Patrick Kicken: Gijs Staverman vertrekt naar de commerciëlen, Wijnand Speelman genoemd als opvolger

[BLOG] Iets wat al jaren in de lucht hing is dan nu toch gebeurd: het blijste ei van de Nederlandse radio stopt met zijn middagshow tussen 14 en 16u op NPO Radio 2. Gijs Staverman, koning luchtverplaatsen, zat eerst tussen 12 en 14u op de zender waar hij destijds al geslachtofferd zou worden voor Annemieke Schollaardt. Hij had het geluk dat dit lang tegengehouden kon worden en Stenders tot een soort compromis kwam, hij gaf de vrijdagmiddag op en Annemieke ging vrijdag-zaterdag-zondag doen. Toen Rob vertrok kon Gijs nog een paar jaartjes langer zijn legendarische volzinnen uitspreken, dan twee uur later, op het Stenders tijdstip. Tot nu.

Toeval wil dat ik gisteren op visite was in het NPO radiohuis voor een informeel gesprek met.. Frederieke Leeflang! Voorzitster van de toko. Een uiterst aangename ontmoeting waarin er zowaar geluisterd werd naar wat ik te zeggen had. Een van mijn kritische kanttekeningen was natuurlijk de commercialiteit van met name NPO Radio 2 én 3FM. Mooi om te zien dat de programmering van eerstgenoemde zender daadwerkelijk ontdaan wordt van de commercieelste naam en discjockey. Ik heb niks tegen Staverman maar hij is er eentje uit de categorie ‘praten maar niks zeggen’, gewoon lekker gezellig wat klanken laten horen tussen de muziek. Mijn vraag aan Frederieke was of er toch echt eens wat meer naar de inhoud gekeken kan worden bij de twee popzenders. Vragen als ‘weet jij nog een plaatje dat over regen gaat’ of ‘app wat je aan het doen bent’, laat dat toch in godsnaam over aan de commerciële discjockeys en vul de publieke zenders met mensen die een inhoudelijke vraag durven te stellen, een fatsoenlijk interview kunnen doen en zich er niet vanaf maken met ‘leuk dat je weer luistert’.

Van de week lag ik weer in een tandartsstoel verplicht naar Gijs te luisteren en ik hoorde ook weer de ene na de andere beginnersfout. Gewoon dertig seconden voor het einde van ‘Face The Face’ van Pete Townshend de microfoon opengooien en maar wat gaan roepen, terwijl het nummer duidelijk een staand einde heeft. Ik dacht nog, als dit toch het voorbeeld is voor jongere generaties dan weten we wel waarom het allemaal zo middelmatig blijft. Daarna kwam een uptempo jingle, een witje en Liefs uit Londen van Blof. Of zou Staverman er gewoon niet meer zo met zijn hoofd bij zijn en al het geld aan het tellen zijn wat hij gaat krijgen bij zijn toekomstige werkgever? De kans dat dat nog bij de NPO is is natuurlijk, door zijn gebrek aan inhoud, nihil. Daar zien ze ook in dat willen ze hun zenders overeind kunnen houden ze natuurlijk iets anders moeten gaan doen dan alleen maar hitradio 1224 spelen.

Eerlijk gezegd maakt het ook niet zoveel uit waar Staverman naartoe gaat. Radio 10, Joe, Veronica. De hoogste bieder wint. Het zou alledrie kunnen alhoewel ik denk dat hij qua inhoudsloosheid het beste past bij JOE, waar ze tot nu toe ook uitblinken in radio voor de mentaal minder bedeelden. Wat is dat toch dat je bij zoveel stations wordt aangesproken alsof je een kleuter bent en niet eens je veters kunt strikken? Kom op hey, maak toch eens wat interessante content waar een mens wat van opsteekt of op z’n minst over kan nadenken, durf een goed onderbouwde mening te geven of mij als luisteraar te verrassen. Stop met dat oeverloos herhalen van oninteressante muziekfeitjes, vertel liever eens iets over je leven wat interessant is, wat je ontdekt hebt, waar je vol van bent of wat je mateloos irriteert. De plastic popradio die Staverman maakt zal niet veranderen, maar laat dit toch absoluut geen voorbeeld zijn van hoe je anno 2024 nog denkt een groot luisterpubliek aan je te binden. Staverman heeft altijd het geluk gehad bij stations te horen te zijn en op tijdstippen die al goed scoren, dus wie hem ook gaat opvolgen: NPO Radio 2 zal er geen last van hebben. Overigens is de kans groot dat dat Wijnand Speelman wordt, die al eerder aangaf graag uit de ochtend van 3FM naar NPO Radio 2 te verhuizen. Hij werkt al voor KRO-NCRV en ligt lekker bij de leiding.

Patrick Kicken

PS: Volgens Gijs (58 en inmiddels opa) moeten we zijn Instagram in de gaten houden over waar hij naartoe gaat. Ik denk dat zijn ijdelheid hem heeft doen kiezen voor een station waar de eigenaar ook een TV show in de aanbieding heeft en hij bijvoorbeeld ‘Battle of the Bands’ kan gaan presenteren. Dan kom je natuurlijk gauw uit bij de zender waar Gerard Ekdom gaat vertrekken, Radio 10.

Bij RTL/DPG zie ik Staverman niet zo snel meer op TV terugkeren en dus denk ik niet dat hij voor een van hun radiozenders kiest, alhoewel JOE na het verlies van Ruyer natuurlijk nog wel een naam kan gebruiken. Een probleem: stationmanager Iwan Reuvekamp en Gijs Staverman: geen match. Dus 10. En dat zou nog wel eens de plek in de middag kunnen worden waar nu Rob van Someren te horen is, die nog altijd met Talpa aan het bekvechten is over zijn bonus en ondertussen druk in onderhandeling blijft met RadioCorp/Mediahuis voor de 100%NL middag.

66 Comments

 1. Speelman naar radio 2 lijkt mij een goede match. Die Barend zou daar ook mooi passen. Beide van 16 tot 18 uur ipv die stotteraar de Wild.
  Eddie Keur dan van 14 tot 16 uur graag

 2. Kicken,voor iemand die zelf nauwelijks aansprekende radio gemaakt heeft heb je wel een héle grote waffel over Gijs Staverman. Voorlopig is Staverman al ruim 30 jaar op de grootste radio-stations te horen, en daar kun (kon) jij alleen maar van dromen. Het zit je allemaal wel heel erg diep hè…..

  • Dat valt wel mee hoor, ik heb in die twintig jaren bij de landelijke radio veel meer impact gemaakt en originele dingen gedaan dan Gijs. Kom de klappers met alle free publicity die ik in die jaren heb gescoord maar eens bekijken hier thuis. Verder online heel vaak virals gescoord. Altijd vernieuwend bezig proberen te zijn totdat dat niet meer on-air lukte ben ik online verder gegaan.

   Staverman is gewoon een luchtverplaatser, niet erg, die hebben we ook nodig, maar kom nou niet zeggen dat je hem ooit een intelligent telefoongesprek hebt horen voeren wat geen pijn deed. Dat dat jarenlang te horen is geweest bij een publiek station is gewoon niet oke en een van de redenen dat de NPO zo onder vuur ligt. Hij moet gewoon lekker plaatje praatje gaan doen op een commercieel station, met veel energie en weinig poespas.

   • Je houdt wel heel erg veel van jezelf merk ik, nu snap ik al die negatieve verhaaltjes over je ex-collegas een stukje beter.

    • Ik wil toch de gouden glitterende loper uitleggen voor Eddy Keur. Ruud, als ze ‘m zonodig willt behouden (maar liever afvoeren deze tot verspreek-machine verworden vergane glorie), naar 14-16, Keur in de middag naar drivetime.
     Het is nú Keurs gouden tijdperk. Ik ga tegen beter weten in duimen voor deze optie.
     Goedemiddaaaaaaaaaaag 🙂

     • Zou leuk zijn alleen die uren zijn niet van PowNed. De dagelijkse uren van 16.00 tot 18.00 zijn dat wel maar daar zit helaas Ruud nog steeds. Luisterde altijd graag naar hem in net verleden maar, is is zo duidelijk te horen dat hij er helemaal geen zin meer in heeft. Stop dan gewoon en ga lekker schilderen.

      Eddy zou eigenlijk naast de vrijdagmiddag de zelfde uren in het weekend moeten krijgen. En graag zonder Irene en Winston. Die voegen helemaal niets toe aan het programma. 2 onnodige kostenposten. En de NPO heeft er al zoveel.

   • Best wel een pittige mening voor een dj die zelf toch ook niet de beste radio heeft gemaakt . Net of jij zo’n intelligente dj bent . Maar goed , jij denkt er zelf anders over merk ik, en dat is ook een kwaliteit zullen we maar zeggen . Gijs is een aardige jongen en verdient het niet om zo te worden neergezet. Iets aardiger had ook gemogen .

    • Kijk dat is nou het probleem in radioland: omdat iemand aardig is en zich al jaren te vriend houdt met iedereen zouden we niet man en paard mogen noemen? Dit staat los van de persoon Staverman en gaat louter over zijn kwaliteiten, intelligentie, of zijn stijl nog van nu is, of het bij 2 of beter bij 10 past enzovoorts.

   • Patrick, helemaal mee eens. Ik heb al die jaren al nooit begrepen waarom Gijs op de radio te horen is. Veel getoeter, nul inhoud. Niet grappig, niet spannend, helemaal niks!

 3. DPG heeft toch rtl Nederland overgenomen?
  Ik denk dat Staverman naar Joe gaat voor 10/13 dat tijd stip heeft die bij Q toch gedaan ?

 4. Luisteraars willen óf muziekradio met eventueel wat nietszeggende talks (Joe, 10 overdag) óf echte inhoud: radio 1 en BNR.

  Maar de tussenvorm waar jij voor staat werkt echt niet meer Kickie. DJs die “iets over zichzelf vertellen wat interessant is” gaat echt niet werken.

  Staverman kan dus prima op 10 en Joe.

  • Oh dus jij omringt je ook het liefst met mensen die nooit iets interessants te melden hebben over wat ze meemaken? Kom op hey, we hebben echte mensen nodig op de radio, geen voiceovers van hun eigen radioshow

   • Da’s misschien leuk voor de mensen in het radio wereldje Kickie, maar 90 procent van de luisteraars heeft geen idee naar wie ze luisteren tussen 10 en 4. Ze zetten de radio op een andere zender als de muziek niet leuk is, of er te lang gepraat wordt. Maakt echt niet uit of er een duurbetaalde DJ of een – in jouw ogen – B-jock zit.

    De platte ochtendshow humor heeft zijn langste tijd ook gehad. Zo denk ik dat een serieizere nieuws ochtendshow mét muziek prima op Joe past, in plaats van flauwe “humor”.

   • Ja echt! Ik wordt niet goed van de oppervlakkigheid en onkunde bij npo. Nier de dj’s schuld, maar wat je zegt: vertel iets interessant uit je leven, stel een vraag…

 5. Ik vindt het net een robot dj totaal niet menselijk meer.
  Laat hem maar mooi naar de commerciële gaan en dan plaatje max 30 seconden talk en smoel dichthouden!

  • Die deur lijkt definitief dicht aangezien Rob uiteindelijk niet in is gegaan op het aanbod om terug te keren naar Radio 2. Daarbij komt nog dat het een voorwaarde van Gerard Ekdom over te stappen naar Veronica, alleen als Rob zou blijven.

 6. Worden weleens kritische gesprekken gevoerd met de dj’s van Radio 2 of staan hun enorme ego’s dat niet toe? Kan me niet voorstellen dat zenderbazen blij zijn met dat niveauloze gepruttel van Staverman en De Wild. Of tellen slechts de luistercijfers?

 7. Oeverloos gewauwel, 10 x op een dag een dj die denkt dat hij/zij iets moet melden over het weer, door het eind van een plaat heen lullen, flauwe “grappen”, stomme spelletjes en ga zo maar door. Graag een zender zonder dit alles!

 8. Wat een hoop negatieve mensen over radio 2 hier. Voorlopig staan ze al een paar jaar aan top met de luistercijfers. Zó slecht zullen ze het dus vast niet doen….

 9. Ik heb net een half uur naar Ruud de Wild geluisterd en hij heeft in dat half uur weer laten horen wat het probleem is in de Nederlandse media en waarom het waarschijnlijk ook nooit meer goedkomt. En zeker niet bij de NPO waar dit soort malloten in alle veiligheid hun baan behouden met een top salaris door de baantjes carrousel en netwerk corruptie.

  Het gehele halfuur werd om de plaat Gijs Staverman te kakken gezet met elke keer de opmerking dat hij blij was dat ie weg was. Samengevat niveau kleuterradio, inhoudsloos, dom en totaal niet betrokken bij de luisteraar maar intern geneuzel en (gemaakte) gezelligheid. Ook meteen de reden waarom er zoveel ex radio mensen zijn zoals Michael Pilarczyk, jij Patrick Kicken en ikzelf, welke zich niet meer verwant voelen met de huidige media.

  En ook ik heb niets met Gijs Staverman maar zeker ook niets tegen hem, dus kan je op zijn minst voor je riante salaris welke je betaald krijgt en opgehoest wordt door je luisteraar (en iedereen die niet luistert) normaal doen en dit lekker op je eigen redactie uitvechten. Ik ben gelukkig voor Ruud niet zijn leidinggevende maar zou hem vriendelijk duidelijk maken dat dit niet de bedoeling is 😉

  • Het is niet chique om je collega op zender door de mangel te halen. Het is echter ook wel heel Ruud de Wild. Heel eerlijk, best direct. Of het goed is voor het ‘familiegevoel’ op Radio 2?

   Wat dat betreft hebben Qmusic en 3FM een betere uitstraling naar de luisteraar. Op de radio krijg je het gevoel dat ze er voor elkaar zijn. Dat is soms suikerzoet, maar wel heel comfortabel.

 10. “ Het zou alledrie kunnen alhoewel ik denk dat hij qua inhoudsloosheid het beste past bij JOE, waar ze tot nu toe ook uitblinken in radio voor de mentaal minder bedeelden.”

  Oei, Oei, Kicken. Kijk maar uit dat de anti-discriminatie deugers niet zijn voorbedachte aangiftebriefje invult. Je weet het maar nooit in Nederland anno 2024. 1 woordje kan al teveel zijn, zeker in medialand.

 11. Ruud de WIld noemde vanmiddag een omroep waar Gijs heen zou gaan en toen hoorde je Gijs schreeuwen dat heb ik helemaal niet gezegd, waarom treitert hij Gijs eigenlijk? Ging heel lang door..

 12. NPO Radio 2 verliest in korte tijd toch wel heel wat persoonlijkheid. Wat je ook van Gijs Staverman vindt als dj, de bewering dat Patrick Kicken meer heeft voorgesteld in radioland vind ik grotesk. Daarnaast nog maar eens mijn mening dat ik mijn twijfels heb of een nieuwe generatie dj’s het format van NPO Radio 2 op een geloofwaardige manier kan brengen. Al zie ik nu dat Wijnand Speelman wat ouder is dan ik dacht (1988).

  • Staverman is een lichte DJ die een ondraaglijk infantiele show neerzet. Hinderlijk enthousiast zonder reden, constant, en dat maakt het vlak. Vast een aardige vent maar onmogelijk om naar te luisteren. Het lijkt wel alsof de zender denkt dat ik debiel ben. Keur is ook flauw en oubollig maar heeft amplitude, en dat maakt het – hoe voorspelbaar ook – interessanter om naar te luisteren. De Wild is gewoon klaar. Meestal uitgeblust en als het een keer moet geforceerd edgy.

 13. Een vertrek van Wijnand Speelman bij 3FM zou ik wel een gemis voor 3FM vinden. Ja, de huidige ochtendshow met alleen hem, zonder Rob Janssen, is best saai. Maar Wijnand heeft een rustige stem om mee wakker te worden zonder al te veel hyper overdreven gelach, schuift netjes en heeft goede relevante gesprekken zonder al te woke te doen. Eigenlijk doet hij wat Patrick vindt dat een goede DJ/presentator hoort te doen.Best verfrissend om bij 3FM te houden. Dan maar lagere luistercijfers (zou het bij een publieke zender ook niet om moeten gaan).

  En voor de Patrick haters: ja, ik vind Patrick anno nu ook vaak een zuurpruim. Maar zijn tijd, begin zeroes bij 3FM vond ik wel goud hoor. Wist toen Nederland pas net aan het “always on” kabelinternet ging al de leuke trends en virals op internet te spotten en ook op zender te vertellen wat hij vond. Maar goed, ik vond 3fm, ookal zat het toen ook in een mindere tijd, 100x beter dan 538 en co. Maar het had toen ook meer dan nu een veel steviger signatuur van “altijd de eerste met nieuwe muziek”

 14. Hi Patrick, je bent verkeerd geïnformeerd. Ik heb zelf contact opgenomen met Wijnand Speelman en hij meldt mij dat hij nergens heen gaat. Kortom hij blijft bij 3FM zijn pas vernieuwde Ochtendshow doen!

4 Trackbacks / Pingbacks

 1. Gijs Staverman stopt met middagshow bij NPO Radio 2 en vertrekt bij KRO-NCRV - Spreekbuis.nl
 2. Gijs Staverman dimite, oculta deliberadamente el motivo: ¿por qué? - Espanol News
 3. Patrick Kicken: Rob van Someren weg bij Radio 10, Gijs Staverman op zijn plek in de middag - Spreekbuis.nl
 4. Gijs Staverman resigns, deliberately conceals the reason: why? - World Today News

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*