Patrick Kicken: Rob van Someren is vooral op zoek naar de uitgang bij Radio 10

[BLOG] Wat een shitshow tussen Van Someren en Radio 10 he? Een paar weken geleden bereikte ook mij al het gerucht dat hij wéér een rechtsgang overwoog om nu de degradatie naar het weekend te overwegen. Toen ik het hoorde haalde ik eerlijk gezegd mijn schouders op. Dit lag in de lijn der verwachtingen, de man is een meesterschaker en zo’n beetje de enige die het durft op te nemen tegen de grillen van John de Mol terwijl hij nog op een van zijn zenders te horen is. Alleen dat al is noemenswaardig. Maar ook hij begrijpt dat dit totaal geen werkbare situatie meer is zo en het er dadelijk, als het een beetje meezit, vooral op neerkomt dat hij het pand kan verlaten met een flinke zak duiten én hopelijk af is van die verstikkende competitieclausule van een jaar nergens anders te horen zijn.

Het kost me moeite merk ik om objectief naar deze zaak te kijken. Het was ten slotte ooit Rob van Someren die in november 1995, bijna dertig jaar terug, mijn demo cd van het bureau van Daniël Dekker bij de TROS plukte, hem luisterde in de auto en zijn fiat gaf om mij toe te laten tot De Grootste Familie van Nederland. Negen jaar later een soortgelijk scenario bij Veronica, toen ik hem in de zomer van 2004 ging vervangen in het weekend met daarna 12 heerlijke radiojaren. Dus ga dan nog maar eens iets lelijks zeggen of schrijven over de man. Hoeft ook niet, ik vind het stoer wat hij doet en vind het vooral een totale inschattingsfout van zijn overste, Dave Minneboo, die dit werkelijk in zijn gezicht ziet ontploffen. Het ooit vlaggenschip van Talpa Radio stevent af op een ijsberg, door het gedwongen vertrek van zowel zijn ochtendjock Ekdom, die minder geld geboden kreeg en dus naar Veronica vertrok en zijn middagjock waar financiën toch ook de grootste drijfveer lijken voor dit conflict.

Is Van Someren dan brandschoon? Nouja, het is niet makkelijk om hem in je team te hebben want hij weet precies hoe hij het wil. Had ook zelf baas willen worden bij 10 na een X aantal succesvolle jaren van dienst. Werd hem niet gegund net als zijn bonussen en toen is het gedoe begonnen. Het uitlekken van zijn salaris, zo’n 27k bruto per maand, heeft hem geen goed gedaan waarna hij nu een soort charmeoffensief begonnen is om te laten zien dat het toch echt om de radio gaat. Ik geloof dat gedeeltelijk, tuurlijk wil je je kindje, je middagshow niet verliezen. Maar er speelt op de achtergrond natuurlijk ook een zakelijk verhaal: hij wil van zijn contract af met de club waar de sfeer met de leiding danig verziekt is. Dat hij onder die omstandigheid nog gewoon programma doet is echt knap: alsof je iedere nacht nog naast je partner ligt waarmee je in overdag in een vechtscheiding ligt.

Wat is Rob zijn plan dan? Nou zo snel mogelijk cashen en naar een concurrent vertrekken. En ik blijf zeggen dat dat 100%NL is, waar hem wel de mogelijkheid geboden wordt om baasje te worden en zijn middagshow voort te zetten. Zou voor het NL station ook goed zijn, tikkie volkser en een ambassadeur voor die muziek in de middag met humor. Komen ze eindelijk eens na jaren op een volwassen marktaandeel. Voor Talpa radiobaas Dave Minneboo moeten dit geen leuke tijden zijn: heb je 538 ineens weer op de rit, begint 10 te imploderen. Maar ook hij is een straatvechter, net als Van Someren en De Mol. En wij maar genieten van dit gevecht op het schoolplein, terwijl het eigenlijk heel schrijnend is. Ook voor Rob. Want als je ergens zo lang gewerkt hebt dan wil je niet zo uit elkaar gaan, ook al lijkt Van Someren keihard: dit werpt een smet op je dienstverband en fijne jaren, terwijl de luisteraar met lege handen achterblijft. Een club die niet meer als hun cluppie voelt, zonder ster spitsen.

Patrick Kicken

Marcel van Roosmalen behandelt in de podcast De Dag ook ‘De Zaak Van Someren’ 🙂

36 Comments

   • Het Veto-recht is voorbehouden oa de Brandweer,die bepalend is voor evt Brandgevaar.Ziet via: Brandweer.nl Waarheen met de scootmobiels,vanaf 1 januarie 2024 niet meer geplaats in de inwendige ruimte’s van Appartementen etc.Daarnaast luister ik niet vaak meer naar de Ketelmuziek-zenders,maar via internetradio(via:Google de betekenis daarvan) globaal 20.000 radio-kanalen te ontvangen via je router en via WiFi,in een uitstekende digitale geluidsoverdracht.Vooral je eigen keuze’s welke muzieksoorten die passen bij jouw luistergenot.En je oren zullen blijven strelen.Via internet-radio zijn er vele voormalige Zend-piraten aanwezig,en geven vaak muziek-soorten die normaal niet willen draaien via die Commerciele Ketelmuziek-zenders. Wij draaien de mooiste muziek,dat bepaal ik zelf wel.Een van mijn voorkeur gaat uit,naar Limburg-Expres.nl met Dj’s zie nog heel veel plezier hebben,en zonder betaling hun bijdrage leveren,en Limburg-Expres is al vanaf 2007 te ontvangen.Vooral de gezellige Limburgse-spraak,en hun bourgondische gedachtengoed en denkbeelden,wat goede muziek is,en door interaktie,kun je eigen muziek aanvragen.En in de nacht,volop aanwezig,vooral voor de eenzame slechtslapende muziek-liefhebbers,een luistergenot om toch tevreden in slaap te vallen.En vooral zoals wij in het oosten gewend zijn,de gezellige Duitse Schlager-muziek,die vaak niet zal worden weergegeven door die sonny-boys van de ketel-muziek-zenders.En dat is het voordeel van het digitale-tijdperk, de ultieme vrijheden,van die muziek-keuze’s te vinden die meer passen bij je eigen denkbeelden in die muziek,die je oren blijven strelen.

 1. Hoop voor mensen op de bergweg dat Rob zo snel mogelijk vertrekt. Zie allemaal overeenkomsten uit de periode dat ik met hem gewerkt heb voorbij komen. Het is Rob voor, Rob achter, Rob is zielig, enz. Ken de situatie van nu niet van dichtbij, maar zou me niets verbazen als hij ook nu zijn medewerkers van de show bedondert en dat pikken (als ze het al door hebben).

  • Rob is een meesterschaker. Anders hou je het ook niet zo lang vol in radioland. Zielig is ie zeker niet, zakelijk slim wel en als je voor/met hem werkt niet makkelijk maar goed welke radiomaker is dat wel

 2. Ja het is triest dat dit gebeurt. Blijkbaar de enige manier om iets gedaan te krijgen bij Talpa. Ik hoor je niet over Stenders, die ook de uitgang lijkt te zoeken met on air commentaar op de leiding bij Veronica….Verwacht je daar ook iets of is dat storm in een glas water?

  • Zou voor Veronica geen slechte deal zijn. Ruimte voor van Someren en verlost van het geneuzel van Stenders, die in mijn ogen niet past bij een radiostation dat gaat voor grote aantallen luisteraars. Aardige man, maar totaal niet commercieel. Dan kan van der Goes met zijn maat naar het middagblok, want ik zie hun niet in staat om het blok van 16 tot 18 uur tot een succes te maken.

 3. Ik denk dat je het woord “veto” niet goed gebruikt hebt.
  On Topic: Rob is een held dat hij niet met zich laat sollen.

 4. Hi Patrick, Prima column! Maar ga je ook een column schrijven over dat Danny Vera en Johan Derksen binnenkort niet meer op Radio Veronica te horen zijn? Lijkt mij een interessant onderwerp want juist door deze 2 personen onderscheide radio Veronica zich van andere radiozenders. Welke koers gaat Radio Veronica varen om zich van de concurrentie te onderscheiden?

  En kun je eens een column schrijven of de ontvangst van DAB+ radio in Nederland? Alle NPO radiozenders zijn in perfecte geluidskwaliteit te ontvangen terwijl je voor andere radiozenders(soms ook de landelijk bekende commerciële radiozenders)vaak je DAB+ radio op het dak van je woning moet zetten om deze radiozenders enigszins goed te kunnen ontvangen.

  • Columns in opdracht, ik vind het wel wat. Voor hoeveel mag ik je een Tikkie sturen?

   Wat Veronica betreft blijf ik een quote van radiogoeroe Dan O’Day herhalen: ‘You don’t win by removing negatives, you win by adding more positives’. Kortom: gerommel in de ruimte, zorg eerst eens dat je ochtendshow een hit wordt en de muziek op orde is.

   • niet eens perse in opdracht Pat; denk dat heel veel radionerds/liefhebbers zin hebben in je ongezouten mening over het (zinkende?) schip veronica, zeker nu met de Vera-gate 😉 😛

    • Ja ik begrijp je Stefan maar ik heb er al zo vaak over geschreven. Stenders blijft Stenders, hij is er heen gelokt met het voorwendsel dat hij alles mocht bepalen en nu ziet hij dat zo’n beetje al zijn ideeën sneuvelen. Het is geinig dat hij er op de radio over durft te praten, dat siert hem en levert weer iets spannends op in een verder druilerige radiomarkt.

     Mensen klagen wel over het weer in Nederland maar op de radio valt ook weinig te beleven, behalve dus de ruzies, intriges en achterklap.

     • “Stenders blijft Stenders” ; idd we kennen z’n streken zo onderhoud wel idd, vraag is dan alsnog; blijft ie of blijft ie niet?

     • Stenders is aardig recalcitrant aan het worden, vanmiddag haalde hij zijn oude club radio 2 aan toen hij een zangeres aan de lijn had die radio 2 topsong was geworden. En nog wat meer opmerkingen….. Zal me niks verbazen als stenders volgende week zijn afscheid al dan gedwongen aankondigt

     • Stenders heeft toch zelf besloten geen baas meer te zijn? Toen hij alles mocht bepalen werd dat gewoon een flop.

      De muziek werd te moeilijk, de DJs waren echt niet goed en er was totaal geen continuiteit meer in de programmering. En nu klaagt ‘ie on-air, iets waar zijn luisteraars niks aan hebben en wat vooral het station als geheel schaadt.

      Stenders is alleen loyaal aan Stenders. Dat hoor je. Ik heb ‘m nog nooit een stationsjingle horen draaien of de naam Radio Veronica horen uitspreken.

      Jij als radiofreak en ook man van de boeken/theorie (en terecht, die kennis is bewezen super waardevol!), moet toch ook kromme tenen krijgen bij hoe Stenders radio maakt.

   • Voor het markt aandeel maakt het geen reet uit wat je s nachts uitzendt.
    Wordt niet eens weergegeven in de luistercijfers.
    De populaire Derksen er uit gooien is een olie domme actie die alleen maar negatieve publiciteit oplevert.

    • Even ter info Rob had Mell van Mell&vf zei eerder gast geweest.oa bij actie in trein door nl en veel gepromoot.Stenders gunt haar (meer) succes

  • Ja ja, de bejaarde die canldelight een nieuwe lading geeft en die gast die alleen maar 50s en 60s draait. Daar gaat Radio Veronica mee boven de 3% komen? Hou toch op.

 5. Van Someren is met een rechtszaak weggegaan bij Telegraaf Media Groep / Veronica in november 2014.

  Nu herhaalt het zich weer in 2024 met Talpa / Radio 10.

  Bij beiden na een staat van lange dienst. (ca. 10 jaar middagshow)

  Welliswaar door 2 uiteenlopende redenen. Maar deze man hoeft uitgelegd te worden hoe de wet in elkaar steekt.

   • Vergat het woordje *niet* in de laatste zin , wat al veel verschil maakt.

    Hoop dat ze bij NPO/Powned of bij 100% NL/Mediahuis -een club die best woke is, zie evolutie signatuur Telegraaf + NRC in je portfolio- meteen vooraan zitten om van Someren & co. binnen te harken.

 6. van someren is natuurlijk een top radio maker die je op elke zender in de middag kunt neerzetten. luisteraars gegarandeerd.

 7. ‘Wat is Rob zijn plan dan? Nou zo snel mogelijk cashen en naar een concurrent vertrekken. En ik blijf zeggen dat dat 100%NL is, waar hem wel de mogelijkheid geboden wordt om baasje te worden en zijn middagshow voort te zetten’

  Je weet niks, gozert.

  • Grappig, De Mol wil medewerkers graag aan t contract houden als ze weggaan maar als het omgekeerd zo is dat een medewerker hun recht gaat halen volgt er een rechtzaak.

   De Mol is gewoon hypocriet.

1 Trackback / Pingback

 1. Rob van Someren lijkt Radio 10-rechtzaak te gaan winnen - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*