Patrick Kicken: Het rommelt bij Radio 10, Ekdom en Van Someren zwijgen elkaar dood

[BLOG] Dat is ook wat, als je ochtend- en middagjock elkaar het licht niet in de ogen gunnen. Dat is wat ik althans hoor via de bekende Hilversumse wandelgangen: Gerard Ekdom (ochtendshow Radio 10) en Rob van Someren (middagshow Radio 10) ontlopen elkaar, zwijgen elkaar dood en als de een bij een vergadering is dan meldt de ander zich af. Als het waar is is zoiets natuurlijk funest voor je teamgevoel. En weer mogen we de eigenaar van Talpa’s best scorende radiozender, John de Mol, er een (beetje) de schuld van geven.

Dat het afgelopen dinsdag een gitzwarte dag was voor en bij Talpa Radio is evident: niet alleen verliep de rechtszaak niet zoals gewenst (Talpa moet gewoon gaan meebieden bij de veilig volgend jaar en verliest sowieso één radiozender op FM), ook de die dag gepubliceerde luistercijfers waren om te huilen. Zowel Sky Radio, Radio 538 én Radio 10 leverden flink in. Op 10 plus respectievelijk 0,1% voor Sky, 0,3% voor 538 en 0,6% (!) voor 10. Alleen Veronica pluste een 0,4%. Vooral de daling in totaal op een jaar tijd voor de Talpa Radio groep is schrikbarend: 1,3% eraf voor 538, 0,9% voor Sky en 0,4% voor 10. En dan moet de nieuwe meetmethode nog komen.

Er is niks zo funest voor een radiozender dan als je ochtend- en middagshow niet met elkaar samenwerken. Nog erger is het als ze elkaar ontlopen of vermijden. Wie of wat is daar nou de oorzaak van? Ik heb op deze plek al eens eerder gesproken over Planeet Ekdom. Die man runt met zijn team echt zijn eigen toko binnen 10, dat hoor je van iedereen. Zeker sinds hij weer op TV is is meneer opgestegen. Op de plek van Vandaag Inside op SBS6 komt Gerard erachter dat er toch heel wat meer nodig is dan alleen maar laag praten en een beetje stoer doen over hoeveel je van muziek weet, om een goed scorend tv programma te maken. Maar goed, meneer ziet zichzelf als ster met bijbehorende sterallures.

En dan maakt John de Mol het ook nog om Gerard laatst, bij een of ander stom suf jubileum ‘Ekdom is 30 jaar op de radio’ uit te roepen tot de vaandeldrager van Radio 10. Qua plek in de programmering is hij dat misschien wel, maar die titel verdient maar één iemand binnen 10 en dat is natuurlijk Rob van Someren. Hij heeft 10 weer zo groot gekregen, door ten tijde van RadioCorp’s eigenaarschap van de zender met zijn team een hele meute luisteraars van Veronica mee te nemen naar het station. En laten we even niet vergeten dat de beste man begin jaren negentig ook al betrokken was bij Radio 10 voordat hij naar de TROS vertrok. Hij ademt gewoon het 10 publiek en is de beste match met ze, niet dat nagemaakte stemgeluid van Gerard ‘botox en haarimplantaten’ Ekdom, woonachtig te Planeet Ekdom.

Dom dus van De Mol om zoiets te zeggen en Gerard daarmee nog meer veren in zijn reet te steken. Terwijl die ochtendshow van hem echt wel voor verbetering vatbaar is: veel te voorspelbaar. Maar goed, datzelfde valt ook over die andere ochtendshow van Talpa die hélémáál niet aanslaat te zeggen: Wietze op 538. Alleen de ochtend van Veronica is degelijk en consistent te noemen. Terug naar Talpa’s (nu nog) cashcow Radio 10 en de schijnbare kinnesinne tussen Van Someren en Ekdom. Dat is ook nog toe te schrijven aan het ontbreken van een opvolger van programmaleider Ronald Snoeijer. Een of andere Ad Interim doet dit nu, maar een goede, nieuwe, ervaren stationmanager (ik noem een Uunco Cerfontaine) had al lang ingegrepen en was met beide heerschappen gaan eten bij die dure tent in Blaricum, Red Sun. En waar is de gouden hand van de man die met veel bombarie weer van Qmusic is teruggehaald, Dave Minneboo?!

Ook al praten ze wél met elkaar achter de schermen en is dit gerucht bullshit, op de radio hoor ik ze nóóit over of met elkaar. Bespreek en stimuleer dat toch! Gooi er desnoods een paar honderdjes tegenaan en ga met die gasten een weekend voetbal kijken in Barcelona. Dit is killing voor je marktaandeel en je station: je ochtend- en middagshow horen constant naar elkaar te verwijzen en zich niet te gedragen als een lap stof in de lappenmand die never nooit niet over elkaar praten. Doet me denken aan een producer bij Veronica die zei ‘we gaan toch geen reclame maken voor een ander radioprogramma?!’. Jawel oetlul, je werkt voor hetzelfde radiostation en hebt elkaars hulp en steun keihard nodig.

Als de discjockeys onderling ook nog een koude oorlog uitvechten dan is het helemaal prijs. Kappen met die onzin! Anders is 10 dadelijk na 538 en Sky het volgende station dat naar de gallemiezen gaat. Een voordeel is wel: dan hoeft De Mol er ook geen dure FM frequenties meer voor te kopen. Zou dat zijn bedoeling zijn, de stations gewoon dood laten bloeden? Gevalletje kapitaalvernietiging van heb-ik-jou-daar. Om met een nummer van Queen te spreken: Mama mia mama mia.

Patrick Kicken

@patrickkicken Mijn #kerstkaart #voorjou ! #patrickkicken #kerst #kerstmis #kerstman #humor #grap #grappig #mop #fy #foryou #foryoupage #christmas #nederland #nederlands #kerstgrapjes #kerstdag #lachen #voorjoupagina ♬ origineel geluid – Patrick Kicken


Meer opinie én sterke verhalen in de langst lopende podcast van Nederland! (13 jaar)

78 Comments

 1. Is sterallures de oorzaak dat van Someren niet meer met Ekdom praat? Dat kan ik uit het verhaal niet lezen? Luister graag naar Ekdom en nooit naar van Someren omdat het 1 groot lach festijn is met teveel geouwehoer. Veel ouwehoeren is tegenwoordig de trend. Muziek (en daar gaat het om) staat op een laag pitje. Gelukkig kunnen we online kiezen uit fijne non stop zenders zoals Keizerstad en Pure Classix

  • Er is helemaal niets aan de hand tussen Gerard en Rob. Van sterallures is bij beide geen sprake. Dit is een misser van Patrick. Hij zit vaak goed, maar nu niet en ik zit er elke dag met mijn neus bovenop.

    • Krijg het idee dat bepaalde mensen geen verkeerd woord willen lezen over hun golden boy Ekdom. Ik denk dat je best eens gelijk kunt hebben.

     John die 1 iemand uitroept tot vaandeldrager is nooit handig. Wie je ook noemt. Wat je zegt, verwijzen naar elkaar is zinvol en belangrijk. Homogeniteit. Als dat niet gebeurd is het los zand. Ik luister veel naar een zender waar dat aan de lopende band gebeurt (bbc radio 6), terwijl de programma’s an sich echt verschillen. Het verveelt nooit.

    • Goedenmorgen Meneer Kicken, Ik weet niet wie U bent maar ik vind beiden programma’s TOP!
     Ik luister beiden programma’s dagelijks met veel plezier!

  • En Gerard Ekdom maakt zich niet schuldig aan ouwehoeren ? Man ik heb eind november voor het eerst nadat hij bij Radio 10 was begonnen (en vrijwel meteen weer afgehaakt door het vele geouwehoer) weer eens geluisterd. Programma begon met geklets met een vrouwelijk sidekick die het over haar hondje had en Gerard zelf kletste wat over het weer en de televisie. Om 06.14 uur werd de eerste plaat ingestart. En er zijn heel veel meer fijne non stop zenders zoals jij die benoemt. Niet iedereen vindt dat alles in Nederland zich in Amsterdam afspeelt. Dan dat slappe geklets van van Someren maar. Dat heeft nog iets van humor. Maar ik vraag me echt af in welke periode de afslag is genomen waarin het geklets over niets belangrijker werd gevonden dan de muziek. Ongeacht welk programma bij welke zender dan ook. NPO radio 2 doet er vrolijk aan mee. Dat is gewoon hetzelfde verhaal. Gewoon een commerciele zender betaald met belasting geld. Als of het gezwam van de Wild zo verheffend is.

    • Als je daar dan bent Kicken, neem je dan wel een bakje mee voor je kwijl? Als je ziet waar je je nu bevindt terwijl dat ook nog eens opgenomen is (je hebt het weleens over minachting van je luisteraars toch?) moet het geweldig zijn bij een landelijk station te zijn waar ook nog eens iets live uitgezonden wordt.

     • Live is niet altijd beter / strakker dan opgenomen. Kan al snel niet gericht op de luisteraar zijn, die er overigens lak aan heeft of iets gevoicetracked is. Zullen we de muziek anders ook maar weer live laten spelen in plaats van opgenomen? En succesvolle podcasts, moeten die ook live voortaan? Series? Het wordt me nog wat zo zeg, poe.

    • Zelf ben ik al jaren fanatiek fan van Somertijd. Al vanaf het begin toen het nog werd uitgezonden door Radio3 later 3 FM. En het doet mij wel denken aan Curry & Van Inkel. Het Somertijd team jij uitgezonderd zijn ook nogal gek op de Zomertijd. Na 21 december elke keer weer de updates over het aantal uren zonlicht. Waarvan ik denk ze zijn zeker bang in het donker. De Wintertijd is de echte tijd en daar kom je achter als je op vakantie gaat naar Portugal. Portugal loopt gelijk met Groot Brittannië. Dus de klok een uur terug zetten als je daar aan komt, dit terzijde. In het programma hadden ze ook altijd een jingel na de laatste mop. Een hele tijd hadden ze een jingel en dat was een tekst op “Het woonschip” van Anneke Douma : De mannen van Somertijd die maken een bende. Maar het is niet hun schuld want het ligt aan de drank. Tussen 4 en 7 een bak vol ellende. Maar je wordt knetter van al dat gejank enz hilarisch ik heb me daar altijd rot om gelachen en hoop dat die jingel weer eens terugkomt in Somertijd. En eerlijk gezegd neem ik dit niet serieus dat Van Someren en Ekdom elkaar niet liggen. Ik zie ze vaak op televisie tijdens de lach van 10 samen aan 1 tafeltje en de jaren 80 in kleding van de jaren 80 en weer beiden aan het tafeltje. Het programma van Gerard Ekdom vindt ik wat minder, maar niet slecht.

 2. Patrick Kicken Dit kleutergedoe tussen twee jocks van één zender is niet nieuw. Remember Radio Noordzee met Jensen en Gordon? Erik de Zwart kon het ontij niet keren en kon niet ingrijpen omdat John de Mol zich er teveel mee bemoeide. Ego-clashing is van alle tijden en altijd killing voor de zender.

 3. Interessant patrick!
  2 aanvullende vragen:
  1. Je hebt het over een interim baasje, heb je al iets opgevangen over een definitieve invulling?
  2. Als het zo rommelt bij 10, en veronica staat op de tocht door de veiling. Wordt het dan geen tijd voor talpa om te gaan bouwen aan 1 sterk oldies platform?

 4. Ik vind beiden heel geschikte jocks voor Radio10. Dat de Mol Ekdom wat meer naar voren schuift heeft naar mijn mening alleen te maken met de leeftijd.

  • Wat bedoel je met “de leeftijd”?
   De leeftijd van Ekdom?
   De leeftijd van van Someren?
   De leeftijd van de Mol?
   De leeftijd van het ochtendprogramma?
   De leeftijd van het middag programma?
   De leeftijd van Radio 10?

   Kortom, ik kan er alle kanten mee op….

   • Rink Hof, Sorry dat ik niet duidelijk was maar het gaat dan natuurlijk om de leeftijd van Gerard Ekdom. Die is aanzienlijk jonger dan van Someren.

  • Ho wacht even Sjors, ik schrijf er altijd bij: dit is wat ik gehoord heb. Om er vervolgens op te reflecteren wat de gevolgen of oorzaken zouden kunnen zijn. Doe jij dat nooit, een beetje vooruitdenken of associëren? Ik mag toch hopen van wel.

 5. Toevallig maakte Van Someren in de uitzending van vandaag, dus nog vóór het publiceren van dit artikel, een verwijzing naar het tv-programma van Ekdom. Hier lijkt me dus niet veel aan de hand.

 6. Ha Patrick, de jongens kijken niet zo blij omdat ze dit liedje draaien voor een 7 jarig jongetje die net is overleden aan kanker. Mas Mas Mas was z’n lievelingsliedje. Vandaar de stemming, pijnlijk dat je dit stukje pakt. Gr Gijs.

  • Oke heldere toevoeging. Maar als ik net inschakel of meekijk en ik zie dit dan weet ik dit dus niet. Hadden ze gewoon nog even duidelijk moeten maken. Nooit uitgaan van voorkennis bij radio. Reset the stage!

   En hoe vind jij die extra soundeffects van Mario de technicus? Die fleuren de boel wel op he, sjongejonge.

   • En weer ligt het aan een ander, jammer. Iedere minuut schakelen er mensen in, wordt wel erg langzaam allemaal als je de context iedere minuut moet vertellen vind je niet?

    • Zéker niet, je kunt het in twee zinnen doen. Of je gebruikt goeie vormgeving die dingen duidelijk maakt. Dát onderscheidt de middelmatige jock van de pro! Niet ‘dat weten de luisteraars nu wel’ < killing, je sluit veel mensen uit.

   • Hoi Patrick, hier laat ik het bij hoor. Maarreh plaats anders ook even wat Bas Smit daarvoor vertelde, waarom die plaat gedraaid moest worden, voor de mensen die net inschakelen op je blog. Als de technische crew, die echt keihard werken dat hadden gehoord waren ze niet de studio ingekomen, het was oprecht emotioneel.

    • Ik heb het al verwijderd. Ik begrijp het nu beter. Maar feit blijft dat je dingen moet blijven uitleggen, anders ga je nat. Luisteraars zijn weg en komen voorlopig niet meer terug als ze geen idee hebben waar het over gaat.

     • Maar dat doe jezelf ook niet altijd. Ik heb weleens Kickens Hiphophits gehoord en dan zat er iemand bij je en ik had geen idee wie dat was.

 7. Of ze ruzie hebben weet ik niet. Feit is wel dat Ekdom een gigantische zelfingenomen kwal is die voortdurend over zichzelf praat en waarschijnlijk uren voor de spiegel staat. Naar die lachzakkenradio van van Someren luister ik sowieso nooit.

 8. Lekker middeleeuws, iets publiceren op basis van wat je gehoord hebt. Dat is de laatste tijd vaker gebeurd en daar zijn mensen onterecht kapot door gemaakt, we hebben het allemaal kunnen lezen en zien. Helaas leven we in de tijd van “trial by media”.

  Dat gebeurt bewust, en er zijn ook mensen die zich er nìet van bewust zijn dat datgene wat ze ongefundeerd roepen voor wáár wordt aangenomen. Er zijn een aantal situaties re bedenken waarbij het te verantwoorden is geweest, dit lijkt me er niet één van. En check your facts, daar waar woordgrapjes gemaakt worden bij van Someren wordt men verzocht naar de ochtendshow te vertrekken. Ik zie daar de humor van in, ik zeg het er maar even bij voor degenen die dat niet inzien, en vind het een leuke manier om reclame voor een ander te maken. Van de ochtendshow heb ik geen voorbeelden, en dat hoeft ook niet, je feiten kloppen niet, en dat is mijn punt.

 9. Die sterralures van Ekdom, werd dat niet al duidelijk toen met die heerlijke Amsterdamse Sandra op 3FM? Waar is die Sandra trouwens gebleven? Kan die niet een keertje inbellen bij Radio 10?

 10. Gerard Ekdom maakt dat top 4000 programma ieder jaar. Zowel op TV als op de radio komt hij exact hetzelfde over. Best een gezellig programma en ik zie er eigenlijk geen sterallures in. Maar het is ook vermoeiend om te kijken met 325 woordgrappen per minuut.

  Het lijkt bij Gerard Ekdom een beetje zoals bijvoorbeeld bij Rob Stenders, Eddy Keur en Ruud de Wild. Je bent er helemaal fan van of helemaal niet. Een tussenweg lijkt er niet te zijn. Of dat collegiaal ook zo werkt kunnen radiomakers misschien hier uitleggen.

 11. oke. twee oude mannen op een oude mensen zender vinden wel of niet iets van elkaar

  soort van ruzie bij het klaverjassen in het bejaardenhuis

 12. Ekdom is zo vreselijk overrated. De muziek van 10 bevalt me prima dus daarom staat het van s morgens vroeg tot s avonds laat aan. Ik mis chemie tussen Evelien, Henk en Gerard, Gerard blijft dagelijks dezelfde grappen herhalen. Vooral het bij Hoevelaken linksaf doet het erg goed.
  Hoe vaak kan iemand in herhaling vallen? Een bandje afspelen elke ochtend van dezelfde uitzending geeft net zoveel variatie als Ekdom elke ochtend opnieuw.

     • Die lijstjes staan propvol ouwe zooi: top 4000, 80’s Top 810, Week van de 90’s Hits, Stars in Heaven Top 110, de Zomer Top 250, Cover Top 110, NederTop 150.
      van someren is grappig maar de muziek is ook ouwe zooi.

      dus ja, ze kunnen het zo weer 10 gold noemen, newsflash: ook jaren 90 muziek is al 30 jaar oud

      zelfs toen 10 gold startte (jaren 80) draaiden ze geen muziek van meer dan 30 jaar oud

  • Ha die Bart,
   Poosje niet meer geluisterd zeker?……..bij Hoevelaken linksaf doet ie al een paar maanden niet meer…Maar goed,dat werd wel tijd.

  • Klopt niet. Tegenwoordig is het obstakels op de weg (“o liggen ze nu daar”). In het algemeen gesproken kan worden gesteld dat op al die zenders veel teveel wordt geouwehoerd. Sinds ik DAB+ heb luister ik naar Nostalgie: geen reclame, geen geouwehoer, alleen nieuws, weer en verkeer (trouwens Patrick: wat is het verdienmodel van die zender?)

 13. Dat oude muziek niet scoort is plat dom commercieel gelul eerste klas.
  Sky draait nu zelfs platen uit de jaren 40 zoals White Christmas van Bing Crosby 1942! En toch best beluisterde zender.
  Ra ra hoe kan dat…… 0.0

 14. Wie krijgt het eerst ontslag, Rob van Someren of Gerard Ekdom? Het contract van Gerard Ekdom loopt tot en met 2023. Over de looptijd van het contract van Rob van Someren is niks duidelijk.

  Ik denk dat Gerard Ekdom niet speciaal teruggaat naar de NPO, alleen maar omdat Rob van Someren een tegenpool van hem is.

  Als ze maar niet elkaars autobanden leksteken, zoals bij Radio 538.

 15. Ik ben wel benieuwd, Patrick, waar voor jou dan de verschillen in de begrippen ‘voorspelbaar’ en ‘consistent’ liggen. Naar mijn idee is voor consistentie toch enige mate van voorspelbaarheid nodig.

  Ik luister tussen kwart over zes en half acht de Veronica ochtendshow. Ik kan mij niet herinneren daarin de laatste tijd een verwijzing naar het middagprogramma gehoord te hebben.

  Rob heb ik een maand of wat terug wél over Ekdom horen praten, in de context van de aankomende veilingperikelen. Heeft niet direct iets te maken met de show natuurlijk.

  Ik ben wel blij om hier te lezen dat Ekdom één woordgrap/item minder heeft (bij Hoevelaken..). Goed voornemen voor het nieuwe jaar: doe de helft eruit, net als de boeren moeten met der tijd. 😉

 16. He Sander, voorspelbaar is dat wat er komt niet verrassend is. Consistent is dat je weet wat er komt maar niet precies wat.

  Het moet vertrouwd voelen maar niet voorspelbaar.

  ‘In radio being predictable is being dead’

 17. Dag Patrick. Geen idee wat voor aversie je tegen Ekdom hebt. Hij zou zich moeten verbeteren. Dat kan natuurlijk zijn, maar vervolgens uit je in één adem de loftrompet over Rob van Someren, die nog steeds dezelfde grappen maakt als in de jaren 80. En hij is de grote ster van radio 10. Oubolligheid past natuurlijk meer bij Rob dan bij Gerard. Gerard past denk niet bij een zender die net als de zender al sinds hallo Tommy Mulder stilstaat. Hij past meer bij Veronica van Rob.

 18. @patrick “En dan moet de nieuwe meetmethode nog komen.” Waarom zal dit juist voor negatief uitpakken? Waar is dat op gebaseerd?

 19. Valt me wel beetje op dat Patrick erge fan is van Rob van Someren en Eddy Keur, iets van oude vriendjes..? Maar goed snap je eigenlijk wel. Ik luister met name op vrijdag ook graag naar Van Someren en die Ekdom is idd bijna niet meer naar te luisteren met al die leuke woordgrapjes (DIE LUCHT, WATTT!, NIET LIKKEN..). Maar ergste blijft toch wel die afspeellijst. Elke week dezelfde muziek op 10..

  Helaas wordt radio 2 ook steeds slechter. De Wild kan echt niet (10 versprekingen per minuut, totaal geen muziekkennis of liefhebber ook volgens mij). Enige is de ochtend show en Bart Arends. En die Frankie van ’t Hof moet echt van de zender af (klein kind past toch totaal niet op radio 2), ergste is dat inmiddels Wout van der Goes zichzelf ook heel popie vindt volgens mij.

  Als 51 jarige luister ik steeds meer Qmusic. De enige (snelle) popzender met originele radio en toch ook wel goede DJ’s. Die Menno Barreveld is prima naar te luisteren en die Escaperoom is stuk orgineler dan dj’s in een top 2000 cafe die beetje leuk staan te doen met een pruik, hoed of gitaar.

  Kortom er is veel aan te merken op de radio de laatste tijd, helaas! Want luister al m’n hele leven, leuker medium is er niet!

 20. gerard en evelien vind ik leuk,rob van someren was leuk ,tot die vrouw erbij kwam totaal geen radiostem,en denkt dat ze leuk is,rob van someren wordt teveel andre van duin

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. "Gerard Ekdom a un bonbon de sang avec son collègue DJ, souffre d'allures de star" - Teknomers Nouvelles
 2. "Gerard Ekdom tiene un bombón de sangre con su compañero DJ, sufre de encantos de estrellas" - Teknomers Noticias

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*