Patrick Kicken: Mark Koster, trek die NPO beerput nog verder open!

[BLOG] Eindelijk begint de boel in beweging te komen. Eindelijk voel ik me niet meer een roepende in de woestijn die op de NPO (radio) loopt te bashen en waarvan velen dan op hun beurt roepen ‘ach, hij is alleen maar gefrustreerd dat hij er zelf niet meer werkt!’ of ‘lekker schijten in het nest waar je zelf 10 jaar van meegeprofiteerd hebt!’. Voor wie het gemist heeft: Journalist Mark Koster, bekend van dit boek over John de Mol, trekt voor de website Follow The Money alle registers open en duikt in het monster wat de Nederlandse Publieke Omroep tegenwoordig geworden is. Wél achter een betaalmuur. Even een opsomming van wat er hier bij Spreekbuis in het (recente) verleden allemaal al gratis over te lezen was..

Ik vond het mooi om te horen van diezelfde Mark Koster toen ik hem een tijdje terug aan de telefoon had. ‘Jij bent ook goed bezig he!’ riep hij tegen me. Iets in mij hoopt dat al die jaren van columns schrijven ook bij hem een zaadje geplant heeft om, na het blootleggen van het dictatoriale John de Mol bewind, nu eens ook zijn pijlen te richten op het geldverslindende, logge, DDR achtige model genaamd de NPO. Waar ik me vooral toeleg op het beschrijven van de gang van zaken bij de radiotak, duikt Mark in het televisiegedeelte, waar ene Frans Klein met de scepter zwaait. De radiovariant van Frans Klein heet Jurre Bosman en daar valt ook genoeg over te vertellen. Hij voert, samen met zijn juridisch goed onderbouwde vriend Erik van Hengstum, naar verluidt een waar schrikbewind richting de omroepen, waarin hij zijn macht te pas en te onpas laat gelden en ‘de omroepjes’ vooral ziet als lastige aanleverbedrijven die moeten luisteren naar wat hij van ze verwacht, kortom: opdracht uitvoeren.

‘Als je ze ontmoet zijn het alleraardigste, vriendelijke mensen’, hoorde ik recent nog van een omroepmedewerker. Klopt, maar op de achtergrond speelt zich iets heel anders af, getuige ook door uitgelekt e-mailverkeer en gesprekken met omroepmedewerkers die al wat langer met dit politbureau te maken hebben. Het meest treffende artikel wat ik erover schreef werd geïnspireerd door een alarmerend bericht wat ik ontving een tijdje terug over hoe dat weer gegaan is met die ‘open inschrijving’ voor het tijdstip ’s middags op NPO Radio 1 waar nu nog Toine & Blok zitten tot 1 januari. Al lang en breed was door Bosman & zetbaas Klaske besloten dat daar Jurgen van den Berg kwam te zitten namens Omroep Max. Toch werd nog voor de schone schijn aan omroepen die interesse hadden in dit tijdslot gevraagd een plan te schrijven, een demo te maken etc. Geldverspilling eerste klas. Met het plan voor een rechtsgang door een aantal benadeelde omroepen tot gevolg. Meer daarover lees je hier: Het is hommeles bij NPO Radio 1 en dit is waarom.

Er bereiken mij ook geluiden over hoe er met de nieuwe aspirant omroepen omgegaan wordt die toetreden tot het publieke bestel. Ze worden behandeld als een aandoening waar vooral zo snel mogelijk een medicijn voor moet komen. Ontmoetingen worden moedwillig gesaboteerd, afspraken ontkend. Het aloude politieke spelletje wordt weer uit de kast getrokken om ongewenste geluiden vooral de kop in te drukken. Ongehoord Nederland wordt afgescheept met een podcast in plaats van radiozendtijd, terwijl Omroep Zwart gebruikt wordt om het door NPO audiobaas Jurre Bosman zo gekoesterde paradepaardje NPO Radio 6 nieuw leven in te blazen, wist mij iemand te vertellen.

Het is geniepigheid van de bovenste plank daar bij de NPO top. Omroepen houden zich koest omdat ze weten dat het zich wreekt als je je (publiekelijk) uitspreekt over de gang van zaken. Dus doen ze het anoniem via mij. Je ziet wat er met Mark Koster zijn baantje bij NPO Radio 1 gebeurt sinds deze publicaties: hij moet per direct weg bij WNL, waar hij op zaterdagmiddag een radioprogramma maakte. Zelf maakte ik vorig jaar zomer iets soortgelijks mee. Na het schrijven van deze column over DAB+ hier bij Spreekbuis werd ik gecontact door een redactrice die er een item op NPO Radio 1 van wilde maken. Ik moest de Opal of Lucy app installeren, maar vlak voordat ik in de uitzending zou komen werd ik gecancelled met een kutsmoes (‘ze kreeg de andere kant niet rond’). Wat natuurlijk onzin is, er is altijd wel een technicus op het MediaPark te vinden die even de voordelen van DAB+ wil opsommen.

Hier een opsomming van de artikelen over NPO Radio van de afgelopen jaren waar naar verluidt NPO audiobaas Jurre Bosman bij tijd en wijlen aardig slecht van geslapen heeft. En terecht! Hou eens op met de schone schijn ophouden en vertel gewoon eerlijk wat je aan het doen bent. Verdeel en heers: jij bent de baas over alle NPO radiozenders plus wie en wat daar te horen is. Niet meer, niet minder. Scheelt mij weer een hoop omroepmedewerkers een luisterend oor aanbieden en dan kan ik tenminste weer eens over andere zaken schrijven dan de Noord-Koreaanse staatsomroep in Nederland.

Patrick Kicken

13 Comments

 1. Patrick, waarom geef je dit aan: ‘Ik moest de Opal app installeren’? Een korte zoektocht leert mij dat het een screentime-app is. Wilden ze je in de gaten houden?

   • Haha, dat verhaal van Koster kan ik dus niet lezen en beoordelen, kwa money, kosterlijk. En er is vast een en ander loos bij de NPO, waar niet, maar ik wacht toch even op reacties van de NPO op de verhalen van Koster die bekend staat om zn insinuaties, kwerilantisme en rancune. Hij is is in ieder geval niet door de NPO (Bosman/Klein) aan de kant gezet, maar door omroepbaas, directeur-generaal Bert Huisjes van WNL op journalistieke gronden.

    DJ

    #1
    Aju paraplu.
    Peter Knegjens

    #2
    Reactie op Twitter op uitspraken van Angela de Jong in Op1 dat door t cancelen (door haatdragende anti-Islam-uitspraken) van de Meilands de vrijheid van mening in gevaar is.

    Nadya🖤 (@Zwarte_Magica) Tweeted:
    Nee. Je kunt nog steeds alles zeggen. Angela bedoelt dat ze wil dat je alles kan zeggen en het verboden is voor anderen om daar kritiek op te hebben. Over vrijheid gesproken. #op1

    #3
    Dat ziet er gezond uit, grote klasse!
    Peter Knegjens

  • Ik schreef eerder dat ik voor een oordeel over dat pureestuk waarvoor je moet betalen van M. Kotser wilde wachten op reacties van de NPO,  maar na vluchtige lezing van de anonieme kwoots en andere louter vuilspuitende verdachtmakingen, weet ik dat er helemaal geen reactie komt. Mark Koster is geen reactie waard, hij is hooguit een gewonde strontvlieg op straat die je per ongeluk onder je voet vertrapt.

   Maar nog iets anders over t kotsertje en t boekje dat ie over de dynastie De Mol heeft geschreven, daar was in de berichtgeving in de media wat raars mee aan de hand. Aan de ene kant werd geroepen dat eindelijk eens onafhankelijk zjoernalisiek de familie De Mol was doorgelicht,  wel schande dat kotser was tegengewerkt, De Mol zaken wilde tegenhouden en Brammetje Moskoufiets hekelde t kotsertje dat ie t boekje niet vooraf aan De Mol had laten lezen.

   De andere kant. Als je alles leest, blijkt – ook uit de scheur van kotser – dat ie gewoon al die tijd met John de Mol samen aan dat boekje heeft gewerkt. Nou jullie weer. M.K. had volledig toegang tot de archieven van John en John heeft zeker vooraf inzage gehad (bedankt Bram voor t publicitaire kontje!), want De Mol sr. was vooraf kritisch over de passages van zn oogappeltje Johnny en diens vermeende losse handjes. En zo zegt kotsertje ergens dat ie maar niet alles heeft geschreven en zaken heeft geschrapt over Sjonnie. Kortom De Mol kan heel tevreden zijn geweest met t boekje (inclusief de gekuisde passages over zn zoontje) dat t me niet zou verbazen als er nog eens een factuur opduikt van Talpa aan Mark Koster voor bewezen literaire diensten. Ik denk niet dat er dan een kopie van op GS komt te staan en t faktuurbedrag zal aanzienlijk hoger zijn dan 1.400 euro.

   Lang leve de onafhankelijke hoernalistiek!

   DJ

 2. Eindeloos veel mensen zijn bezig met wat de NPO allemaal verkeerd doet, maar verder dan ‘ze vinden iets van wat ze uitzenden’ komt ook Mark Koster niet. Misschien is die hele NPO wel niet zo gek. Het alternatief is dit soort gewauwel en sensatiezucht.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*