Patrick Kicken: Ongehoord Nederland, geen bedreiging maar een verrijking!

[BLOG] Wat zijn het toch een stelletje angsthazen daar bij de NPO. Alles wat anders is, is eng. En dat al jaren. Iedere omroep moet zich netjes conformeren aan deze status quo, mag een klein beetje naar links of een klein beetje naar rechts afwijken maar dan houdt het wel op. En toen was daar ineens Ongehoord Nederland, de kersverse omroep van Arnold Karskens. Wát een verademing. En ik kan er uit eerste hand over meepraten, want ik mocht inmiddels zo’n vijf keer aanschuiven als panellid in het programma ‘Ongehoord Nieuws’, direct na het NOS journaal om 12u op NPO1. Ik neem je even mee achter de schermen bij Nederlands nieuwste en spannendste omroeporganisatie.

De vrijheid van meningsuiting. God o god wat zijn we daar toch altijd trots op in Nederland. Ja, je mag je mening verkondigen, maar niet bij de publieke radio- en tv zenders hoor. Daar wordt alles éérst langs de ‘meetlat van het deugen’ gelegd. Ik was dan ook blij verheugd om te zien dat er een omroep kwam die het hier eens tegen ging opnemen. Want wat je zegt hoeft namelijk helemaal niet te deugen. Als je het maar onderbouwt. Iedere vorm van nieuws brengen is gekleurd (zeker bij de fatsoensrakkers van de NPO), bepaalde woorden mogen niet gebruikt worden, suggesties mogen niet gewekt worden etcetera. Terwijl diezelfde NPO recent nog flink de plank missloeg met de berichtgeving rondom het boek over ‘De Verrader van Anne Frank’, die achteraf gezien toch niet de verrader bleek te zijn, of toch weer wel, maar dan misschien.

Het is dan ook schandalig om te zien hoe een kansrijk initiatief als ON! geprobeerd wordt te saboteren, door het voornemen een sanctie op te leggen dan wel te lekken dat zelfs de grote nieuwe NPO omroepbazin bedreigd wordt door ON! aanhangers, wat helemaal niet bewezen is. Komt er eindelijk een omroep die iets toevoegt aan het omroepbestel, staat iedereen op z’n achterste benen. Het doet me zelf nog het meest denken aan hoe er in de jaren ’70 gereageerd werd op Radio Veronica. Dat moest ook zo snel mogelijk de kop ingedrukt worden, want dan kon toch allemaal zo maar niet. Bij ON! komen mensen aan het woord die wel degelijk iets in de melk te brokkelen hebben, hun zegje prima doen en onderbouwen. Ik schuif zo nu en dan ook aan om wat luchtigheid in de brouwerij te brengen. Zo verwoordde ik het volgende over het plotselinge cancellen van het ArenA concert door Mick Jagger en de Stones. Of ik dat moet bewijzen? Nee, ik vertel wat er ook onder mensen leeft die het concert zouden bezoeken net als ik:

Bij een van de eerste keren dat ik er te gast was liet ik me even gaan over het gevoel dat al lang heerst over Hugo de Jonge:

Ook mocht ik mijn bevindingen rondom de moord op Pim Fortuyn toelichten, waar ik eerder hier een column over schreef:

En even leeglopen over de waanzin van de woke gemeenschap over kroepoek bij de Lidl:

Om het toch maar weer even terug te brengen naar radio, als ‘radiojournalist’, de treurnis rondom Dolf Jansen en Paul de Leeuw te beschrijven:

En tot slot werd me ook ruimte geboden om het gevoel te verwoorden waar veel blanke mannen van mijn leeftijd mee kampen, zeker als je ook maar íets zegt online wat verkeerd uitgelegd kan worden:

Wát een ijdeltuiterij Kicken, om in je eigen column zes fragmenten te plaatsen. Ik walgde al van je maar nu helemaal! Niks mis mee hoor, om van iemand te walgen of om het met iemand niet eens te zijn. Dat is de functie van een statement. Niks nepnieuws, wat hierboven staat is -mijn- beleving en dat voegt iets toe aan het debat. Je hoeft het niet met alles eens te zijn, sterker nog, als wij allebei hetzelfde vinden en hetzelfde zeggen dan is één van ons overbodig. Het grote probleem van de huidige NPO is natuurlijk dat maar een gedeelte van de Nederlandse bevolking zichzelf terughoort en terugziet in de programma’s. Die boeren gaan niet voor niets massaal de snelweg op met hun trekker, ze voelen zich, juist, al jaren ongehoord. Dat ze nu ineens wél mogen komen opdraven om hun zegje te doen is te laat.

Ohja, ik zou je nog even meenemen achter de schermen daar bij ON! Dat zal wel een club rechtse radicale rakkers zijn he? Verre van dat. Ik loop al sinds 1995 rond in Hilversum en dit is tot dusver de minst pretentieuze en meest warme club programmamakers die ik heb ontmoet. Geen enkel gevoel van ‘wij weten het beter’ wat toch meestal de mores is bij de meeste publieke omroepen. Een warm bad waar ruimte is voor allerlei meningen, je niet van tevoren geïnstrueerd wordt wat wel en niet te zeggen, niet eerst een uur lang met een redacteur aan de telefoon moet doorspreken wat je dan van plan bent om te roepen als panellid. Gewoon vertrouwen onderling, een goede sfeer, een goed team én een gevoel van ‘wij dragen iets bij’. Iets waar veel andere omroepen nog wat van kunnen leren! En het feit dat een nieuwe publiek omroep zóveel losmaakt bij mensen én journalisten is een teken dat er hard behoefte aan is.

Patrick Kicken

Alle andere fragmenten van Ongehoord Nederland vind je op hun YouTube kanaal. Uitzendingen op hun website. Vorm zelf eens een mening over het eerste aanbod voor de zomerstop, in plaats van klakkeloos maar mee te gaan in de demonisering van Nederland’s nieuwste publieke omroep. Of lees ook eens de perfect onderbouwde Spreekbuis column van Ton Verlind over het belang van een ander geluid: ‘Straffen voor een mening is de bijl aan de wortel van dit omroepbestel’.

44 Comments

 1. ON is het propagandakanaal van FvD. Naast het feit dat Joost Niemöller op de payroll staat (een verwerpelijke holocaustontkenner) zegt dit alles en voor mij en een van de vele redenen om NOOIT naar deze stoorzender te kijken. Nu kijk is sowieso weinig TV dus ik mis er vrij weinig aan.

  • Durf jij mensen keer op keer te beluisteren of te bekijken zonder door de bril van vooringenomenheid te kijken Sven? Daarmee kon je nog wel eens tot verrassende inzichten komen!

   • het heeft niets te maken met vooringenomenheid Patrick. ON heeft een geschiedenis van complottheorieën en misinformatie over onder andere Covid-19 (om nog maar te zwijgen over de FvD-connectie die zelf ook maar al te graag nepnieuws citeren van de Dagelijkse Standaard). Het zijn voor mij veel teveel rode vlaggen. Ik laat me er niet mee in. Ik hou het wel bij de persbureaus. Ik heb sowieso een broertje dood aan populisme.

   • Patrick, Met domme mensen als Sven moet je helemaal niet in discussie gaan. Dit soort mensen zitten helemaal vast in de eigen vertrouwde voorgeprogrammeerde bubbel. Alles daar buiten is eng en moet weg. Mensen als Sven daar kan de wereld zonder. Heb je niets aan. Hebben geen eigen mening en kunnen niet buiten het al voor ze uit gestippelde paadje denken. Ze lullen altijd maar een beetje met de meute mee. Eigenlijk heel zielig en bovenal heel dom! Gewoon domme mensen!

 2. Wat een gelul over propaganda-kanaal voor FvD! En dan weer dat populisme erbij halen. Het gaat er gewoon om ‘het andere geluid’ te laten horen wat de andere (linkse) omroepen verzwijgen. Als iets niet past in het straatje van links (D666, PvdA, GL en zelfs VVD nu) ben je een populist. Terwijl die hele meute ons land wél naar de verdoemenis helpt!
  ON is realiteit wat de woke gemeenschap niet wil horen of zien.
  Kom er maar in….

  • On is het gevolg van wat de andere omroepen hebben laten liggen, namelijk diversiteit aan mensen met verschillende meningen op tv, de gevestigde omroepen maken allemaal gebruik van het ons kent ons carousel wat weer zeer voorspelbare tv en radio op brengt met geluid uit maar een hoek, en daar is het mis gegaan.

   En wanneer pakken ze de Eo aan, die verkondigt al jaren dat god bestaat, waar geen wetenschappelijk bewijs voor is, dus zij verspreiden net zo goed leugens als ON ( als ik het langs de NPO meet lat moet leggen ) zonder geluiden dat god niet bestaat en het een groot sprookje is, waar blijven de sancties voor de EO?

   • Eindelijk eentje die normaal denkt en zich niet de mond laat snoeren door de deug familie. Ik kijk altijd naar ON. Fantastisch

  • U heeft helemaal gelijk
   Wat een heerlijk verfrissend geluid deze omroep,ze moeten weg omdat ze de waarheid aan de kaak stellen meestal vertellen ze het echte verhaal zoals het is.
   Dus meestal hebben ze gelijk

   • ‘Verfrissend geluid’. Wat een miskleun. Het is het geluid van een borrelend en gorgelend geluid van bruine smurrie opweg naar het riool.

  • Een fatsoenlijke rechtse omroep: prima! Wordt een keer tijd.
   Maar hou alsjeblieft op over die clowns van Karskens, want die zijn absoluut niet serieus te nemen.
   PS: je mag wel eens wat taallessen nemen, Patrick.
   Er staan behoorlijk wat grammaticale fouten in je ‘schrijfsels’.

  • Ze laten de fascisten van FvD aan het woord. Die moet je geen podium willen geven die moet je het parlement uit trappen! Heel hard!

 3. Npo zou een afspiegeling van de samenlevibg moeten zijn. Daar hoort ook ON bij. En wat is het nou eigenlijk? ..Een clubje mensen met een mening die blijkbaar voorzien in die behoeften. De EO vult op religious vlak ook een behoefte.

  Zo is er voor ieder wat in zijn of haar straatje past.

  • Volkomen met je eens. Nu pas valt er te kijken naar een afspiegeling van de Nederlandse maatschappij. Zo hoort dat in een democratie. Ook al stoort het. Je hoeft er toch niet naar te kijken. En mensen die hier naar kijken afdoen als sukkels is onbeschoft. Ik kijk naar alles wat me boeit. Of dat nu de VPRO de EO of ON.

 4. Radio duider blijkt dus spreekbuis voor extreem rechte omroep. Is dat ook weer duidelijk. Bovendien gaat het hier niet om dat zogenaamde andere geluid, ze overtreden stelselmatig de regels maar hey als jij gelieerd wil zijn aan een omroep die het gedachtengoed van Forum uitdraagt en kritiekloos naar complottheorieën luistert dan is dat jouw ding. Verwacht alleen niet dat je serieus genomen wordt.

   • Deze reactie zegt eigenlijk alles over Kicken. Wars van regels maar vooral van feiten. Klimaat-, wetenschap-, holocaustontkennen. Gewoon kritiekloos meegaan in het illeberale ‘andere’ geluid van ON en FVD. Een andere mening is toch echt wat anders dan een foute mening. Of had Mussert slechts een andere mening? Maar goed. Uiteindelijk krijg je straks wellicht toch weer een uurtje bij de radiotak van ON.

  • Sorry automatisch aanvullen…hij heeft het erover dat elke mening mag zolang die maar onderbouwd is en een paar regels later spreekt hij vanuit zijn onderbuik over the Stones,dat kun je moeilijk onderbouwd noemen.Ik heb bij ON zelden iets gehoord met een goede argumentatie.

 5. Wat er verteld wordt in dat programma kan me niet zo veel schelen. Maar het niveau van de presentatoren vind ik dan wel echt ontzettend slecht. Ik kan er niet naar kijken.

  Maar als ene ander het wel kan, prima.

 6. Jarenlang zeiken over het publieke bestel dat op de schop moet maar nu wel af en toe aanschuiven en waarvoor om de zakken te vullen want die centen subsidie die ze krijgen moeten tenslotte op.

 7. Ik lees je columns graag maar dit heeft wel een hoog Lets Make This About Me gehalte

  Maar na jouw jubelcolumns over Lange Frans en Robert Jensen past dit clubje complottheorie-aanhangers uiteraard prima in het rijtje.

  • Ja natuurlijk is ijdelheid mij ook niet vreemd Simon, anders ben je ook niet werkzaam in de media. Het leek me gewoon leuk om het eens even op te sommen dat het niet blijft bij alleen maar hier mijn mening spuien.

   • Je hebt je als professionele aandachtstrekker toch maar weer mooi verpakt in een ander jasje.😁
    Ja, zo kom je dus nooit van die roermverslaving af,hè. 🤣

    • Maar voor de rest ben ik het wel met je verhaal eens. Iedere mening mag gehoord worden wat mij betreft.
     Alles is aktie en reactie en overal heb je voor en tegenstanders. En als je daar precies denkbeeldig in het midden gaat zitten, dan begrijp je al die meningen ook wel weer die zich vanzelf vormen.
     En hier vormt zich weer automatisch de mening, dat alles wat zich tegen de Nihilistische D66 cultuur keert is mooi meegenomen.
     Dus lang leve Ongehoord Nederland. 👍😁

 8. Ik vind dit een soort vorm van moderne Censuur. Iets waar China en Rusland groot in zijn. Maar Nederland? Of ben ik nu te naïef.

  • Zeer naief, heb bij een lokale omroep gezeten, en om uit te mogen zenden als lokale omroep dient de gemeente een toewijzing te geven alvorens een lokale omroep de vergunning etc kan aanvragen.
   BIj de lokale omroep waar ik zal had de gemeente bij de toewijzing een heel boekwerk geleverd van wat ze wel en niet wilden hebben, en als het hun niet zinde zouden ze direct de toewijzing in trekken , en zou de zend licentie waardeloos worden.
   En wat stond er in het boekwerk, we moesten alle actualiteiten en politiek getinte uitzendingen opnemen en binnen 24 uur op het gemeente huis inleveren, politici en partijen uit een bepaalde hoek moesten juist op de voorgrond komen en juist veel zendtijd krijgen terwijl de anderen naar de achtergrond gedrukt moesten worden en net te veel zendtijd/aandacht krijgen op de zender.
   Op deze mannier werd in onze gemeente de zaak behoorlijk beinvloed om maar de gemeente raad in een politieke richting te krijgen en houden en dat zittende wethouders maar konden blijven zitten, en zo ging het niet alleen bij ons, maar ook bij schrijvende journalisten als die te negatief waren kregen ze gewoon geen toegang meer tot de gemeenteraadsverkiezing waar mee dan weer een van hun andere collega’s daar heen moest om de boel weer recht te breien met het geluid die de gemeente graag wilden horen.
   dit speelde in de jaren 90 overigens…

   • Net veel fragmenten op de site gekeken. Ik zie vooral veel fragmenten waarin bewijsbare onwaarheden worden verkondigd, zonder dat de presentatoren daar kritische vragen over stellen. Precies dit is ook waarom de Ombudsman een boete oplegd: niet omdat er bepaalde gasten zijn of een bepaalde mening te horen is, maar omdat veel gasten alles (en dus feitelijk onjuiste zaken) mogen zeggen zonder dat daar kritische vragen over gesteld worden. En dit terwijl er wel sprake is van een journalistieke setting. Juist dan draag je niet bij aan het debat. ON zou er ook goed aan doen naast FVD en VVD kamerleden andere partijen uit te nodigen. Nu is het helaas eenzijdig zenden van mensen met allemaal dezelfde mening, geen leuke en interessante televisie.

    • Maar dan kunnen ze alle religieuze uitzendingen ook in die hoek stoppen, want wat is waar wat daar verkondigd wordt??
     Dan moeten ze de omroepen die deze dingen uitzenden ook hard aanpakken op de zelfde mannier als ze ON aan pakken maar dat doen ze niet.
     Dat is meten met 2 maten!

 9. ON is inderdaad een verrijking. Bovendien zijn de kijkcijfers erg netjes en boven gemiddelde MADL van NPO1.

  Die andere nieuwe omroep – Omroep ZWART – doet mij de wenkbrauwen wél fronzen. 13.000 kijkers op vrijdagavond en de drempel van 50K leden gehaald? Er kijken op het tijdstip van ZWART nog meer mensen naar een herhaling van Dr. Pimple Popper op TLC.

 10. En waarom hoor je er niemand over dat de vrouw van Ollongren dagelijks primetime NPO1 mag bezetten met Arjen Lachband? Stel je voor dat Davide Heijmans een dagelijkse primetime actualiteitenshow mocht produceren, nou dan was de wereld te klein.

 11. Karskens heeft ongehoord nederland alleen maar opgericht voor het (overheids)salaris van 2 ton wat ie jaarlijks verdiend. Maar dat zegt u niet meneer Kicken en daar hoor je moraalridder Karskens ook niet over.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*