Dak boven educatieve omroepen

In deze aflevering over voormalige omroeppanden aandacht voor de huisvesting van de Stichting Televisie Academie (Teleac) en de NOT (Nederlandse Onderwijs Televisie). Deze educatieve omroepen, respectievelijk opgericht in 1963 en 1962, fuseerden in 1996. Teleac/NOT vestigde zich vervolgens in het door architect Jan van Belkum van Articon ontworpen kantoorpand aan de Wilhelminastraat, naast het Hilversumse station. De educatieve omroep verhuisde in 1998 naar het Mediapark. In 2010 volgde een nieuwe fusie, nu met de NPS en de RVU, tot de nieuwe omroep NTR.

Teleac en NOT hebben hun roots in respectievelijk Den Haag en Utrecht. Na de fusie in 1996 zocht de nieuwe educatieve omroep een plek in Hilversum.

De Nederlandse Onderwijs Televisie (NOT) is opgericht op 27 juni 1962 en kwam voort uit de Nederlandse Onderwijs Film, gevestigd in Den Haag. NOT fuseerde later met de NOS-afdeling Schooltv en verhuisde naar Hilversum. Het eerste Schooltv-programma was ’Basel, ankerplaats van Zwitserland’ uit 1963. In datzelfde jaar – op 10 december – werd Teleac (Televisie Academie) opgericht door onder anderen hoogleraar Hans Ariëns Kappers. Doel van de nieuwe ’instructieve’ omroep was kennis toegankelijk maken voor een groot publiek. Teleac werd bekend door de vele taalcursussen, maar verzorgde veel meer educatieve programma’s, meestal voorzien van cursusmateriaal.

EHBO-cursus
Begin februari 1965 zond de NTS, via Nederland 1, voor het eerst een programma van Teleac uit. Het ging om een EHBO-cursus, geleid door dr. H. J. Oosterhuis.

De uitzendingen van Teleac waren later onder drie noemers te verdelen: PeuterTV (om de taal en sociaal-emotionele ontwikkeling bij peuters te stimuleren, vanaf 2004), Schooltv (tv-programma’s en begeleidend materiaal voor leerlingen in primair en voortgezet onderwijs), en Teleac (radio- en tv-programma’s voor volwassenen).

In 1996 fuseerden Teleac en NOT tot Teleac/NOT.

Beide hadden hetzelfde doel: educatie via massamedia. Daarbij wilde de politiek één gezamenlijke omroep die de educatie in het publieke bestel voor zijn rekening nam. Teleac zat toen nog in Utrecht, de NOT was gevestigd aan het Noordse Bosje in Hilversum. De fusieomroep ging op zoek naar gezamenlijke huisvesting in de mediastad.

Van Gend & Loos
Die werd gevonden in het kantoorgebouw dat op de plek van Van Gend & Loos verrees, naast het nieuwe NS-station met kantoren. Architect Jan A. van Belkum van ingenieursbureau Arcadis (Articon) ontwierp beide gebouwen. In 1998 werd het nieuwe gebouw officieel in gebruik genomen door een ‘interactief monumentaal entree object’, een elektronisch boek, in werking te stellen.

In 2003 vierde Teleac zijn veertigste verjaardag. Met onder meer een gratis toegankelijk, ’spetterend mediafeest voor jong en oud’, begin oktober van dat jaar in Studio 24 op het Mediapark. Op de radio werd live verslag gedaan van de festiviteiten.

Internetstand
Op het programma stond onder meer: cabaret, simultaan schaken met Hans Böhm, een internetstand voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs, een natuurlab met Martine van School-tv en knutselen met de Tweenies. Bezoekers konden kiezen uit vier quizzen: nieuws, geschiedenis, wetenschap en taal.

Zes jaar na het jubileum, in september 2009, veranderde de naam van Teleac/NOT weer terug in Teleac. Samen met de RVU (voortgekomen uit de in 1930 door de Bond van Nederlandse Volksuniversiteiten opgerichte Radio Volksuniversiteit) vormde Teleac de Stichting Educatieve omroepcombinatie (Educom).

Op 1 september 2010 fuseerden NPS, Teleac en RVU tot de nieuwe omroep NTR (de drie beginletters van de voorgangers). ’Fusieomroep NTR vele miljoenen goedkoper’ stond er indertijd boven een interview in deze krant met NPS-directeur Joop Daalmeijer, die voorlopig de baas werd van de nieuwe omroep voor informatie, educatie en cultuur.

Een van de vragen die hem werden voorgelegd was: ’Wat is het voordeel van de fusie en wat merken de kijkers en luisteraars ervan?’ Daalmeijer: “Er komt een mooie omroep uit die goedkoper is dan de huidige drie. Hiermee besparen we vele miljoenen. De synergie van de fusie zit hem in de vermindering van gebouwen, directies en personeelszaken. Daardoor blijft er meer geld over voor programma’s die gewoon allemaal blijven bestaan. Alleen aan de productiekant van die programma’s gaan we samenwerken. Zo gaan de programmamakers van Sesamstraat en Klokhuis nauw samenwerken met de Teleac-collega’s die nu Het Zandkasteel maken.”

Kantine
Ook werd Daalmeijer gevraagd waar NTR zich ging vestigen. “In de gebouwen van NPS en RVU die vlak bij elkaar staan op het Mediapark in Hilversum. Teleac heeft de huur van het huidige gebouw in Hilversum opgezegd. In het gebouw van de RVU wordt de kantine opgeofferd zodat er meer mensen in kunnen werken. Ook in het NPS-pand komen meer mensen te werken.”

NTR telde in die tijd ongeveer driehonderd medewerkers. “Voor een omroep als deze is dat mager”, meende Daalmeijer. “De NPS, de RVU en Teleac hebben al behoorlijk gereorganiseerd. Dat was onder meer nodig omdat de omroepen MAX en BNN meer zendtijd en dus geld krijgen. Bovendien komen er twee nieuwe omroepen WNL en PowNed bij in het omroepbestel. RVU en NPS waren al klaar met reorganiseren, bij Teleac is dat proces vorige week afgerond.”

MVRDV
Het NTR-paviljoen (voorheen RVU-paviljoen) aan het Wim T. Schippersplein is een ontwerp (uit 1997) van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, dat onder meer ook tekende voor de Villa VPRO op het Mediapark.

Het 1500 m2 grote kantoorgebouw, waarin onder meer lava en cortenstaal is gebruikt, is ingegraven in de heuvel. Op het dak groeit gras. Het NTR-paviljoen maakt met de onderkomens van de VPRO en BNNVARA deel uit van de Net3-hoek.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*