‘NPO-rapport van Rijn over NPO misstanden is onzorgvuldig en ongenuanceerd’

Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Ja21, en Esther van Fenema, auteur en psychiater, hebben hun zorgen geuit over het rapport van Van Rijn, dat de misstanden bij de publieke omroep onderzoekt. Het rapport, dat een onveilige werksfeer op het Mediapark beschrijft, inclusief pesten, intimidatie en seksisme, is volgens hen “onzorgvuldig” en “ongenuanceerd.” Dat melt Trouw.

Eerdmans en Van Fenema stellen dat het rapport geen wederhoor heeft toegepast en de reacties van de beschuldigden niet bevat, waardoor een eenzijdig beeld geschetst wordt. De aanleiding voor het debat was versterkt door het recente vertrek van Paul de Leeuw van het programma “Niet klein te krijgen”, na een klacht over stemverheffing. Dit incident onderstreept de gevoeligheid rond de definitie van ‘grensoverschrijdend gedrag’, die volgens de critici te breed wordt toegepast. De aanklachten in het rapport, veelal anoniem, bieden volgens hen geen mogelijkheid tot verdediging voor degenen die beschuldigd worden, wat het juridische en morele vraagstukken oproept over het omgaan met beschuldigingen binnen de media-industrie.

Eerdmans en Van Fenema waarschuwen voor de gevaren van een cultuur die te snel mensen veroordeelt op basis van onbevestigde aanklachten. Ze pleiten voor een evenwichtige aanpak die zowel de veiligheid op de werkvloer garandeert.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*