Patrick Kicken: De échte reden dat Morad El Ouakili weg moet bij BNNVARA en NPO Radio 2

[BLOG] Wat zijn ze er bij NPO Radio 2 toch een shitshow van aan het maken. De ene na de andere rel, veel discjockeys die weggaan en vervangen worden door een stagiaire of B garnituur: het zit ooit ’s lands nummer een niet mee. Dat er gauw versterking moet komen van buitenaf lijkt duidelijk, voordat NPO Radio 2 ook een 3FM scenario achterna gaat. Nu wordt Morad El Ouakili de deur gewezen omdat hij te zien was en wil zijn bij RTL Boulevard. Terwijl zijn directe collega bij BNNVARA, Jeroen Kijkindevegte, te horen in de ochtend bij 2 nota bene de voiceover is van dat programma en ook regelmatig aan de desk staat. Er moet dus iets anders aan de hand zijn daar en bronnen fluisteren mij een heel ander scenario in..

(het bijpassende muzieknummer bij deze column)

NPO Radio 2 heeft het niet makkelijk. En dat is, zoals ik twee columns geleden al schreef, geheel te danken aan hun eigen beleid. Het risico van lang nummer een zijn met een enorme bak aan staatssteun is dat je natuurlijk denkt dat het succes niet op kan. Laat iedereen maar weggaan, wij zijn toch de beste. Nou dat merken we, bij de laatste luistercijfers staan ze weer op een tweede plaats en ten opzichte van een jaar geleden leveren ze niet alleen in marktaandeel maar ook flink aan luisteraars in. Er is dus paniek in de tent, want een tweede debacle als 3FM kan NPO audiobaas Jurre Bosman zich niet veroorloven. Dus moet er versterking komen, in de vorm van een grote naam, die het schip weer een beetje vlot trekt. Een Marokkaanse Nederlander die ook nog eens op mannen valt, het was weer zo heerlijk deugdelijk van BNNVARA maar blijkbaar was na anderhalf jaar daar het woke nieuwtje ook wel weer vanaf voor de ‘kijk ons eens inclusief zijn’ omroep uit Wokum, ehh, Hilversum. Wanneer krijgen te dikke, kale ex-deejays uit Limburg met een midlife crisis weer een kans? Die horen er ook bij ja!

Een jaar geleden speelde al het scenario dat Rob Stenders terug zou keren bij NPO Radio 2 om in eerste instantie voor BNNVARA de avonduren te gaan doen, laat dat nou precies de uren zijn waar Morad al een tijdje te horen is nadat Giel Beelen vertrok bij 2. Dat is dan ook het verhaal wat ik nu hoor, er wordt weer aan beide heren getrokken om alsnog de overstap terug naar NPO Radio 2 te maken. Morad moet het veld ruimen omdat er een grotere naam ingevlogen moet worden door BNNVARA, vertelt men mij. Rob Stenders of Giel Beelen moet de uitgeklede programmering van 2 weer komen aanvullen, Arjan Penders, hoofd radio bij de omroep is daar dan ook naarstig mee in gesprek, naar het schijnt. Geweest in het verleden en nu opnieuw. Nu Ruud de Wild (Powned) al zeker een half jaar benedenmaats scoort ruiken ze bij BNNVARA een kans om naast de ochtend drivetime ook de middagshow te krijgen, maar daarvoor is Morad nog te licht. Dan maar weer aan een grote naam als Giel of Rob trekken. Komt ze dus uitstékend uit bij de omroep dat Morad iets deed wat ze niet bevalt, 20-22u zijn in radioland daluren.

Zoals zo vaak bij omroepen wordt er naar een stok gezocht om makkelijk van iemand af te komen. Morad hoeft zich wat dat betreft geen zorgen te maken, want die kan makkelijk over een half jaartje als deze storm is gaan liggen weer aan de slag voor een andere zender op radiogebied, desnoods bij NPO Blend of FunX. Voor de diversiteit is het heel jammer dat BNNVARA niet een fijne panseksueel op de payroll heeft staan, maar zendercoördinator Peter de Vries wil natuurlijk ook niet dat zijn zender nog verder naar de Filistijnen gaat. Dus wordt er volop gelobbyd om een van de twee en het liefst allebei de mannen die nu weg zitten te kwijnen op een klein FM kaveltje weer in heel Nederland te laten horen. Zodat, en daar komt de aap uit de mouw, BNNVARA bij een volgende inschrijfronde een grote kans maakt om zendtijd te krijgen op het tijdstip 16-18u met Stenders of Beelen, waar dan De Wild verplicht gaat vertrekken of 14-16u waarna Rabbering/De Bruijn netjes naar de avond gaan. De poging om met Jeroen van Inkel het tijdslot 14-16u te krijgen voor BNNVARA na het vertrek van Gijs Staverman is mislukt, dit is poging twee meer dagzendtijd voor de omroep te krijgen. Lang leve de omroeppolitiek!

Patrick Kicken

98 Comments

 1. Waarom zal Stenders dat doen zijn vriendjes zijn naar Veronica gekomen voor hem en dan alsnog vertrekken geloof hier niks van

 2. Morad is toch veel te goed voor FunX en Blend inmiddels? Ik vind het ook gek dat er blijkbaar verschil zit tussen het werk van Jeroen en Morad bij Boulevard, maar wat ik meekrijg is dat hij ontzettend goed ligt bij luisteraars. Die zet je niet zomaar op straat.

 3. Hio Patrick, dat zou wel een rot streek zijn als Stenders nu alweer overstapt. Ik zou Eddie Keur wat meer inzetten en Rob van Someren naar 2 halen.
  Maar uiteindelijk gaat het toch om de muziek en die is nog steeds prima bij Radio 2.

  • Eddie Keur op 16-18u voor BNNVARA, het zou een logische(re) keus zijn dan weer aan Giel of Rob trekken. Maar dan moeten ze nog zendtijd inleveren op de avond, kan daar Powned lekker gaan freaken met een of andere relschopper.

 4. Maar Morad staat al twee jaar in Boulevard en de luisteraars vinden hem zeker niet te licht, die lopen weg met hem. Na Stasse die ook al verplicht wegmoest hebben ze dus Morad weggepest.
  Maar hij had toch nog een contract?

  • Een contract waarin staat dat tv-werk niet is toegestaan en met zijn volle verstand getekend.
   Contract bewust niet naleven is zeer terecht exit.
   En dat KidV het wel mag, zal te maken hebben met een clausule in zijn contract.
   Overigens kan Morad wel een zaak aanspannen, want hij heeft juridisch gezien recht op arbeid.

 5. BNNVara die Khalid Kasem, vermeend oplichter, en Theo Maassen, vermeend vrouwenmepper, de hand boven het hoofd houdt en Morad niet zijn tv-schnabbel gunt. Als hij nou ook op Vara-tv te zien was oke, maar dit is echt bizar

 6. Sjonge jonge, wat een complottheorieën worden er door je ‘bronnen’ ingefluisterd. Het verhaal is anders vrij simpel en uitgelegd door Morad zelf op zijn instagram, ik citeer:

  “Omdat mijn contract met BNNVARA het niet toestaat dat ik naast radio mezelf ook op andere plekken ontwikkel als bijvoorbeeld tv-presentator.”

  Oftewel: Morad had als presentator een exclusiviteitscontract met BNNVARA, zodanig dat hij als presentator enkel mocht optreden in programma’s van deze omroep. RTL Boulevard is, zoals de titel al doet vermoeden, van RTL.
  En ja, hij kwam daar al regelmatig voorbij als muziekdeskundige, maar dat is met toestemming van BNNVARA/NPO Radio 2 geweest, want dat is gratis exposure (immers wordt hij daar dan aangekondigd als ‘DJ van NPO Radio 2’) en zo blijf je een NPO-‘gezicht’. Dat is compleet anders wanneer hij er als co-host van RTL Boulevard staat, zoals dit weekend.

  “Terwijl zijn directe collega bij BNNVARA, Jeroen Kijkindevegte, te horen in de ochtend bij 2 nota bene de voiceover is van dat programma en ook regelmatig aan de desk staat.” Tja, Jeroen is al evenzo lang werkzaam als voice-over als dat ie bij de radio werkzaam is, dus hij zal dat contractueel goed hebben vastgelegd dat voice-over activiteiten losstaan van radio-activiteiten. Evenals dat mensen als Dolf Jansen en Frank Evenblij, die genoemd werden door Tina Nijkamp, in hun contract zullen hebben vastgelegd dat ze uitstapjes mogen maken naar andere omroepen.

  Het is allemaal niet zo moeilijk en een web van intriges is het zeker niet, je moet alleen effe logisch nadenken en lezen. 😉

 7. Ik denk dat je verhaal niet klopt Patrick. Rob zit nu net prima waar hij zit. Anders was hij wel eerder naar NPO teruggegaan. Ik begreep via via dat Morad een exclusief contract heeft maar toch buiten de deur (RTL) wilde eten. Morad wilde dus blijkbaar eenzijdig de voorwaarden van z’n contract aanpassen omdat hij Boulevard wil presenteren. Komt op mij over als iemand die vooral voor zichzelf gaat en op deze manier z’n eigen zender onder druk zet om snel carrièrestappen te zetten. Ik denk dat z’n manager gebruik wilde maken van de zwakkere uitgangspositie die Radio 2 nu heeft qua bezetting. Of ze heeft al een deal met PowNed om het via de achterdeur weer bij Radio 2 binnen te halen en dan is BNNVARA de zendtijd kwijt.

 8. Als ik Stenders was haalde ik Morad gelijk op ! Was bang dat Stefan Stasse moeilijk te vervangen was maar met Morad was het een schot in de roos.

 9. Het is toch allemaal wat hè Kickie. Je doet weer allerlei aannames.

  Denk je echt dat ze Morad aan de kant zetten voordat ze zeker zijn dat er iemand anders komt?

  Die fout hebben ze gemaakt met Stasse, die moest stoppen voor Stenders, terwijl niet zeker was dat die zou komen. En hij kwam niet.

  Die fout maken ze niet nog een keer.

  Maar je hebt wel weer heel wat reuring veroorzaakt Kickie, dat dan weer wel.

 10. Morad zat inderdaad wel vaker als deskundige in Boulevard. Echter als presentator is het voor BNNVara een ander cookie.

 11. Ruud de WIld is zonder problemen van omroep gewisseld vorig jaar zonder zn zendtijd op te hoeven geven dus Peter de Vries kan toch gewoon Vara die uren afnemen en Morad onder een andere omroep terugzetten van 20 tot 22?

  • Ruud de Wild is van omroep gewisseld omdat PowNed die uren sowieso kreeg. PowNed wilde Ruud er wel bij hebben. Ruud zelf wilde ook wel want vond zichzelf al nooit echt passen bij KRO-NCRV.

    • En terecht want de glans is er helemaal van af. Als je er dan geen zin meer hebt laat dan toch zitten dat geld en ga lekker schilderen.

     • @Patrick Ja dat is juist zo irritant. Hij was ooit echt goed op de radio en ook op tv maar het is tijd om plaats te maken voor iemand anders. Dat hoeft niet persé een jong iemand te zijn, in elk geval iemand die er zin in heeft om een leuke middagshow te maken. Het ligt aan Ruud zelf, niet aan Gijs of Vivienne en Bridget.

 12. Zou wel raar zijn als Rob Stenders nu al zijn vrienden naar Veronica zijn gekomen weer terugkeert naar Radio 2. Ze kunnen Morad naar Veronica halen. Kan hij Boulevard erbij blijven doen. Binnenkort misschien zelfs wel meer tv doen bij Talpa. Zijn nog steeds gesprekken over een fusie/overname tussen Talpa en Mediahuis.

  Giel vindt het denk ik wel best waar hij zit.

  • Dan mag Gerard ook wel terug op The Tribute. Zo’n hitformat met perfecte casting (jury en presentatie) mag je toch niet wijzigen, is doodzonde.

    • Dan zou ik als ik De Mol was over mijn ego heenstappen, is voor de kijker beter. En uiteindelijk voor zijn portemonnee als de internationale verkoop niet in gevaar komt.

  • Ik heb niet het idee dat een contract voor Stenders heilig is, het contract met Radio2 was ook al getekend, waardoor Stasse weg moest

   • Wie er ook voor in de plaats kwam, het besluit dat Stasse naar Radio 5 moest was al genomen. Te oud voor Radio 2.

     • Maar maakt wel op een andere manier radio dan van Inkel. Die laatste past toch niet echt bij Radio 5 is al eens gebleken.

      Het heeft ook met zendtijd verdeling van omroepen te maken.

 13. Er is een ding dat ik niet snap, had Morad nou nog een contract of niet? Zo ja, dan had Morad toch een jurist in de arm kunnen nemen of zijn contract kunnen uitzitten.

  • Hij had zich ook beter aan z’n contract kunnen houden en voorlopig stoppen bij Boulevard. Vervolgens met een jurist z’n contract openbreken, aanvechten en dan kijken wat er gebeurt. Dat heeft hij niet gedaan en nu zonder afscheid gelijk weg. Bij Radio 2 bestaat de indruk dat hij ‘zeker’ weer terugkomt, hetzij bij een andere omroep. Ik geloof daar niets van. Ik hoop voor hem dat hij nog ergens aan de bak komt, maar niet meer bij Radio 2.

 14. “Een Marokkaanse Nederlander die ook nog eens op mannen valt”

  Wow, een nieuw dieptepunt, Kicken. Gewoon z’n naam noemen was niet genoeg. Er moet weer even “benoemd” worden, zodat benadrukt is dat Morad “anders” is.

  Kansloos en achterhaald dit.

  • Speciaal voor jou nog even toegevoegd. Want we moeten ons wel érgens over kunnen opwinden is het niet!

   Ik benoem het vooral omdat hij zo lekker past(e) in het deugen-en-inclusie-beleid van de NPO. Maakt mij het uit waar de man zijn plezier mee beleeft. Mag ik wel nog man zeggen of is dat ook al té omschrijvend?

   Als jij overigens denkt dat dat allemaal niet uitmaakt in het selectiebeleid van de NPO dan leef je echt onder een steen.

   • Dat eeuwige gezeik over “deugen”. Het is gewoon een overslaande plaat van een stel jankerds die denken dat als iemand die eerder onzichtbaar was, zijn/haar/hun (oh nee, HUN!) plek opeist, dat dat dan ten koste van hen gaat.

    Je had je energie kunnen besteden aan wat anders maar je koos voor janken. En nu moet ik mijn energie besteden aan daarop reageren.

    Wees blij dat inclusieviteit meer aandacht krijgt. Als dat er eerder was geweest was je eigen carriere wellicht ook anders verlopen, als neurodivergente ADHD’er.

    • Het is ‘inclusiviteit’ maar voor de rest vind ik je reactie puik. Dope. Gaaf. Lauw. Schitterend.

     Ik gun iedereen met of zonder twee benen zijn plek op de radio, maar je zal op de eerste plaats beoordeeld moeten worden om je kwaliteiten, kunde en kennis.

     Niet omdat het zo lekker hip is: een vrouw op een leidinggevende positie of overdag op de radio, iemand met een migratieachtergrond als manager of op TV zoals bij Khalid & Sophie.

     • En je zult ook altijd het “anders zijn” van minderheden ten opzichte van de blanke heteroman die je zelf ook bent benoemen. Je gaat namelijk niet in op de kwaliteiten van bijvoorbeeld Morat, maar op zijn anders zijn ten opzichte vcan jouw norm. Gewoon omdat het kan.

      Het gaat bij de PO ook helemaal niet om hip doen, of deugen. Of woke zijn (ook zo’n jankerig stokpaardje van je).

      Het gaat om daadwerkelijk praktisch uit te voeren als publieke omroep wat maatschappelijk wenselijk is. In plaats van er een beetje lafjes tegenaan te trappen zoals jij doet in je columns.

      Soms heb je best wat zinnigs te zeggen en ik kan ook om je lachen maar deze reactionaire bullshit werkt echt tegen je, wat mij betreft. Groei op man.

  • Nou hij gaf ze een goede reden om hem te wieberen zodat BNNVARA van dat ellendige tijdstip ’s avonds af is en ze overdag wat leukers er voor terug krijgen, mét een grote naam. 14-16u of 16-18u.

   • Patrick. Maar is het contract van beide kanten beindigd? Vroeger gingen DJs gewoon de ziektewet in bij een conflict. Waarom liep dit zo hoog op, waarom heeft Morad niet gewoon een advocaat erbij gehaald

 15. Morad was de Koning van de laatste top2000 editie. Jammer dat hij weg gaat. Hij heeft een prachtige stem. Warm. Het komt wel goed met deze jongen.

 16. De loopduur van het contract van Rob Stenders bij Radio Veronica is ook belangrijk om te weten. Hij was vanaf eind juni 2021 bij Radio Veronica te horen. Het zou misschien kunnen zijn dat het om een driejarig contract gaat. Anders komt hij voorlopig nog niet bij Radio Veronica weg.

  Wat Patrick Kicken goed aangeeft is dat Rob Stenders niet helemaal goed past op commerciële radiozenders. Het bewijst zich ook doordat Rob Stenders regels oplegt aan Radio Veronica, over hoe er reclame moet worden uitgezonden op de zender.

  Mocht Rob Stenders bij Radio Veronica vertrekken, dan zou Rick van Veltuysen verplaatst kunnen worden naar het vrijgekomen tijdvak van 14:00 tot 16:00 uur op werkdagen. Vervolgens kan Giel Beelen aangetrokken worden om in het weekend een programma te presenteren tussen 12:00 en 15:00 uur op Radio Veronica.

  NPO Radio 2 kan het beste een plek beschikbaar houden voor Rob van Someren. Voor het geval dat Rob van Someren in conflict raakt met Radio 10 of dagelijks wil blijven presenteren, iets dat binnenkort bij Radio 10 niet meer mogelijk is voor Rob van Someren.

  • Rob Stenders is voor mij de reden om hem op Veronica te zetten. Een heerlijk programma.

   Luister eens naar JOE. Retecommercieel. Dj’s mogen enkel ”dit is” zeggen.

   ”Dit is Joe, dit is smooth criminal, dit is Michael Jackson, dit hoor je hier, dit is Joe.”

   ”Dit is Joe, dit is de tijd voor George Michael, dit is Club Tropicana, dit hoor je hier, dit is Joe.”

   Enorm irritant en voorgekauwd.

  • Ik vraag me af of Stenders echt zo happy is. Carolien moest weg, nieuw slechter FM pakket, programmering omgegooid. Nu zit hij met die Siets die niets toevoegt maar wel om elke grap van Stenders lacht. Voor het eerst sinds tijden geluisterd maar het was vreselijk. Als je Rob hoort op XXL Stenders dan klinkt hij veel enthousiaster.
   En Morad, ach die horen of zien we wel weer ergens.

 17. Van X:

  Danny Vera @dannyveramusic 2 u

  Voor de mensen die naar mijn programma “Vera’s Vintage Vibes” luisteren op @radioveronica. Wegens bezuinigingen is mijn programma helaas per direct komen te vervallen. Heel erg jammer, maar zo gaan die dingen in radiowereld.
  Bedankt voor het luisteren!!! ❤️✌️

 18. Morad El Ouakili vanaf 2025 vast gezicht bij RTL Boulevard

  Morad El Ouakili zal de komende tijd vaker te zien zijn bij RTL Boulevard. Vanaf januari 2025 wordt hij ook een van de vaste gezichten van de showrubriek in het weekend. Dat meldt RTL 4 dinsdag aan het ANP.

  Showredactie AD 11-06-24, 16:36 Laatste update: 16:43

  Die horen we nooit meer, terug …

 19. Vera was qua presentatie toch van het kaliber lokale omroep , prima keuze dus van de kruideniers bij Radiocorp/Mediahuis.

  Wout zet zo’n soortgelijk B-programma neer maar dan voor minder geld. Ik ga toch lekker niet luisteren in ieder geval.

  Nu te wachten wanneer Johan Derksen straks weer alleen voor Radio Drenthe vanuit Grolloo presenteert.

 20. Jeetje, moet even bij komen van dit nieuws. Zou Moerad voor FunX begrippen niet een beetje te oud zijn? Erg jammer, vond het altijd een erg leuke DJ. De enige Npo zenders waar ik nog sympatie voor heb zijn 1 en 5.

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Morad El Ouakili verlaat per direct NPO Radio 2 - Spreekbuis.nl
 2. Luistercijfers week 23: JOE begint Radio 10 te verslaan, Qmusic de bereiksleider - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*