en diverse verdachten zijn gearresteerd. Een van de grootste operaties van het afgelopen jaar resulteerde in de ontmanteling van een internationaal netwerk dat illegale IPTV-diensten aanbood aan duizenden klanten in Europa.

Europol heeft samengewerkt met de FIOD en andere nationale en internationale partners om deze operaties te ondersteunen. Deze samenwerking heeft geleid tot een grotere effectiviteit in het opsporen en uitschakelen van de criminele netwerken achter illegale IPTV.

Plannen voor 2024
Voor 2024 hebben de FIOD en Europol ambitieuze plannen om de strijd tegen illegale IPTV verder op te voeren. De focus zal liggen op het verbeteren van de technologie en methoden voor opsporing en handhaving. Er zal ook meer aandacht worden besteed aan internationale samenwerking en het delen van inlichtingen tussen verschillende handhavingsinstanties.

Een belangrijk onderdeel van de strategie voor 2024 is het vergroten van het bewustzijn onder consumenten over de risico’s en illegale aard van IPTV-diensten. De FIOD en Europol zullen gezamenlijke campagnes lanceren om consumenten te informeren en te ontmoedigen dergelijke diensten te gebruiken.

De aanpak van illegale IPTV blijft een prioriteit voor zowel de FIOD als Europol, gezien de voortdurende groei en professionalisering van deze criminele activiteit. Met de nieuwe plannen voor 2024 hopen beide organisaties een significante impact te maken op het terugdringen van illegale IPTV-diensten in Europa.

Meer informatie en details over de specifieke acties en resultaten zijn te vinden in het volledige FIOD Jaarverslag 2023.

47 Comments

 1. Misschien zouden de ‘legale’aanbieders van TV en streamingsdiensten kunnen overwegen de tarieven eens wat te verlagen.

  We hebben het in het verleden gezien bij de muziekdragers-, boeken- en gamesindustrie.
  Telkens als er piraterij optreed roepen ze moord en brand. Telkens ook worden er absurde bedragen gevraagd voor hun produkten.

  Mensen willen best betalen, maar willen niet opgelicht worden. Telkens ook als de industrie zich dat realiseert en ‘normale’prijzen gaat vragen zie je dat de piraterij vanzelf ophoudt

  • Dat gaan ze nooit doen want hun winst moet wel gewaarborgd zijn. Deze gasten moeten dingen gaan doen wat wel terzake doen.

   • Meer zelfs. €95,- heb ik kpn internet, telefoon tv en mobiel. Pluspakket zit erin. Netflix en videoland waarvan videoland voor de helft goedkoper is door mijn mobiel. Weinig internet per maand op mobiel. Wel onbeperkt bellen.

    Maar er zijn nog wel meer streamingsdiensten en tv pakketten inreressant maar eigenlijk is die €95,- al te veel. Het is niet meer normaal die prijzen allemaal. Dat illegale gezeik werkt met zelf in de hand. Mensen worden financieel muurvast gezet en na alle verwachtingen en verplichtingen zouden ze daarna niet nog een beetje mogen genieten van de paar minuutjes die over blijven. En nabestaanden van geweldsdelicten of slachtoffers in welke vorm dat ook kunnen het zich uitzoeken. De centen die de staat misloopt is veel meer crimineel dan een dierbare die word vermoord of mishandelt.

    • Wat een gek staat en belasting zijn diefstal instanties gelegaliseerde maffia is de staat en hu. Koningshuizen weg ermee free we the people

   • Nou Erik met 95 kom je er niet….. Espn en Ziggo is al 99 ..dan Netflix die in een maand 6 euro meer afschrijft dan de 12 die ik normaal betaalde..

  • Nu misschien wordt het eens tijd om de tarieven te verlagen. Ze hebben er sinds de oprichting deze alleen nog maar verhoogd? Terwijl er veel nieuwe klanten zijn bij gekomen 🤔????

 2. Geen houden aan man. Vechten tegen de bierkaai want waar ze een 1 netwerk uit de lucht trekken, start er op een ander plek in de wereld weer 1 op. Zo werkt dat gewoon.

 3. Gewoon weer kijk en luistergeld invoeren en die commerciële zenders eruit..alleen maar herhalingen in de zomer..

 4. Je hebt helemaal gelijk Manfred! Je betaalt nu €80 pm voor Ziggo en je ziet nog niks. Abbonement F1 is zo’n €18 per maand.Dan zie je nog steeds geen voetbal. Je kan voor €90, 2jaar lang alles kijken via AliExpress. Dan ben je écht een dief van je eigen portemonnee als je dat niet doet! 🙄

  • Wat een domme reactie man man. Iptv is gewoon voor de mens die niet besodemiert wil worden. Tv kijken is duur, an wat je krijgt is slechte tv en herhaling op herhaling. En dat voor 100 per maand. Iptv ben je 80 euro per jaar kwijt.

   • Idd, je hebt gelijk. Ik kijk iptv voor €80,- per jaar maar heb wel een glasvezel basis pakket. Als iedereen dat doet moeten de providers ook niet klagen. Ze zijn ook veel te duur met al die extra pakketten. Logisch dat mensen alternatieven zoeken.

 5. Ik begrijp dat men dit wil gaan aanpakken. Aan de andere kant, de versnippering is vrij groot en wil men alles legaal doen, dan mag men een goedgevulde portemonnee hebben. Dit zal wel een utopie zijn, maar ’t mooiste zou zijn, als er 1 grote streamingsdienst is, waar alle verschillende streamingsdiensten in samenwerken. Dan kunnen ze alsnog bepalen, wanneer ze iets gaan uploaden. Dan kan men een abonnement gaan afsluiten die ook scherp geprijsd is.

 6. Em denken ze dat ik dan wel een tv abbo zal nemen? 18 euro voor f1 15 voor espn kijk niet alles. 15 euro voor ziggo sport. Wil je een muziek zender dan zit die net weer in her duurdere pakket. Ben gekke gerrit niet.

 7. Dan moeten ze die stremming diensten maar niet zo duur maaken. Het is hun eigen schuld dat dit gebeurt. Ze maaken het zelf moeilijker en niet wij. Alls wat je op Netflix zie is al bekeken door mensen ze moeten nieuwe dingen toevoegen of een groot platform maaken zoals iptv. Overheid ziet alleen maar geld en geef geen ene boeie om de mensheid. Zelf de 2 kamer leiden niet. Zoals al zij als ze alls goed koop zullen maaken en Nederland weer beetje normaal maaken zullen mensen dit niet hebben gedaan. Maar ze moet na gaan dat veel films al gezien hebben en dat heel veel niks meer waard is. Ik snap dat die mensen hun geld moeten verdienen maar niet op deze manier. Is veelste duur en ik steun deze iptv omdat ze het hun zelf doen en voor 80 of 90 euro perjaar vindt ik het wel goed wat ze doen. Andere stremming diensten zijn oplichters. Geld wolfen die alleen maar stellen dat is illegaal.

 8. Europol en de fiod kijken maar ff. Lekker iptv hier, en zal dat blijfen gebruiken! Succes met het oprollen, is dwijlen met de kraan open. Ga ik nu weer verder met de nieuwste films kijken JOEEE

 9. Kan het niet betalen meer dan €150 per maand voor alleen tv te hebben met extra zenders dan hebben we nog geen 1 streamingdienst erbij. Nee voor ons al sinds 2014 iptv. Nog nooit last ergens van gehad. Stap wel elk jaar over mocht de vorige uit lucht gaan zit ik altijd met tv tot nu toe nog nooit geen beeld gehad.

  Ik ben best bereid om €100-120 per maand te betalen voor glas en tv. Dan wel zulk tv pakket als usa. Waar je dus sport alles erbij hebt film kanalen echt hele meuk. +300 zenders dan loont het zich. Maar nu 100 zenders waarvan 30-40 met troep wat echt niemand kijkt en niet gemist wordt is onzin. Als nu gratis was dan zou ik nog niet kijken Nederlandse tv is grootste troep tv van wereld geworden aftreksel na aftreksel flop na flop. Daar zitten we ook echt op te wachten. Succes fiod en Interpol:) alleen dit jaar al zijn er al +20-30iptv providers bij gekomen.

 10. Het is ook moeilijk om nl tv te kijken als je in het buitenland woont,ja canal digital…kost 25 euro per maand inclusief schotel…zie je nog geen eredivisie of andere sporten…alles is zo duur….ps netflix is wel goedkoper hier als in nl…ook zo bizar…

 11. Daarom is een publieke omroep belangrijk. Niet iedereen kan al die streamingdiensten betalen. Omdat je toch het recht heb om goed geïnformeerd te zijn is er publieke omroep. Met nog entertainment voor het volk erbij.

  Overigens had mijn moeder de stelling dat als iets 2 euro kost e je heb er maar 1 dat je het dan niet kan kopen. Punt.
  Maar moet je het dan jatten?
  Zo is het wel met die illegale streamingdiensten.

  Ik wil nier links moralistisch doen maar blijkbaar is jatten geoorloofd als iets “te duur” is.

  • Ik begrijp je reactie maar alle aanbieders verhogen na elkaar hun tarieven, Netflix, Spotify, KPN, Viaplay…. Allemaal, Odido, en Ziggo al heeft die last van KPN glasvezel.
   Er is geen concurrentie, maw geen toetreders, dus als er één begint volgt de rest.
   En het netwerk ligt er al, het grootste deel van Nederland is aangesloten, het wachten is op Starlink, die zal de prijzen steeds verder verlagen en vooral klanten pakken van Ziggo en KPN, verder denk ik dat IPtv via satelliet nauwelijks op zal zijn te sporen… een abonnement is nog net te duur maar nog eventjes en het tarief ligt gelijk, en dan stap ik over, het is net als bij de energiebedrijven zorgen dat je ze mijdt als de pest…

  • Madelief: je mag als echtpaar 1120 euro vrij in huis hebben. opgezocht via Google.nl.om fysiek toch bij je te hebben,als de bekende stroomnetuitval weer toeslaat,en je niet kunt pinnen/en geen verdere fysieke betalingen meer kunt doen.Je mag wel meer geld in huis hebben,maar dat moet je opgeven.En een boekhouder kan dat bevestigen.Ik geef zelf alles op,wat we op de bank hebben staan.En betaal alles netjes ,zoals een goed Burger beaamt.Maar via de Schotel heb ik globaal 25 jaar FTA(FREE TO AIR) de vele Duitse Satelliet al kunnen ontvangen.Maar dat is geen jatten!.En daarnaast in de verkoop van eigen woningen,geld verdient want je vermogen zit in stenen gebakken.En we maken alles op,voordat ik met 80 jaar de ogen zal sluiten.Laag leve Nederland/Lang leve onze Koningshuis/Lang leve die Inwoners die alles netjes betalen.Lang leven Nederland,dat we AOW en meerder sociale uitkeringen en bedrijfs-pensioenen toch blij moet zijn in Nederland te leven.Met alle Democratische vrijheden.En daarmee kun je oud mee worden.

  • Hoewel ik iptv gebruik moet ik toegeven dat je gewoon gelijk hebt.De meeste halve zolen hier zijn van mening dat ze een soort van recht hebben om alle streamingsdiensten te ontvangen….

 12. Ach, ik gebruik geen tv of iptv, veel teveel van die nutteloze en zeurende reclames – ik download op de ouderwetse mannier films en series, kijken wanneer het mij uitkomt en geen irriterende reclameblokken. Ja, ’t zal vast wel jatten zijn, maar ’t komt mijn gemoedsrusr wel ten goede. De Romeinen wisten het al, met brood en spelen hou je de bevolking tevreden (maar dan moet het wel betaalbaar blijven)

 13. Ik doe het niet voor het geld maar met iptv kun je de lokale zenders bekijken over de hele wereld wat mij boeit zoals Australië Oostende… Dat kun je niet met Telenet of Ziggo

 14. Waarom wordt er niet gewoon betaal tv ingevoerd? Gewoon alle zenders van over de hele wereld, per kwartier of misschien per minuut of 10 minuten. Iedereen krijgt dan zijn geld en je bent vrij om te kijken wat je wilt misschien hou je wel van Tibetaanse romcoms over een gedeprimeerde zeester die liefde vind bij een kikker die niet begrepen werd omdat ze kwek ipv kwak zei. Nu wordt je een beetje verplicht om naar een x aantal zenders te kijken, die je waarschijnlijk totaal niet boeien. Ik vind het allemaal een beetje kortzichtig ipv televisie.

 15. Waarom moet je alles kunnen zien? Ik wil ook een Ferrari rijden. Maar als je het niet kunt betalen, dan gaat het over. Lijkt wel of het een recht is dat iedereen alles naar moet kunnen.

  • Er zijn zenders wat je je niet op kunt abonneren. Voor mensen uit verre landen zijn de iptv diensten vaak de enige mogelijkheid om iets van thuis te kunnen zien.

  • Het is effectief ook een recht een illegale dienst af te nemen zolang je daarmee niet strafbaar bent.
   Je hebt immers het recht te negeren dat je iets doet wat niet mag maar je kunt zelf die keuze maken dat te doen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*