Luistercijfers week 10: Megasprong in marktaandeel voor Qmusic en luistertijd voor KINK

Het NMO luisteronderzoek zorgt wederom voor minimaal gefronste wenkbrauwen bij de ingevoerde lezer. Na het dreigen met een rechtszaak krijgt KINK er ‘ineens’ 35 minuten aan luistertijd bij. Qmusic is dankzij hun 90’s hitlijst de nieuwe marktleider, zowel in marktaandeel als weekbereik.

Feest bij de jonge mensen bij SLAM! die ondanks het verlies van hun grote FM pakket het dankzij DAB+ en hun zenders in de randstad nog steeds voortreffelijk doen en zelfs op 1,2% marktaandeel uitkomen. Hoezo luisteren jongeren niet meer naar de radio? Ze stijgen zowel in weekbereik als luistertijd.

Ook bij Talpa Radio is er reden voor een extra koekje bij de koffie: Radio 10 blijft stabiel en Radio 538 en Sky Radio stijgen.

JOE lijkt maar niet verder te groeien zolang Coen en Sander niet aan de slag mogen. Lees ook dit artikel uit de VARA gids over JOE:

23 Comments

   • Nu moet men bij Radio 10 naar een andere persoonlijkheid zoeken waar bijna iedereen klaar mee is. Ze willen natuurlijk een Howard Stern effect op hun zender creëren… toch? 🤡 bleek achteraf weer geen betrouwbare bron Kickie.

   • PAtrick Kicken, jouw opmerking kan 2 dingen betekenen: of je hebt geen idee wat de luisteraar wil of je hebt geen verstand (meer) van radio

 1. E POWER?
  Is dat de nieuwe naam van Giel Beelens stationnetje?

  En Veronica scoort slechter dan 3 FM.
  Morgen een uitgebreide analyse in column vorm Patrick? Kan ik mij zo op verheugen.

  • E Power is een samenwerkingsverband van verschillende kleine radiostations. Kink staat dus eigenlijk twee keer in de lijst, apart en als onderdeel van E Power. Samenstelling van E Power kan jaarlijks veranderen. “Op het moment van schrijven vallen de volgende zenders onder E Power radio: Waterstad FM, Simone FM, Joyradio, Radio Continu, Tukker FM, Radio NL, Optimaal FM, Easy FM, Wild FM, Arrow Classic Rock, Groot Nieuws Radio, Kink, Magic FM en JND.”

  • AAS Network is een samenwerkingsverbond van 14 kleine commerciële radiostations waaronder Grand Prix Radio en Girl Power Radio. Ook hier schijnt dus Grand Prix Radio twee keer in de lijst te staan.

 2. Deze meetmethode weet maar niet overtuigend te worden. Was daar vorige week niemand die het gek vond dat Decibel een gemiddelde luistertijd van ruim 5 uur had?

  • Het verschil is dat dpg een lange adem heeft iets wat sbs destijds niet had die het binnen het jaar alweer over deden aan Arrow

 3. Er is iets heel vreemds aan de hand met de luistercijfers. Hoe ga je bijvoorbeeld van de ene op de andere week van 0,8 naar 0,0? En hoe kwam je überhaupt ooit op 0,8 zonder fm frequentie? En inderdaad, Kink komt met een rechtszaak en een deurwaarder en groeit plots enorm? Dit moet toch echt worden uitgezocht, want dit gaat ook over hoe mensen hun gezin onderhouden. Mijn inschatting is dat een aantal van de kleinere zenders zonder fm-frequentie, zoals Decibel en Sublime, pogingen doen het systeem te ‘kraken’.

  • Wellicht is het te manipuleren, maar het gaat wat ver om dat aan te nemen.
   Je kunt je afvragen of een systeem als dit ooit betrouwbaar kan zijn. De app van Mediacell trekt de batterij van je telefoon in no-time leeg en de app wil heel veel van jou en je telefoon weten. Dat betekent dat een fors deel van de bevolking onder geen enkel beding mee zal willen doen aan dit onderzoek (grofweg een derde van de bevolking let erg op de privacy, aldus wetenschappelijk onderzoek). De groep mensen waar ze hun respondenten onder kunnen werven is dus al kleiner – en niet representatief omdat ze dus een derde missen – en het verloop onder respondenten aan dit onderzoek schijnt ook gigantisch te zijn.

   De grote schommelingen die je soms ziet suggereert sterk dat ze gewoon veel te weinig respondenten hebben, waardoor 1 of 2 mensen verschuivingen van 0,5%punt of meer kunnen veroorzaken door een weekje naar een andere zender te luisteren.

   • het is inderdaad een drama app met iets van 3200 deelnemers dus makkelijk te manipuleren vooral in luistertijd. maar zolang de radiozenders hun cijfertjes hebben en de adverteerders adverteren zul je niet veel klachten horen. kink is toch een zender voor de marge

 4. Vraag me toch af hoe betrouwbaar dit luisteronderzoek is, zeker nu KINK met een rechtszaak heeft gedreigd en vervolgens flink in de lift zit. Ik gun het ze van harte èn ze hebben gelijk aangetoond dat dit luisteronderzoek niet objectief genoeg is. Vraag me ook af of luisteraars echt per week zoveel switchen van de ene zender naar de ander. Het kent allemaal een vrij grillig verloop. Hoeveel waarde mogen we dus werkelijk aan dit onderzoek hechten? Hoor het graag van iemand die de onderzoeksmethode kan en wil uitleggen. Dank alvast.

 5. Vanavond, vrijdagavond, om 20.30 is er weer de Nationale Muziekquiz van Radio 2. Te horen en te zien op de zender, maar ook op NPO1 Extra. Iedereen kan meedoen thuis en dj-teams vanaf de opnameplek in Apeldoorn met luisteraars gaan ook voor de winst. Doet Leo Blokhuis mee, of zal ie de avond presenteren? Om half negen het juiste antwoord.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*