Blog Martin van Doren: ‘IBA’

De afgelopen weken was er weer genoeg te doen om de NPO. De STER inkomsten gaan (mogelijk) tegenvallen, en daar komen meteen de noodkreten, de plannen en de discussies. Het meest gebezigde woord is misschien wel “kerntaken”.

De NPO, opgevat als het totaal van output op de televisie- en radiozenders, ligt onder vuur, en niet alleen vanwege de dreigende verminderde STER inkomsten. De meningen en oplossingen volgen elkaar in hoog tempo op. Opvallend is daarbij dat één mening geen enkele aandacht heeft gekregen. Het gaat dan om de mening van Erik Jurgens, onder andere ex-voorzitter van de (destijds) NOS.

In Argus (het tweewekelijkse opinieblad, en niet te verwarren met het radioprogramma Argos) geeft hij zijn mening (Argus #13, 05-09-2017). Zijn plan komt neer op het oprichten van een Nederlandse variant van de Engelse Independent Broadcasting Authority. Daarvoor zou de televisiezender NPO3 uit het publieke bestel gehaald moeten worden en een commerciële zender moeten worden. Deze nieuwe zender zou extra inkomsten moeten genereren voor de financiering van NPO1 en NPO2, die daardoor minder of geen reclame zouden moeten gaan uitzenden. Over de invulling van NPO1 en NPO2 geen woord. De mening kreeg geen enkele aandacht.

Of toch? In het AD geeft Ton van Dijk zijn mening over “het bestel”. Het is niet één-op-één te vergelijken met de mening van Erik Jurgens, het lijkt eerder op een nadere invulling daarvan. Ook bij hem wordt NPO3 uit het bestel gehaald. En daarbij gaat hij verder: schaf op termijn de omroepverenigingen als zendgemachtigden af (in zijn visie krijgen zij nog één keer een zendvergunning voor vijf jaar).

Het klinkt uiterst aanlokkelijk. Geen woord echter over de radio. Als er een commerciële Nederlandse variant op de IBA zou komen, zou het dan een idee zijn om daarin ook de radiozenders Radio 2, Radio 3 en Radio 5 onder te brengen, samen met NPO3? In zo’n geval blijft als sterke Publieke Omroep, zonder omroepverenigingen, over: NPO1, NPO2, samen met de radiozenders NPO-Nieuws, NPO-Cultuur en NPO-Regio & Sport (al is dat laatste de door mij gedroomde invulling van de publieke radio).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*