Patrick Kicken: Radio 538 presteert net zo slecht als Oranje tijdens dit EK voetbal en dat is geen toeval

[BLOG] Wat een deceptie he, dit Nederlands Elftal tijdens het EK. Het leeft al sinds de start niet echt, waar je vroeger overal versierde straten zag zie je nu hier en daar een oranje vlaggetje en op wedstrijddagen vooral teleurgestelde mensen in een auto op weg naar huis. Bij Radio 538 leven ze, zoals zo vaak, op hun eigen planeet en maken al weken radio alsof het Nederlands Elftal bijna Europees Kampioen is. Dit is terug te zien in de recente luistercijfers, waarbij ze op 7,9% uitkomen. Waar komt dit nou toch allemaal door? Ligt het aan het ‘elftal’ op de radio van de zender, de opstelling of de muziek? Laten we eens wat zaken analyseren, op de verjaardag van 538 ochtendjock Tim Klijn. Gefeliciteerd met je 45e!

Dat 538 baas Dave Minneboo de afgelopen weken wat anders aan zijn hoofd had dan 538 strak houden dat is duidelijk, hij zat in allerlei rechtszaken verwikkeld met Rob van Someren wat op zijn minst afleidde. Dat 538 klinkt als een stuurloos schip is dan ook geen toeval, van bijsturen is geen sprake. De 538 middagshow vertrok met veel bombarie naar Duitsland en hebben het daar, aan de beelden op de socials te zien, reuze gezellig. Zij wel ja, maar op de radio komt het over als een inside feestje waar de luisteraar zijn schouders bij ophaalt, want hier is er absoluut geen Oranje koorts. Frank Dane die ellenlange gesprekken voert met de broer of vader van een (oud) voetballer waar niet doorheen te komen is. Ook zegt hij niet even op de helft met wie hij spreekt (zoals Amerikanen zeggen ‘reset the stage’) om later ingeschakelde luisteraars er weer bij te betrekken. Leuk hoor locatieuitzendingen, maar een topsfeer ter plekke maakt nog geen goede radio. Het is de taak van de programmabaas om dit goed te monitoren en Frank hierop te wijzen, maar dit doet ie niet (genoeg). Dus 1-0 achter voor trainer Minneboo. Heb je eindelijk een ochtendshow die weer scoort op 538, verpest Dane het in de middag.

Dan de muziek op 538. Dat blijft een allegaartje. Iedere aanleiding wordt aangegrepen om er maar weer lékker een drive in show van te maken op de radio. EK voetbal? Hoempapa draaien! Formule 1? Dutch hits! Regent het? Tja, de Summer Top weetikveel stond al gepland dus die zenden we gewoon uit! Millennium Top 1500, weer lekker off format! 538 blijft zich gedragen als in de gloriedagen van Edwin Evers in de ochtend, toen ze met alles wegkwamen. Die trouwens ook veel te lang en veel aan het lullen is op vrijdagmiddag. Dan mag je Evers heten, denk ook jij toch eens vanuit de luisteraar in plaats vanuit je eigen feestje. Dat gedweep met die livemuziek ook altijd. Ooit onderzocht of de luisteraar dat wel wil horen allemaal of dat het gewoon maar is omdat platenmaatschappijen er voor in de rij staan en het zo lekker vult? Ook hier zou Minneboo veel meer bovenop moeten zitten, maar daar heeft hij en de tijd niet voor en hij is veel te blij dat Evers er weer is. Coach Minneboo vs de concurrentie: 2-0 achter.

Ik snap dat 538 wel móet doen alsof het één groot Oranje feest is in Nederland, vanwege de overeenkomst als ‘official partner van de KNVB’. Maar gooi je zendtijd toch niet zo in de uitverkoop man. Je vervreemdt je van je luisteraar door Frank Dane en zijn BN’er vriendjes z’n gang te laten gaan, sfeerverslagen waar niemand op zit te wachten en ‘Voetbal Friday’ waarbij je doet alsof mensen nachtenlang in de rij liggen voor een wedstrijd van Nederland tegen.. Roemenië. Je klinkt als één grote commercial voor de KNVB, met kutmuziek en slap gelul! Er moet toch een goede stationmanager te vinden zijn voor én 538 én 10, die beide zonder zitten. Ik snap dat je bang bent Dave dat je wellicht iemand binnenhaalt die later op jouw positie als algemeen directeur radio uit is maar dat is dan maar zo. Je bent de wedstrijd bij twee van je drie stations nu aan het verliezen omdat je simpelweg niet de tijd hebt om zoveel ballen tegelijk in de lucht te houden en alleen een vrouwelijke ja knikker duldt naast je. Door deze arrogante houding, die ook wel weer past bij het Nederlands Elftal heb je de poulefase in ieder geval op drie punten verloren en ga je met de hakken over de sloot door naar de volgende.

Patrick Kicken


Hier trouwens de échte reden waarom Wietze de Jager van 538 naar Bonaire is gevlucht, iets met een technicus en een trap:


45 Comments

 1. Radio op lokatie daar merkt de luisteraar niks van. Inderdaad Patrick veel te veel gepraat op 538. De meeste mensen zetten de radio aan voor de muziek.
  Gelukkig is er nog radio 2 die het ondanks alle ontwikkelingen van de laatste tijd goed blijft doen. Bekende deejays zijn minder belangrijk dan de muziek die men draait.

  • Liever 538 dan die zeikerd van een ruud de wild die alleen zichzelf wil horen praten. Op een gegeven moment waren ze allemaal door elkaar aan het praten voor een minuut lang op radio2.

    • Ik begrijp die observatie niet. Een middagshow op drive-timetijd moet juist druk en rommelig zijn, veel luisteraars vinden dat prettig, op weg naar huis, of op weg naar de keuken. Ruud de Wild heeft twee sidekicks, veel rubriekjes, jingles en draait (korte) actuele hits. Tot een tijdje geleden zei Ruud dat hij de best beluisterde middagshow heeft, maar of dat nu zo nog is? Wat is de huidige top 3?

     En er kan een substantieel aantal luisteraars bijkomen van mensen die gaan afhaken bij Gijs Staverman op Radio 10 …

     (Je kan natuurlijk een hekel aan Ruud de Wild hebben, dat houdt iedere discussie op, maar dat hebben velen ook als ’t om Kicken gaat, Rob van Someren, of wie dan ook.)

 2. In basis is het natuurlijk best een goed idee om dichtbij het Nederlands Elftal te zitten met je radioshow. Zeker als je iets uit de eerste hand van de KNVB kan krijgen.

  Maar er gebeurt ter plekke weinig noemenswaardigs. En een mens kan ook maar zoveel opgeleukte berichten over oranje horen om er een beetje enthousiast over te worden. Als ik ergens doorlopend enthousiasme zie is het bij Jelte, dus daar kunnen ze echt nog wel wat uithalen. Ook de items met Julia kunnen ze verder uitbouwen.

  Blijft voor mij nog de setting over: een vergaderzaal met oranje doeken en kunstgras die uitkijkt op een parkeerplaats. En een ronde hangtafel, waardoor je met de rug naar je publiek (TV538 – kijk live) staat.

  Radio 538 had in de beginjaren van Missie538 een prachtige mobiele studio. Als ze, net als Rob en Wijnand, achter oranje aan zouden gaan kunnen ze er ook meer van maken. Ter plekke uitpakken met een goede DJ-set, optredens van Marco Schuitmaker en Wolter Kroes, samen met de KNVB voetbal challenges houden voor tickets.

  Dat het partnership en het eindeloze enthousiasme over alles rond het elftal ook in je nadeel kan uitpakken komt nu ook duidelijk naar voren. Durf je kritisch te zijn op degene die jouw sponsor is?

  • “Dat 538 baas Dave Minneboo de afgelopen weken wat anders aan zijn hoofd had dan 538 strak houden…’

   Laat mij raden. Een wit zweetbandje?

   Dat zat bij Depay ook te strak. Hij heeft nu zijn vlechtjes eruit en een maatje groter zwart haarbandje. Hoop dat het helpt.

   …als je haarband maar goed zit.

   Vraagje, zijn er DJ.s als een Weghorst die met zijn talent werkloos op de bank zitten.

 3. Na een paar succesvolle Olympische Spelen ging Edwin Evers in 2006 ook achter Oranje aan, tijdens het WK voetbal in Duitsland. In tegenstelling tot de spelen was waren dat vrij saaie weken. Winnaars waren er niet echt en de spelers/staf van Oranje sloegen de Radio 538 studio over.

  De exacte reden weet ik niet maar, er is een reden geweest waarom Edwin Evers alleen met de spelen op pad ging. Nu zou je zeggen, had Radio 538 daar niets van geleerd. Aan de andere kant is het 18 jaar geleden, is de tijd enorm veranderd.

  Maar blijkbaar slaat het nog steeds niet aan. Is toch jammer.

  • 538 denkt nog steeds dat als Wessel van Diepen maar roept dat het allemaal GIGANTISCH FANTASTISCH SUPER VET MOOI is dat de luisteraar dat automatisch gelooft. Die tijden zijn voorbij, radio bepaalt niet meer wat cool, hip and happening is, het is een volg medium geworden.

  • Sjees Nas
   Heb net oranje slingers opgehangen ..

   En we gaan wel door hoor. Want we hebben echt de beste keeper.

   2-0 voor Nederland. 🇳🇱Spelen we tegen Roemenië? Ja 2-0.

   • ik hoop het, en de keeper is zeker niet slecht, maar net als bij 538 is de leiding in het team wss niet goed genoeg. Er zal rigoureus anders gespeeld moeten worden om Roemenië te verslaan. Als je koeman een beetje kent, weet je dat hij niet vd rigoureuze ingrepen is

 4. Die live muziek bij Evers is inderdaad wat te veel naar mijn mening. En hij mag wel meer vanuit de luisteraar denken, maarja wie spreekt hem tegen? Hij denk misschien wel dat het allemaal geweldig is wat hij doet.

  • Het is gewoon duidelijk dat er geen echte leiding meer is bij 538. Dave heeft een aantal oudgedienden teruggehaald die hij vertrouwt en denkt die regelen het zelf wel en stellen me niet teleur. Nouja, dit is dus wat je krijgt als je de jocks zelf het format naar hun hand laat zetten.

 5. Ben zelf luisteraar van NPO Radio 5, maar daar ook steeds meer gepraat. Heb via de app regelmatig gevraagd of er ook weer muziek wordt gedraaid. Tegenwoordig gaat de radio op vrijdagmiddag om 14:00 uur op Joe om die vreselijke Stefan Stasse met zijn ellenlange gepraat, betogen en stomme quizjes maar niet te hoeven horen. Maandagmorgen om 07:00 uur gaat de radio weer op Radio 5.

  • Er is altijd zo’n tweedeling met luisteraars die niet tegen gebabbel op de radio kunnen en zij die dat juist aardig vinden, zoals ik. En ook, zelfs, De Magical Mystery Tour van Stefan Stasse moet minimaal 10, 11 platen per uur draaien. Creativiteit is overal aan handen en voeten gebonden.

   Maar wel weer chapeau voor Radio 2 met de verslaglegging van Concert at Sea de afgelopen dagen. Was heel goed georganiseerd, puik geluid met visual radio. Ook dat kan alleen met geld van de overheid.

   • De shows van Stefan Stasse zijn altijd wat bijzonders. Echt een bom van creativiteit met om elke hoek een verrassing. En dan zitten daar ook nog 10 of 11 verplichte platen doorheen. Knap werk!

   • Voor een keer met je eens, als je geen gebabbel wil moet je geen radio luisteren en gewoon Spotify of een andere muziek aan zetten.

    Aan de andere kant het gebabbel op de radio moet wel relevant zijn. Vaak kunnen dj’s niet goed aanvoelen waar er behoefte aan is op welk moment bij luisteraars. De zender leiding moet daar ook beter op letten.

    Bijvoorbeeld een ochtendshow door de weeks moet echt een gevarieerd programma zijn op je zender. In het weekend is daar veel minder behoefte aan en willen mensen gewoon lekker rustig wakker worden. Op Radio 2 heeft nu Evert Duipmans een ochtend programma in het weekend. Het is de man gegund en hij grijpt zijn kans om op te vallen zodat hij in de toekomst nog betere uren krijgt. Echter zit die show nu vol met allerlei niet relevante gesprekjes en en rubriekjes waar luisteraars in het weekend op dat moment niet op zitten te wachten. Hij heeft het ooo vaak over en tegen studenten terwijl dat helemaal niet zijn doelgroep is op Radio 2. Allerlei beginners fouten die niet persé Evert aan te rekenen zijn. Een zender leiding hoort dan in te grijpen. Dit is maar een voorbeeld en zo zijn er nog meer voorbeelden.

    En dan heb je nog de vele shows op de radio waar het vooral heel gezellig is in de studio maar, waar de luisteraar het 3e wiel aan de wagen is zoals bij Annemieke en Nathan. Ga lekker elke middag thuis met elkaar lunchen en voor elkaar plaatjes draaien. Dat is namelijk wat er nu ook gebeurt in dat programma. En maar uitleggen hoe geweldig het wel niet is in de studio met Nathan (vroeger met Jan Willem)

    In de middagshows van Frank Dane en Domien Verschuren is het zelfde aan de hand. Gezellig met elkaar bij Frank. En Domien kijk eens hoe tof ik ben ik ben hier de man op Q Music. De luisteraar heb ik niets mee te maken. Donderdagavond studenten stapavond. Hoe lang zal hij daar nog over door blijven neuzelen in zijn shows, hij is inmiddels 35.

    Ruud de Wild heeft er hoorbaar al heel lang gewoon geen zin meer in. Vivienne en Bridget als sidekicks erg leuk. Gijs heeft er zin in. Zet Eddy of Morad lekker op die plek.

    • ‘Donderdagavond studenten stapavond.’

     Haha. Dat zeg ik letterlijk (!) nooit. Zet ‘m eens aan, Michel. Je hebt duidelijk nog niet naar mijn programma op Qmusic geluisterd.

  • Probeer ook is Radio M Utrecht. Veel muziek, weinig gepraat. Muziek veelal uit de jaren zestig zeventig. Studio sixties elke werkdag van 14:00 tot 15:00

  • Stefan Stasse was goed met het Theater vh Sentiment, daar luisterde ik elke avond naar…..Maar toen hij met de Staat van Stasse begon, ben ik op een gegeven moment afgehaakt.

 6. Gelukkig sluit de gevoictrackte show van Patrick op Wild we bij het format van het station. Oh nee, dat heet natuurlijk onderscheidend vermogen. Hoeveel decimalen achter de komma marktaandeel heb je inmiddels al jaren?

  Waar blijven toch je nieuwtjes Patrick, daar had je jaren geleden nog weleens gelijk. Vetrouwen je bronnen je niet meer na het debacle met die Veronica jock? Zal zijn naam een keer niet noemen. Feit is dat hij logischerwijs nooit meer gevraagd is sinds zijn ontmaskering

  • Henkie!! Zit je je weer te vervelen op zondagmiddag omdat Ajax niet speelt? Wat dacht je van eens nadenken over wat je morgen in je show gaat brengen, in plaats van iedere dag hetzelfde te zeggen net als hier 😉

   Het blijft overigens eeuwig zonde dat je zoveel geld wilde hebben om Radio 10 te leiden, had er vast anders uit gezien dan nu.

   PS: Mijn bronnen bij Veronica zoals jij ze noemt zitten er nog gewoon. En lachen zich ook suf om steeds dezelfde stokpaardjes van jou op 5 én hier op SB. Dus hou dit niveau vol!

 7. De ochtendshow blijft wat hangen in mijn beleving, ik mis wat creativiteit van Tim Klein zelf. Een leuk nieuw item bijv. ze teren nog op de lekker na de wekker items uit de Evers periode. En Evers zelf, inderdaad te veel van die live meuk waar niet iedereen op zit te wachten, de vrijdagmiddag is voor de vrimibo en dat moet er gebracht worden. Lol maken, gezelligheid en het bijna weekend gevoel. Die sidekick Ko past totaal niet in het plaatje wat ze willen presenteren, zit maar een beetje lafjes te lachen en heeft zelf nul humor. Henk Blok zit er daardoor ook maar wat doelloos bij. Haal Rick Romein weg op de vrijdagochtend en zet hem erbij in de middag, dan wordt het nog wat.

  • Ja eens andere Jeroen! Ik merk dat de 538 ochtendshow wat minder boeiend wordt, vaak hetzelfde. Evers is ook niet vernieuwend, dat wisten we, maar zelfs de broertjes De Boer weer van stal halen gaat wel erg ver. Dat je dat weer nodig hebt zegt genoeg. Die livemuziek inderdaad…de ene na de andere vriend van Evers komt live spelen. De enige die nog een fatsoenlijke show neerzet op 538 is Dennis Ruyer. Alleen die muziek af en toe…Back Street Boys of Britney Spears. Wie zit daar nu op te wachten. Groot verschil weer met wat bv. de ochtendshow en Evers draaien. De muziekredactie bij 538 is de weg kwijt of er is geen muziekredactie…Geef iets te veel vrijheid aan de jocks en je luisteraars snappen het format niet meer.

 8. Radio is niet meer vernieuwend met die horizontale programmering en dezelfde items elke dag.

  Vroeger had je de verticale programmering en keek je er nog naar uit. Zelf luister ik steeds meer naar podcast en apple music. Geef me nog het gevoel van vroeger. Vooral als het om wekelijks informatieve podcast gaat.

 9. Patrick, had jij 3FM al eens aangezet deze dagen om te horen hoe EK/WK sfeerradio wèl moet? Ochtend èn middagshow op locatie, vanuit een camper, meestal vanaf een camping maar ook middenin de speelsteden. Zónder partnership van de KNVB. Klassieke sfeerradio.

  Of al bij voorbaat geen fan van Speelman en Van Deelen?

  • Je snapt dat ik me concentreer op de top vijf stations, Barend en Wijnand zijn me al in positieve zin opgevallen tijdens de laatste editie van Serious Request dus ik geloof je graag als je zegt dat dit beter is en minder over the top / ons kent ons

 10. Ik vind de ochtend- en middagshow van 3FM tijdens het EK dan wel weer leuk! Niet all inclusive in een hotel feesten, maar met campers door Duitsland heen toeren en ook gewoon kritisch zijn op de EK prestaties. En ook veel ‘gewone’ mensen san het woord. Natuurlijk, ook geproduceerd en een hele crew erbij, maar Barend en Wijnand hebben samen een goede chemie en interviewen wat mij betreft degelijk, zonder te lollig te doen om het lollig doen.

  • Ja het ‘kijk ons eens lekker weg zijn op kosten van de baas en het samen leuk hebben’ sfeertje bij 538 gaat luisteraars gauw de keel uithangen, goed dat 3FM dat anders doet

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Patrick Kicken: Radio 538 presteert net zo slecht als Oranje tijdens dit EK voetbal en dat is geen toeval | Al Het Voetbal Nieuws Op Een Rij!
 2. Luistercijfers week 26: Radio 10 stort in elkaar na vertrek Gerard Ekdom, Qmusic grote winnaar - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*