NPO bemoeit zich met de programma-inhoud omroepen

Mark Koster en Marthe-Geke Bracht onderzochten voor Follow The Money de werkwijze van het NPO-bestuur. Ondanks dat het wettelijk is vastgelegd dat de NPO zich niet met de inhoud mag bemoeien en publieke omroepen redactionele autonomie hebben, blijkt  uit een nieuwe publicatie van FTM dat niet alleen Frans Klein, maar ook de zendercoordinatoren veel om tafel te zitten met producenten, zonder dat omroepen daar direct betrokken bij zijn.

Van die wettelijk veronderstelde afstand van de NPO is in de praktijk geen sprake, zeggen insiders tegen FTM. Wie Hilversum kent, weet dat de NPO wel degelijk meebeslist over de inhoud en daar zelfs leidend in kan zijn. In het FTM-artikel worden van diverse netmanagers voorbeelden genoemd, hoe zij invloed uitoefenen op het inhoud van programma’s. Al eerder publiceerde NRC een artikel over de invloed van netmanagers op programma’s.

Niet alleen de netmanagers, maar ook directeur Frans Klein bemoeit zich achter de schermen met de inhoud van programma’s. Klein vroeg tv-presentator Margriet van der Linden in 2017 in een persoonlijk onderhoud om Matthijs van Nieuwkerk te vervangen. Van der Linden vertelde erover in een recent interview met Het Parool. In het Amsterdamse cafė Dauphine, waar het een komen en gaan is van mediamensen, pitchte Klein samen met Irene van den Brekel van tv-productiebedrijf Human Factor het plan rechtstreeks bij de presentatrice. Bij deze gesprekken was geen enkele omroep aanwezig.

Slechts een beperkt aantal medewerkers durft met naam en toenaam geciteerd te worden. Er heerst enorme angst binnen de omroepwereld om hun baan te verliezen.

Lees verder op FTM.nl

8 Comments

 1. Al sinds de jaren 80 hebben de omroepen hun zeggenschap zelf weggegeven.
  Ik weet nog goed dat we op TV bij 2Vandaag, dat toen samen met de EO werd gemaakt, een z.g. TROS schrijfblokje op de desk hadden en dat mocht niet.
  Bij de Radio moesten we minder Nederlands talige muziek draaien volgens toen Kees Toering, zenderbaasje, en zo kan ik nog wel meer noemen……………..

   • Als jij mijn bovenstaande als verdediging leest snap je het niet. Maar ja, dat merk ik wel meer bij mensen zoals jij die SB als een lekkere meningen speeltuin zien. En de hele dag met hun telefoon op de sociale media spelen………………

    Mooi weekend.

  • Oh ja, dat TROS schrijfblokje, daar was toen inderdaad een klein relletje over kan ik me herinneren. Was in het nieuws destijds. Ondertussen mocht Ivo Niehe in zijn programma wel uitgebreid sluikreclame maken voor Philips en Ron Brandsteder voor Sony haha.

 2. Vrouwtje Kunsteler geeft ook aan bij de omroepen welke presentatoren/presentatrices ze wel en niet wil. Dus worden mensen die betaald worden voor radio en tv op een zijspoor gezet door de desbetreffende omroep.

 3. Dit is geen nieuws voor mensen in Hilversum, maar goed dat de beerput een keer open gaat. Niemand houdt de NPO echt in de gaten waar het gaat om de basale afspraken: Omroepen de inhoud, NPO de distributie.

  En nou nog een keer kijken naar de gigantische geldverspilling van NPO ICT vlak.

 4. Frans Klein en zijn bijzit Rijxman waren de hobbels die eerst genomen moesten worden alvorens er ’n programma gemaakt mocht worden. Of er betaald werd aan hen verteld de historie niet . En sluikreclame is al zo oud als de weg naar Rome, bv :Zeg ‘ns A was ’n wandelende IKEA folder.

  • Kun je je nog dat felkleurige bankstel herinneren van de familie Van der Ploeg? Daar heeft Ikea vrachtwagens vol van verkocht. In die tijd keken soms wel 5 miljoen mensen naar een aflevering. Gouden tijden voor sluikreclame. Maar wel huilie huilie en boe roepen toen RTL Véronique en TV10 aan de poort rammelden want die verderfelijke commercie mocht natuurlijk niet. Zie ook de zeezenders en TV Noordzee. Of het kabelgat van Sluis. Een langvergeten incident waarbij door een maas in de pas aangenomen omroepwet ineens RTL Luxemburg op de kabel dreigde te komen – eind jaren ’70 al. Meteen werd er door NPO-zetmannen bij het CDA en PvdA alles aan gedaan om publicatie van die wet in de Staatscourant te voorkomen zodat de wet nooit in werking zou treden. Ja, dat verhaal had u nog nooit gehoord hé? Ik schrijf het alleen maar op om aan te geven wat een verschrikkelijk hypocriete zooi de NPO en hun angehauchte tegen corruptie aan schurkende infanterie van bevriende politici is.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*