Patrick Kicken: Rob van Someren wint rechtszaak van Radio 10 maar wordt gedegradeerd naar het weekend, Gijs Staverman op zijn plek

[BLOG] Nou de oorlog tussen Rob van Someren en Talpa’s Radio 10 kan dan wel in de rechtbank beslist zijn, programmatisch duurt het voort. Gisteren werd bekend dat Rob het jarenlang lopende conflict over zijn bonusregeling heeft gewonnen, na een hoop getouwtrek. En dat vindt eigenaar John de Mol natuurlijk niet leuk, een rechtszaak verliezen van een van zijn werknemers. Dus worden Rob en zijn team naar het weekend gebonjourd zodat Gijs Staverman de middaguren kan gaan doen, van 16 tot 19u, zoals een maand geleden al voorspeld op deze site. Een domme beslissing en zeker geen eer naar werken.

Ik schreef op deze plek al meerdere malen over het lopende conflict tussen Talpa Radio en hun sterdeejay in de middag Rob van Someren. Er werd een rechtszaak gevoerd over een bonusregeling, Rob won die, maar Talpa Radio ging in beroep. En nu Rob in beroep ook gewonnen heeft, zijn de rapen gaar. Even leek het erop dat het vertrek van trekpop Paul Römer de gemoederen deed bedaren, hij had zijn zinnen echt gezet op winst voor de firma. Mede omdat nu ook andere medewerkers aan zijn deur zouden kloppen voor extra geld, de zogenaamde precedent werking van zo’n gerechtelijke uitspraak. Römer ging weg maar de onrust bleef. Zeker toen bekend werd dat Gijs Staverman wegging bij NPO Radio 2 en hij niet bekend durfde te maken waarheen, was al vrij snel duidelijk dat het om Radio 10 gaat. Van Someren moet dan de uren van 12 tot 15u op zaterdag en zondag gaan doen, waar nu Lex Gaarthuis zit. Laatstgenoemde is dan weer de opvolger van Ekdom in de ochtend.

Rob van Someren vervangen door Gijs Staverman gaat een ramp worden, zoals ik al in april hier schreef. De man heeft nul humor en is een totale stijlbreuk met waarvoor luisteraars nu 10 aanzetten in de middag. Ook is al maanden duidelijk dat Rob in onderhandeling is met Mediahuis voor een overstap naar 100%NL om daar zowel radiobaas als middagdeejay te worden. Maar ook hij heeft, net als Coen en Sander, zo’n verdomd lastig concurrentiebeding waardoor hij een half jaar lang niet te horen mag zijn bij een andere radiozender. Maar: Rob is een meesterschaker. Denkt altijd zeven stappen vooruit. Of hij deze stap voorzien heeft weet ik niet, maar dat hij er een passend antwoord op heeft weet ik zeker. Mooi trouwens ook die verbolgen reacties van collega discjockeys (o.a. Tim, middagdeejay bij Kink) die maar niet kunnen geloven dat Van Someren 27.000 euro bruto per maand verdient ‘door wat uit een moppenboekje voor te lezen’. Beste Tim: zorg jij nou eerst eens dat KINK boven het procent marktaandeel uitkomt. Tip: dat lukt niet met arty farty muziek en dito onderwerpen, wel met humor.

Dave Minneboo, hoofd radio bij Talpa, had ook voor het volgende scenario kunnen kiezen: laat Rob gaan en ga met zijn team in onderhandeling om bij 10 te blijven, met René Verkerk of desnoods Staverman in het midden. De kracht van Somertijd zit hem toch ook in bijvoorbeeld DJ Sven en zijn gulle lach, nieuwslezeres Chantal en andere sidekicks. Of zijn team dat uit loyaliteit zou doen is een tweede, maar ze maar met zijn allen maar naar het weekend verbannen omdat er een geschil is over geld of dat je bang bent dat hij vertrekt is na al die jaren trouwe dienst absoluut geen faire beloning voor de makers en Van Someren, die het station toch de afgelopen tien jaar uit het dal getrokken hebben. Je had Rob lachend dat bonusgeld moeten geven vanwege bewezen diensten en zijn collega’s ook direct een salarisverhoging, dan creëer je loyaliteit en extra inzet bij al je medewerkers. Niet met deejay Staverman de afgelikte boterham binnenhalen als opvolger, die al jaren op de nominatie stond vervangen te worden bij NPO Radio 2.

Patrick Kicken

84 Comments

  • Het mooie is dat Rob van SOmeren zowel weggaat als bij Radio 10 blijft. Verder gaat hij naar het weekend maar ook naar de ochtend en blijft hij ook op het huidige tijdstip zitten.

   Welkom in de wereld van Patrick Kicken, waar tijd en ruimte illusies zijn.

   Of hij lult maar wat natuurlijk, dat kan ook.

   • Prachtige samenvatting Stream, tijd en ruimte zijn uiteindelijk inderdaad ook een illusie maar: je leest hier de dingen heet van de naald en vers van de pers, zoals je weet is niks blijvend en alles in verandering. En ook ik ben maar afhankelijk van de bronnen die het brengen.

    Overigens zou het niet de eerste keer zijn dat dingen alsnog veranderen doordat het zo vroegtijdig uitlekt via deze columns. Beleidsmakers zullen dit nooit toegeven natuurlijk, maar reken maar dat er regelmatig paniek uitbreekt op de Bergweg en in het Radiohuis.

    • Er breekt nooit paniek uit wanneer een stukje verschijnt op deze site. Daarom erg vermakelijk om reacties hier te lezen. Natuurlijk is er wel eens een leuke tip van een werknemer bij een der stations. Meestal is het heel anders gelopen dan hier te lezen valt. Genuanceerder. Maar ja, met genuanceerd heb je natuurlijk weinig bereik(t)

     • Kom maar eens langs dan vertel ik je face to face wat er allemaal is uitgebroken gappie. Trouwens genuanceerd en een column, welke kranten lees jij? Vast de Staatscourant.

    • Patrick leeft in het verleden. Ooit was je de persberichten voor en werd men er zenuwachtig van. Wanneer was dat volgens jou voor het laatst?

     • Och ik ben misschien niet meer altijd helemaal accuraat maar er zit altijd wel een kern van waarheid in. Het is een beetje als met de coronacrisis: met halve informatie een hele waarheid creëren. Wees blij dat ik de moeite neem, in een verder saaie, stilstaande radiowereld waar maar weinig innovatiefs meer gebeurt.

   • Nee hoor, hij gaat weg van het tijdvak van en blijft bij radio 10 als ik het bericht zo lees. Voor wat betreft dat hij maar wat lult heb je wel steeds meer een punt. Tot twee jaar geleden had hij het radionieuws altijd als eerste en kon je ervan uitgaan dat het waar was. Nu rent hij achter berichten aan en probeert met gokken zes te gooien.

    • Of jij bent gewoon traag van begrip, je wordt ook een dagje ouder Henk.

     Zal het voor jou nog even uitleggen: Rob wil weg, heeft gedoe over geld, wint rechtszaak, John boos, wordt vervangen door Gijs en naar het weekend verbannen. Noem dat maar geen nieuws.

     Het zou zomaar een actie van jou kunnen zijn als programmaleider als iets of iemand je niet bevalt, dus moet jou als muziek in de oren klinken 😉

    • Wat blijft dit toch een bizar theaterstukje van twee kanten.
     Waldorf en Stadler zijn er niks bij. Bij iedere column het over en weer insinuëren.

     Conclusie: Freek is Daniël/Henk niet. Kicken ‘kickt’ erop om de verdachtmaking in stand te houden. Zijn lezers gaan hier blind in mee omdat ‘Kicken het zegt’. Waar blijft het bewijs dan? Wat een gelul zeg, ongekend.

 1. Natuurlijk wordt het bij 10 verkocht als een ‘modernisering van de programmering’, maar iemand van 60 (Rob) vervangen door iemand van 58 (Gijs)? Ekdom vervangen door Gaarthuis? Is dat nou toekomstvisie en een goed toekomstplan voor je station? Zo maak je het Ekdom en Wout & Frank wel wat makkelijker om te scoren bij Veronica.

  • Voor John de Mol zijn mensen enkel pionnen op een schaakbord. En zijn wil is wet in de vorm van powerplay spelen. Jensen heeft wel eens verteld over zijn ervaring met John.

   • Zo’n vieze plak te pas en te onpas overal aan vast geplakt. Zag hem laatst,met anderen, commentaar geven op tv op diverse oldie hits. Heel enthousiast begon hij over mevrouw Jagger die Mick en David Bowie betrapte. Ondertussen giebelt Gerard al vooraf om zijn scoop. En hikt nog even na omdat hij niet wist wie tussen wie zijn benen lag.

    Misschien vond zijn vrouw het ook lollig?

   • Ekdom zal zich nu echt eens moeten gaan bewijzen bij Veronica. Wie weet maakt ie wel een herstart en krijgen we de ene verrassing na de andere, vindt ie zichzelf compleet opnieuw uit en gooit hij alle handvaten waarmee hij al jaren door zijn programma heen slingert overboord.

 2. Zo zie je maar weer, Talpa heeft niemand nodig om één van hun radiostations te slopen. Komt op mij over als één van de meest vreemde beslissingen binnen het radiolandschap ooit. Benieuwd hoe dit gaat aflopen. Keep us up-to-date Kickie!

  • Doe m’n best! Maar we leven in zeer veranderlijke tijden. Vroeger was het ‘je bent zo goed als je laatste radioprogramma’, tegenwoordig is het vooral ‘pas nou op waar je je auto parkeert want het zou zomaar iemand voor het hoofd kunnen stoten die je programma de nek omdraait!’.

   • Gezien de uitkomst van de rechtzaak: hij betaalt? Toch wel een strakke zet van 10; door de rechtzaak wordt bekend wat Van Someren verdient, daarover onstaat reuring, en ze schuiven hem vervolgens ook naar het weekend waardoor hij voor hetzelfde geld minder hoeft te doen…

    Daar maak je vrienden mee bij de rest van de DJs op je station

    • Als iemand daar over begint zal Van Someren hem of haar er fijntjes aan herinneren hoeveel hij voor het station genereert, gevolgd door de vraag: “En jij?”.

     • Van Someren zal het allemaal de spreekwoordelijke worst zijn denk ik, de vraag zal meer aan leidinggevenden gesteld gaan worden. En probeer jij als leidinggevende maar eens uit te leggen dat Van Someren het waard is vanwege het belang voor het station, en dat je-m dan tegelijkertijd uit het werkdagslot haalt maar in het weekend gaat neerzetten…

 3. Gijs en 10 zijn juist 100% match.

  Voorspelbaar en belegen, gaat als een trein scoren.

  Als Joe (de andere gelikte zender) slim is halen ze Somertijd binnen, management maakt v. Someren (die de wetten goed kent) toch niks en Somertijd kan op ieder station, muziek doet er toch niet toe. Hebben ze meteen een van de best beluisterde middagshows.

  • Ahhh Gijssie. Misschien zetten ze er wel iemand met inhoud naast die een verhaal kan vertellen zodat Staverman als een soort MC de plaatjes aan- en af kan kondigen. Dan nog iemand erbij die een telefoongesprek kan voeren of interviewen en je bent er.

 4. in beroep gaan, naar het weekend verplaatsen, concurrentiebeding etc. Het toont maar weer eens aan hoe emotioneel achterdochtig de mol bestuurt en geen grote strategische denker is.

 5. Penny wise, pound foolish zouden de Engelsen zeggen. Voor Joe weer meer luisteraars als ze het slim spelen…

 6. Rob van Someren met zijn vreselijke Amsterdamse tongval en dito humor, vreselijk programma.
  Lex Gaarthuis is een prima vervanger van Ekdom.
  Stuk minder zelfingenomen, maar dat is al gauw.

 7. Hoe bizar is het dat je als werknemer (ongeacht dat je een gigantisch salaris ontvangt) naar de f*+king rechtbank moet om je salarisverhoging te krijgen? Dat is wel erg idioot en bewijst maar weer eens wat voor klote zooi het is in de radiowereld. Rob is nu persona non grata geworden en ze willen graag van hem af bij Talpa, terwijl hij alleen, net als ieder ander, een salarisverhoging wou hebben.

  Ik raad iedereen aan om het rechtbankverslag te lezen. Hierin zie je de correspondentie die Rob heeft gehad met zijn leidinggevende Roland Snoeijer over zijn salarisverhogingen. Snoeijer heeft zich er nooit hard voor gemaakt en hem laten stikken. Andere collega’s wel salarisverhoging gegeven, maar Rob niet. Hij schuift het af op andere mensen.. ”ik ga het met collega X bespreken”.

  Dit patroon zie je ook terug bij zijn nieuwe werk als programmaleider bij Qmusic. Die Snoeijer doet de hele dag niks.. lekker maandelijks het salaris incasseren, maar een keer klaarstaan voor je personeel ho maar. Keurig uitvoeren wat DPG wil.. walgelijk dit soort types. Daar gaat de radio kapot aan.

  Oh ja Kicken….. je gaat me toch niet serieus vertellen dat Rob die 27.000 euro per maand echt waard is? Ha ha ha ha ha!

  • @Bastiaan: Nou Rob had al eerder de poppen aan het dansen daar op de Bergweg omdat hij ook plaatsnam in de OR (ondernemingsraad). In die hoedanigheid heeft hij ook wat dingen tegengehouden die niet zo gunstig waren voor het personeel etc. dus dat er oorlog zou uitbreken met de eigenaar was een kwestie van tijd.

   En ja Rob is die 27k per maand meer dan waard. Vindt nog maar eens zo iemand die dit jaar in jaar uit doet drie uur per dag. Ze zijn er niet meer, willen niet meer of kunnen het niet. Een schaars goed is nou eenmaal veel geld waard, of jij het nou goed/mooi/leuk/lelijk vindt of niet.

   @Arie de knaller: Vanavond, 20u, op de parkeerplaats bij de Maxis in Muiden, breng jij het geld breng ik jou het koffertje

   • @Kicken: Een radio-dj, ondergeschikte, die in de ondernemingsraad dingen kan tegenhouden voor het personeel… het lijkt me erg sterk….. Wat voor dingen heeft hij tegengehouden?

    Of Rob zorgt voor minimaal 27.000 euro aan extra reclameinkomsten per maand betwijfel ik. De Albert Heijn, Ziggo, Unilever, Odido en Kruitvat zijn niet afhankelijk van een moppentappende radio-dj lijkt me..

    Ik lees op RTL BOULEVARD dat Radio10 / Talpa in hoger beroep is gegaan tegen de uitspraak. Ze zien de bui natuurlijk aan komen…. alle DJ’s staan in de rij voor salarisverhogingen en 27.000 per maand, haha!!

    Dit was toch het hoger beroep Kicken?

    https://www.rtl.nl/boulevard/artikel/5450859/radio-10-beroep-zaak-rob-van-someren

    • Ja dit speelt al anderhalf jaar ofzo. Geen idee hoe dat werkt, of je nóg een keer via een andere constructie bezwaar kunt maken tegen zo’n uitspraak. De vlek wordt overigens alleen maar groter en groter voor betrokken partijen. Alle deejays op hun achterste benen op de Bergweg omdat ze nu precies weten wat Rob verdient.

   • Pat, ik denk dat je niet weet hoe een OR werkt. In je eentje kun je “iets” niet tegen houden. Is de rest van de OR ook voor nodig. Je verkoopt onzin.

 8. Voor mij zijn de ochtend DJ en middag DJ degenen waar het station om draait.
  Om die reden is Radio2 ook al afgevallen voor mij. Jan-Willem en Jeroen zijn Ok, Bart vind ik een goeie (Morad ook trouwens) Maar Gijs is vlees noch vis. En Ruud de Wild is helemaal niet te doen.
  Radio 10 had het echt goed met Gerard ’s ochtends en Rob ’s middags.
  Ik heb bij Rob ook herhaaldelijk met een limerick de uitzending gehaald. Gewoon lekkere wegluister radio, toffe muziek en ook nog mijn humor toevallig. Feel good, met een grijns op het gezicht naar huis rijden.
  Maar bij 10 lijken ze dus helemaal de weg kwijt. Zonde man. Zeker met Gijs in de middag gaat hem dat niet worden. Maar goed, inmiddels heb ik Kink gevonden.
  Ze doen maar.

  Dankjewel Patrick, dat je een kijkje achter de schermen geeft!

  • Gijs Staverman heeft net z’n allerlaatste middagshow op Radio 2 gedaan. Alleen morgenavond nog de Nineties en dan is hij definitief vertrokken. Pecunia non olet.

   • Correctie zijn programma op vrijdagavond heet Club Staverman. En nog meegekregen dat sinds vorige week Niels Hoogland (538, FunX) vaste invaller op Radio 2 is geworden?

 9. Ach Patje, je hebt het over humor bij Van Someren. Sorry hoor, humor is zeker belangrijk op de radio, maar een flauw mopje voordragen of hakkelend een limerick oplezen is geen humor. Het maakt het nog meer tenenkrommend op het moment dat je een leger aan sidekicks nodig hebt die op commando keihard moeten gaan lachen om zo als live lachbandje te fungeren. Het is een trucje wat je vaker ziet met sidekicks, hoe meer je er nodig hebt, hoe minder leuk het is.

  Toegegeven, er hangt één grote grap aan Van Someren en dat is z’n salaris. Maar met een baas die zoveel heeft, kan je vaak veel krijgen, je moet alleen je hand niet overspelen.

  Het is voor Rob te hopen dat ie een andere zender vindt waar ie een herstart kan maken en krijgen we de ene verrassing na de andere. Hopelijk vindt ie zichzelf opnieuw uit en gooit hij alle flauwe handvatten waarmee hij al jaren door zijn programma heen slingert overboord.

 10. Volkomen terecht dat Rob naar de rechter is gestapt. Heel Nederland heeft de afgelopen jaren meer salaris gekregen. Dat je het aan een medewerker NIET geeft, zegt veel over de sfeer binnen je radiozender. Heeft de baas van Rob ook geen salarisverhogingen gehad de afgelopen jaren??

  Slechte verliezer dat Talpa om nu in hoger beroep te gaan tegen een salarisverhoging van enkele procenten. Man-man-man-man.

 11. De mening van de luisteraar is blijkbaar ondergeschikt. Dat je naar de rechter moet om bij Talpa je misgelopen bonus af te dwingen( of zo iets) is treurig. Als het waar is dat Talpa dan uit rancune Rob van Someren naar het weekend verplaatst is een bevestiging van iets wat wij eigenlijk al lang wisten. Talpa is bezig de radio te degraderen tot een lachwekkende bedrijfstak, op tv is dat al gelukt.

  • Nou hier zou je wel eens gelijk in kunnen hebben. Sinds De Mol die stations allemaal opgekocht heeft regeert de angst, ook bij de radio, wat resulteert in veel van hetzelfde, weinig risico en een vaak giftig sfeertje.

   • Ik hoop voor Rob dat er geen fusie komt tussen Talpa en Mediahuis en dat de Mol niet zijn rechtszaak wint inzake het mogen bezitten van 4 FM kavels. Anders zou hij weer in hetzelfde schuitje kunnen komen.

  • Tja het blijft een uiterst riskante move van Minnebootje. Zal in eerste instantie een cultuurshock worden, misschien op langere termijn een goede investering maar had beter Staverman eerst even in het weekend kunnen parkeren.

   • Ik ben het met je eens Patrick. Mag ook gezegd worden. De sfeer op de Bergweg is giftig en nog giftiger gemaakt door de baas en de Mol daar. Ze gaan waardeloos om met mensen en daarom kotst de hele radiowereld ze uit. Geen serieuze DJ die naar Talpa wil. Maar ach Gijs gaat daar lekker kleurloos zitten wezen. Dat publiek van Somertijd gaat elders en ze komen er wel achter. Ikzelf vind de show verschrikkelijk maar dat Minneboo de keizer zonder kleren is is algemeen bekend.

 12. Alternatief is Corne Klijn en Jan Paparazzi tussen 16uur en 18uur op radio5
  100% hollands glorie.
  Daarna mister top40…..Errrrik de Zwart.

 13. Rob van Someren speelde vandaag na het bekendmaken van zijn verbanning Return to Sender van Elvis. Zou hij hinten op een terugkeer naar Veronica? Bij Somertijd wordt de laatste tijd toch al vaak over hun tijd daar gesproken. Ook speelde hij later Houdini van Dua Lipa om daarna weer over Talpa te klagen..

 14. Ha. Eindelijk Rob weg. Als er iemand de laatste 20 jaar al hetzelfde bandje afspeelt, is Rob het wel. Wat een verschrikking tussen 16.00 / 17.00 altijd. Blij als ik weer om 17.01 in de auto zit en weer een beetje verfrissende dj’s / programma-onderdelen hoor. Tenenkrommend gewoon.

  • Jij verwacht verfrissing met Staverman op dat tijdstip? Dan kan ik je nu al zeggen dat dat een teleurstelling gaat worden. Bij radio 2 ging de cava (want champagne is te duur bij de publieken) open toen hij wegging. De enige die denken dat ze een slimme deal binnen hebben gehaald zijn John (ik denk dat ik de radio snap want in 1970 mocht ik ooit koffie halen voor Joost den Draaijer) en Dave (ik ken maar een paar trucjes en ik vind het leuk andere mensen in de radiowereld zwart te maken en ik laat iedereen privé appjes lezen). Om te gieren!

1 Trackback / Pingback

 1. Officieel: Gijs Staverman binnenkort te horen op Radio 10 op werkdagen vanaf 16u - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*