Minister Slob: ‘Het is vanzelfsprekend dat de NPO en de publieke omroepen deelnemen aan dit racisme-debat’

Onlangs heeft Tweede Kamerlid Martin Bosma (PVV) aan Minister Slob schriftelijk vragen gesteld over het mogelijk verwijderen van oude tv-programma’s die erg kwetsend zijn.

Bosma was geschokt dat er steeds meer oude tv-programma’s offline worden gehaald zoals Fawlty Towers en Gone with the wind om redenen van politieke correctheid. De BBC heeft de Fawlty Towers-aflevering met daarin de term ‘Don’t mention the war’ verwijderd.

Hij wilde weten of de Minister van OCW zich zorgen maakt dat dat de inperking van artistieke vrijheid overslaat naar Nederland. De NPO heeft aangegeven met omroepen in gesprek te gaan over oudere programma’s die nu misschien niet meer kunnen.  

Volgens Slob is het goed dat er vanuit de samenleving op grote schaal aandacht wordt gevraagd om tegen racisme op te treden. Daarbij speelt volgens hem erfgoed, niet alleen standbeelden maar ook audiovisueel erfgoed, soms een controversiële rol. Voor de minister is het daarom geen verrassing dat de publieke omroep ook onderdeel is in het racismedebat.

Slob: ‘Het is vanzelfsprekend dat de NPO en de publieke omroepen deelnemen aan dit debat en in dat kader nadenken over programma’s uit het verleden. Op initiatief van de NPO heeft een open gesprek plaatsgevonden tussen NPO en omroepen naar aanleiding van de maatschappelijke discussie over racisme en discriminatie en deze zomer wil de NPO met de omroepen een themadag organiseren op tv, radio en online waarbij kijkers en luisteraars worden uitgenodigd om mee te praten.’

De NPO en de omroepen doen dat volgens Slob niet op instructie van de overheid, maar vanuit de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit sluit volgens hem aan bij de publieke mediaopdracht die de publieke omroep op grond van de Mediawet 2008 heeft.

Slob: ‘De omroepen maken daarbij in alle vrijheid zelf hun afwegingen en keuzes, beelden worden pas verwijderd als omroepen en makers het daar over eens zijn. Dat past bij de (grond)wettelijke vrijheid van meningsuiting. Ik vind het wel belangrijk dat de NPO en de publieke omroepen transparant zijn in hun afwegingen en daarover uitleg geven.’

3 Comments

  1. Hoe kan het toch dat deze man die geen verstand heeft van media (en er zichtbaar ook niets mee heeft) er toch over gaat?

  2. @Michel

    Politiek hé…………………………………
    Zoals een voormalig tweede kamer lid van het CDA eens zei ;”Ik doe de media er bij”.
    En toen dronk ie een slok teveel werd betrapt en verdween uit de kamer.
    Maar ik heb er als PO programmamaker 40 jaar mee te maken gehad en om de vier jaar werd het weer anders.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*