Patrick Kicken: Het is hommeles bij NPO Radio 1 en dit is waarom

[BLOG] Er komt na de nieuwe programmering bij NPO Radio 2 ook een nieuwe opstelling bij NPO Radio 1. Eerder lekte uit dat ochtendman Jurgen van den Berg al lang en breed getekend heeft bij Omroep Max en de beoogde kandidaat is om Blok & Toine op te volgen ’s middags, nu nog in handen van AvroTros. Maar zoals zo vaak bij NPO wordt de schijn opgehouden dat iedere omroep mag intekenen op elk tijdstip. Bij deze procedure lijken de verkiezingen in Rusland het meest democratische systeem ter wereld. Noord-Korea is er niks bij. De opperbevelhebber bepaalt en de partijen doen mee aan deze schijnvertoning. Maar sommige omroepen pikken het niet langer en dreigen zelfs met een rechtsgang. Een nieuw hoofdstuk in de NPO dictatuur, dit keer bij de nieuwszender.

De omroepen moeten tegenwoordig een heel digitaal plan inclusief begroting, de beoogde presentator, invalpresentator maar ook een representatieve demo in audio inleveren als ze willen intekenen op een tijdstip. Maar nieuw is dat dit ook geldt voor de bestaande programma’s, die al te horen zijn. Zou er geen ontvangst zijn thuis bij zendercoördinator Klaske en NPO audiobaas Jurre Bosman? Hoedanook: de vrij jonge zendermanager Tameling voor NPO Radio 1 (37), die krap anderhalf jaar geleden Laurens Borst opvolgde staat nu al onder druk. Kan ook niet anders met een bemoeial als Bosman.

Met name AVROTROS en WNL schijnen helemaal over de zeik te zijn. AvroTros heeft aan alle voorwaarden voldaan om 14-16u te krijgen destijds, de mismatch tussen Dionne Stax en Toine van Peperstraten daargelaten, die ze hebben opgelost met harde werkster en de modernere Mischa Blok toe te voegen en zo zijn de afgesproken targets gehaald. Waarom moet deze omroep dan dit tijdstip opgeven? NPO Radio 1 is flink gestegen door de coronacrisis dus de smoes van ‘de luistercijfers moeten hoger’ gaat ook niet op. Meer dan 1 procent marktaandeel erbij op jaarbasis en daarmee de grootste stijger in radioland, nog forser gestegen dan Qmusic en NPO Radio 5, die ook flink in de lift zitten.

Hoe is het Omroep Max met Jurgen van den Berg dan gelukt om dat prachtige tijdstip ’s middags te krijgen, zonder bestaand team en plan? Door een ‘moodboard’ in te leveren. Je weet wel, wat knipsels uit de Flair en HP/De Tijd, op een stuk karton geplakt met een Pritt stift. Het programma schijnt trouwens één miljoen per jaar meer te mogen gaan kosten met Jurgen, omdat er minder muziek gedraaid gaat worden dan in de voorganger, dus meer journalistieke inhoud. Maar hoeveel redacteuren heb je nodig voor een anderhalf uur durende show? Twintig?! Of wil Van den Berg een hele dure microfoon versierd met diamanten? Iets wat ik hem natuurlijk gun, maar het blijven ook mijn centen.

Naast Blok & Toine schijnt het sportprogramma B.V.S.C. (tussen 13u30 en 14u) ook geofferd te gaan worden. De andere sportshow op vrijdag op dat tijdstip lag van de zomer al onder vuur. De vorige zendermanager Laurens Borst wilde op dat tijdstip perse een sportprogramma, de nieuwe zendermanager wil het niet. Het wordt vervangen door Bureau Buitenland. Met (volgens de website) internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Want: wie luistert, weet meer! (de nieuwe slogan van NPO Radio 1). Opvoeden dat luisterpubliek! Wij weten wat ze moeten horen, niks Nederlands nieuws: Duitsland en België zijn interessanter. En we gaan onze zendtijd toch niet verspillen aan zoiets frivools als sport zeg.

Waarom is WNL over de zeik? Nou die hadden ook graag een programma gemaakt ’s middags ergens tussen 14 en 16u, al was het maar een uurtje. Goedemiddag Nederland, met Maaike Timmerman (van WNL’s ochtend TV versie) of Jo van Egmond (nu nog nieuwslezeres bij Coen en Sander op 538, die dus ook solo ambities heeft). Mooie demo’s en plannen voor gemaakt. Geen slecht plan, weer wat vrouwen op de zender, hoe inclusief wil je het hebben? Bovendien: WNL heeft recht op meer zendtijd maar het heeft er alle schijn van dat ze er naar kunnen fluiten, ze lijken zelfs minder zendtijd toebedeeld te krijgen op NPO Radio 1, wel op 2 (waar het minder kwaad kan). Ook AvroTros heeft opnieuw ingeschreven voor 14u-16u, met demo’s van maar liefst 3 verschillende personen, maar die hebben het ook niet gekregen.

Het was al lang en breed beklonken dat Omroep Max daar komt met Jurgen van de Berg. Waarom moet er dan toch zoveel mankracht, geld en tijd verspild worden aan zo’n schijnverkiezing? Terecht dat er zelfs rechtszaken voorbereid zijn. De gemoederen schijnen tijdens de meest recente zenderredactievergadering zo hoog opgelopen te zijn dat zendercoördinator Klaske demonstratief haar laptop hard dichtklapte. Kortom: bonje in de tent. Op WNL en AvroTros na houden andere omroepen netjes hun mond, want ze zijn er nog redelijk goed vanaf gekomen in het nieuwe schema. Ze weten dat klagen nu op een later tijdstip wel weer eens als een boomerang bij je terug kan komen. En dat is natuurlijk het grote probleem bij de NPO: de omroepen moeten op eierschalen lopen om zich te vriend te houden met dictatoriale bewind van bovenaf. Anders dreigt exclusie.

De onvrede bij NPO Radio 1 wordt ook gevoed door miscommunicatie. Zenderbaas Klaske laat zich bij geen enkel programma zien en wordt in de wandelgangen ook wel ‘de onbenaderbare ijskoningin’ genoemd. Ook werd er niet intern gecommuniceerd naar de programmamakers over de nieuwe slogan en reclamecampagne. Een campagne waar sowieso al veel onvrede over is: de stemmen in de video zijn Lara Rense (vrouw één, volgens zichzelf ‘genderfluïde’), Elisabeth Steinz (vrouw twee, die niet eens te horen is op de zender, alleen in podcasts), aanschuiver Lammert de Bruin (hee, een man) en natuurlijk voor de diversiteit Natasja Gibbs (vrouw drie). Waar zijn de grootheden die zender moeten dragen en het uithangbord horen te zijn? Sven Kockelman, Tijs van den Brink, Jurgen van den Berg. Daar wil je toch mee vlaggen? Oh nee, het zijn drie (witte!) mannen, mee oppassen in deze wakkere tijden!

Nog iets interessants wat me ter oren kwam: uit een rapport vorig jaar over NPO radio 1 is gebleken dat de zender wel heel links is, het verwijt wat de NPO al tijden krijgt. Maar ze schijnen zelfs nog linkser geworden te zijn dan voorheen. Dus des te meer ruimte voor een rechts geluid als dat van WNL, dat ook nog recht heeft op meer en betere zendtijd. Maar WNL generaal Bert Huisjes leeft op zeer slechte voet met NPO Radio 1 adjudant Tameling, dus dat gaat nog oorlog worden. Vanuit de loopgraven van het onmogelijke systeem bij de Nederlandse Publieke Omroep verblijf ik, jouw oorlogsverslaggever, met een kogelvrij vest een veel proviand voor de komende tijd. Wie luistert (z)weet meer!

Patrick Kicken

PS: Wie dan nu per 1/1 de ochtend voor zijn/haar/hen rekening gaat nemen, op de plek van Jurgen van den Berg (57 binnenkort), daar is nog geen duidelijkheid over. Vrouw van kleur Simone Weimans (die volgende maand 50 wordt), witte man met bril Biem Buijs (40 sinds dit jaar) en witte vrouw met bril Fleur Wallenburg (38 lentes jong) waren in de race maar die laatste twee zijn, ondanks hun uitstekend c.v., ’te licht bevonden’ aldus ingewijden. Ook leuk om te horen als je al actief bent op de zender, oei.

23 Comments

 1. Hoe komt het toch dat de overgrote meerderheid van NL rechts van het midden denkt en stemt en dat de publieke omroep wordt geregeerd door linkse elitaire figuren uit de Randstad?? Ik vermoed dat meer dan de helft van de omroep medewerkers D66 stemt.

  • 20 jaar geleden al hield media-onderzoeker Mark Deuze een onderzoek onder zo’n 1000 journalisten als ik me goed herinner; daarin werd ook naar hun politieke voorkeuren gevraagd. Wat bleek: 80% van de journalisten stemde links, slechts 10% rechts en de overige 10% beweerde “ergens in het midden” te stemmen. Met andere woorden: die stemden destijds grotendeels PvdA. Met een links/rechts verhouding van circa 90 om 10 was de omroep dus niet links, niet kneiterlinks, maar extreemlinks.

   Hetgeen ook gewoon bevestigd werd door toenmalig NOS-Journaal hoofdredacteur Hans Laroes die zich in het Fortuyn tijdperk ook al eens liet ontvallen dat zijn redactie voornamelijk GroenLinks en PvdA stemde. Quote: “Het is bijna onmogelijk om je bij het maken van nieuwskeuzes niet enigszins te laten leiden door je eigen visie. Wij vinden GroenLinks-stemmers aardiger dan LPF-stemmers, een bos mooier dan een snelweg en iemand in een BMW verdachter dan in een Fiat Panda”.

   Anno nu is er natuurlijk geen fluit veranderd, behalve dan dat er nu een hoop op D66 stemmen. Maar het slag mensen dat er werkt en de mentaliteit die ze hebben is natuurlijk precies hetzelfde. Let wel, dit zijn dezelfde mensen die uiterst verontwaardigd kunnen reageren op de wél rechtse berichtgeving van een zender als FOX News en nooit in de spiegel kijken en erkennen hoe selectief en eenzijdig hun eigen berichtgeving is.

   Ondertussen is de gemiddelde luisteraar ruim boven de 60 en blijven jongeren sowieso massaal weg bij de radio. NPO Radio 1 verdwijnt dus naar de irrelevantie, maar lekker gedeugd en de zakken gevuld met belastinggeld hebben ze wel. En dat rapport? Dat ligt allang in een la te verstoffen, samen met al die andere voorgaande rapporten waarin ook steekhoudende kritiek stond en waar evenmin iets is mee gedaan. Het is de PO ten voeten uit.

  • Omdat op strategische posities (instituten, npo vakbonden rijksdiensten ngo’s) allemaal links mensen zitten. NL stemt rechts maar wordt links bestuurd.

 2. Links zijn is denk ik iets anders, dan links uitdragen. Als veel NPO medewerkers links zijn, is links voorbeeldgedrag ook iets wat daarbij hoort. NPO medewerkers kunnen zelf voorbeeld geven door vluchtelingen in huis op te nemen, als er een vluchtelingencrisis is. Doen medewerkers van NPO Radio 1 dit al?

 3. De NPO is een linkse “bende” met allemaal vriendjespolitiek.
  Ze houden elkaar, familie, vriendjes en vriendinnetjes op een financieel aantrekkelijke manier aan het werk.
  De geldpot van belastinggeld is nooit leeg. Daar zorgt de linkse politiek wel voor.

 4. Waarom geleuter over links of rechts ??? Zolang Radio er is , zijn er Omroepverenigingen die zich politiek kleuren. De VARA LinksRood én Veel Gekleurd profileren, dus PvdA ! Bij de KRO mocht alleen de Katholieke Illustratie worden gelezen en KVP worden gestemd. De NCRV claimde de Bijbelbelt en erger . De TROS wilde graag het hele volk amuseren met dank aan de Telegraaf . De VPRO was eigenzinnig, van ’n goeie artiest of plaat draaiden zij uitsluitend dàt ene slechte nummer , want wij zijn anders en lezen de Volkskrant en HP . En bij dit broddelwerk hoort ’n enge man JURRE BOSMAN . Neemt net zo makkelijk steekpenningen aan als ’n ander ’n kaakje bij de thee. Dus kun je verwachten dat er enge dingen gebeuren in Hilversum. Maar ,,,,,,,niemand wakker maken hoor !!!!!

 5. Was ein geloei weer. Radio 1 is ondanks dalende luistercijfers en steeds ouder wordende luisteraars een belangrijke zender, al was t alleen maar voor calamiteiten en ik vind t logisch dat er hoge eisen aan de programmering en (journalistieke!) presentatie worden gesteld, juist bij Radio 1. Dus moeten de omroepen met goeie, onderbouwde plannen komen en wordt er dan een keuze gemaakt. Deze normale gang van zaken is nu juist niet Noord-Koreaans, Kicken, daar zijn geen omroepen die eigen plannen mogen indienen, daar bedenkt en bepaalt alleen de dicatuur wat er te horen is.

  Maar inderdaad, als er vijf plannen van omroepen liggen voor 14-16 uur, dan moet er gekozen worden, knopen worden doorgehakt en is er maar één winnaar en vele verliezers, dus levert dat altijd wrevel op, maar hommeles? Tenzij je ruzie zoekt en dreigt met rechtszaken wat belachelijk is …

  En bij de NPO radio zullen een paar mensen beslissen hoe de programmering wordt en Bosman als eindbaas zal daar een belangrijke en sturende stem in hebben. Zo gaat dat overal, Kicken, of zou jij t anders doen? Met een dobbelsteen gooien? Maar besides, jij zou een heel slechte directeur zijn omdat juist iemand als jij allerlei voorkeuren hebt die niets met kwaliteit te maken hebben, Mischa Blok voor president omdat ze zo leuk kan giebelen …

  En ja, bij Radio 1 stonden ze bij Jurgen van den Berg wel in t krijt na zoveel jaar ochtendnieuws. Maar Jurgen is heel dienend zonder enige kapsones, dus ongeschikt als deejay, maar perfect op z’n plek op Radio 1 en dan straks in de middag. Prima, next.

  +

  Op Twitter lees ik geregeld kritiek dat met name in de middag de onderwerpen te licht zijn: Henk Blokhuis uit Olst vertelt over z’n bijzondere fiets waarmee hij deze herfst 100 keer de Sint Pietersberg wil beklimmen om geld in te zamelen voor … bla, bla, gaap, bla …

  Maar bedenk dat naar zware onderwerpen de meeste luisteraars ’s middags helemaal niet willen luisteren. En een zogenaamde radio-kenner als Vincent Bijlo wil geen muziek op 1 en ruimte voor lange gesprekken. Trustse Vinnie, gelukkig heb je van braille meer verstand …

  En dan nog die geliefde en vermaledijde sport. Tja, sport is er ’s avonds al veel en in t weekend, dan ook nog iedere dag tussen de middag een half uurtje? Kan, maar iets anders wat er nog niet is – sport is er al volop – kan ook, iets met al die cabaretiers die er zijn, want veel humor is er helaas niet op Radio 1. Of wel met die nieuwe generatie van presentatoren als Marcel van Roosmalen, Erik Dijkstra, Frank Evenblij, Teun van de Keuke, Rudolf de Vries en Gijs Groenteman? Aardige en vaardige knullen hoor, maar is t nu echt lachen met deze gasten die ook nog niet in de schaduw mogen staan van ‘een’ Witteman, ‘een’ Van Nieuwkerk, of ‘een’ Pauw?

  Maar t belangrijkste voor Radio 1 is de inhoud, betrouwbaarheid, geld voor research en bovenal journalistieke kwaliteit bieden en wie t presenteert is van minder belang, maar er zijn grenzen: PowNed, WNl en nog wat van die pannenkoekencaravanomroepen die pannenkoekenbakkers ook voor Radio 1 naar voren schuiven en dan is t echt niet Noord-Koreaans dat ze daar niet voor kiezen. Eg nie.

  Kwaliteit Kicken, daar draalt t om op Radio 1, t is geen poffertjesstation met roomboter en poedersuiker.

  Eet smakelijk,

  DJ

  (Ik heb weinig met spogt, maar over radio-duo’s gesproken, ik luister zondagmiddag wel naar Langs de Lijn vanwege het GOUDEN presentatie-duo Henri Schut/Hugo Borst (niet de broer van Heleen, maar van Laurens), chill verder met al die schakelingen langs de velden, Max, Jan en Louis, maar vooral genieten van Henri en Hugo, dat is radio!)

 6. Je schreef:” En we gaan onze zendtijd toch niet verspillen aan zoiets frivools als sport zeg.”
  En daar had je me! Inder-fucking-daad! We gaan inderdaad wat mij betreft die hele klote sport van Radio 1 afflikkeren. Zeg de uitslagen op en interview eens een wereldkampioen, maar verder: géén uitslagen, géén voetbalgeleuter en verder sportbraaksel. Na deze zin van jouw artikel ben ik maar gestopt met lezen. Mijn credo: sport op radio 6 en verder meer journalistiek en onderzoek op Radio 1. Verder mogen van mij alle zuurbekjes ook naar Radio 6 verhuizen. Kunnen ze lekker gaan sportkletsen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*