Patrick Kicken: Roland Snoeijer de nieuwe baas bij Qmusic

[BLOG] Roland Snoeijer gaat van Talpa Radio en Radio 10 naar Qmusic als opvolger van Dave Minneboo. Dat melden bronnen aan Spreekbuis. Later vandaag wordt dit nieuws naar buiten gebracht via een persbericht, aldus insiders. Het is de volgende ontwikkeling in wat we inmiddels toch wel een heuse radio oorlog kunnen noemen tussen Qmusic en Talpa. Gisteren kwam DPG (eigenaar van Qmusic) al met het volgende bommetje onder de fusie van RTL en Talpa door aan te kondigen dat dit toch echt ten koste zou gaan van de radiomarkt en hun radiozender, nu blijkt dat ze de baas van Talpa’s succesvolste radiostation 10 hebben weten los te peuteren.

Snoeijer, nu dus nog programmadirecteur bij 10, wordt de opvolger van Dave Minneboo. Ik weet nog niet wat ik er van moet vinden. Ja, vanuit strategisch oogpunt begrijp ik dat je Talpa een hak wil zetten na het wegkapen van Minneboo, maar of hij nou écht diegene is die het hitradio format helemaal onder de knie heeft? Ik bedoel, van Radio 10 een succes maken in een markt waarin de gemiddelde leeftijd van de radioluisteraar steeds verder opschuift naar boven en jongeren hun schouders ophalen bij het medium zou het natuurlijk ook raar zijn dat het station met een oldies format (en toch nog een ietwat oudbollig uitstraling) niet bakken met luisteraars zou trekken. Dus dat is niet het vernuft van Roland, eerder de puntjes op de i en op de toch al goedlopende winkel passen wat hij gedaan heeft.

Er zijn andere namen rondgegaan voor de positie van programmaleider/stationmanager bij de rode radiofabriek in Amsterdam. Zo hoorde ik onder andere Erik de Zwart zijn naam vallen (ex-538, Noordzee FM en Radio Veronica) en Jan-Willem van Engelen (zendercoördinator NPO Radio 2). In een ideale radiobusiness zou die laatste natuurlijk uitermate geschikt zijn geweest. En verstand van scheduling, verstand van onderzoeken en mede verantwoordelijk geweest voor het muziekbeleid bij Sky Radio. Daarover gesproken, de hoofdprijs voor Qmusic was natuurlijk geweest als ze die andere Talpa radiohotshot Uunco Cerfontaine, de huidige stationmanager bij Sky, hadden kunnen lospeuteren. Dan voelt Roland Snoeijer toch een beetje als de troostprijs.

Ik wil nou niet weer meteen te negatief zijn, want anders vinden Coen en Sander me weer zuur, maar laten we eens naar het heerschap Snoeijer kijken: dat hij een bak met ervaring als programmaleider heeft staat buiten kijf. Een jaar of negen bij Radio 10, daarvoor een jaar of acht bij 100%NL. Hij was nog eindredacteur AVRO bij NPO Radio 2 en marketingmanager bij Veronica FM, aldus zijn LinkedIn. De beste man is inmiddels 51. Tel uit je winst. Ik had toch liever gewoon een fris type van een jaar of 35 de hut zien leiden daar bij Q, maar goed, kom daar maar eens om in een radiobusiness die al jaren stilstaat en maar weinig mensen echt de kans krijgen om door te groeien. En inderdaad, Uunco is ook 50 plus.

Waarom Snoeijer weg wil / gaat bij 10 lijkt me evident: er valt weinig groei meer te bewerkstelligen bij het station én je werkt in een omgeving waar het scherpe zwaard van De Mol de hele tijd boven je hoofd hangt. Je regelmatig telefoontjes krijgt van Zijne Koninklijkheid dat die en die jock moet stoppen met dat en dat item. En als hij dat of dat plaatje nog een keer draait dan kan ie helemaal thuisblijven!

Overigens verliest Radio 10 niet alleen hiermee haar programmaleider, wat toch ook wéér voor de nodige extra onrust gaat zorgen op de Bergweg, maar ook haar stationvoice. Ik zeg haal Dave Donkervoort maar weer van stal, of een andere oudgediende, als huisstem van de zender. Als je dan toch met dat station volop op het sentiment wil gaan zitten ga dan ook maar all the way.

Wie overigens de opvolger moet worden van Snoeijer daar zijn de geleerden het nog niet over eens, maar dat kan er natuurlijk maar een zijn: Rob van Someren. Laat je leading air personality die al betrokken was bij de beginjaren van 10 en nu zo’n beetje het succesvolste programma presenteert op de zender dan nu ook maar eer voor zijn werk krijgen. Hij heeft de zender een jaar of 7 terug weer op het winnende pad gezet samen met zijn team, toen Veronica het liet liggen. Misschien krijgt hij Radio 10’s ochtendjock Gerard Ekdom ook nog wel uit zijn ivoren toren en maakt hij het programma meer onderdeel van het hele station in plaats van een losstaand eilandje, iets wat Snoeijer niet gelukt is.

Patrick Kicken

26 Comments

 1. Heb je gedronken Patrick? Anders snap ik werkelijk niks van de toon maar al helemaal niet van je suggesties in deze column.

   • Je zegt een jonger type te willen en dan kom je aan met Uunco? Die man is ongeveer 60 jaar oud! Overigens zijn die andere namen nooit gepolst hoor. Ik geloof dat met name Jan Willem het wat druk heeft.

 2. Hij wordt ook verantwoordelijk voor Joe 70’s en 80’s, iets wat hem denk ik beter ligt. Dat is deels wel een tegenhanger van Radio 10 maar nonstop. Benieuwd of hij hier een gepresenteerde versie/tegenhanger van Radio 10 van gaat maken.

   • Waarom zou je met Joe nóg zo’n zender willen. Volgens mij stikt het al van de online zenders met 80’s en 90s hits van o.a. Sky, Radio 10 en Veronica. Leuk voor erbij maar niet meer dan een playlist. Een volwaardige tegenhanger lijkt mij een kansloos naast het reguliere Radio 10.

    • Daar gaat het niet om dat er al zoveel zenders zijn. Ze willen allemaal een graantje mee pikken in het genre zodat er niet naar de concurrentie wordt overgestapt. Door een zo breed mogelijk pakket aan zenders aan te bieden hou je die doelgroepen die je wilt aanspreken binnen boord. Zo simpel is dat.

 3. Jaa Dave naar radio 10 als programmaleider en dan samen met patrick Kicken een vrijdagavond of zaterdag avond programma laten doen als currie en van inkel dat past daar wel!

 4. Jeroen van Inkel dinerend met Rob Stenders.
  Frank van der Lende blijft maar flirten met Veronica.

  Er komen vast nog wel meer transfers aan vermoed ik zo. Ik denk dat DPG doodsbang is voor RTL/Talpa omdat Mattie & Marieke (die ook graag op tv komen) veel beter aan hun trekken komen bij RTL/Talpa met RTL Boulevard en 538 dan bij DPG met enkel Qmusic.

  • Van Inkel dineert met stenders. Logisch die twee hebben een geschiedenis samen en zijn goede vrienden. Betekent niet dat van Inkel naar veronica gaat waar minneboo de eindbaas van de eindbazen wordt. Die minneboo heeft Van Inkel er in 2016 uitgetrapt. Geloof mij, die gaat echt niet weer naar het wespennest talpa radio.

 5. Alexander Stevens kan ook nog van stal om wat 80’s aan elkaar te draaien. Samen met Rob Spijker om het weekend in te luiden. Ignas Cuppens als manager.

 6. Hoe kom je erbij dat Radio 10 een oldieszender is met een oubollige uitstraling? De laatste maanden is het de hele dag Ed Sheeran, Dua Lipa, Purple Disco Machine, Harry Styles en meer van die uitkauwde Top 40-artiesten die alle andere zenders ook al grijs draaien. Twee platen uit de 80s achter elkaar is tegenwoordig een unicum op de zender die voorheen een brede en verrassende muziekmix met de nadruk op classics had. Kortom, Roland was al een tijdje Qmusicje aan het spelen…

  • Radio 10 is al een tijdje jonger aan het klinken inderdaad, omdat Veronica juist een wat ouder profiel heeft gekregen. En 2 stations diezelfde doelgroep aanspreken in een radiogroep botst.

 7. Ik zeg Peter Rijsenbrij als stationmanager én -voice van Radio 10. Over ervaring met die zender gesproken..;-)

  • Marieke heeft vandaag verteld dat ze zwanger is, dus die is binnen nu en 6 maanden definitief weg. Mattie naar 538 met Wietse en Klaas en Q heeft het nakijken.

 8. Interessante switch. Gevaar van al die wissels is wel dat straks alle zenders hetzelfde gaan/blijven klinken. De muziekformats en doelgroepen zullen voornamelijk hetzelfde blijven, uitgezonderd 3fm die waarschijnlijk meer populair gaat draaien. Straks hebben we nog meer eenheidsworst.

  • Dan weet jij duidelijk niet hoe gunstig de businesscase is voor radiostations. Met andere woorden. Hier spreekt geen expert. Bij Talpa houden die 4 zenders een groot deel van de hobby projecten van meneer de Mol in de lucht.

 9. Radio 10 is nu een goed lopende zender maar toen Roland programmadirecteur werd stond het rond de 3% dus om nou te zeggen dat hij de puntjes op de i heeft gezet doe je hem te kort.

1 Trackback / Pingback

 1. Roland Snoeijer volgt Dave Minneboo op als radiodirecteur Qmusic - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*