Hilversum krijgt de komende jaren te maken met een NSC-mediaminister. Hierdoor snel van 3 naar 2 netten?

Het PVV-VVD-NSC-BBB-kabinet begint langzaam vorm te krijgen. Inmiddels zijn een aantal namen van bewindspersonen uitgelekt of al bevestigd. Ook over de namen van ministeries en de taakverdeling wordt steeds meer bekend.

Ook over het komende mediabeleid wordt meer duidelijk: het ministerie van OCW krijgt straks een minister van NSC-huize: voormalig ChristenUnie Kamerlid en oa. mediawoordvoerder Eppo Bruins.

Interessant is om te kijken welke punten uit de mediaparagraaf in het NSC-verkiezingsprogramma door de nieuwe (NSC) mediaminister in dit extraparlementaire kabinet als eigen beleid naar voren worden gebracht.  De NCS-wens van het terugbrengen van 3 naar 2 zenders (netten) is hiervan de meest interessante. 

Mediawoordvoerder Eppo Bruins zei in het OCW-commissiedebat van woensdag 6 december 2017, namens de CU, dit over de publieke omroep: “Ik wil de heer Heerema (VVD-Kamerlid Rudmer Heerema) nog meegeven dat we in dit land het Commissariaat voor de Media hebben. Dat is speciaal bedoeld om toezicht te houden op de publieke omroep en op naleving van de Mediawet. Ik vind het heel erg verstandig dat wij het parlement op afstand hebben gezet als het gaat om de inhoud van programmering. Er zijn genoeg programma’s op de publieke omroep die ik smakeloos vind, maar ik ga er niet over. En dat is maar goed ook. We willen niet een politieke discussie en micromanagement op de publieke omroep. Kan de heer Heerema in de tweede termijn ook meenemen hoe hij in zijn plannen, in het licht van die motie, de rol van het Commissariaat voor de Media ziet, waarvan ik weet dat er juist wel in detail en transparant aan wordt gerapporteerd door diezelfde publieke omroep?

En over de politieke discussie transparantie bij de publieke omroep en kosten per programma: “Ik vraag wat dan eigenlijk nog de rol is van het Commissariaat voor de Media. Dat weet namelijk wel degelijk hoeveel geld er per genre wordt uitgegeven door de NPO. Die club, deze onafhankelijke toezichthouder, moet dit werk doen. Laten we alsjeblieft niet de publieke omroep politiseren. Hoe ziet u de rol van het Commissariaat?”

7 Comments

 1. Van 3 naar 2. Prima. Je wordt doodgegooid met herhalingen op de npo. Npo start gratis maken de belastingbetaler heeft er al voor betaald!

 2. En waar vallen de radio frequenties onder?

  Min EZ, zoals nu ,RDI, Rijksinspectie Digitale Infrastructuur ,
  of

  Min Infrastructuur en Waterstaat
  of
  Staats Koninkrijksrelaties en digitalisering

  Radio frequenties is vooral omroep en moet dus net als vroeger onder OCenW vallen.

  Mooi moment om dat even te corrigeren.

  • Ik ben benieuwd aan wie ik al zendamateur nu weer m’n machtiging aan moet betalen. Nieuwe naam, allemaal weer niew briefpapier voor de RDI. “Politiek hé” zong Bram Vermeulen al eens……..

 3. Dag Peter,
  Ik weet niet of je het tijdens “de formatie” meegekregen hebt maar NSC heeft zich een voorstander getoond van de Publieke Omroep. De VVD wilde veel meer bezuinigen ( 400 miljoen ) en de PVV wilde PO helemaal weg hebben. Onze regeer “geile” Caroline maakt het allemaal niks uit als ze maar kan regeren. Het mag wellicht bekend zijn dat mev. Nicolien Vroonhoven – NSC in t’Gooi geboren en getogen is en laat daar nou net de Omroep zetelen……. En ik heb zo’n idee dat meener Bruins van nog net de CU daar niet zo veel aan gaat veranderen

 4. Beste Juul, zie pagina 31 Mediaparagraaf NSC in Verkiezingsprogramma. Lees hiernaast de laatste alinea van mijn boek interview met Lennart van der Meulen, ook op Spreekbuis.nl, over Nicolien van Vroonhoven in haar rol als wethouder monumentenzorg en (de sloop van) het oude KRO-gebouw. Groet, Peter

 5. Het bezuinigen zit hem niet in een net weg doen. Voor NPO3 moet gewoon een andere invulling komen dan jongerenzender/we knallen alles wat we nog hebben en elk probeersel gewoon op die zender. Oh en muziek en soms sport en dan weer een hele dure serie waar niemand naar kijkt. En ga zo maar door. De zender heeft geen identiteit en daardoor weet de kijker niet waar hij aan toe is en kijkt gewoon niet. Een heel andere duidelijke invulling moet er voor die zender komen.

  De NPO moet bezuinigen in bestuurslagen, regeltjes en werkwijzen. Het geld besteden waar het voor nodig is voor de kijker. De juiste kijker op de juiste plek bereiken. Geen belachelijke uitgaves doen aan sportrechten of ingewikkelde dramaseries voor op NPO3 van bijna een miljoen per aflevering. Niemand keek en men had ook alvast voor dat seizoen op de buis kwam een 2e seizoen besteld. Stoppen met 3FM op FM. Stoppen met het op de buis brengen van meer de zelfde programma’s zoals 3 de zelfde consumenten programma’s elk van een andere omroep. Minder baasjes, minder omroep gebouwen en al die medewerkers apart voor elke omroepclub. Er kan zoveel bezuinigd worden zonder dat het publiek er ook maar iets van hoeft te merken. Stoppen met die themazenders. En zoals hierboven word gezegd NPO Start plus gratis voor iedereen

 6. Peter wat is je bron dat media bij de minister komt en niet bij de staatssecretaris (zoals nu)? Er komt daar een vvd staatsscretaris

  Wat je doet hier is het nsc beleid direct op ministerieel beleid plakken. Zo werk dat niet. Er is een hoofdlijnenakkoord en een coalitie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*