Luistercijfers week 23: JOE begint Radio 10 te verslaan, Qmusic de bereiksleider

De top vier stations maken allemaal een plus. Zowel NPO Radio 2, Qmusic, 538 en Sky Radio krijgen er wat bij. Opvallend is het volle procentpunt dat Radio 10 zakt na het vertrek van Gerard Ekdom uit de ochtend en het vervangen door Lex Gaarthuis.

Sowieso blijft het heel dom dat een radiostation toe staat dat een ochtendjock een week lang gaat roepen ‘ik ben weg hier!’, iets wat bij het vertrek van Edwin Evers uit de ochtend bij Radio 538 destijds dat station ook een behoorlijke knauw heeft gegeven, waar zijn afscheid de hele dag door een week lang te horen was als een soort van evenement. ‘Het wordt nooit meer zo leuk hier!’ is de onderliggende boodschap die je laat horen, terwijl mensen en dus ook radioluisteraars helemaal niet houden van verandering.

Er zijn toch wat 10 luisteraars ergens anders gaan kijken en die komen o.a. bij Coen en Sander in de ochtend op JOE uit, een ander vertrouwd geluid. Ten opzichte van een jaar geleden, toen Radio 10 nog 10,1% marktaandeel scoorde, is de daling 2,4% maar zijn ze daarmee niet de grootste verliezer. Dat is NPO Radio 2 met 2,7% in de min.

Bij Radio Veronica daalt de luistertijd weer met 19 minuten na de succesvolle twee weken waarin alle neuzen dezelfde kant op stonden door de 80’s Top 1000. De bombarie van Wout & Frank in de middag lijkt nog niet echt aan te slaan.

Verder opvallend: behalve NPO Radio 2 zakken de andere vier publieke radiozenders, in marktaandeel en bereik.

20 Comments

 1. 4 van de 5 publieke stations hebben een lager marktaandeel en minder luisteraars die ook nog eens korter luisteren.

  • Ik luister al lange tijd niet meer naar die soort radiozenders,die zeggen vaak wei draaien de mooiste muziek,dat bepaal ik zelf wel.En daarom heb jaren geleden 3 internet-radio’s aangeschaft(ziet via Google.nl de vele uitvoeringen.En daarnaast globaal 20.000 zenders uit de gehele wereld via WiFi en ook de NPO Commerciële en de Regionale Omroepen te ontvangen,in een uitstekende digitale zonder ruis te ontvangen.Kan ook daarmee zelf bepalen welke muzieksoorten passen bij mijn passie,wat is mooie muziek en niet meer van die Dj’s,die meer het genoegen hebben en vaak uit eigenbelang,om van die KETELMUZIEK een voorkeurs behandeling te geven.Ik bezit zelfs een zeer dure internetradio,die ook met een krachtige eigen vermogen,mijn vrij duren luidsprekers,een geluid weergeven in een zuivere herkenbare muziek-oktaven,een papagaai/viool/gitaar etc.klinken ook zuiver met muziek die mijn oren blijven strelen.De mooiste muzieksoorten stammen uit de tijd,vanaf de jaren 1950/60/70/80 jaren met wereldsterren,die nu nog optreden overal in de wereld.Lazer op met je gedrochten ketelmuziek.Maar ik bepaal niet wat ze tegenwoordig welke muzieksoorten de jonge luisteraars aanspreken!.

   • Op mijn werk staat de hele dag radio Joe aan. Zij bieden muziek aan vanaf de 80’s tot heden. Aan hun muziek keuze is dat niet te merken. 44 jaar popmuziek vanaf 1980 bied heel veel keus maar zij hebben dat niet. Elke week en vaak elke dag dezelfde nummers te horen gaat vervelen en irriteren. Ik heb bij hun al eens geklaagd over Nena en haar luchtballonnetjes. Internet radio bied inderdaad meer.

  • Aan̈vulling:waarom moet ik weten als muziekluisteraar,het aantal luisteraars en de luistercijfers van de aangeboden radiostations,dat beïnvloed totaal niet mijn radiokanaal maar meer radiozenders via internetradio die meer passen bij mijn muziek-luistergenot.En dat is de ultieme vrijheid van internetradio,en ook vaak ontvangst zonder die vervelende reclame-boodschappen.En dat is het voordeel van digitale radio-ontvangst.De bekende Dj’s springen van de radio omroep naar de andere,en wat is daar de redenen van vult u zelf maar in!

 2. Die daling van 10 is groot. En waar gaat het nog heen? Onbegrijpelijk dat je, in een tijd dat je wordt aangevallen door twee commerciële concurrenten, je ochtendjock weken afscheid laat nemen, die verruilt voor een niet sterk genoeg nieuw team en dan ook nog je vaste waarde in de middag uit rancune verruilt voor een gezellige inhoudelijk zwakkere variant voor deels een andere doelgroep. Ik geloof niet dat ze bij 10 de boekjes met de Amerikaanse radiowetten gelezen hebben Patrick.

  • Het lijkt allemaal onderdeel van een plan om van 538 weer de grootste te maken binnen Talpa, anders kan ik dit ook niet uitleggen. Het feit dat 10 niet eens meer een dedicated programmaleider heeft maar al jaren een ad interim en dat ze bij de veiling zich hun betere FM pakket hebben laten ontfutselen: het geeft allemaal aan dat 10 geen prioriteit meer heeft binnen Talpa Radio, ondanks dat het altijd John’s favorietje is.

   • Door Radio 10 te corrumperen? Als een horecaondernemer die expres zijn frikadellen in zijn snackbar aan laat branden zodat zijn feestzaal aan de overkant van de straat weer meer verkoopt? Mij ontbreekt de logica. Dit is gewoon wanbeleid.

 3. De analyse die Patrick hierboven geeft heb ik al eens een tijdje geleden ook aangegeven. Radio 538 moet en zal weer het vlaggenschip van de Talpa-groep worden, zoals SBS6 dat voor hun op de tv is. Economisch ergens wel te begrijpen (geen 2 dire stations meer), maar aan de andere kant kneiterdom.

  Zeker gezien hoe Veronica en Joe (en nu dus ook NPO Radio 2 én 5) het Radio 10 makkelijk hadden kunnen maken snijden ze zochzelf nu eerder in hun vingers door een van de best beluisterde middagjock op het strafbankje te zetten en te vervangen door een lunch-dj. Ze hadden beter hun best moeten om óf Somertijd te behouden, óf Eddy Keur aantrekken voor in de middag of ochtend, óf Evers & co als dagelijkse middagshow neerzetten op 10.

 4. Wil hier wel even een lans breken voor Lex Gaarthuis, prima dj, snel, humor en niet zo vol van zichzelf als Ekdom. Ik zou zeggen: probeer het eens.

  • Het probleem met veel radiodeejays tegenwoordig is dat ze ook echt praten als een radiodeejay.

   Ik zou zo graag eens hun echte stem willen horen, dus. niet. ieder. woord. aanzetten. en. achter. vanuit. de. keel. praton.

   Dat. is. de. stijl. van. Jeroen. van. Inkel. en. Rumag. maar. vergroot. de. afstand. tot. je. luisteraar.

   We. hoeven. niet. allemaal. als. hem. te. klinkon.

 5. Eerlijk gezegd vind ik Somertijd achteruit hollen, qua niveau, het laatste half jaar.
  Jammer!
  Was jaren fan van dit programma.

  Aan heel radio10: je maakt geen mensen blij met een dopper!🤪

 6. Al het gedoe maakt het wel makkelijker radio 10 te vetlaten. Sinds de frequentiewissels (ja, er zijn nog mensen zonder dab), erger ik me aan het steeds moeten draaien naar de beste freq.
  Somertijd, behalve de te harde achtergrondmelodietjes, vind ik hilarisch en ga ik echt missen onderweg van werk naar huis.

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: Rob van Someren is vooral op zoek naar de uitgang bij Radio 10 - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*