Patrick Kicken: Giel Beelen terug bij NPO Radio 2 en ander transfernieuws

[BLOG] Zoals hier voorspeld in de column over Morad die weg moest een tijdje geleden: BNNVARA wil betere zendtijd overdag op NPO Radio 2 dan het strafbankblokje 20-22u ’s avonds waar El Ouakili te horen was. Dus trekt omroepbaas Arjan Penders aan zowel Rob Stenders als Giel Beelen om uiteindelijk 14-16u te kunnen krijgen en invullen. Laatstgenoemde is wat makkelijker te krijgen dan Rob, die duidelijk zijn oude dag wil veiligstellen met een marktconform salaris wat Mediahuis wel kan betalen en de NPO niet. Maar er is meer aan de hand bij NPO Radio 2 aldus de wandelgangen. Duik je even mee in deze verfrissende vakantiecolumn?

Het verhaal gaat dat NPO Radio 2 zenderbaas Peter de Vries niet zo lekker meer ligt, met name bij de discjockeys. Hoe kan het ook anders, NPO audiobaas Jurre Bosman laat hem het vieze werk opknappen en zal het uiteindelijk niet schuwen hem voor de bus te gooien als ‘oorzaak’ van de grote leegloop bij de zender (vijf grote namen gingen weg) en het aanzienlijke verlies aan marktaandeel, op 10+ en 20-49 in een jaar tijd. Terwijl Bosman aan de touwtjes trekt blijft hij brandschoon en krijgt De Vries de schuld, kortom: een volleerd mediamanager en politicus. Er zouden al twee haaien rondzwemmen rondom de positie van NPO zendermanager Peter: ene Florent Luyckx, ooit zenderbaas bij 3FM, 538 en Veronica, nu bij Powned, maar Jurre heeft het niet zo op hem. Betere kaarten: ene Niels Hoogland (die met die pet), bekend van o.a. FunX en nu Blend. Dat laatste zou ook weer verklaren waarom hij uiteindelijk toch niet terugkeerde bij 538 om samen met zijn oude maatje Dave het hitstation opnieuw succesvol te maken, hij koos voor de veiligere wateren van de NPO in plaats van de woelige baren van Talpa Radio.

Tja wat moet ik hier nog over Giel typen: leuk dat hij weer zijn kunstje mag doen, vroeg op moet hij toch al in verband met zijn jonge spruit. Hopelijk vindt hij zichzelf weer eens opnieuw uit en laat hij de livebandjes de boel bij 538 verpesten op vrijdagmiddag. Slim dat hij een winnaar van De Slimste Mens naast zich krijgt (Roelof de Vries), zodat het een programma op niveau blijft. Het zal wederom blijken dat Beelen een veel betere match heeft met het NPO publiek dan de commerciële Veronica luisteraar. En publicitair briljant dat hij het nieuws lanceert op de dag dat Wipneus & Pim beginnen in de middag op oldieszender 10, het gaat vandaag vooral over Giel.

Over Veronica gesproken, daarvan hoor ik dat Gerard Ekdom een muzieksamensteller van Radio 10 met zich meeneemt, ene Hugo Hofman. Hij is een soort wormvormig aanhangsel van Ekdom want hij ging ook al met hem mee van NPO Radio 2 naar Radio 10 destijds. Hopelijk houdt hij Gerard een beetje in bedwang, in zijn laatste week ging onze sterdiscjockey een club classic van dertig jaar oud als ‘Hold That Sucker Down’ van O.T. Quartet draaien om 07u30 op Radio 10. En trots dat ie hierop was op Instagram! Als dit de voorbode is van wat we dadelijk bij Veronica ’s ochtends te horen krijgen (allemaal b-kantjes) dan hou ik mijn hart vast. Begreep dat ze vanaf september wel alles op rood gaan zetten en een ENORME marketingcampagne voor De Gerard gaan lanceren. Belachelijk overigens dat zijn show niet tot 10u maar maar tot 09u duurt ’s ochtends vroeg, dat is echt oliedom en helemaal niet meer van deze tijd. Maar goed, een kleinigheidje hou je toch. Hopelijk krijgen ze het oudste radiomerk van Nederland nog aan de praat op een uiterst schamel kaveltje. Beelen is dadelijk weer in heel Nederland te ontvangen in plaats van alleen op een walkie talkie, zal hem ook goed doen! Toch lekker, wat luisteraars.

Patrick Kicken

61 Comments

    • Jurgen was de Matijn Nijhuis van toen denk ik.
     Ik weet wel dat Giel niet aan sidekicks doet omdat de luisteraars die functie bij hem vervullen

     • Daar heeft Giel wel een punt.
      Vraag ik mij nu wel af wat Roelofs functie gaat zijn…

     • Je luisteraar als contentleverancier voor je radioshow is wel heel cheap ass hoor, daar kun je nooit een claim op leggen en is eigenlijk de verantwoordelijkheid voor je inhoud op de verkeerde plek leggen. Natuurlijk moet je ze erbij betrekken en het liefst op een zo openhartig mogelijke manier, maar het kan niet zo zijn dat jouw radioshow valt of staat met wat de luisteraars inbrengen. Je kunt het natuurlijk wel zo laten lijken, dat is wat anders.

    • Wat een heerlijk helder verhaal weer dit Patrick! Dit leest zo heerlijk op het strand…..over het medialand!

 1. Hahaha walkie talkie…ik denk dat een walkie talkie nog spannender is om naar te luisteren dan dat hobby product van hem en Zuurbier…maar goed we gaan het allemaal zien en meemaken..

 2. Giel gaat zichzelf niet opnieuw uitvinden die 5 weken natuurlijk, alle JWST items komen langs, Startplaat, Introrally, De Dobbelsteen, Goeie Kop maar waar slaat die op? etc

 3. Wel raar, Morad moet weg van de Vara omdat ie er nevenactiviteiten bij heeft en wat doet de Vara vervolgens, ze halen een iemand van (op papier) concurrerend radiostation bij als vervanging.

 4. Wel een goede zaak dat ze gaan voor meer ervaring. Morad is vast een aardige man, maar heeft denk ik nog iets te weinig meters op de teller om zulke grote schoenen aan te trekken. Dan vind ik Giel beter passen bij zo’n grote ochtendshow. Ik heb het zojuist nog even nagekeken maar JWSO behaalde vorige week boven de 15% LTA in de algemene doelgroep. Dat is ruim boven Qmusic en 1,5 keer 538 ochtendshow. Ik snap eerlijk gezegd niet waarom ze dat niet prominenter claimen.

 5. De ochtendshow op Radio 2 doet het inderdaad waanzinnig goed. Dat zijn bijna Evers-achtige cijfers. Dat dat niet meer geclaimd wordt (@Janno), heeft waarschijnlijk te maken omdat ze bij de publieken altijd zeggen dat de cijfers niet belangrijk zijn. Dus als iets niet scoort maken ze er geen punt van, maar dan ook niet als het wél goed scoort…

  • Het is inderdaad knap dat JW en KIDV dat al zolang zo steady volhouden. Natuurlijk komt het ook omdat het station zo goed te ontvangen valt, geen reclameblok op het halve uur en er bij de concurrentie lang zo gezwalkt werd.

 6. Ik zou het wel gaaf vinden een zender die oude club classics uit het stof gaat trekken, beetje roxy, beetje it , chemistery mooi heel mooii dat geet het verschil maken voor de oudere 90’s kids die dat mee gemaakt hebben

 7. Die laatste zin in de column is er gewoon bewust in gezet om Daniel / Peter Dekker even lekker te laten happen.

  • Morad is al terug op de radio en zit nu bij PowNed. Bij de eerst volgende wijziging van de programmering (alweer) zal hij een vast tijdslot krijgen waarschijnlijk. Ik denk zomaar eens dat Ruud moet gaan vrezen voor zijn programma tussen 16.00 en 18.00u.

   Morad presenteert overigens deze hele week RTL Boulevard. Vanaf januari gaat hij een van de vaste presentatoren van het programma worden.

 8. Morad is prima, die komt wel aan de bak. Die zou ook wel bij 10 passen trouwens. En Hold That Sucker Down is niet voor niets een club classic hé?! Hoorde daar recent nog een hele fijne nieuwe remix van. Voor veertigers zoals ik is dat gewoon een gouwe ouwe. Toen dat nummer uitkwam in 1994 waren de Beatles en Cliff Richard ook 30 jaar oude oldies en dat werd toen ook gewoon op Radio10 gedraaid.

   • Patrick, dat is boomer denken. De tijd dat 60s 70s en 80s gouwe ouwen waren is allang voorbij. De 90s liggen namelijk óók al 25 jaar achter ons, ook al doen 40plussers zoals wij alsof dat niet zo is.

    • Het gaat niet om hoe oud de track is, het gaat om het genre, een alternatieve, agressieve, redelijk onbekende club track hoort hooguit thuis op vrijdagavond, niet als je je tanden staat te poetsen..

 9. Ik vind dit fantastisch nieuws, vroeger altijd met veel plezier met Giel de dag begonnen, aparte klojo maar wel amusant en een goed oor voor opkomende acts. Waar is die prachtige vriendin van toen eigenlijk gebleven, Marisa Heutinck? Maakt ze nog radio?

  • Die mag zometeen na Ekdom om 09u de studio opruimen en de hits doorstarten. Geintje, vind haar best okay, goeie stem en aardig wat verstand van muziek. Zou iets meer van ‘zichzelf’ erin mogen leggen, maar goed, dat geldt voor veel discjockeys. Als ik een uur naar jou geluisterd heb en ik heb jou niet nét iets beter leren kennen, hoe verwacht je dan ooit dat ik de dag erna denk ‘eens even naar .. luisteren’ ?

 10. Ekdom komt nog beter tot z’n recht als z’n show van 6 tot 8 uur duurt. Of 7 uur, nog beter. Ekdom vindt vooral zichzelf leuk en wil dat graag op de radio laten horen. Is wat mij betreft niet nodig.

  • En de woordgrappen…..pfff
   Bij 3FM vond ik het nog leuk.
   Maar hij zou zichzelf misschien een beetje kunnen vernieuwen.

   • Ekdom kan en weet ook niks in het sociale leven in het algemeen….Het enigste waar hij een beetje verstand van heeft en zijn interesse ligt is de muziek…..Zijn tuin op orde maken of financiële taken bv zal Nicole allemaal doen, hahahaha

    • Het feit dat er bij 10 ’s ochtends toch aardig wat mensen naar hem luisterden geeft aan dat hij blijkbaar daarmee toch een snaar weet te raken bij zijn publiek. Of die bereid zijn een andere auto te kopen met een DAB+ radio erin om hem alsnog fatsoenlijk te ontvangen moet nog blijken.

     • Heeft Ekdom wel door dat die straks op een fm kavel van rond 55 procent te horen is ?

  • In het land der blinden.. Het feit dat we na 20 jaar nog steeds moeten teruggrijpen naar Giel, Tim en Gerard zegt dat het ontbreekt aan een degelijk opleidingentraject voor (ochtend)deejays in Nederland

   • Ik heb het al vaker gezegd en denk dat het toch anders is. NPO Radio 2 is aan het einde van de zeroes van een 60s/70s profiel naar een 80s/90s profiel gegaan en ook een groot deel van de dj’s werd vervangen door ex-3FM dj’s. Nu breekt weer het punt aan dat een generatie dj’s aan vervanging toe is, alleen is het zeroes/tens profiel dat meer bij die jongere generatie dj’s past, niet krachtig genoeg. Waardoor mijns inziens een probleem voor de radio ontstaat waarvan ik nog niet weet hoe zenders dit gaan oplossen. Want Morad of een Gijs Hakkert die plaatjes uit de vorige eeuw draaien, vind ik een mismatch.

   • Wekenlang Giel in de ochtend, Giel die op zijn beste dag nog een zwakke DJ was. Dat wordt switchen naar een ander station, en na een paar weken is er gewenning aan het andere station.

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Giel Beelen deze zomer te horen in de ochtend op NPO Radio 2 - Spreekbuis.nl
 2. Luistercijfers week 27: 538 herstelt zich ten koste van Qmusic, NPO Radio 1 voorbij Sky Radio door sport - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*