Patrick Kicken: Wietze de Jager naar de ochtend van 3FM

[BLOG] Wietze gaat 3FM redden! Even een kleine aanvulling op mijn blog van afgelopen zaterdag, waarin we samen het laatste rumoer over de programmering bij NPO Radio 1, 2 én 3 bespreken. In die blog beweer ik dat iemand die nú de ochtend bij een van Talpa’s radiozenders vervangt op de nominatie staat om Sander Hoogendoorn op te volgen bij 3FM. Dat klopt nog steeds. Alleen hoor ik nu niet de naam van Lex Gaarthuis rondzingen maar iemand waarvan al jaren geroepen wordt dat hij de perfecte -blijvende- vervanger is en zou zijn voor Frank Dane: Wietze de Jager, ooit de wederhelft van Mattie ‘matennaaier’ Valk. Ik zal uitleggen waarom dit een heel logisch scenario is:

Ze hebben bij 3FM een probleem. Er luistert vrijwel niemand. En als je dat probleem wil oplossen, dan pak je eerst de ochtendshow aan. Tot zover regel nummer een bij alle radiozenders wereldwijd. Ten tweede wil je natuurlijk graag je concurrent een hak zetten, het liefst een station dat zich, net als 3FM, ook op jongeren richt. Dus kijk je bij 538. Maar er is meer aan de hand. Menno de Boer, oud programmaleider bij Radio 538 die vorig jaar moest moven voor natuurtalent Coco van ’t Hof. Hij geeft sinds kort ‘advies’ bij 3FM. Kortom, hij is de verborgen programmaleider die het station in het geniep weer op de rails moet krijgen. En als er iemand nog met zijn oud werkgever een appeltje te schillen heeft, dan is het Menno. Onterecht bij het grof vuil gezet worden is nooit leuk, zeker niet als het door een politiek spelletje intern gebeurt omdat ene Coen en ene Sander de ontslagbui anders al zagen hangen.

Het is alom bekend dat Wietze graag de ochtend wil doen. Maar zolang Frank Dane er nog zit, kan hij het op vervangingen na, bij 538 shaken. Ook het middagslot gaat hem niet in de schoot geworpen worden, want daar zitten Swijnenberg en Lantinga met de hand van Coco boven hun hoofd lekker voor een grote berg geld nog steeds hun dagelijkse kunstje op te voeren. Wietze is ooit door Talpa bij Qmusic weggehaald om de ochtendshow op Sky Radio te doen, wat dankzij Judas Mattie niet door ging. Dus werd hij maar in het weekend van 538 geparkeerd. Tel jij een en een op of zal ik het doen?

Ander saillant detail: Menno (de Boer) viel laatst in bij Talpa’s Radio 10 in het weekend, als deejay. Mag hij niet meer. Van Ome John? Nee, van Tante Sharid. Tot zover dus het verhaal dat Menno slechts adviseur is bij 3FM. Hij is bij veel meer betrokken dan wij weten.

Voor Wietze is het natuurlijk ook een uitkomst als hij éindelijk wraak kan nemen op het bedrog dat zijn ex-partner Mattie hem flikte, met die Tesla en 6 ton een paar jaar terug. En het zou nog wel eens kunnen werken ook, Wietze de Jager op (o.a.) 96.8 FM. Neemt ie lekker Klaas van der Eerden mee, een cabaretier doet het ook altijd goed bij de publieken. Kunnen ze bij 538 gewoon de programmering weer mooi terugbrengen naar 3 uurs blokken overdag. Labrando een uurtje erbij en van Breukelen ook, probleem opgelost, minder kosten, De Mol ook weer blij. Kan het parkeren bij het Talpa pand gratis blijven. En komt er misschien budget vrij om de jocks van Veronica in het weekend wél te betalen.

Maandag 30 augustus is Frank Dane weer terug in de 538 ochtend, tot die tijd kan Wietze (van ’89, net 32) mooi warm draaien voor zijn nieuwe plek en stek. Alleen de vraag is nu nog: welke omroep? Het is overduidelijk dat Powned weer zendtijd op 3FM gaat krijgen, maar meteen de ochtendshow? Het zou een stoere move zijn, zeker als je je station een beetje brutaler wil maken. Florent Luyckx (ook ex-538, ex-3FM en een retecommerciële rakker) is het nieuwe zenderbaasje bij Pief Paf Powned. Dus die wil ook wel wat doen om ze een poepie te laten ruiken op de Bergweg. Als je met Wietze de ochtend kan krijgen op je oude station dan ga je daar voor. Maar De Jager is ‘in de Heer’. En dan bedoel ik niet zoals Menno de Boer, nee, hij gelooft in God. Dus vloeken en tieren zal er wel niet inzitten ’s ochtends vroeg! Hmm, misschien in combinatie met een andere omroep of gewoon voor BNNVARA, die het toch voor de rest voor het zeggen hebben bij 2 en 3FM. Halleluja, hopelijk wordt dit geen ‘gebed zonder eind’. Hoedanook: laten we de kerk in het midden laten. Wacht, als Wietze Sander de Heer vraagt als extra sidekick kunnen we het weer De Heer Ontwaakt noemen! Dan toch ook maar gewoon voor de EO.

Patrick Kicken

(klik op mijn naam voor eerdere columns)

33 Comments

 1. Maar is dat een echte muziekliefhebber (iets wat bij ‘de commerciëlen’ geen vereiste lijkt; je moet vooral goed kunnen entertainen)? En als het zo is, in hoeverre heeft ‘ie dan een band met licht-alternatief? Zo nee, dan kan ‘ie natuurlijk doen alsof, maar dat lijkt me ook niet ideaal.

  • Sorry man, maar Sander was in het begin nog vernieuwend met zijn vriendenteam en WhatsApp groep. Maar helaas, Sander kreeg grootheidswaanzin en wilde alles alleen doen.
   Ik luister liever naar Q dan dat incest geneuzel van Sander.

   @Patrick Kicken: Ik ben overigens wel blij dat Rob Jansen en Wijnand Speelman deze week even te horen zijn als vervangers in vakantietijd.

   Ik hoop dat 3FM blijvend goed geluisterd heeft naar jou en niet meer de dochter van Linda de Mol en al die andere zichzelf DJ noemende onbekenden tegelijkertijd achter de microfoon zet. Wat was dat slecht zeg!

   Sander Hoogenoorn mag ook snel een andere baan zoeken, tenminste als ik het voor het zeggen had. Want hij is echt niet meer zo vernieuwd als bij de start van zijn zogenaamde “vriendenteam”!

 2. Wat een onzin. Sander zit perfect daar in de ochtend. 3FM is voor mij het enige station waar ik naar luisteren kan. 538 q ext om te kotsen. Laat 3fm gewoon zijn ding doen. Wat een verademing dat het geen luister cijfer canon is misschien hoeft dat ook niet bij een publieke omroep.

  • Ik vind nu met Rob en Wijnand in de ochtend het extra duidelijk worden dat Sander beter een baantje kan zoeken bij zijn grote vriend Rob Stenders. Lekker over LP tracks lullen en de alwetende muziekpolitie uithangen.

  • Voor jou is 3FM is het verademing maar dat zet gezien de cijfers geen zoden aan de dijk. Daar moet wat gebeuren of de stekker uit.

   Wietse (ik ben geen fan van deze kleuter) met Klaas in de ochtend is zo gek nog niet. Het zou wel een goede zet zijn.

   Timur dan herenigen met Ramon en in de middag zetten.

   Dan kan het misschien ietsje beter worden met 3FM.

 3. Ik vind die Wietze beetje overgewaardeerd,als je in 5 zinnen 25 keer inderdaad zegt begint dat aardig te irriteren(bij mij dan hé).luister wel weer als frank er zit.

 4. O ja, de ochtendshow tot 10 uur lijkt mij ook beter. 3 uur lang songteksten voorgelezen krijgen door Jorien Renkema is iets te veel van het goede.

  Draai ook eens wat meer hits (pak gewoon de lijst van de meest aangevraagde platen SR er eens bij). Laat de VARA/VPRO het muziekbeleid minder bepalen.

  Met de mensen die je nu hebt:

  6-10 Rob, Wijnand Lideke
  10-12 Jorien
  12-14 Timur en Ramon
  14-16 Herman
  16-19 Frank en Eva
  19-21 Mark
  Na 21 uur: de VPRO muziekpolitie

  Op vrijdag: 19-22 : Partij voor de Vrijdag

  Weg: Sophie en Sander

 5. Ze moeten eerst maar eens duidelijk maken voor wie ze nog willen uitzenden. Alles weer omgooien, nieuwe programmeringen, andere DJ’s en nieuw muziekbeleid hebben nog steeds niet tot het gewenste resultaat geleid. Kijk eens naar FIP in Frankrijk of BBC 6 Music. Zo kun je ook doelgroep radio maken met een duidelijk profiel.

  • Een zender met de focus op de persoonlijkheden, muziek moet meer bijzaak zijn maar wel veel nieuw werk. Ook hits niet vergeten. Vara eruit. Niet specifiek voor jongeren.
   Niet lullen over muziek. Dat zoeken we zelf wel op. Klaar. Alto’s naar Kink, ouwe mannen naar radio 2, lp track 44 freaks naar Radio VARAonica.

   • Meer op de persoonlijkheden? Dat ben ik juist NIET mee eens. Muziek moet boventoon voeren. Hits helemaal niet meer draaien, klaar. Laat dat aan de commercie voor die zijn daar goed en succesvol in.

    • De muziekpolitie kan prima naar Kink en VARonica. Persoonlijkheden zijn nodig voor 3FM, en breder draaien, met ook hits. Dat jij dat niet vindt is bekend. Het radioforum staat er vol mee.

     • Breder met hits. Dus net als Q Music en de rest. Jij draait even snel de toegevoegde waarde van de NPO de nek om er een commerciële eenheidsworst van te maken net als Radio 2? Nee dank je.

 6. Helemaal niet net als Q Music. Gewoon niet zo krampachtig doen over de muziek. Niet bang zijn om ook eens een hit te draaien. Niet luisteraars willen opvoeden met weetjes over muziek. Gewoon iets breder, dat is q music zeker niet.

   • Onzin. Het kon eerder ook prima op 3FM. Met SR kan het ook op 3FM. Niks twee gedachten. Toegankelijker betekent niet Q Music. Een alternatief randje hoeft ook hits helemaal niet uit te sluiten. Als het alleen maar over muziek mag gaan kun je je prima op Spotify of bij Kink / Pinquin uitleven. Daar is een publieke radiozender niet voor. Klaar. Kan Roosmarijn Reijmer mooi bij Rob Stenders aan het werk. Ook klaar.

    • 3FM was in de hoogtijdagen van hun bestaan enkel populair vanwege de DJ’s. Die zijn nu allemaal vertrokken dus zul je de kracht uit de muziek die je draait moeten halen. Met de lichting DJ’s die er nu zitten ga je het niet redden. En met Wietse al helemaal niet. Op basis van wat moet die naar 3FM gaan? 538 heeft het ook al moeilijk en daar kan hij ook geen potjes breken. Nee er moet duidelijk iets anders gedaan worden maar niet met DJ’s maar toch de muziek radicaal anders. Kijk eens in omliggende landen wat die doen met hun publieke zenders, daarom bracht ik ook voorbeelden aan van FIP in Frankrijk en BBC 6 Music in Engeland. Allemaal totaal anders dan wat je bij de commercie hoort en echt onderscheidend. 3FM is dat totaal niet, en op de manier zoals het willen gaan aanpakken ben ik bang dat ze het nog steeds niet zullen snappen….

     • Ik heb nergens gezegd dat Wietze naar 3FM moet. Wel dat er meer op persoonlijkheden moet worden ingezet. Dus geen music-driven onzin maar persoonlijkheden. Voor mijn part Kicken zelf. Maar al die grijze muizen als Sander, Mark, Sophie en Jorien zijn zeer zeker geen persoonlijkheden.

      En FIP of BBC 6? Hoe ontoegankelijk wil je het hebben? Dan kan de NPO nog beter Sterren.nl op de 96.8 zetten, er zijn tenminste nog een paar mensen die dat leuk vinden..

     • BBC 6 Music en FIP zijn helemaal niet toegangkelijk, tenminste dat is voor een ieder misschien weer verschillend maar dat ze commercieel klinken qua muziek zeer zeker niet. FIP is van Jazz, Blues, world, Americana, Pop, Funk naar Klassieke Muziek naar Reggae en weer terug.
      BBC Music 6 is wat specifieker maar ook daar kan alles voorbij komen maar je hoort er niet de gangbare muziek die je op de mainstream zenders hoort.

     • Freak radio is het zeer zeker niét, en dat is een belediging voor beide stations. Dit zit zo geweldig goed in elkaar, zeker FIP. Lees het artikel wat er enkele weken geleden in de Volkskrant stond nog maar eens na.

     • Ik heb het geluisterd op aanraden van jou op het radioforum. Leuk voor op DAB en of internet verder niks.

     • Op het radioforum die zijn nogal vol van zichzelf daar dus daar kom ik al jaren niet meer dus je bent abuis of in de war met iemand anders. Maar dit geheel terzijde.
      FIP zend ook uit op DAB in Frankrijk en enkel lokaal op FM in Parijs en nog wat grote steden. Verder internet, dus prima toch.

     • Ok, doe ik net alsof ik je niet ken van het radioforum.

      Maar inderdaad via internet prima.

 7. Ik zou er niet van opkijken als we over enige tijd weer zeggen “Had die Kicken toch weer gelijk!”

  Frank Dane gaat nergens anders heen met dat tijdslot, zover is duidelijk. Hoe vaak ik al lees dat Wietze zo graag op drive time of de ochtend wil zitten – het is bijna een open sollicitatie.

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: Wat er bij 538 gaat veranderen - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*