Patrick Kicken: Waarom het nooit meer goedkomt met 3FM, mede door eindverantwoordelijke Jurre Bosman

[BLOG] Jaar na jaar wordt er meer publiek geld in gepompt, ten koste van wél succesvolle zenders als FunX, NPO Radio 2 en 5. Dit allemaal onder auspiciën van de man die er sinds het najaar van 2016 over gaat: NPO audiobaas Jurre Bosman. Hij is verantwoordelijk voor de programmering van de NPO radiozenders en online content. Echter lijkt hij meer bezig te zijn met politiek, diversiteit en zijn eigen positie veiligstellen. In de tussentijd blijft Bosman maar roepen ‘er is werk te doen’ maar verandert er niks. Hooguit wat rookgordijnen die opgeworpen worden, in de vorm van een nieuw online station en het zoveelste podcastplatform, dit keer met alleen maar NPO materiaal. Laten we nogmaals, na het Telegraaf artikel van Jordi Versteegden, eens wat dieper in de grootste radiomislukking van dit moment duiken: 3FM, met 1,6% marktaandeel.

De reden dat het goed is dat het inmiddels jarenlang falen van NPO 3FM uiterst kritisch bekeken wordt is simpel: het zijn er eigenlijk drie, hoe toepasselijk. Ten eerste worden een hoop radioluisteraars benadeeld door fout beleid van de NPO top. Voor het huidige 3FM is duidelijk weinig interesse, mede door de vergrijzing van de bevolking en de desinteresse van jongeren om het station aan te zetten. Dus benadeel je veel oudere luisteraars die een zender als NPO Radio 5 wel weten te waarderen, graag overal en dus ook op FM, maar alleen via DAB+ kunnen ontvangen. Ten tweede kost het natuurlijk ontzettend veel geld om een patiënt waar de stekkers al minimaal een jaar geleden uit getrokken hadden moeten worden kunstmatig in leven te houden. Een totaal budget van 7,8 miljoen euro! NPO baas Bosman komt niet verder dan het idee ‘anders moeten we de Top 2000 maar naar 3FM verhuizen?’. En er moet nog meer geld heen. Want: We want more! Jaja, lekker doorsukkelen aan de tiet van Vadertje Staat. Wat mij brengt bij reden nummer drie: de Nederlandse radiomarkt wordt aardig verziekt door het overbodige 3FM, dat zich nog steeds op de borst klopt een ‘signaleringsfunctie’ te hebben van nieuwe muziek en artiesten. Terwijl ieder weldenkend mens weet dat je als radiostation tegenwoordig volgend bent, de jeugd ontdekt muziek zélf op muziekplatforms en TikTok.

Waarom de jongerenzender van de NPO die wél scoort, FunX, niet wordt meegenomen in het luisteronderzoek lijkt simpel: dan zou het wel heel erg opvallen dat zij met de helft van dit budget wél de beoogde doelgroep weten te bereiken. Daarom worden er ook geen persberichten van dit station met succesverhalen meer verstuurd. Maar de man die FunX zo populair heeft gemaakt, Niels Hoogland, wordt snel vervangen door een (donkere) vrouw met minder ervaring waarna Hoogland weer naar 538 vertrekt. Lekker een vrouw wier CV niks voorstelt op de plek van de uiterst ervaren Laurens Borst bij NPO Radio 1 én een vrouw aan het roer bij NPO Radio 4. Talpa radiobaas Dave Minneboo was in de race voor 3FM net als huidig Kink baas Michiel Veenstra maar nee, Jurre lijkt liever ja knikkers onder zich te hebben die zijn schamele plannetjes vooral niet tegenspreken. Anders: ‘functie elders’.

Het merk 3FM is kapot en doet me nog het meest denken aan een discotheek uit de zeroes die, ondanks bijna geen bezoekers, nog steeds de deuren opengooit ieder weekend. Als het aan de NPO radiobaas ligt organiseert ie er ieder weekend nog een schuimparty en de week erna een beachparty. Over party’s gesproken: we zien 3FM’s zendercoördinator Menno de Boer in het weekend op social media, met ontbloot bovenlijf, helemaal uit z’n plaat gaan. Lekker voor een tonnetje belastinggeld per jaar doen alsof en aan een dood paard trekken, zou ik ook willen vieren ieder weekend! Als zijn baas Bosman de baas bij de Nederlandse Spoorwegen was reden de stoomtreinen nog en hadden we nog steenkolenmijnen in Limburg. Mijn God wat een oubolligheid, nul innovatie en maar steeds vasthouden aan het oude. (Voormalig) zenderbazen als Sharid Alles, Klaske Tameling, Simone Meijer, Chanieva Rier: allemaal geen bedreiging voor Bosman. En dan nu snel een station lanceren met hiphop en soul, prachtig! Kijk ons eens innoveren. Het is een godvergeten schande dat 3FM nog uitzendt, zoveel geld kost en faalt met de beste FM dekking van Nederland. En de commerciële zenders maar ploeteren met hoge kosten voor ontvangst in amper de helft van ons land. Dat is verziekt en oneerlijk.

De reden dat NPO Radio 5 niet op de frequenties van 3FM komt is ook simpel: dat zou NPO Radio 2 wel eens een paar procent marktaandeel kunnen kosten. En dat wil Bosman niet, want dat is slecht voor zijn carrière: nu kan hij zich nog steeds achter het feit verschuilen dat de NPO marktleider is op radiogebied met de best beluisterde zender, Radio 2. Maar daar zou het helemaal niet om moeten gaan. Je bent PUBLIEKE omroep en dus dien je gewoon zo goed mogelijk het Nederlandse publiek te bedienen, niet met je eigen ijdelheid bezig te zijn en de fout die je destijds hebt gemaakt door 3FM zo leeg te trekken te verdoezelen. We zijn hier gewoon getuige van een eenmansactie waarbij één iemand zijn ongelijk niet wil toegeven en dus jaar-na-jaar een hele grote berg belastinggeld mag verdampen. Onvoorstelbaar dat dit maar door mag blijven gaan. Is er dan niemand in het bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep die dit doorheeft en beter nog: er een einde aan maakt?

Patrick Kicken

Ook Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman komen op het 3FM artikel en debacle terug in hun podcast maandag. De moeite waard om even te luisteren 😉

96 Comments

 1. fun x is uitsluitend randstad rommel. laat die lokale omroep daar maar blijven. zet in het noorden en oosten polka en piratenmuziek op fm en in het zuiden carnaval

  klaar. kan voor alleen de kosten van de muziekrechten, gewoon non stop.

  radio 2 kan commercieel en radio 5 op de ziekenomroep

 2. Sluit me volledig aan bij je betoog Patrick. Maar ja, wie doet en durft wat te doen aan deze radio dictator/terrorist.
  Dat Blend is echt een lachertje trouwens, het voegt niets toe. Alleen maar lekker urban hitjes knallen van ons geld!

 3. Inderdaad, publieke radio moet zich niet bezig houden met luistercijfers maar het het dienen van het publiek dat hiervoor belasting betaald! Weg met 3FM en zet er radio5 voor in de plaats!

  • oudjes worden al prima bediend: radio 1, 2, 4 en alle lokale en regionale omroepen op fm en dan ook nog radio 5 erbij?

   hou daar maar 3fm of zet er sterren.nl op

   • Hoe bedoel je?
    Alle commercielen richten zich op de leeftijd t/m 49 jaar.
    De gemiddelde leeftijd van alle radioluisteraars is tenminste 51 jaar.
    De helft van de radioluisteraars wordt dus door de commercielen genegeerd.

   • Nee, op basis van het doelpubliek. 50+’ers weten wat FM is en gebruiken het ook. De jongeren waar NPO Radio 3 zoals het zou moeten heten weten niet eens meer wat FM is. Voor radio ‘iets voor boomers’. Voor hun telt alleen de mobiele telefoon. Waanzin dus om Radio 5 *niet* op FM te zetten.

    En de reden dat deze voor de hand liggende wissel nog steeds niet gedaan is precies wat Patrick al aangeeft: het zou teveel luisteraars weghalen bij Radio 2 en daarmee haar koppositie in gevaar brengen. Wat kan de NPO de oudere luisteraars nou schelen. Die zijn commercieel voor adverteerders niet interessant want vastgeroest in de standaard door hen aangekochte producten en er zijn er maar een paar miljoen van.

 4. Jurre Bosman zijn kunnen is het presenteren van het School TV weekjournaal en Koekeloere.
  Hoe kan het in Godsnaam mogelijk zijn dat iemand net bovenstaande kwaliteiten radiobaas kan worden bij de NPO?

 5. Jurre Bosman is een blik ananas van de voedselbank, maar 3FM is wel een lastig dingetje dat je links- of rechtsom nu niet naar DAB+ kan verbannen. Radio 5 heeft een frequentie juist echt niet nodig, maar laat ik een voorstel doen dat nog niet door de NPO is gedaan en dat is het noemen van een streefdatum om de hele FM af te schaffen, dan is alles opgelost. Ik denk dat 20 30 best reëel zou kunnen zijn en dan voor die paar rotcenten (dat is ook 8 miljoen op een miljard) 3FM het laten uitzingen en dan toch aan dat dode paard trekken. Wonderen bestaan, alleen Jurre Bosman kan die niet verrichten.

 6. Dus Patrick stelt dat het aan de demografie van Nederland en mediaconsumptie trends ligt, maar ook aan Jurre? En neemt het hem ook kwalijk dat hij probeert dingen probeert maar ook dat hij niet innoveert? En ook de aanname dat de publieke omroep er is voor zoveel mogelijk bereik is enigzins strijdig met eerdere columns zou ik zeggen.

 7. Helemaal mee eens Patrick, op het Radioforum zit ik te discussiëren met 3FM fans-of medewerkers onder een pseudoniem, dat is niet te doen, echt zo doorzichtig. Maar ja als je daar wat van zegt krijg je de forumpolitie op je dak.

  • waarom discuseer je daar met 3fm luisteraars. jij moet je bezig houden met ouwe lullen rommel. varaonica ofzo

   3 maandjes op dat forum een beetje de wijze boomer uithangen op dat forum dwalen al veel te veel van die betweterige 50-ers rond

   hup hup de top 2000 maar weer aan

 8. Heerlijk op de man spelen Kickie!
  Iemand proberen kapot te maken door dit soort roddels te verspreiden.
  We zijn het inmiddels van je gewend…

  • Patrick,
   “Daar ga je weer”. Weer op de man spelen. Weet je nog dat Rob van Someren dan zei; “je bent een prutser”.

     • Als het al op de man spelen is (vind het wel meevallen) dan werd dat de hoogste tijd. De man voert al jaren een wanbeleid en verspilt miljoenen om maar zijn eigen fouten uit het verleden niet toe te geven. Dit is niet voor de jongeren maar een ego dingetje. Miljoenen verspillen aan radio voor jongeren (en tv NPO3 nog eens 72 miljoen per jaar) die massaal niet luisteren en niet kijken. En op de plek waar de jongeren wel zitten en waar met dat budget is fantastische groots neergezet kan worden daar zit de NPO niet tot nauwelijks. Er moet i.p.v. 3FM en NPO3 een groot jongeren platform online komen. Dat had er allang moeten zijn. Jurre weet dat ook maar als hij zelf mee voor de dag komt dan zal blijken dat hij jaren lang publiek geld heeft lopen verkwisten. En dat staat nog los van het domme idee om indertijd bijna alle populaire dj’s bijna tegelijk naar Radio 2 te verplaatsen.

     • Geloof me Peter, er zijn zat verhalen waar diverse radiomensen hun oren van gaan klapperen. Die bewaren we allemaal voor de allerlaatste column die ik ooit ga schrijven 😉

     • O, van mij mag je /alles/ schrijven, maar als je met droge ogen beweert dat je niet op de man speelt, dan krijg ik tranen van het lachen als je dat voortdurend wel doet.

      #staysafe #bewoke #bekind

    • “Ik speel niet op de man” en dan Juul aanvallen op zn sigaren, openlijke vrouwenhaat en een NPO-jongen aanvallen op wat ie privé in het weekend doet. We hebben je wel herkend Ad Hominem. LOL!

     • O van mij mag je /alles/ schrijven, maar als je met droge ogen beweert dat je niet op de man (en vrouw) speelt, dan krijg ik tranen van het lachen als je dat voortdurend wel doet.

      #staysafe #bewoke #bekind

     • We zijn gewoon niks meer gewend in dit land. Het functioneren van iemand op een publieke functie wordt besproken, inclusief alle eigenaardigheden, net als dat gebeurt bij politici, burgemeesters en zelfs bij voetbaltrainers. Je zit daar niet alleen maar om mooi weer te spelen maar je wordt (keihard) afgerekend op (ontbrekende) resultaten. Op de man spelen zou zijn zeggen dat iemand er moedwillig met de pet naar gooit, wijzen op iemand’s onkunde en de bijbehorende foute beslissingen is nooit persoonlijk, eerder een wake up call.

     • “we zien 3FM’s zendercoördinator Menno de Boer in het weekend op social media, met ontbloot bovenlijf, helemaal uit z’n plaat gaan. Lekker voor een tonnetje belastinggeld per jaar doen alsof en aan een dood paard trekken, zou ik ook willen vieren ieder weekend! ”

      “Niels Hoogland, wordt snel vervangen door een (donkere) vrouw met minder ervaring waarna Hoogland weer naar 538 vertrekt. Lekker een vrouw wier CV niks voorstelt”

      Dit is niet de bal spelen. Maar laat ik het ook anders zeggen.

      Veranderen betekent risico’s nemen en dingen doen /om/ te veranderen, zoals meer vrouwen bij de radio/media. Dat moet je de tijd en een kans geven, anders gebeurt er nog niks. Maar hier wil niemand veranderen en onder het gezag van een vrouw werken. Toch gek dat iemand als Dione de Graaf wel wordt geaccepteerd, maar komt omdat ze al heel lang presenteert en ooit wel die kansen kreeg. En Leo Blokhuis koos voor de Nacht van de Popmuziek niet als sidekick iemand als Rob Stenders, maar twee vrouwen die het uitstekend hebben gedaan. Zo veranderen zaken en krijgen we meer evenwicht in de media en vooral bij de radio is die nog steeds ver te zoeken.

 9. Check de facts! Klasje Tameling vertrekt per 1 januari 2024 na ruim 3,5 jaar. Gezocht nieuwe zendermanager voor NPO Radio 1!

  En Sharid Uppelschoten-Alles is sinds 1 januari 2002 weg en dat is aldus al een tijd!

 10. NPO 3FM verkopen of hernoemen tot NPO Radio 3 met zwaar alternatieve muziek, wereldmuziek, freakplaten en overdag TikTok Hits (om je op office en prime hours publieksvriendelijk te zijn).

  X-Rated terug brengen bij de VPRO zolang Kink dit programma niet heroppakt.

  Rob Stenders zenderbaas van het nieuwe NPO Radio 3 en er een dagelijks programma + Freakolympics laten doen.

  Marketingvehikel Serious Request in zijn geheel afschaffen. Beste tijd is (allang) geweest. Let wel, samenwerking met Rode Kruis in andere vorm voortzetten.

  3voor12 prominente muziekplatform.

  Ofwel:

  NPO Radio 2 een publieke Top 40 aller tijden laten.
  NPO Radio 3 een brede muziekzender van muziek die niet of niet hoog in de hitlijsten heb gestaan. En overdag inspelen op de streams en TikTok.
  NPO Radio 5 de seniorenzender die het nu al is. Overigens weg met die gezapige 90’s overdag. Dat doet NPO Radio 2 al.

 11. Oei, een aanval op de leider van de apenrots van de publieke omroep.
  Ik voel al de reactie aankomen van Henk aka Daniel Dekker. Iets met verwijzing naar WildFM en de tijd van Kicken bij 3FM.
  Uiteraard moet ook Juul een opmerking gaan maken want Jurre is toch wel echt het beste wat de publieke omroep is overgekomen sinds de uitvinding van het gesneden brood………..

  Voor de rest blijft het knap dat 3FM uberhaubt zo vaak nog wordt genoemd ondanks de marginale bijdrage aan landelijke radio. Zelfs eigen talent kunnen ze niet meer voortbrengen waardoor 50% van de programmering nu gevuld is met boze mannetjes die het niet konden maken bij Radio 538. Uitzondering is wel Barend van Deelen, die maakt een van de beste middagshow op de radio van dit moment. Die kreeg ten onrechte geen kans bij 538 en werd op de verkeerde tijdslot en manier ingezet en bewijst nu tegendeel bij 3FM door ruim boven zender gemiddelde te scoren.

 12. En nu doorpakken, dit bericht op de Telegraaf dat iedereen inziet wat die koekwaus Jurre bosman heeft veroorzaakt! Hij onthoud de luisteraar wat ze willen. Geef hem een trap na en laat hem opsodemieteren.

 13. Het is heel simpel, 3fm naar het internet en Radio 5 op de frequentie van 3fm.
  Maar de ‘geleerde’ beterweters bij de NPO zullen het wel hetbeste weten.

 14. Het is jammer dat Kicken zich, na de opmerking over de pizza van Roosmarijn, nu weer verlaagt tot het ontblote bovenlijf van Menno de Boer. Slim als hij is onthoudt hij zich van verdere verwijzingen naar de geaardheid van Menno. Er is hier maar 1 valse, gefrustreerde en zure pisnicht en dat is Kicken zelf.

  • Het is jammer dat Marc niet gewoon onder zijn eigen, volledige naam reageert. Dan zou ik er serieus op in kunnen gaan, wetende dat je niet zélf gefrustreerd bent of raakt door mijn woorden over 3FM, als medewerker of leidinggevende, of als lid van een bedrijf dat geld bij ze verdient, bevriend is met Roosmarijn, zelf op mannen valt of ook graag in het weekend half naakt op een podium staat etc.

   PS: Zie jij de zenderbaas van een ander respectabel station dit doen in het weekend en dan ook nog zwaaiend met een t-shirt naast een adhd’er/deejay van een andere zender? En het dan ook nog trots op social media zetten? Wekt alleen maar de indruk dat het er allemaal niet zo toe doet en het er vooral om gaat dat we het leuk en gezellig hebben. Hoor je ook steeds over 3FM: maar de sfeer is zó goed! Ja leuk voor jullie, maar wat koopt de luisteraar daar voor?

   Nog zo’n drogreden die je vaak hoort: 3FM heeft te lijden onder de nieuwe luistercijfermeetmethode, want luisteren via de oortjes wordt niet gemeten. En we hebben wel een miljoen luisteraars per week hoor! Ja mensen die toevallig één plaatje blijven hangen en daarna weer snel weg zijn omdat het nummer erna ze als herrie in de oren klinkt. Of dat ze een onervaren (vrouwelijke) deejay horen bazelen over een backsell.

   • Toch benieuwd. Waarom is iemand die kritisch op je is direct iemand die niet onder zijn eigen naam reageert?

    Het valt mij vaak op dat je extra informatie bezit (ip adres, locatie) die erop zou kunnen wijzen dat iemand niet onder zijn eigen naam reageert.

    Het voedt speculaties die in eerste instantie nergens op gebaseerd zijn en het vervuilt deze hele feed met moddergooien over en weer. Totaal onnodig.

 15. Ik ga de knuppel in het hoenderhok gooien!

  Er is een man met een machtspositie en er zijn, los van hun (on)kunde, vier best wel aantrekkelijk vrouwen. Dusdanig dat ik zeg geen ‘nee’ tegen een etentje met één van hen. Hoe vaak is het in vergelijkbare situaties gigantisch fout gegaan waar wij de afgelopen jaren over te weten zijn gekomen?

  Sinds “The Voice”, de open brief van dertig Nederlandse zangeressen en andere Nederlandse #MeToo verhalen, is er wel een duidelijke lijn te zien: een mooie vrouw of vrouwen en een man of mannen in een machtspositie. Als het al is gebeurd, was het dan “gedwongen” vrijwillig of aan de andere kant “vrijwillig” gedwongen kan ook als gevolg van ‘een’ keuze die de dame in kwestie zelf heeft gemaakt.

  Ik hoop van ganste harte dat Sharid, Simone, Klaske en Chanelva nooit slachtoffer zijn geworden van overschrijdend gedrag of dat ze ooit ergens toe gedwongen zijn wat als overschrijdend toegeschreven kan worden, maar #MeToo verhalen kunnen tegenwoordig overal opduiken, ook bij de NPO en daar hoef je echt geen Matthijs, Tom of Jack voor te heten.

  • What de hell heeft dit er nou mee te maken? En waarom insinueer je zoiets terwijl er 0 signalen zijn dat dit hier gespeeld heeft?

   Wat een onzin.

   Dan kunnen we nu ook insinueren dat jij wel eens grensoverschrijdend gedrag vertoond hebt. Gewoon, op basis van niks.

  • Dat Jurre aandacht van de andere sekse lekker en leuk vindt kan niet anders, hij is een man! Of hij ook met iemand daadwerkelijk een scheve schaats gereden heeft ga ik hier niet zitten beweren, maar het zou me niks verbazen. Het is een man in een machtspositie, doet iets met je seksdrive 😉

   Dit is een mooi voorbeeld van de schijnbare werkwijze van Bosman: de voorganger van hem als directeur radio, Jan Westerhof, zat ineens ziek thuis na wat akkefietjes. Waarna Jurre zijn intrede deed. Ik moet denk ik gewoon eens een rondje gaan maken door Hilversum en met mensen gaan zitten die op wat voor manier dan ook kaltgestellt zijn door onze meesterschaker. Als je dit leest, het spreekt je aan en je wil je verhaal kwijt: zoek contact.

   Wat op zich nog wel een lekker sappige anekdote is dat, toen het hem te heet onder de voeten werd bij de NPO door diverse zaken, hij de overstap naar Talpa Radio als directeur radio wel wilde maken, maar daar zijn Coen en Sander en met name Sander Lantinga voor gaan liggen. Bosman had blijkbaar mot met Tessel van der Lugt, die nog ‘een rekening bij hem open had staan’. De vrouw van Sander, dochter van oud 3FM zendercoördinator Paul van der Lugt, zij is thans deejaymanager.

   Ook doet een verhaal de rondte dat er gekke deals gesloten zijn, kickbacks op jinglepakketten en een deal met het inhuren van het productiebedrijf van NPO Radio 2 DJ Frank van ’t Hof terwijl zijn vrouw Coco toen eventmanager was bij NPO Radio 2. Allemaal weer lang terug en heb daar geen zwart op wit bewijs van maar meerdere keren gehoord en ook dit past in het rijtje verhalen van ‘old boys network’ en het niet zo nauw nemen van de statuten.

   Er bereikt me óók een verhaal dat Gerard Ekdom destijds best voor NPO Radio 2 behouden had kunnen worden maar dat Bosman gezegd heeft laat hem maar gaan. Het heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Ekdom naar 10 vertrok, samen met Marc Adriani als radiobaas op de plek die Bosman ook ambieerde. Waar zijn de omroepen in dit verhaal? Juist, die hebben niks meer te vertellen.

   Kijk dat er vuige spelletjes gespeeld worden is in heel het bedrijfsleven en dus ook bij de publieke radio een feit, maar als het op een gegeven moment maar door blijft gaan én het heel veel luisteraars benadeelt en de radiomarkt an sich verziekt mag het best allemaal aan het licht komen.

   • Hey Kickie, wat je nu allemaal schrijft is wel heel erg ‘van horen zeggen’ he. Gaat het allemaal niet te ver? We horen allemaal wel eens wat, maar dat kalk je het toch niet zomaar openbaar op de muur. Je doet een aantal aantijgingen, waarbij je jezelf kan verschuilen achter “ik heb het ergens gehoord”. Kom met bewijzen of doe dit soort teksten niet de wereld in slingeren. Gewoon niet doen. Het staat je niet.

    • Neuh het komt wel van bronnen die dicht bij het vuur zitten. Op het moment dat dit soort verhalen los komen van meerdere kanten is er iets aan de hand en dat mag best aan de kaak gesteld worden. Het komt natuurlijk ook door de spagaat waarin de omroepen en de NPO zitten: het is een ziekmakend systeem waar nodig een oplossing voor moet komen. Het is bijna niet gek te noemen dat er dan dit soort spelletjes gespeeld moeten worden om uberhaupt nog iets voor elkaar te krijgen, terwijl je iederen tevreden moet zien te houden.

     En dat je dit soort geklets krijgt, waarin gedupeerden toch linksom of rechtsom hun gram gaan halen. Dat is dan ook denk ik de uitkomst van dit hele verhaal: het huidige NPO systeem deugt niet en de opperbaas bij de radio kan en durft geen knopen door te hakken in het openbaar, alleen via een omweg wat het ontzettend traag en ondoorzichtig maakt. En hij houdt er zijn eigen agenda op na.

     • Als er zaken zijn die niet door de beugel kunnen, moeten die wat mij betreft aan de kaak gesteld kunnen worden. Maar dat doe je via een gedegen onderzoek, desnoods informeer je wat mensen van de Telegraaf. Volgens mij zijn die ook geïnteresseerd in Publieke Omroep zaken. Zeker als het om eventuele misstanden zou gaan.

      Maar hier iets publiceren omdat verschillende mensen iets roepen? Ik ben er niet van.

 16. Ik luister al jaren niet meer naar Nederlandse zenders qua muziekaanbod, is allemaal dezelfde bagger. Ik luister liever naar Studio Brussel en Radio-1 Belgie, die hebben tenminste lef om buiten de geijkte paden te gaan en daar hoor je vaak echte goede muziek die je in Nederland amper hoort. Het aanbod hier is zeer schraal en een eenheidsworst, welke populaire zender je ook neemt, allemaal Middle-Of-The-Road muziek. Ben blij dat ik in het zuiden woon waar ik andere zenders kan ontvangen met veel gevarieerder en beter aanbod. Zouden de zenders hier nog veel van kunnen leren.

  • Luister eens naar FIP uit Frankrijk zou ik zeggen, dat is publieke omroep zoals het bedreven zou moeten worden, niet commercieel, ‘clutter free’ en muziek waar op andere zenders geen plaats is wordt daar gedraaid van pop, Franse chansons, klassiek, jazz, World music, Indie etc allemaal op 1 zender.

   • Leuke en opvallende zender inderdaad. Zoiets heb je nergens in de wereld, tenminste ben het nog niet tegen gekomen op internet. Het is wel een beetje een zender voor ‘de grachtengordel’ van Parijs en Frankrijk, beetje intellectuele zender, maar niet storend. Prima naar te luisteren. Het begon ooit als zender in Parijs en voor Parijs maar het is inmiddels een landelijke zender op DAB+ geworden en wat verspreide FM zenders waaronder Parijs, Bordeaux b.v. En dat is ook een prima podium voor dit soort radio, zou een voorbeeld kunnen zijn voor 3FM

   • Prima zender inderdaad, vooral de tien streams die via de website te beluisteren zijn. En volledig non-stop: geen gelul en geen reclame. Heerlijk!

 17. Eens met de schrijven, het moest maar eens zo worden dat de roerganger hoofdelijk aansprakelijke wordt gesteld voor het 3fm debacle. Hieronder vind je een overzicht van alle luisteraars voor 3FM in de groep van 20-49 jaar die werkelijk 3 FM luisteren voor de identiteit & content en niet voor het gemak.

  .

 18. Ik luister al jaren geen muziek via de radio. Altijd dezelfde 13 in een dozijn muziek, slap geouwehoer en reclame. Radiozenders zijn eigenlijk alleen maar reclamezuilen met een beetje muziek tussendoor. Gelukkig is er Spotify.

 19. Wat ’n gelul allemaal …….3 FM heeft gewoon géén goeie mensen , zowel in presentatie als productie !!!! Klaar, duidelijker kan niet !!!

 20. @Steef Daniël/Henk is zo dom om zijn eigen e-mailadres te gebruiken met als nickname Freek. Dit is hier al eens verteld door Patrick.

  @Frits Spits Ik snap uw punt wat betreft meer vrouwen binnen de NPO. Goed dat vrouwen meer de kans krijgen maar, het moet niet zo zijn dat ze worden gekozen voor een belangrijke functie omdat ze vrouw zijn. Ze moeten gekozen worden op basis kwaliteit en niet op of ie man of vrouw is. Het zelfde geld voor allochtone Nederlanders. Ik ben blij dat ze meer te zien zijn op televisie (dat heeft te lang geduurd) maar, ze moeten niet op basis daarvan gekozen worden zoals bij Shay en Morrat bij Boulevard nu het geval is. Ik vind het overigens wel leuk dat zij daar deskundigen zijn.

   • Wat nu en steeds gebeurt is vrouwen en mensen van kleur al bij voorbaat af te serveren dat ze niks kunnen en hun plek aan hun vrouwzijn en kleur te danken hebben. Puur vrouwen en kleurdiscriminatie. Dan heb je n accentje, so what?

    • Nou hoe zou dat nou komen Sprits? Omdat het overduidelijk is dat deze mensen niet op de eerste plaats geselecteerd worden om hun track record, capaciteiten en CV maar omdat het zo mooi staat op de diversiteiskalender en dus positief afstraalt op de NPO audiobaas. ‘Kijk ons eens helemaal van deze tijd zijn!’.

     Positieve discriminatie is óók discriminatie en vaak nog scha(n)delijker, want zorgt voor een hoop extra verdamping van belastinggeld.

     • In de media is veelal geen sprake van positieve discriminatie, er zijn voor de presentatoren ook geen vacature-advertenties, maar mensen worden gevraagd en benaderd, zoals Shay en Morad voor Boulevard. En dan wordt er terecht /ook/ gekeken naar diversiteit omdat de samenleving divers is en er nog steeds veel ongelijkheid is op basis van louter gender en kleur. Je praat in een kringetje en dan blijft de radio een witte mannenbolwerk. Nergens voor nodig, verander maar en wen er maar aan.

    • Kleur, accent, vrouw etc. het maakt mij niet uit maar, iemand moet niet gekozen worden op basis van die dingen. Dat bedoelde ik.

 21. Frits Sprits, je loopt wel een jaar of 15 achter met je witte mannenbolwerk. Moeten we nu echt een lange lijst gaan maken van alle vrouwen op publieke radio? En die van mensen met een andere culturele achtergrond?

  Je bent aan het prediken over iets dat niet actueel meer is.

  • De verdeling voor man/vrouw is nu 70/30 en voor gekleurde achtergrond nog een stuk kleiner. Ik predik niet, jullie spugen steeds vuur dat vrouwen onterecht baantjes krijgen bij de radio. Dus.

   • … En die verhouding geldt voor alle banen bij de radio, het aandeel vrouwelijk dj’s ligt nog veel lager. En dan nog dit van Boulevard van gisteravond.

    “Ik ken haar niet.”
    Mart Smeets

    Aïcha Marghadi (46) vindt dat voormalig NOS Sport-kopstukken Mart Smeets (76), Jack van Gelder (72) en Tom Egbers (66) moeten ophouden met liegen over hun vermeende aandeel in het grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer van NOS Sport. De oud-presentatrice stelt op X dat het trio ‘de hele racistische, intimiderende en vernederende machtscultuur’ leidde.

    https://www.rtlboulevard.nl/video/tv-fragmenten/video/5419051/mart-smeets-wil-gesprek-met-aicha-marghadi-maar-blijft-erbij-ik

    Vier uur Cup A Soup. Zouden meer mensen moeten doen.

   • “Jullie”? Alleen onze columnist. Ik zie juist steeds meer vrouwen in de radiowereld verschijnen. Dus in dit tempo liggen de verhoudingen in de komende alleen maar beter.

    Bovendien zijn er nogal ergere problemen in ons land dan het aantal vrouwen dat bij de radio werkt.

    • “iets dat niet actueel meer is”, jouw woorden. De Watersnood was ook maar een probleem in 1953 …

     En alleen Kicken? Dr zijn heel veel lieden hier die zijn schoenen ook heel goed passen. Bij jouw knellen ze alleen een beetje.

     Lekker gegeten, boerenkool met veganrookworst en grove mosterd. Wees solidair met ‘varkens’ die wel nodig hebben.

     • Ik lees dat ON vanmiddag weer op tv was, een thema-uitzending over het onderwijs. Ze hadden vier deskundigen uitgenodigd, een reïncarnatie-therapeut, een kok, een stemacteur en een kickbokser. Was je verhinderd?

      Dit was Brandhout, goedenavond.

     • Vage insinuaties, nergens concreet. Ik neem deze onzin niet serieus.

      Genoeg vrouwen op de radio, er komt nog een aantal aan. En ook FunX heeft ruim voldoende talent met andere culturele achtergrond dat doorstroomt naar bijvoorbeeld NPO Radio 2.

      Achterhaalde klacht dus.

 22. Oh ja en als je zo heilig bent om het op te nemen voor de vrouwen en mensen met andere culturen: ga dan niet Kicken zitten bashen hier. Dat heft elkaar nogal op.

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. 'Met 3FM komt het niet meer goed' - Spreekbuis.nl
 2. Patrick Kicken: Het einde van 3FM en NPO3, mede mogelijk gemaakt door Geert Wilders en de PVV - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*