Luistercijfers week 26: Radio 10 stort in elkaar na vertrek Gerard Ekdom, Qmusic grote winnaar

Het zijn roerige tijden op de Bergweg in Hilversum. Het lijkt wel alsof radiobaas Dave Minneboo nog op de payroll staat bij DPG, want met de beslissingen die hij neemt rondom Radio 10 en Radio 538 maakt hij het Qmusic wel heel makkelijk om weer marktleider te worden. Het op (betaalde) vakantie sturen van de 538 middagshow en de luisteraar iedere middag het gekeuvel op een Duits terras met bier en een paar microfoons erbij te laten horen doet het station al twee weken geen goed. Qmusic zet hun kanon ‘De Foute 1500’ er tegenover en dat blijkt goed uit te pakken.

De grootste averij voor Talpa Radio vindt plaats op de verdieping waar Radio 10 huist. In de tweede week van de nieuwe ochtendshow met Lex Gaarthuis verliest de zender maar liefst een vol procentpunt en komt uit onder de 7% marktaandeel, door minder luisteraars en een kortere luistertijd. En dan is in deze meting nog niet het verwijderen van de middagshow Somertijd met Rob van Someren meegerekend, want die maakte in deze week zijn laatste uitzendingen.

Over laatstgenoemde gaat trouwens het gerucht dat Talpa van plan was een bodemprocedure te starten tegen hem, die heel lang zou voortslepen en hem veel geld gekost zou hebben. Vandaar dat hij alsnog akkoord is gegaan met een plek in het weekend.

Ook NPO 3FM slaat de plank mis met een misplaatst oranjegevoel wat maar mondjesmaat leeft in Nederland, zij hebben hun twee belangrijkste discjockeys Barend & Wijnand ook betaald op vakantie gestuurd met een wandelzender en het station zakt weer als vanouds naar 2,1% marktaandeel.

Je zou verwachten dat oldieszenders JOE en NPO Radio 5 zouden profiteren van de leegloop bij Talpa’s Radio 10 maar dat lijkt niet het geval. Het probleem van Radio 10’s nieuwe ochtendshow lijkt het aloude ‘vol bombarie van start gaan, alsof we er al jaren zitten‘ zonder de luisteraar eerst te laten wennen aan de definitieve overgang van Ekdom naar Gaarthuis. Het ontbreken van veel promotie voor de nieuwe Radio 10 ochtendshow maar vooral het toestaan Gerard Ekdom een week lang afscheid te laten nemen, met de onderliggende boodschap ‘het wordt nooit meer zo leuk hier’ aan de 10 luisteraar, helpt allemaal niet mee het publiek niet te gaan laten zoeken naar iets anders in de ochtend.

Dit zijn overigens dingen die een volwaardige, ervaren stationmanager voor Radio 10 allemaal had kunnen voorzien. Maar het station heeft na het vertrek van programmadirecteur Roland Snoeijer naar het succesvolle Qmusic zijn positie niet ingevuld en laat Ad Interim al twee jaar de zaakjes regelen. Ze zijn daarmee in een jaar tijd 4 procent marktaandeel verloren, van 10,9% in de zomer van 2023 naar 6,9% nu. Het verliezen van hun FM frequenties aan JOE en het aanschaffen van het oudere Veronica pakket dat toch minder is helpt ook niet mee.

20 Comments

 1. Na het vertrek van Gerard Ekdom bij Radio 10 gelijk overgegaan naar de 538 Ochtendshow ook lekker moet ik zeggen. Lex Gaarthuis kan ik echt niet verdragen op de vroege morgen, deze man hoort thuis in de weekend programmering met zijn infantiele humor. Zodra Gerard Ekdom bij Veronica start ben ik van de partij, deze man begrijpt hoe je radio maakt en hoe je sfeer creëert en de luisteraar boeit.

  Trouwens alle radiozenders in Nederland moeten echt eens na gaan denken over de muziek die ze draaien, het is allemaal hetzelfde en er is zoveel mooie muziek gemaakt maar altijd hetzelfde wat je hoort.

  • Ben het volledig met je laatste alinea eens. Purple Disco Machine, My Blood en Training season komen me de neus uit

 2. Cijferraadsel van de week:
  Veronica -37000 weekbereik, -9 minuten gemiddelde luistertijd, verliest 0,2% marktaandeel.
  JOE +56000 weekbereik, -4 minuten gemiddelde luistertijd, verliest 0,3% marktaandeel.

 3. Laatste nieuws: Matijn Nijhuis verhuist van Radio 2 naar Radio 10. Op verzoek van Gijs Staverman en Ruud de Wild heeft ’t nakijken. Ik vind een behoorlijke aderlating en zal hem missen.

  • Nog meer nieuws. Erik de Zwart heeft van de week z’n diploma voor trambestuurder gehaald en gaat nu diensten draaien bij het GVB in Amsterdam. Dat mag tot je 75e, dus heeft kan nog even buiten spelen. 😉

   (Toch wel een leuke oorwurmcommercial nu zonder dat het merk Douwe Egberts wordt genoemd. Over een buurvrouw die in een paar seconden van alles leent van haar buurman en hem ten slotte een kop koffie aanbiedt. Ja. Goed gedaan en dan de slogan, Met wie wil jij een koffietje doen?)

 4. Spotify met audio content.

  YouTube en on-demand diensten met video content.

  Sport en grote actuele gebeurtenissen enkel lineair.

  Het is geen 1983 meer, mensen.

  Enige die er nog toedoen op radio zijn Radio 1 en BNR en op de televee is dat NPO 1 en 2.

 5. Door het vele praten en de lange onderbrekingen om het half uur voor nieuwsberichten, verkeersinformatie, reclame en vaak dezelfde platen, ben ik afgehaakt bij de commerciële en publieke radiozenders.
  Ik luister nu heerlijk naar internetradiostations.
  Deze worden steeds beter en hebben veel meer soorten muziek die ze draaien.
  Momenteel luister ik veel naar Radio Monique Internationaal, radio mi amigo international, radio Caroline en happy.radio.

 6. Dat een Gerard Ekdom luisteraar niet direct naar radio5 holt… een radio5luisteraar zat al niet naar Gerard te luisteren maar naar Bert Haandrikman. Net zo veel verstand van.muziek als Ekdom maar zonder flauwe moppen.

  Trouwens dat radio 10 in elkaar stort omdat Gerrit vertrekt… wat een droefenis zeg.

  Ps. Gaat Gerards vrouw mee naar Veronica en hebben ze naast zoon Lennon inmiddels ook een kind dat Harrison heet?
  Vraag ik namens mijn roddeltante.

  • Wat ik wel weet is dat de luxaflex in de keuken bij de Ekdommetjes altijd half dicht is want mensen op straat mogen niet zien dat Nicole staat te koken, slecht voor het imago 😉

1 Trackback / Pingback

 1. Gerard Ekdom vanaf september op Radio Veronica - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*