Luistercijfers week 34: 3FM zakt naar all time low van 1,4%

De dagen van 3FM zendercoördinator Menno de Boer lijken geteld: NPO 3FM zakt verder en verder. Waarbij 2% al een lage score was, is de nationale popzender afgelopen week naar 1,4% gezakt, aldus de zojuist gepubliceerde luistercijfers. Ook de positie van muziekcoördinator Roosmarijn ‘VPRO’ Reijmer zou ter discussie (moeten) staan bij de NPO, als mede de ochtendshow van Rob & Wijnand. 3FM loopt nog steeds aan de leiband van de platenmaatschappijen en draait veel te veel nieuwe muziek. Het jarenlange succes van NPO Radio 2 is mede te herleiden aan het feit dat muziekbaas Basyl de Groot daar (te) véél classics programmeert, hij kan het niet alleen maar aan zijn kleine zusje 3FM overlaten veel nog-geen-hits te programmeren, de verdeling tussen de twee stations klopt nu niet.

Radio 538 plust aardig, van 8% naar 9,2%. En de nr. 1 in mannen 20-49. Dit door het weggeven van Formule 1 in Zandvoort kaarten en de off-format hitlijst ‘Dutch1000′. Vraag blijft of 538 niet een soort evenementenzender aan het worden is waarbij de luisteraars alleen blijven hangen als er iets speciaals en anders te horen is. Toegegeven: het station klonk goed en samenhangend de afgelopen week, maar dit moet ook zónder evenement het geval zijn. Werk aan de winkel dus voor zenderbaas Dave Minneboo om bij Talpa’s 538 de discjockeys ook zonder hitlijst-met-gekke-muziek te motiveren constant naar elkaar te verwijzen, tempo te maken en dezelfde vormgeving te gebruiken zodat het station als één geheel klinkt en niet als lappenmand met aparte programma’s. Hopelijk blijft er van de nieuwe luisteraars ook deze week een gedeelte hangen.

Ook NPO Radio 2, Qmusic, Radio 10 en Sky Radio verliezen wat marktaandeel, aan 538. Bij Radio Veronica is ook een dieptepunt in de luistercijfers bereikt (2,3%) en het gerucht gaat dat de ochtendshow met Rick van Velthuysen geen lang leven meer beschoren is. Ook de muziek zou op de schop gaan. De luistercijfers van Grand Prix Radio lijken eindelijk genormaliseerd nu er tijdens raceweekenden gecodeerd gemeten wordt.

Over twee weken weten we wat de FM frequentiewissel voor een gevolgen heeft in bereik voor de stations die verhuizen. Voor nieuwkomer JOE gaat niet alleen de naam van Dennis Ruyer rond (538) die zou zijn aangetrokken maar ook die van Gijs Staverman en Emmely de Wilt (NPO Radio 2). Het verhaal gaat ook dat het station rustig begint per 1 september met veel muziek en de programmering langzaam in gaat vullen.

Patrick Kicken

De landelijke FM dekking van 3FM waar ze 1,4% van alle radioluisteraars mee weet te bereiken..

46 Comments

   • radio 2 moet ook naar de 1.4 %

    laat de commerciëlen de grote luistercijfers maar halen

    npo moet stoppen met zich druk maken om kijk en luistercijfers

    valse concurrentie

    • Oei Radio Veronica, wat een cijfertjes. Dat komt door de aanwezigheid van teveel ex-3FM dj’s. Toen zij wegginggen bij 3FM had 3FM ongeveer het zelfde marktaandeel dat Veronica nu heeft.
     Ook zijn regelmatig die vage ontdekplaatjes uit Rob Stenders’ stemwijzer niet om aan te horen.

     Over 3FM gesproken. 3FM draait teveel wegzap muziek. Het swabbert een beetje van classics naar wegzap muziek. Ook de nieuwsvoorziening is matig. Het lijkt wel een soort sesamstraatjournaal wat je hoort.

     Maak van 3FM en soort Radio 2 zonder Suzan & Freek muziek. Of hef het op en voeg deze zenders samen.

     • De nieuwsvoorziening op 3FM is niet matig maar dramatisch.

      Geforceerd populaire teksten gebruiken.
      Als je hoort: Pietje kan zijn LinkedIn veranderen betekent dit dat Pietje een andere baan heeft. Of als ze zeggen: er staat iets in de Fik, dan is er brand.

      Simpele oplossing, schrijf volwassen teksten en betrek de nieuwslezer in de uitzending in plaats van een geforceerd jeugdjournaal

     • Ondertussen heeft Radio 5 (Radio 2 met Cliff Richard muziek) viermaal zoveel luisteraars dan 3FM. En dat zonder FM-frequentie. Wie weet hoeveel luisteraars (en daaraan gekoppelde advertentie-inkomsten) Radio 5 gehad zou hebben als deze zender wel op de FM-band had gezeten. Je zou kunnen zeggen dat het in de lucht houden van 3FM ten koste van Radio 5 een ernstig geval van geldverspilling is.

     • Radio 5 heeft niet 4 maal zoveel luisteraars dan 3fm. wel 4 maal een hoger marktaandeel.

      week 34 aandeel: radio 5: 6.2%, 3fm 1,4
      aantal luisteraars: radio 5: 851744 3fm: 744165

      bron nmo

  • veronica gewoon weer hitradio van maken. stenders met pensioen. brouwer naar een toeterfeestje

    • Beetje voorbarig met het gerucht…..zou zelf de nieuwslezer meer op de achtergrond zetten (luisterd niet goed weg) de side kick dame is een goede tegenpool voor Rick….en Koert voor de roddelrubrieken,cq relschoppende onderwerpen

    • Die Kicken wist het weer net niet goed te voorspellen, 538 op het hoogste punt in de commerciële doelgroep afgelopen week. Kicken weet echt veel van radio en vooral achteraf.

     • Goeie reclame voor mensen om dus NIET dagelijks tussen 12:00 en 14:00 naar “Lunch Lekker met Daniel Dekker” te gaan luisteren. Als diezelfde Daniel Dekker hier al zo zuur is, dan WIL ik niet eens weten hoe zijn “programma” klinkt . . .

   • Waarom zou Veronica hitradio moeten worden? Dus dan moet Veronica ineens allerlei hippe Dance en R&B gaan draaien? Ik zou het genre niet veranderen maar juist meer kijken naar populaire hedendaagse pop/rock om te kunnen draaien.

    Maar heb jij de laatste tijd iets van promoties gezien voor Radio Veronica? Ik zie 538 en Q overal maar nergens reclame voor Veronica. Zou mij niet verbazen als Mediahuis even afwacht tot de nieuwe frequentie ingaat voor ze er mee aan de slag gaan.

    Veronica klom wat omhoog toen Bas van Teylingen de ochtend deed, dus die mag wel een kans krijgen om de vaste ochtendshow te maken. Die Lantinga is voor mij een grote irritatiefactor met zijn verveldende stem.

     • Omdat Veronica een concurrent van Q en 538 is. En omdat Q en 538 wel hoge luistercijfers hebben en Vara-onica niet.

     • Dus moet je maar hetzelfde gaan doen en in dezelfde vijver gaan vissen? Denk eens na. Dat is nog meer een doodsteek aan het adres van Veronica dan dat het nu al is. Denk dat ze beter door kunnen gaan op de ingeslagen weg maar met wat meer aanpassingen in de programmering her en der. Ik zou die veranderingen niet doorvoeren in de muziek anders ga je weer zwalken.

     • Het roept bij mij de vraag op of we niet gewoon een beetje teveel aanbod in dit land hebben. Het is de mensen gegund, maar Nederland is een kleine markt waarin je geen overdonderende marktaandelen (meer) moet verwachten.

      Kijk naar de historie: weinig zenders, hoge kijk-/luistercijfers. Daarna steeds meer omroepen, marktversplintering en dalende cijfers. Daar kwam internet (en alle daarop beschikbare inhoud) nog eens bij. Ik had een jaar of tien geleden al een shakeout verwacht, maar die is er merkwaardig genoeg nooit gekomen.

 1. 538 scoorde eind juni en begin juli in de eerste weken van de nieuwe ochtendshow ook rond de 9% zonder speciale acties. Dus het zou kunnen dat dit gewoon een herstel is na het einde van de vakanties (duidelijk te zien aan de bereikcijfers ook).

 2. het is weer vermakelijk:

  16 augustus:
  Na het debacle met de Zomerhit Top 1000 terwijl het stortregende twee weken lang en de bijbehorende dip in de luistercijfers voor 538 gaan ze nu vanaf deze vrijdag wéér off format en wéér een dikke week allerlei gekke combinaties aan muziek uitzenden. Want een format is dat niet, Dutch Hits.

  En ik zie heus wel de link met de opbouw naar het Grand Prix weekend op Zandvoort waar 538 een claim op probeert te leggen. Maar waarom moet dat toch altijd weer met een gekunsteld idee waarin we de muziek helemaal overhoop gooien? Draai gewoon de hits, geef de Formule 1 kaarten op een spannende manier weg en geef de deejays de opdracht leuke content te verzinnen rondom het opkomende raceweekend. Haal de vader van Max Verstappen in huis en laat hem sidekicken in de middagshow, iets creatiefs in plaats van ‘Dutch Hits’. Iets waar je pers mee scoort en waar de mensen over gaan praten, dat is dit niet.

  ‘Muziek van Nederlandse bodem’ is geen format, anders was 100%NL wel een top drie station. Het geeft geen tijdsbeeld, roept geen emotie of herinneringen op, hooguit chauvinisme. 538 gedraagt zich nog steeds als het station uit Evers tijden dat met alles wegkomt

  30 augustus:
  Radio 538 plust aardig, van 8% naar 9,2%. En de nr. 1 in mannen 20-49. Dit door het weggeven van Formule 1 in Zandvoort kaarten en de hitlijst ‘Dutch1000′. Vraag blijft of 538 niet een soort evenementenzender aan het worden is waarbij de luisteraars alleen blijven hangen als er iets speciaals te horen is. Toegegeven: het station klonk goed en samenhangend de afgelopen week, maar dit moet ook zónder evenement het geval zijn.

    • Het weggeven van Formule 1 kaarten heeft extra publiek getrokken ja en er is langer geluisterd. Of dit ook deze week en volgende weken effect heeft gaan we zien. Misschien was met ‘normale’ muziek het effect van de F1 kaartenactie nog wel groter geweest, wie zal het zeggen

 3. Ik vind de ochtendshow van Veronica niet prettig om naar te luisteren. Veel te druk en voor mijn gevoel te politiek gekleurd. Daar heb ik geen zin in, wil gewoon relaxed naar mijn werk rijden.

 4. Een deel van het land is net weer een week aan het werk, een deel is net terug van vakantie en een deel heeft nog vakantie. Niemand zit nog helemaal in het dagelijks ritme. Een allesbehalve normale meting en daarom begrijp ik de paniek niet zo goed.

  Net als de focus op Veronica overigens. Dat bedrag moeten ze net als alle andere zenders in 12 jaar terugverdienen, het hoeft niet morgen allemaal binnen te zijn.

 5. “Het jarenlange succes van NPO Radio 2 is mede te herleiden aan het feit dat muziekbaas Basyl de Groot daar (te) véél classics programmeert”

  Alleen maar doodgedraaide hits, zo lijkt het. Van iedere artiest de grootste hits en maar herhalen, week in week uit dezelfde playlist. De reactie op die kritiek is steevast dat R2 nog altijd veel meer verschillende nummers draait dan de meeste andere stations. Ik hoop dat R2 met deze laffe en ongeïnspireerde radio ook een keer in de problemen komt. Het is jammer dat 3FM er niet in slaagt een goed alternatief te vormen. Ik probeer er wel eens naar te luisteren, maar te veel nietszeggende nieuwe muziek van dit moment.

  • Als NPO Radio 3 (Nico niet boos maken) een etalage van nieuwe muziek is (afgezien van de samenstelling binnen dat format) en er zou ‘ergens’ een doelgroep voor moeten zijn, wat mankeert er dan aan de marketing van dat merk? Is dat geen belangrijke vraag dan Eddie?

 6. Ai, dat is pijnlijk voor 3… Rob & Wijnand hebben niet de chemie die je van een ochtendduo mag verwachten. Programma’s als Keur in de Middag, 3V12, Wat Anders, Requestival staan zo mijlenver uit elkaar dat de herkenbaarheid bij mij volledig kwijt is. Alleen Barend scoort een ruime voldoende met zijn middagshow, maar dat was hem op een andere zender ook wel gelukt. Over de muziekmix van Roos hebben we het maar even niet.

  • roos eruit met haar red hot chili peppers en geen oog voor wat mensen leuk vinden

   nee wij draaien geen engelbewaarder of een andere toevallige hit maar wel prins s en de geit of tame impala rondom wat ouwe rommel van red hot chili peppers. ja dat kan maar dan moet je niet verwachten dat mensen dat leuk vinden en blijven luisteren. kijk gewoon wat mensen aanvragen bij serious request in december en dan zie je dat het heel wat anders is. en draai niet elke week de zelfde klassiekers

   terug naar de basis weg met roos en the red hot chili peppers, draai breder, ga niet de muziekuitvinder spelen heb schijt aan wat de muziekpolitie vindt. en stop met music driven uren, daar val je van in slaap

  • Ik ben niet kapot van Barend. Sebastiaan Ockhuysen vind ik de beste dj op 3FM. Hij zit in de nacht en ik luister er wel eens naar van zaterdag op zondag. Ook Yoeri Leeflang vind ik prettig om naar te luisteren, maar De Verlanglijst doet zijn naam geen eer aan. Kan hij niets aan doen.

 7. Hallo!

  Nieuw hier en lees met veel plezier de columns van Kicken. Boeit mij niet zoveel wat er wel of niet van waar is, er wordt te minste over radio geschreven.

  Maar waar komt die aanname vandaan dat Daniël Dekker onder 6 verschillende namen reageert? Als hij het dan zou doen dan zou het toch net zo goed onder zijn eigen naam kunnen doen? Kan mij niet voorstellen dat hij steeds van naam wisselt, laat staan gaat reageren op deze column…

 8. Opvallend, ik had een positieve reactie achtergelaten over NPO 3FM, maar kan ‘m niet terugvinden. Ondertussen heeft 3FM 0,5% gewonnen en staan ze alweer op 1,9%. Knappe prestatie, lijkt me een nieuwsbericht waard: “3FM veert in een week tijd flink op!”

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*