Patrick Kicken: Is DAB+ nu al ten dode opgeschreven?

[BLOG] We zitten midden in ‘De Week van de Digitale Radio’. Die mij nog het meest doet denken aan een digitale wekkerradio of polshorloge die je vroeger op de kermis kon winnen. Maar vooruit, het gaat natuurlijk om het promoten van DAB+ in plaats van FM. Gaat dit werkelijk de opvolger worden of is het een nu al verouderd model waar de adverteerder en de consument uiteindelijk niet veel mee kan?

Aangezien ik ook niet overal verstand van heb, ook al lijkt het misschien zo, ben ik vorige week eens op onderzoek uitgegaan en heb ik via whatsapp een aantal vrienden en bekenden uit het radiowereldje gevraagd hoe zij dat nou zien, dat DAB+. En ik moet toegeven dat daar weinig positiefs op terug kwam. Terwijl het toch om mensen gaat die hun sporen in de radiowereld wel verdiend hebben of nog steeds verdienen. Ik heb zelf een tijdje terug ook maar eens zo’n DAB+ ding gekocht. Heeft eerst een half jaar in de verpakking gezeten, toch maar eens aangesloten. Nog steeds een antenne. Nog steeds zoeken naar zenders. Terwijl als ik naar mij Google Assistant roep ‘speel Radio 538’ ze dat prima voor me doet.

Ook merk ik dat ik vaak gewoon een stationnetje, bijvoorbeeld Paradise FM Curacao waar ik wel eens te horen ben, gewoon stream vanaf mijn telefoon naar de Harman/Kardon speaker die dat lekkere laag heeft. Die DAB+ radioootjes die een beetje te betalen zijn klinken voor geen meter, je moet ze toch vooral weer even doorsluizen naar een fatsoenlijke set. Dat is ook een klacht die ik vaak terug hoor van radiomakers, het geluid van DAB+. Het is tenslotte verouderde compressietechniek, mpeg2, 3 of 4? Ik snap dat de overheid graag nog wat wil verdienen aan die etherruimte en er ook nog een beetje controle op wil houden wat er zo te horen is, maar de consument is natuurlijk ook niet gek.

Commerciële radiozenders zijn bij de FM frequentieverdeling verplicht om te investeren in DAB+ en er dus ook reclame voor te maken, vandaar dat nu voor de 7e keer die week wordt georganiseerd. Maar de mensen die echt durven vooruitkijken in de radiowereld zeggen eigenlijk allemaal unaniem dat IP based advertising, ook in audio, de toekomst heeft. Het lineaire model waarbij je een hele bak reclame over een grote groep luisteraars heen strooit is danig verouderd. Dus een distributiemodel waarbij de uitzender nog steeds niet veel weet van de ontvanger ook. Het is leuk dat NPO Radio 2 de albumhoes van een nummer kan meestreamen naar het display van de duurdere DAB+ radio, maar is dat nou werkelijk waar we massaal voor naar de winkel rennen?

En dat zitten we ook nog eens met de matige ontvangst van DAB+, vooral binnenshuis. Als er een vrachtwagen door de straat rijdt valt ie weg!, klonk het uit de keel van een vriend van me. En het geluid klinkt gewoon niet zo lekker, ‘dun als diarree’, omschreef een radiomaker het. Waarom de overheid het ons dan toch zo door de strot probeert te duwen? Tja, controle, inkomsten, vasthouden aan het oude, noem jij het maar. De industrie als geheel is natuurlijk ook niet zo heel toekomstbestendig, door niet rigoreus te durven investeren in nieuwe distributiemogelijkheden die je veel meer kunt personaliseren als gebruiker en die het bedrijf dus meteen veel meer interessante data oplevert. Dat we niet meteen alleen maar via 4G allemaal naar audio kunnen gaan luisteren dat zal het netwerk ook niet aan kunnen, maar is dat via 5G niet wél te realiseren? Kwestie van capaciteit ophogen lijkt me.

Als we het dan toch over Digitale Radio hebben, dan zou streaming en podcasting daar natuurlijk ook veel meer in meegenomen worden. Simpel voorbeeld: ik ben een paar weekenden geleden in Preston Palace in Almelo samen met mijn dochter en we zijn bij de indoorkermis. Wat staat daar keihard aan bij de botsauto’s? 538 Nonstop. En echt niet via DAB+ hoor, ‘gewoon’ via internet. Zit ik bij een shoarmatent, hoor ik Sky Radio Hits. In een zwembad hoorde ik Radio 10 Guilty Pleasures. Allemaal via WiFi. Ik schreef er vorig jaar al eens over in deze column dat radiostations zichzelf eigenlijk keihard in de voet schieten door (gratis!) een nagenoeg reclamevrije versie van hun hoofdinkomen aan te bieden.

Waarom daar geen klein abonnementje van maken? Al verdien je er een euro of twee per ontvanger mee. Het is typerend voor hoe het huidige, gevestigde radiolandschap eigenlijk niet echt slim met de digitale distributiewereld om kan en durft te gaan. Het platform Juke van Talpa leek veelbelovend maar werd ook al gauw uitgekleed door bezuinigingen. Het wachten is op nog meer internationale diensten die het Nederlandse audiolandschap gaan veroveren. In een geglobaliseerde wereld is er ook bijna geen redden aan, tenzij er in Nederland een radiogroep durft op te staan die wel gaat experimenteren met personalised radio. Ik heb er eerlijk gezegd weinig hoop op in een commerciële radiomarkt die met name in handen is van één miljardair die ook niet verder kijkt dan de ouderwetse manier van uitzenden. Als de overheid nou eens afstapt van wat het op de eerste plaats voor hun opbrengt zouden ze juist dát moeten motiveren en belonen: Innovatie. Durf. Zodat we over 25 jaar überhaupt nog kunnen spreken van een Nederlandse bedrijfstak genaamd radio.

Patrick Kicken

85 Comments

  1. DAB is MPEG 2
    DAB+ is MP 4

    In UK zijn ze nog grotendeels behept met DAB de rest van Europa doet het met DAB+.

    Maar wat is er mis met FM, behalve de digitale onderbuikgevoelens.
    Helaas is FM slecht geprocessed, maar dat heeft niets met het medium te maken. Die slechte processing zit (straks) ook op DAB+ en Internet.

    (Even reclame maken, dat zelfs AM goed kan klinken hoor je in Utrecht eo op 1467, het Paradijs bestaat echt)

      • Maar zitten we te wachten op zo veel radiozenders.
        Tot op heden is het grotere aanbod van DAB+ geen reden om in marstempo massaal naar de radioboer te hollen.

        • Omdat in de praktijk vrijwel alleen draagbare radio’s met DAB the koop zijn, en wie koopt er nog een draagbare radio?
          Mijn dochter heeft recent een dan wekkerradio gekocht met DAB en dat bevalt een stuk beter dan haar oude krakende FM geval.
          Meer keuze, minder gekraak, en niet heel veel duurder dan een FM wekkerradio.

      • Het geluid van DAB+ klinkt vele malen beter dan FM. In mijn herinnering klonk FM vroeger beter dan nu, wat doet vermoeden dat de uitzendkwaliteit omlaag is geschroefd om DAB+ populairder te maken. Maar, hoewel MP4 misschien achterhaald is, krijg je met een dergelijk geluid nooit uit je speakers via de fm. Misschien zijn er betere verdienmodellen mogelijk, ik ben blij dat er nog steeds lineaire gratis radio bestaat.
        Het grote nadeel van DAB+ is de slechte dekking. Hoeveel masten erg inmiddels ook mogen staan, met je auto weet je overal en in elke stad wel een locatie te vinden waar het signaal weg valt. En dan heb je blijkbaar ook nog een overheidsbeleid waardoor de NPO stations vaak nog wel een keihard signaal hebben, waar de commerciële stations wegvallen. Maar ook onder viaducten en in tunnels, waar de fm nog wel hoorbaar is, valt je DAB+ radio pijnlijk stil. Dit is zo irritant dat ik er vaak voor kies om mijn radio toch maar weer op fm te zetten, zodat ik niet alleen het begin van een grap van Rob van Someren kan horen, maar ook de clou.
        DAB+ de toekomst? Moet je er wel naar kunnen luisteren.

        • Zelfs heden ten dagen blijft DAB+ mat en plat klinken.
          Slecht te noemen zelfs,ik heb het staan maar gebruik het nooit.
          Een fatsoenlijke FM-tuner geeft een veel mooier dynamisch en voller geluid.
          Achter DAB+ zit een enorme marketing machine die dit door willen drukken.
          Digital Radio NL noemt talloze voordelen welke geen echte goede argumenten zijn om DAB+ te nemen:
          De digitale geluidskwaliteit is belabberd t.o.v. FM
          Als ik internetradio luister op mijn op mijn ontvanger dan klinkt dit vele malen mooier.
          De onderbrekingen als het signaal wegvalt(geen ontvangst of wel) voorkomt ruis.
          Ja dat klopt,maar met een goeie FM-tuner kun je dit ook instellen zodat er stilte is zonder ruis bij een zwak signaal.
          Wil je veel keuze uit radiostations en goede geluidskwaliteit thuis binnenshuis:neem dan bv een Hama uit de DIT-serie als bron.
          Gewoon aansluiten op het I’net met UTP.
          DAB+ is dan overbodig met deze Hama,bovendien zit daar ook Spotifyconnect op wat echt goed werkt.
          Ziggo stopt dit jaar helaas met FM op de kabel,wat ik zelf een slechte keuze vind want dat ontvangst is perfect.Altijd kraakhelder en erg stabiel.

          • Dus kortom,wat wordt je beter van DAB*?
            Naar mijn mening niks,eigenlijk is het een achteruitgang zelfs.
            Tenzij je van kwantiteit houdt(als meer dus beter zou zijn)
            Ik vind het een ondermatig systeem wat een misser is en beter gestopt kan worden.

      • Als je graag naar een oude computer wil kijken ben je welkom. Het is dus non-stop.
        (Maar om Ad Bouman te citeren, liever goed non-stop dan slecht gepresenteerd)

        • Interessante discussie. Een gelopen race vrees ik ook. Eerst stierf DAB een zachte dood, was je gedwongen een andere radio te kopen als je eraan gehecht was met DAB+. Wordt nu vaak ‘geplugd’ door de overheid (of NPO?) met radiospotjes met de stemmen van jonge en oude radiocorifeeën. Bij de infantiele tekst “je ziet ons niet, maar je hoort ons wel” haak ik al snel af. Internetradio heeft voorkeur bij mij, heb een mooie Revo met ook DAB+ maar dat werkt niet in onze keuken in de stad.
          Ik vrees t ergste en zou ook pleiten voor meer lef en innovatie van de voorheen postduiven club.
          Intussen zal straks mijn vintage ITT Schaub Lorenz FM radio (de Touring 103) niet meer werken. Da’s weer janmer voor deze 60 plusser. O nostalgia!

    • Ik had dus ook een DAB plus radio 349,( merk Hama )voor dat ding betaald als ik de antenne niet gebruikte had ik ook super slechte kwaliteits ontvangst en als er een buur langs liep op de galerij had ik geen ontvangst en sorry ik hoor het niet aan het geluid dat het beter klinkt heb mijn dab plus dus fijn retour gestuurd en na veel moeite mijn centjes terug gehaald heb nu gewoon een internet radio voor 150,- aangeschaft voor alle zekerheid een netwerk kabel aangesloten dus altijd goed ontvangst van hier tot aan radio noordpool glas helder zonder antenne

    • DAB* kan best goed klinken met de juiste encoder en instellingen aan de studio kant, daar gaat 9 van de 10 keer fout.
      De kunst is zo neutraal mogelijk, op fm wil je zoveel mogelijk loudness wat niet mooi is op DAB+ totaal onnodig en fout.

      Ja AM is ook nog g steeds leuk
      Vanaf Rotterdam Hoogvliet op 1098khz
      Golden oldies radio

  2. Waarom niet zoiets als Sirius XM doet in de Verenigde Staten? Dat is weliswaar satelliet-radio, maar het is wel vernieuwend met een hoop kanalen met verschillende content MET een abonnement. Jammer dat het niet in Nederland toegankelijk is, want voor een paar shows die ze hebben zou ik het al zwaar overwegen.

    • Dan moet je een schotel plaatsen en dat mag niet van de woningbouw en de overheid houdt niet zo van onafhankelijkheid.
      Er is ook in Nederland heel veel moois te ontvangen op de schotel, maar de markt is veel te klein.

      • SiriusXM werkt helemaal niet met een schotelantenne, het is een GPS achtige antenne. Formaat luciferdoosje. En schotelverboden opgelegd door woningbouwverenigingen zijn illegaal, in strijd met Europese regels omtrend vrijheid van informatieverwerving.

      • Haha mooi gezegd Driek, de overheid houdt niet zo van onafhankelijkheid. Hoe vind jij die borden boven de snelweg nu ook, met HOUD JE AAN DE REGELS. Briljant betuttelend.

        • Stel je niet aan Patrick. De boodschappen boven de weg zijn doodgewone reclame-boodschappen van de overheid. Dat de inhoud je niet zint dat snap ik best, maar zo is het zo vaak met om het even welke reclame. Dat geldt ook met de mogelijkheid van gepersonaliseerde reclame via IP zoals in dit stuk beschreven. Dat heeft niets met betutteling te maken.

      • Schotel antennes mogen altijd gemonteerd worden, een woninbouw mag enkel eisen stellen aan hoe het gemonteerd word maar verbieden nooit.

    • Voor Sirius XM is een simpele antenne genoeg. Anders zou je al die auto’s in de VS zien rondrijden met grote schotels op het dak 😉

      Wat DAB+ betreft is het grootste voordeel de extra ruimte op de frequentieband. Een voorbeeld: de internet streams die Patrick als voorbeeld noemt hebben volgens mij ook allemaal een kanaal op DAB+.
      Verder zijn autofabrikanten nooit de koplopers geweest. Bij veel merken bestaat de basis radio al 15 jaar lang uit een FM radio met CD/MP3 speler. U weet wel, voor die ronde plastic schijven met een gat in het midden… Bluetooth begint pas sinds kort standaard te worden en DAB is zonder uitzondering alleen tegen flinke meerprijs verkrijgbaar. Zo is hun verdienmodel altijd al geweest.

    • Sirius is een succes in N Amerika vanwege de zeer grote Engelse taalgroep
      (Spaans rukt op)
      Dus 1 groot gebied dat bediend kan worden.
      In Europa is het postzegelwerk, en dan wordt het te duur, en hou je per taalgebied weinig programma’s over.

  3. Dat bij voorbaat internet slecht zou klinken, is een uit de lucht gegrepen verhaal. toen ik een hele tijd geleden al riep dat DAB+ slecht klonk toen werdt ik gelijk bij m’n kladden gegrepen door een of ander man van het bedrijf uit zeeland, of ik toch a.u.b. op mijn verhaal terug wou komen, dat was al heel veel zeggend, en onderstreepte enkel mijn gedachten over DAB+, ik vond toen en nu nog dat het een dood geboren kindje was, waar niemand iets aan heeft.

    Dat een station via internet *wel* goed kan klinken, dat bewijst http://www.radio.duivenstraat.net wel

  4. We zijn het eens, Kicken. Ruud merkte terecht al op dat MP2 niet meer gebruikt wordt, dat is de bottleneck niet meer qua geluidskwaliteit. Het zit ‘m in nu de heel bewuste keuze voor kwantiteit boven kwaliteit; meer zenders in dezelfde bandbreedte proppen. “Digitale geluidskwaliteit.” Joe.

    Kijk eens hoe het in Japan wordt aangepakt. Zo’n beetje alle zenders hebben de handen ineen geslagen en zijn samen een online platform gestart. Redelijk succesvol; de dramatische terugval in reclame-inkomsten is afgevlakt en lijkt weer op te krabbelen.
    Laat ze hier die terugval vóór zijn en op tijd met zoiets komen. Maarja, wat denk je zelf. Op tijd ergens mee komen? Innoveren? De kaarten opnieuw schudden? Natuurlijk niet joh, lekker behouden die zooi.

    • In Japan zijn ze zo gek nog niet dus. En in Duitsland ook niet, als ik het commentaar van Mike hier beneden lees. Benieuwd hoe dat in andere landen gaat, waar ze geen Berlusconi (lees De Mol) hebben die alles heeft opgekocht en dus alles lam legt.

  5. Vroeger, toen ‘alles beter was’ was de FM band in Zuid-Limburg een eldorado voor de radio liefhebber. Veel radiostations uit de nabuurlanden waren goed te beluisteren. Ik denk aan de in de jaren ’60 en ’70 populaire ‘vier fröhlige wellen’ van de Duitstalige Radio Luxemburg. Met DAB radio zie je een herhaling van dat fenomeen. Met name de Duitsers weten een heel behoorlijke geluidskwaliteit te realiseren en ik vind het beter klinken dan de overvolle FM band. Daarbij is DAB gratis te ontvangen t.o.v. de stream middels een smartphone. De providers zien de vele streams al aan komen. Jawel met € tekens in de ogen.

    • Hoi Mike, mooie toevoeging, leuk dat je zoveel pareltjes van over de grens kunt ontdekken. Maar op streamgebied kan dit natuurlijk ook gratis, alleen zijn het er zóveel dat de charme er gauw af is.

      • Het is natuurlijk wel zo dat de discussie hier gevoerd word door echte radio freaks. Als je het bekijkt vanuit de normale consument is dab een prima medium. Streamen kost geld, aan twee kanten. Nieman heeft een gratis abonnement,ook al heb je onbeperkte data. En ook dat heeft niet iedereen. En ben je de zender en doe je het geweldig, lopen de kosten voor je stream fors op. Daar is al menig internet station op stukgelopen.
        Net al met zoveel dingen in deze wereld is er geen pasklare oplossing voor iedereen. Het kan zelfs prima naast elkaar bestaan. Internet geeft heel veel keuze, maar in de auto niet eenvoudig en dus ook niet gratis. Dab is simpel in gebruik, er is redelijk aanbod en het is gratis. En FM? Zolang het er is, laten we datbmaar koesteren. Ik weet zeker dat als het verdwijnt. We het toch gaan missen.

    • Ja in Limburg zit de FM band vol, overvol, vanwege al die landen die in dat gebied smankomen.
      Gevolg is dat bvb voor de commerciele stations in NL daar geen ruimte meer is.
      De Duitstalige (publieke) FM zenders klinken ook al beter, niet zo belachelijk hard etc.
      Maar maakt het mogelijk ontvangen van veel zenders een emns ook gelukkiger.

      Overigens, in de VS heeft een grote stad zo’n 30 FM zenders en 20 op AM. Daarom is digitale radio daar niet zo’n noodzaak, en zo ja IBOC (in band on channel) En compatibel.

  6. Met wat wat je over juke schrijft helemaal eens. De eigen stations van Juke bestaan uit te weinig nummers.

    Ik zou zelf weer iets zoals MyRadio weer terug willen zien alleen dan in het nu.
    Dus gepersonaliseerde stations (met genres die je zelf kan samenstellen en dat je kan aangeven welk genre wat meer en welke wat minder) en dat je dan ook bijvoorbeeld fragmenten van je favoriete show kan toevoegen (bijvoorbeeld de moppen van Somertijd)

    • Precies dat wat ik al een aantal columns geleden aanstipte: gepersonaliseerde radio waarbij je kunt aanvinken welke soort muziek en welke content je (wel/niet) wil. Dus: moppen van Rob, Peter Heerschop, oude Evers fragmenten, wel/geen nieuws, files, flitsers. 80’s dance classics erbij. En mij dit radiostation laten promoten bij mijn sociale netwerk. Top tien van best beluisterde gepersonaliseerde radiostreams. Allemaal mogelijk. Je wint er nog een karrenvracht aan data mee ook.

  7. Radio? Die gaat de zelfde kant op als de tv, waar Netflix en andere diensten behoorlijk aan het winnen zijn. Lineaire diensten waren leuk, nu wil je zelf kiezen, zoals Spotify, podcast en luisterboeken (revival van het hoorspel?) Beseffen dat het met de lineaire diensten radio en tv echt definitief voorbij is doet pijn, maar de wereld gaat verder en wacht niet op nostalgie. Radio wordt net zo als de cd, de vinyl plaat, cassette bandjes, een leuk speeltje voor oude mannen om van de straat te zijn. (Voor de mensen die gaan graven, ja ik heb ook een radio station, voor de hobby. En door de vraag van jongeren die ook wel eens naar wilde luisteren besloten om toch maar ook internet stream neer te zetten)

  8. DAB+.
    Bijna alle verkochte auto’s hebben nog een FM radio. DAB is een veel te dure optie.
    Wat verkocht wordt zijn vrijwel allemaal draagbare radio’s met de bekende kunstmatige sound die Bluetooth speakers ook hebben.
    Ziggo lijkt FM te willen afbouwen en daar komt niets voor terug (nou ja, digitale radio via hun eigen kastjes zodat je TV aan moet staan om te zien waar je naar luistert…)
    De populaire radiozenders doen er alles aan om door overdreven compressie het luisteren onplezierig te maken.
    Het zenderpark is ingericht op goede ontvangst buiten, maar niemand heeft een buitenantenne (herinnert u zich Digitenne nog?)
    Dus ja, DAB is een doodgeboren kindje, en dat is jammer.

    • Mooie vergelijking inderdaad, met Digitenne. Als ik op m’n telefoon zat haperde de beelden van Meiden van Holland Hard, voornaamste reden waarom iedereen ineens Digitenne had.

    • U vergeet hier dat vanaf eind dit jaar in heel de EU alle nieuwe auto’s standaard mét DAB+ moeten komen. Aan die regel valt niet te ontkomen. Ook in de gewone handel van huishoudelijke toestellen zal die verplichting in de meeste landen gelden (al heeft de EU dat niet verplicht). Er zijn trouwens zo goed als geen elektroketens meer die nog nieuwe radiotoestellen inslaan met enkel analoge banden.

        • Je moet dat Europees zien. De landen waar DAB+ het verst is doorgedrongen (Noorwegen, Zwitserland, UK) zitten alledrie dan nog buiten de EU en binnen de EU heb je nog een minderheid waar alles zelfs nog maar moet beginnen (Portugal, Ierland, Finland). Aan de technologie van DAB+ valt heus niets af te dingen, al is de uitrol niet overal even intelligent. Frankrijk lijkt me binnen de EU nog het beste voorbeeld. Zodra de twee landelijke netten daar operationeel worden, zal dat voor de hele EU een enorme boost geven, samen met Duitsland en Italië. Er is voor DAB+ helemaal geen weg terug meer. Plus zal radio via de ether altijd een stap voor hebben op radio via enkel online. Het reclame-argument dat Patrick aanhaalt is trouwens van geen tel. De etherreclame en de online-reclame worden nu al apart verkocht en ingevuld. Een flink deel van de grote budgetten zal nog heel lang naar landelijke producten blijven gaan.

    • Mijn 2,5 jaar oude Renault had standaard DAB+ en Apple CarPlay. Ik luister (wegens belabberde ontvangst, minstens 5 minuten wachten op signaal) gewoon op de FM naar Radio2 (behalve tussen 16:00 en 18:00, dan mijn eigen playlist op mijn mobiel)

  9. In principe zou DAB+ beter kunnen klinken dan FM, in de praktijk is dat niet zo.
    Reden: FM geluid wordt qua dynamiek helemaal plat geprocessed; deels omdat FM nou eenmaal niet één-op-één CD kwaliteit weer kan geven, deels omdat men liever geen groot volumeverschil tussen muziek en gesproken woord wil hebben, maar vooral omdat zenders menen een eigen ‘sound’ moeten hebben. Lekker vet, lekker hard, lekker platgeslagen.

    Maar wat heeft die FM processing dan met DAB+ te maken, als dat eigenlijk een andere uitzendtechniek is? Welnu, autoradio’s die op een DAB+ zender staan afgesteld, schakelen vaak automatisch over naar een FM signaal mocht DAB wegvallen. Je hebt dan weliswaar mogelijk FM ruis, maar je kunt nog wel luisteren daar waar DAB stil blijft. Derhalve willen de radiozenders liever zo min mogelijk verschil in geluidskwaliteit tussen FM en DAB+.

    Gevolg: dezelfde processing die voor FM gebruikt wordt, loopt óók op DAB!

    En daarmee is DAB+ in het nadeel: er vindt nu namelijk én dynamische compressie plaats vanwege FM, én datacompressie door het DAB systeem. Maar laat nou eens net de kwaliteit van die datacompressie voor een groot deel afhankelijk zijn van de dynamiek in een audiobestand! Een groot deel van de datareductie bestaat namelijk idealiter uit het weglaten van geluiden die we niet kunnen horen, omdat ze gemaskeerd worden door luidere geluiden met een vergelijkbare frequentie. Als alles ongeveer even luid klinkt (dynamische compressie) kun je deze maskering niet meer gebruiken. Ga je dan ook nog te lage bitrates gebruiken is met de geluidskwaliteit snel gedaan.

    Samengevat: DAB+ kan véél beter klinken dan FM, maar dan moet er sprake zijn van een redelijke bitrate (128 AAC of hoger) én er moet zo min mogelijk – liefst géén – dynamische compressie zijn. In de praktijk wordt het geluid vanwege een 70 jaar oude analoge uitzendtechniek dynamisch platgeslagen, hierdoor kan de datareductie zijn werk niet zonder hoorbaar verlies doen en wordt er als toetje ook nog met te lage bitrates gewerkt.

    Bij goede ontvangst klinkt FM daarom beter dan DAB+ want dit FM signaal wordt weliswaar ook digitaal naar de zendmasten aangeleverd maar wel met een veel hogere bitrate. Goed FM geluid klinkt voller en met name stemmen zijn beter. Luister maar eens naar DAB+ met een hoofdtelefoon: zelfs bij NPO Radio 2 lispelen stemmen rond de microfoon. Bij FM is dat niet zo. Stemmen zijn doorgaans het lastigst voor datareductiesystemen. DAB+ heeft wel een betere kanaalscheiding (stereo-effect / ruimte ’tussen’ de instrumenten), maar is toch vermoeiender om langdurig naar te luisteren dan FM. En dat ligt dus niet aan DAB+ op zich, maar aan teveel dynamische processing in combinatie met te lage bitrates. Bij een zuiver aangeleverd bronsignaal en bitrates van 128 of hoger zou DAB+ véél beter klinken dan FM.

  10. Heb een dab + radio cd speler van Denon gekocht woon in Stiens maar er komt geen zender op. Nu via de tv de radio aan . Dus dab is het niet.

  11. …. DAB+ is toch allang links en rechts ingehaald door Apple CarPlay??? …. vorige week 2500 km door europa gereden … Spotify afgewisseld met radio538 om erna weer terug naar de bnr petrolheads podcast … CarPlay …. had ik al geweldig gezegd ?

  12. Allemaal technisch geneuzel.
    FM of DAB+ maakt niks uit, de inhoud van de programma’s is ruk.
    Wat Leon Dorset schrijft is waar, WDR4 zend goeie muziek in goeie kwaliteit uit. Op de FM …
    Sowieso Radio 538 en dergelijke als kwaliteits maatstaf gebruiken, nee dan telt het voor mij al niet meer.

  13. Ik luister nu via DAB+ omdat gewone FM ontvangst steeds slechter wordt. Ik heb geen vaste internet aansluiting en ook geen vaste aansluiting van KPN of Ziggo. Tv kijk ik via Canaldigitaal thuis en in de camper all over de wereld. (Europa) ik heb een smartphone zonder internet abonnement, ik werk uitsluitend via gratis WiFi en als dat er niet is dan heb ik pech, zowat. Vroeger had ik alles maar nodig heb ik het niet. Wie eigenlijk wel? We worden door veel instanties gedwongen om een App van hen te installeren, willen we op de hoogte blijven, hebben we dat nodig? Ik niet. Ik ben 71 en geniet van het leven, hoef niet alles meer te weten en zeker de slechte berichten over o.a. Corona crisis,de Zwarte Pieten discussie, Zwart Piet moet blijven. En dan die ellende omtrent de Racisme vernielingen. Al het oude uit ons zo mooie vroegere jeugd gaat verloren. Daarom luisteren we alleen nog maar naar muziek via DAB+. De ontvangst wordt steeds beter doordat er meer steunzenders bij komen. Hoera

  14. Enkele maanden geleden een DAB+ radio gekocht voor in de keuken. Ontvangst nul. Verplaatsen van de radio of richten van de antenne: amper beter. En dan staat die radio of antenne hinderlijk in de weg.
    Geef mij dan maar internetradio. DAB+ inderdaad een doodgeboren kind.

      • Ik wil hem wel, kan ik lekker naar Kink luisteren. Bij mij thuis werkt het wel, Dab+ in de badkamer werkt goed sinds de optimalisatie van de zenders voor de commerciële zenders. En ik vind dat Kink best goed klinkt, met de lage nitraten van 56kbps die ze hebben.
        Naar mijn menig is Dab+ helemaal zo slecht nog niet, zeker als de zenders nog verder geoptimaliseerd worden.

  15. DAB+ is als eind jaren 90 Sony’s uitvinding Minidisk. Dat ook te laat gelanceerd werd, Het grote publiek ging massaal muziek luisteren op mp3 ondersteundende spelers. Waardoor Minidisk vaak niet verder kwam dan de radiostudio.

    DAB+ komt ook te laat. Het grote publiek heeft streams omarmt. Waarom zou je een DAB+ ontvanger kopen, als je op laptops, telefoons, smart speakers en smart TV’s naar streams kunt luisteren? Komt nog bij dat elke nieuwe auto van tegenwoordig is uitgerust met Apple CarPlay en Android Auto. En steeds meer mensen 4G onbeperkt data hebben.

    Ik zie het ook somber in voor DAB+. De meeste mensen weten niet eens wat het is. En er zijn weinig mensen die vandaag de dag een apparaat kopen waar je enkel radio op kunt luisteren.

    • Mooie vergelijking met MiniDisc. Het is ook de industrie die alles bij het oude wil houden. Want meer zenders op DAB+ betekent meer versplintering en dus minder kans op ‘groot station spelen’.

    • Dat het ‘grote publiek’ de streams heeft omarmt is een perceptie die ik voor uw rekening laat. De streams à la Spotify misschien, maar dat is geen radio. Dat zijn muziekdiensten die gebruikt worden ter vervanging van de CD. De cijfers van internetradio blijven al jaren kabbelen, zelfs in landen waar geen DAB+ is. Er is niet één land waar het aandeel van internetradio boven de 20% gaat ten opzichte van 80% etherradio. Voor de grote meerderheid is een simpel radiotoestel meer dan voldoende. Op dat vlak is DAB+ ideaal. Eén knop, weinig of geen gedoe. Internetradio vergt momenteel te veel handelingen. Zelfs een smartspeaker haal je niet kant en klaar uit de doos, daar komt veel configureren bij kijken en dat zal niet snel door een meerderheid van de bevolking omarmd worden.

  16. Is er geen baantje voor jou bij Fox of zo… Past je denkbeeldige vijand beeld van de overheid goed bij. Meest radio wordt in de auto beluisterd

  17. Free to air radio is nog steeds actueel en kompleet anders dan streaming via internett- en telecomnetwerken. Free to air radio is anoniem, gratis, gemakkelijk voor luisteraar, geen privacy ellende en geen ‘invasive advertising’. Radiobeluistering is een fundamenteel andere ervaring dan podcasting etc. Het biedt ook een publieke ruimte voor nieuws, informatie, uitwisseling ideeën. Geen algoritmes die extreme meningen opdringen, publiek in nieuwe zuilen dwingt. Codecs voor digitale radio zijn eenvoudig te optimaliseren. Op FM kan DRM+ eenvoudig ingevoerd worden. Ervaring met mediageschiedenis leert dat nieuwe digitale audiodiensten bestaande diensten niet vervangen, maar aanvullen. En dat is mooi, toch?

  18. Gezien de reacties, en qua hoe ik er zelf tegenaan kijk, denk ik dat je de ‘discussie’ moet ‘opsplitsen’.

    Vraag 1 is natuurlijk: Heeft lineaire broadcast radio, zoals we dat al sinds het beginnen kennen, nog een toekomst? Alleen de tijd kan dat leren. De reactie van Pieter de Wit vind ik wel hout snijden: Lineaire broadcast radio zoals je het nu uit de lucht kan oppikken heeft gewoon z’n voordelen. Maar zelf denk ik wel dat de markt ervoor uiteindelijk flink zal inkrimpen.

    Maar goed, we hebben nog steeds een behoorlijk groot aanbod aan lineaire radiostations in Nederland? En waarom? Geen idee. Want zeker de comemerciele stations (met 538 en Q-music voorop) zenden grotendeels dezelfde over-processed commerciële eenheidsworst uit. Maar goed, ze zijn er.

    Even ervan uitgaande dat lineaire radio voorlopig nog wel zal blijven en dat er geen ‘grote’ stations gaan omvallen en de FM overvol zal blijven, dan vraag 2: “Heeft DAB+ een toekomst”?

    Dat is een lastige. Ik ben vanaf het begin wel ‘fan’ geweest van DAB+. Qua techniek en theoretische mogelijkheden dan. Op 1 frequentie in de ether meerdere radiostations kunnen distribueren in een kwaliteit die, in theorie althans, beter is dan FM.

    Het is alleen zo jammer dat er vooral op de commerciële multiplex voor kwantiteit wordt gekozen boven kwaliteit.

    AAC+ (wat in Nederland wordt gebruikt voor DAB+) klinkt vanaf 96 Kbit/s eigenlijk heel prima, wat mij betreft beter dan FM. (Wederom) theoretisch althans. Want wat @Solaris hierboven zegt klopt idd: Doordat de radiostations hun ‘opgepompte sound’ die ze op FM hebben ook graag via internet en DAB+ willen hebben, bakken die hoog-efficiënte datacompressie codecs er weinig meer van. En dat is best jammer.

    De NPO-radiozenders (ik luister voornamelijk Radio 2 en 3FM) klinken op DAB+ nog best goed. Alleen niet zo goed als via internet (waar ze op 196 Kbps mp3 zitten). Daarom luister ik thuis eigenlijk ook alleen maar via internet, in plaats van DAB+. En ik denk dat thuis, in z’n huidige vorm, DAB+ dan ook geen toegevoegde waarde heeft.

    Maar onderweg denk ik dat, zolang er in de ochtend- en avondspits nog altijd duizenden weggebruikers naar dezelfde landelijke of regionale radiostations luisteren, DAB+ nog altijd toegevoegde waarde heeft (of had kunnen hebben). Want zeker op 4g gaan de netwerken het nooit trekken wanneer tientallen of honderden voertuigen binnen 1 ‘cell’ internetstreams van 128 tot 256 Kbps gaan trekken (en op lagere bitrates krijgt de internetstream dezelfde kwaliteitsproblemen als DAB+). En zelfs 5g gaat dat denk ik nog niet oplossen. Want 5g op de 700 Mhz band (voor de ‘brede dekking tot in de uithoeken van de urban jungle of tot ver over de weilanden) zal nauwelijks meer capaciteit bieden dan 4g. En de echte grotere bandbreedtes worden pas bereikt in de 3Ghz en hogere banden, maar dan moet wel de hele vangrail volgegooid worden met 5g-zenders (en de handover moet snel genoeg gaan).

    Oftewel: Zo lang er nog een markt blijft voor lineaire stations waar duizenden of tienduizenden mensen in 1 gebied tegelijk naar meestal dezelfde stations luisteren, blijft een broadcast- of multicasttechniek nodig.

    Blijft alleen 1 probleem voor DAB+ onderweg: Dat nog steeds de overgrote meerderheid van de auto’s het niet heeft. Dat de EU dit nu eindelijk gaat verplichten is ruim 10 jaar te laat. En zelf inbouwen is tegenwoordig ook bijna onmogelijk. In 2015 bouwde ik nog een Pioneer DAB+ radio in onze Nissan Micra uit 2006. Via een actieve splitter aangesloten op de bestaande dakantenne. Dat bood toen al een verrassend goede ontvangst, waarbij we op een rit van Almere naar Enschede, of van Almere naar Zeeland, vrijwel ongestoord naar de NPO mux konden luisteren (fallback naar FM opzettelijk uitgezet). Maar toen kwam er een grotere nieuwere auto uit 2008, uiteraard zónder DAB+ en waarin audio, navigatie en boordcomputer dusdanig verweven waren dat zelf iets inbouwen bijna onmogelijk werd. En met onze huidige auto uit 2013 weer hetzelfde. Tsja…. zo wordt het niks……

    Overigens streamen wij tegenwoordig dus met name nog eigen muziek in de auto via Spotify, van te voren gedownload, danwel via 4g. OF eigen muziek? Meer muziek die door ons dochtertje van 3 bepaald wordt 😛

  19. Ontvangst uit de ether valt of staat nog steeds met een antenne.

    Hier in de kop van Groningen gaat het redelijk met een plakraam antenne in de auto.
    Maar ik heb toch een dakantenne geplaatst.
    Ontvangst gewoon prima.
    Ook in huis een goede dab+ tuner van sangean met een buitenantenne.
    Haal gewoon 80 stations binnen.
    De Ndr is overgegaan naar 104 kbps.
    Duitsers klinken erg goed.

    Jammer dat sommige Nederlandse zenders in een lage Bitrate uitzenden.
    Ik ben erg tevreden met dab+
    Luister enkel nog naar de fm als ik piraten wil luisteren.
    Wanneer gaan zij ook over op dab+ 😄

  20. “…ben ik vorige week eens op onderzoek uitgegaan”

     “Ik heb zelf een tijdje terug ook maar eens zo’n DAB+ ding gekocht. Heeft eerst een half jaar in de verpakking gezeten, toch maar eens aangesloten. ”
     
    Dat klinkt nog eens echt geinteresseert 🙂

    Je vond het al niks, een dat wil je vertellen.
    Meer niet.

  21. > Ik heb zelf een tijdje terug ook maar eens zo’n DAB+ ding gekocht. Heeft eerst een half jaar in de verpakking gezeten, toch maar eens aangesloten.

    Wat een interesse 🙂

    > Dat is ook een klacht die ik vaak terug hoor van radiomakers, het geluid van DAB+. Het is tenslotte verouderde compressietechniek, mpeg2, 3 of 4? Ik snap dat de overheid graag nog wat wil verdienen aan die etherruimte en er ook nog een beetje controle op wil houden wat er zo te horen is, maar de consument is natuurlijk ook niet gek.

    Even googlen en je weet dat het bij DAB+ om AAC gaat, geen “verouderde compressietechniek”

    > En dat zitten we ook nog eens met de matige ontvangst van DAB+, vooral binnenshuis. Als er een vrachtwagen door de straat rijdt valt ie weg!, klonk het uit de keel van een vriend van me. En het geluid klinkt gewoon niet zo lekker, ‘dun als diarree’, omschreef een radiomaker het. Waarom de overheid het ons dan toch zo door de strot probeert te duwen? Tja, controle, inkomsten, vasthouden aan het oude, noem jij het maar.

    DAB+ heeft gewoon veel voordelen: betere audiokwaliteit, geen ruis, fout correctie zodat slechte signalen toch gebruikt kunnen worden (zonder ruis), tot het helemaal wegvalt, maar dan had je met FM ook al veel ruis gehad. Verder kun je met DAB+ dezelfde frequenties gebruiken over het hele land (Single Frequency Network), en is uitzenden veel goedkoper. Als jij FM prefereert, dan is dat “vasthouden aan het oude”. Jij klinkt een beetje als zo iemand die zegt dat LP’s veel betere geluidskwaliteit leveren dan CD’s, terwijl dat objectief gezien natuurlijk onzin is.

    > De industrie als geheel is natuurlijk ook niet zo heel toekomstbestendig, door niet rigoreus te durven investeren in nieuwe distributiemogelijkheden die je veel meer kunt personaliseren als gebruiker en die het bedrijf dus meteen veel meer interessante data oplevert. Dat we niet meteen alleen maar via 4G allemaal naar audio kunnen gaan luisteren dat zal het netwerk ook niet aan kunnen, maar is dat via 5G niet wél te realiseren? Kwestie van capaciteit ophogen lijkt me.

    Is dit een argument tegen DAB+? 5G is er nog nauwelijks. Of stel je voor dat alle auto’s nieuwe radio’s krijgen met 5G radio? Vraag me af of mensen hier blij mee zouden zijn…

  22. Hm, ik luister het liefst op een vintage draagbare transistor of mooie buizenbak naar AM stations. Daar geniet ik van. Radio Seabreeze, radio Caroline, etc…
    DAB+ komt er hier niet in.

  23. Op zich zou DAB+ best goed moeten kunnen werken. Maar helaas is de kwaliteit
    van de ontvanger in technisch oogpunt helemaal niets waard. Ik heb ook een
    DAB radio een Denon M40DAB Dat bijgeleverde draadje ontvangt hier vrijwel niets.
    Toen een oude scanner antenne uit de jaren 80 weer afgestoft en dat ding op zolder
    geplaatst. Op zich heb ik goede ontvangst, meer dan 60 stations zijn er te horen.
    Maar regelmatig valt de ontvangst toch weg, De oorzaak hiervan schijnt te liggen
    aan het totaal ontbreken van fatsoenlijke filters in het ontvangst circuit, waardoor mijn ontvanger erg veel last heeft van een stel GSM antennes op 50 meter van mijn huis. Ook spelende kinderen op straat met van die speelgoed portofoons zorgen ervoor
    dat mijn ontvangst wegvalt. Die Denon staat nu op zolder, met een draadje voor de FM zenders te ontvangen. Wat ook niet meewerkt is het feit dat ik in plaats van die
    Denon m40DAB eigenlijk op zoek was naar een DAB+/FM tuner in een 42 CM brede
    behuizing om tussen mijn versterker en CD speler te plaatsen, In de kleur zilver.
    Wat ik voor een audio set persoonlijk een must vindt, is dat het ding te bedienen
    moet zijn zonder afstand bediening, dus op het apparaat zelf. Voor mijn gevoel
    is een stereo set een apparaat waar je, net als vroeger naar toe loopt om het
    ding harder of zachter te zetten, en eenvoudig te bedienen is. Als ik al een
    tuner op internet vindt, staat er in de handleiding hoe het ding te gebruiken is
    met de afstand bediening en verder staat er dan: “Sommige functies zijn ook te
    gebruiken door middel van knoppen op het apparaat zelf” Nou nee dat zoek ik dus beslist niet. Als de fabrikanten willen dat de mensen, en zeker de vermogende ouderen onder ons een DAB+ set gaan kopen, dan moeten ze eerst eens zorgen dat er te koop is wat deze mensen zoeken.

  24. Interessant artikel.

    Ik heb sinds bijna 2 jaar DAB+ in mijn autoradio en ik heb er welgeteld nul keer naar geluisterd. Niet omdat ik geloof dat FM nog steeds beter is, maar omdat ik enkel nog naar Spotify luister in de auto.

    Het ‘doodgaan van de radio’ ligt m.i. niet aan het feit dat ze vasthouden aan de ether, maar aan het commerciële denkbeeld van de zenders. Ik betaal liever 10 euro per maand aan Spotify, dan dat ik de hele dag reclames zit te luisteren, en DAT IS NU HET PROBLEEM van de radio, er is meer zendtijd voor reclames dan voor muziek (of gepraat, net waar je van houdt).

    Dit is tevens ook de reden dat ik al jaren geen tv abonnement meer heb. Netflix wel. Reclames hebben de omroepen (zowel radio als tv) stukgemaakt. Men wilde steeds meer en meer en meer reclames tonen. En nu stappen mensen over op alternatieven waar je kunt betalen voor ‘geen reclames’.

    Dan kun je daar misschien tegenin brengen ‘nou dat valt wel mee hoor..’. Maar nee, het valt niet mee. De laatste keer dat ik nog radio luisterde in de auto heb ik er op gelet, als ik een half uur naar mijn werk rijd, dan hoor ik 3 nummers (van circa 3min), de rest is alleen maar reclame, geouwehoer, nieuws, etc.. als ik in de auto zit wil ik gewoon een lekker deuntje.

    Ik snap wel dat reclame nodig is om de kosten van het zenden te betalen, maar de afgelopen 20-30 is de reclametijd naar mijn idee toch flink toegenomen… en het luisterplezier daardoor afgenomen.

    Radio is dood. En het is hun eigen schuld.

  25. Ik luister in huis enkel nog naar internetradiozenders. Niet naar de landelijk opererende commerciële en publieke zenders, maar naar radio gemaakt door mensen die met hun hobby bezig zijn.
    Luister maar een naar Radio extra gold.
    Vanaf 16 december jl. is radio Monique 918 weer aan het uitzenden. Er zijn mimenteel een beperkt aantal gepresenteerde programma’s, maar ik hoop en verwacht dat er meer van gaan komen.

  26. Ik woon in Groningen. Hier ontvangen wij radio via de mast in Smilde. Deze is na een brand snel even hersteld.
    Hier maakt het miet uit DAB of analoog. Wij kunnen de meeste zenders helemaal niet ontvangen.

  27. Mijn mening over DAB+ is dat dit een grote flop gaat worden. Ik ben van een leeftijd
    dat mijn AOW al over een paar jaar in zicht begint te komen. Voor mensen van mijn leeftijd bestaat een stereo set uit een leuke toren met aparte apparaten erin.
    Dus een versterker, een tuner, en een CD speler. Helaas hier gaat het al mis.
    Kijk maar op de websites van alle grote merken. Die hebben geen losse Tuner meer
    in het assortiment met FM en DAB+ erop. En als ik na lang zoeken er toch eentje
    gevonden denk te hebben, is het een type wat niet gebruikt kan worden zonder die
    afstand bediening. Voor veel mensen van mijn leeftijd is het een eis dat een
    stereo set volledig gebruikt kan worden zonder afstand bediening. Doet denken aan
    vroeger, op de radio zelf zoeken naar de zenders en het geluid instellen.
    Helaas bestaan deze niet, Dus hoe mensen over moeten stappen naar DAB+ aks er geen
    geschikte apparatuur te koop is, dat is mijn een groot raadsel.

  28. Goedendag Patrick,

    Even volledig los van het luisterplezier wat je wel of niet bij DAB+ beleefd… Het feit dat het ons wordt opgedwongen vindt schandalig. FM radio is namelijk een enorm betrouwbaar communicatie middel, een die tijdens vele oorlogen essentieel is gebleken. Is er dan niemand bang dat als de hel los breekt NIEMAND elkaar echt kan bereiken, want de telefoon ligt eruit zowel als het internet…. Natuurlijk zal de overheid wel een backup hebben, maar die hebben schijt aan het volk. En dan hebben wij het niet eens gehad over de milieuschade die we aanbrengen door het volledig afdingen van de FM radio, er zal vrijwel niemand zijn die zijn goed functionerende en betrouwbare radio nog bewaart als hij het nooit meer gaat doen. Het kan mij niet zoveel schelen hoe goed de vermoedelijke luister kwaliteit wordt bij vervangen van FM, de meeste mensen hebben niet eens zo goed gehoor dat ze dit verschil echt beleven. Alleen de bas is nog voelbaar voor de meeste, ik heb nog nooit een mindere muziek belevenis gehad omdat de radio niet hetzelfde klinkt als een concertzaal. Daarnaast geeft de storing soms irritatie, maar verteld ons wel dat we leven. Terwijl iedereen zich druk maakt om het perfectioneren van zaken, heeft bijna niemand door dat we de controle over ons eigen leven uit handen geven. Niemand heeft gevraagd om DAB+ en als ze het dan bij ons de strot binnen drukken zorg dan eerst dat het foutloos is.

    met vriendelijke groeten

  29. DAB radio, FM radio, weinigen hebben het nog over die mooie AM middengolf zenders.
    Als ik radio wil luisteren dan stem ik af op de midden-lange-of kortegolf. Wereldwijd.
    De kwaliteit mag dan niet zo geweldig zijn (AM kán technisch wel HIFI overigens.AM stereo bestaat al langer) maar de ‘beleving’ is naar mijn mening wél veel mooier. Niet dat schreeuwerige en plat gecompresseerde geluid van FM of DAB.
    Nee, gewoon lekker puur radio luisteren op een mooie transistor uit de 70’s waar ze met sierlijke letters nog ‘Solid State’ op schreven. En kwalitatief onverwoestbaar. Een DAB radio gaat zeker geen 40-50 jaar mee… Nee hoor, over 5 jaar mag u weer een nieuwe kopen. Maar dat is weer een ander onderwerp…

  30. DAB+ heb ik ontdekt in april 2021 toen ik een nieuwe auto kocht en op de display FM en DAB+ zag. had geen idee wat DAB+ was (en dat als 30er haha) maar google gaf mij deze kennis al vrij snel.

    ik heb een haat/liefde relatie met DAB+.

    ik woon in stad Groningen en heb thuis in de woonkamer een goedkope (20euro) DAB+/FM radio van het merk OK. waar ik prima DAB+ ontvangst heb en vrij veel zenders kan ontvangen, incl Duitse zenders.

    in de auto is het een ander verhaal. deze radio maakt zelf de keuze afhankelijk van het ontvangst of hij op DAB+ of FM afspeelt en dit is af en toe best irritant als hij wisselt tijdens een zong. verder valt het mij op dat ik prima DAB+ ontvangst heb op de ringwegen rondom Groningen en de A7/A28 maar in stad Groningen zelf niet.

    verder heb ik een kleine draagbare DAB+/FM radio op accu (of 3AAA batterijen) voor een maand geleden aangeschaft voor op het werk en als ik ga vissen. op het werk heb ik redelijk DAB+ ontvangst, al mis ik wel verschillende bekende zenders zoals SlamFM en aan de water kant enkel RTV Noord op DAB+……

    dus uh tja…….. als ik op de verschillende radios DAB+ ontvangst heb, is het het geluid van zeer goede kwaliteit, beter dan FM. maar zoals het nu is, kan ik er simpelweg niet van op aan en gebruik ik dus vaker FM.

    wel moet ik er bij zeggen dat in Groningen op FM vrij weinig zenders te ontvangen is en deze klant hoor of lees ik wel vaker van mensen in stad Groningen en daar rondom.
    ben ik in Zwolle dan heeft mijn FM radio opeens een wereld aan zenders, heel bijzonder.

  31. Hier in Hengelo (O) is het slecht gesteld met de dab+ ontvangst. Een standaard pakketje NPO 1 t/m NPO 5 zenders en een kleine range als, sky, qmusic, radio 10 gold is het totaal aanbod rond 20 zenders niet veel. Mijn mening is investeer niet in een dab+ radio, het is in deze regio niet de moeite waard en zonde van je geld.

  32. Tja…. DAB+
    Je kijkt, je leest, doet kennis op en beslist…is het iets voor jouw of niet.

    Het huidige reclame verhaaltje voor DAB+ klopt wel redelijk: De tijd staat niet stil, de telefooncel werd mobiele telefoon etc…

    Zoals mijn naam doen vermoeden ik ben een Vintage Audio FAN. Opgegroeid met de ZeeZenders op AM. En daar is audio compressie zo ongeveer uitgevonden met de Optimod..en later overgenomen door O.A. de toen inmiddels legaal commerciële Radio Veronica tijdens de Currie en van Inkel show.. Dus over station geluid profileren ga we het maar niet hebben. maar wil een een stevig voorbeeld compressie techniek… luister dan maar eens naar Arrow Classic Rock

    Een ander feit is dat Kabelboeren Bewust FM Kabel signaal uiterst beroerd hebben doorgegeven ten faveure van hun eigen Settopbox FM radio Clonen op TV (wat een K geluid is dat zeg!) (Dit feit wordt snoeihard ontkent echter ik woon op 45 Km van Zender Markelo.. prima NPO 3 FM ontvangst dus maar volgens ZIGGO was het het NPO 3fm Heel slecht te ontvangen…en daarom zo slecht op de kabel… Echt een koeienpoep verhaal dus)
    Goed .. moeders de vrouw en mannie de huisman(sorry voor het generaliseren) hebben daarmee het geluidsbehangetje. Maar een TV slurpt snel 150 watt dus echt betaalbaar is dat ook weer niet.

    Maar wat dan wel… DAB+.. echt serieus overwogen…maar 1 ding krijg ik niet van het netvlies en dat de algemene foeilelijke DAB+ radio’s ook al zou deze in 43 cm uitvoering er staan… Allemaal een ranzig blauw schermpje… Sommigen met ANDROID achtige Icoontjes en dan noemt het zich Internet radio ontvanger….

    My Ass.

    Waar het omgaat en wat ik in vrijwel alle bovenstaande reactie lees is dat wij als luisteraar (en ik dus ook) tegenwoordig graag zelf willen bepalen waar we naar luisteren. EN Hollanders die we zijn ook nog graag gratis..en de best mogelijke kwaliteit…

    Gelukkig zijn we al gewend aan opgepompte en vrijwel altijd minder goed klinkende Streamingsdiensten zoals Youtube en Spotify. Even eerlijk zijn.. de geluidskwaliteit van 96 Kbps is veel slechter dan 320 Kbps die op zich ook weer minder goed is dan FLAC.

    Daarbij komt mijn muziek behoefte ligt eigenlijk heel divers… Een geluidsbehangetje tijdens het Thuis werken, en voor het genieten rukken we een cd een LP (ja een 180 grams LP klinkt echt veel beter dan 96kbps en zelfs 320kbps muziek)
    Daarnaast wil ik zelf bepalen naar welke radio stations ik naar wil kunnen luisteren.. en Sorry @Patrick Kicken daar zitten maar een paar in NL gebaseerde stations bij voor mij..

    Er zat voor mij weinig anders voor mij op om de Goeroe te gaan uithangen, Internet radio stations te vinden, Streamingsdiensten (b.v. tune-in) van linkjes te beroven etc en die ik mijn eigen vertrouwde Player op te nemen.. Het gross is in 320Kbps..

    En nu komt het… Om mijn naam van “Vintage Audio” hoog te houden kan ik de audio output die ik zo verkregen heb weer Intern in Stereo op mijn eigen COAX antenne kabeltje zetten (op dit moment 6 FM Modulatoren en dus 6 FM Stations op mijn eigen in huis coax kabel) en zo mijn Oude vertrouwde Vintage Receivers van Pioneer, Harman Kardon, Onkyo en Kenwood Trio van een perfecte stereo FM uitzending voorzien..maar ook mijn eigen muziek “streamen” als ik dat wil.

    O ja … het is omslachtig en zeker niet voor iedereen, en al die schakels zijn niet echt ideaal maar zou hou ik wel de charme van de Tuning metertjes en het zoeken op een Schaal verdeling in stand voor mijzelf…en mijn vintage Audio vrienden

    Voor mijn vrouw heb ik een mooie Blue Tooth Ontvanger aan de klassieke Audio set gekoppeld zodat ze makkelijk haar telefoon kan koppelen en zelf haar muziek kan draaien.

    En de Auto? Een simpel MP3 stickje kan gauw plaats bieden een een kleine 1000 nummers..is toch gauw 50 uur muziek…in het kort… dat is van Nederland naar Zuid Italie (+/- 2000 Km) in 2 dagen en dan niet 1 keer een nummer voor de tweede keer horen… Kom daar eens mee aan in de radio wereld.

    Ach en zo zie je dat iedereen zijn of haar eigen oplossing bedenkt of zich ergens lekker bij voelt.

    Dus DAB+.. Succes… maar voor mij gaat het niet gebeuren.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*