‘Met 3FM komt het niet meer goed’

NPO 3FM, ooit een bloeiende zender met top-DJ’s en recordopbrengsten tijdens Serious Request en ooit 2,6 miljoen wekelijkse luisteraars had, is gedaald naar slechts één miljoen na het vertrek van belangrijke Radio-dj’s en een strategische verschuiving in 2015. Volgens voormalig radio-dj Patrick Kicken was het verplaatsen van enkele DJ’s naar NPO Radio 2 een slechte zet, resulterend in een aanzienlijk luisteraarsverlies voor 3FM. Dat meldt Telegraaf.nl vandaag.

„In 2015 besloot de publieke omroep om een aantal 3FM-dj’s naar NPO Radio 2 te verhuizen, zoals Gerard Ekdom en Rob Stenders. Het idee was dat ze hun luisteraars zouden meenemen. Dat is heel dom geweest, want 3FM verloor publiek maar kreeg er geen luisteraars voor terug.”, aldus Kicken.

Ondanks deze uitdagingen heeft 3FM getracht te vernieuwen onder leiding van Menno de Boer, voormalig programmaleider van Radio 538. De focus ligt nu op een jonger publiek, met inzet van social media om hen te bereiken. Kicken uit twijfels over de toekomst van de zender en suggereert een transformatie naar een digitaal platform en een vertref van de FM.

Patrick Kicken vertelt in De Telegraaf dat hij verdrietig wordt als hij ziet hoe lang 3FM de tijd krijgt om de weg naar boven te vinden. “Dit komt niet meer goed. De publieke omroep moet grote knopen durven doorhakken. Maak van de zender een digitaal platform en geef de frequentie af aan Radio 5, dat zich focust op oudere luisteraars die wél nog naar radio luisteren.”

NPO-radiobaas Jurre Bosman en De Boer blijven echter optimistisch, benadrukkend dat 3FM zich moet richten op haar publieke taak en het creëren van nieuwe content. DJ Wijnand Speelman deelt deze positieve kijk: “We verdienen hogere cijfers. Eerst de weg naar boven vinden, dan volgt de rest.”

45 Comments

 1. 1 FM-radiozender minder en het laten varen van de ambitie om jongeren te kunnen bereiken, maakt de kans groter dat het mes in het NPO budget gaat. Dat willen ze uiteraard voorkomen, dus dan maar hopen dat het goed gaat komen en zware beslissingen naar voren schuiven.

  • Het mes hoeft niet in het NPO Budget. Een feit is dat ze jongeren niet bereiken met 3FM. Nu niet en nooit niet. De weg naar boven die komt er niet. Dat weten ze stiekem allemaal maar, ze zijn bank dat ze straks hun baantje kwijt zijn. En voor Jurre Bosman betekend het dat hij moet toegeven dat hij grote fouten heeft gemaakt als NPO radio baas.

   Het is heel simpel, jongeren bereiken is volgens deze heren van de NPO een publieke taak. Ze worden niet bereikt via 3FM en NPO3. Dan moet je gaan naar de plekken waar je ze wel kunt bereiken. En dat is een groot online platform wat samenwerkt met andere diensten en socials welke jongeren nu al gebruiken. 3FM (of de muziek en de dj’s) en sommige programma’s en series van NPO3 kunnen van dat nieuwe platform nog steeds een onderdeel zijn. Dit grote digitale platform had er al jaren moeten zijn.

   Een groot online platform met muziek, televisie, films, sex, travel, social media, series, politiek, leren, toekomst en andere om jongeren gerichte onderwerpen. Met programma’s, radio, blogs, vlogs, podcast, live, social media, streaming etc. Met bekende NPO merken FunX, 3voor12 en 3FM. Samenwerken of linken met YouTube, streamingdiensten, social media netwerken en meer.

 2. 3fm en de NPO in het algemeen is verworden tot een sociale werkplaats, kortweg wij knoeien maar wat aan, de belastingbetaler betaalt wel, ons geld komt iedere maand keurig binnen op onze rekeningen, dat is het tendens van de publieke omroep, om nog maar te zwijgen over het bashen van de politiek georienteerde menigte, want die willen bezuinigen en raken wij ons inkomen kwijt.

  De hele publieke omroep moet volledig hervormd worden, geen vste contracten meer allemaal 0 uren contracten, en ieder half jaar een evaluatie waar bij de slecht presterende 30% die biezen kan pakken en opzoek moet gaan naar een ander beroep, zo zou de publieke omroep moet worden ingericht volledig competatief en luisterend naar wat de luisteraars willen, en niet zoals nu lekker lui achterover hangen en denkend de belastingbetaler betaalt wel wij kunnen rustig aan door knoeien tot ons pensioen, het geld komt wel.

   • Alleen populair omdat andere (off-shore) radiostations gedwongen zijn om te stoppen en de overige zenders uitsluitend een hoop geouwehoer was. Noodgedwongen bleef de onsamenhangende Hilversum 3 over. Totdat er weer andere meer aansluitende zenders kwamen. Hilversum staat ver van het publiek, heeft weinig aansluiting en is kwalitatief ronduit slecht.

 3. Het komt idd niet meer goed.
  Sinds de uittocht van alle leuke dj’s luister en kijk ik ook niet meer.
  Dag en nacht had ik altijd 3fm aanstaan, ook met Serious Request.
  Dat is helaas ook niks meer, vorig jaar nog wel een kersttrui aangeschaft, want die was mooi.
  Dit jaar zal ik ook niet kijken, want het zijn niet echt geweldige dj’s helaas.

 4. Alleen al na de titel te lezen kun je stoppen, dit wist iedereen namelijk al.

  NPO Radio 2 heeft de rol van nationale popzender reeds overgenomen.

 5. 3FM heeft veels te lang op hun lauweren gerust en hebben lang gedacht dat ze ermee weg kwamen, zeker tijdens de hoogtijdagen van 2012/2013. Viel dat even tegen. Het Glazen Huis werd steevast “bewoond” door Giel Beelen en/of Gerard Ekdom en werd niet het 3FM event wat het behoorde te zijn, want er waren genoeg 3FM DJ’s aanwezig die vandaag de dag op Radio 2 zitten.

  (Te) Grote veranderingen aan het concept (bijvoorbeeld 2 DJ’s ipv 3, geen slaapgasten één editie) werden teruggedraaid omdat het niet bij het publiek aansloeg en uiteindelijk kon je dat merken in de opbrengsten aan het einde van de rit. De dagen dat er met gemak 12 miljoen kon worden opgehaald, mede dankzij de populariteit van Serious Request buiten 3FM om (terwijl de Top 2000 destijds nog echt wel een Radio 2 only feestje was), droeg eraan bij.

  Nadat de grote(re) namen naar Radio 2 of elders gingen (Giel Beelen, Gerard Ekom, Bart Arens, Paul Rabbering, Coen Swijnenberg, Sander Lantinga, Timur Perlin (kwam wel weer terug), Eric Corton, Michiel Veenstra, Annemieke Schollaardt) waren de namen die achter bleven niet groot genoeg om het station hoog te houden. Tel daarbij een zwalkend (muziek) beleid en gesteggel met “managers” en de chaos is compleet.

  Ik heb 3FM in de zero’s naar beneden zien gaan, uiteindelijk klommen ze weer op (mede dankzij een ijzersterk Serious Request van 2007). Of dat nu gaat weer gaat gebeuren, ik betwijfel het en om eerlijk te zijn: Hilversum 3, Radio 3 en nu 3FM hebben altijd al achter gestaan vergeleken met andere (jongeren) zenders, want de enige reden waarom het hele avontuur werd aangegaan, ligt nu te verpieteren ergens in het NDSM-terrein en dat vind ik zonde . . .

  • Naar die kutzenders luister ik al jaren niet meer, dj,s, wtf een slap geouwehoer van die gasten weg ermee ik luister naar mijn favoriete muziek en dat is metal zonder die fuckreclames, alleen maar nonstop mijn herrie heerlijk leve de buitenlandse streamingsdiensten

  • Die boot is er nog, maar de centen niet. De drie mijlszone is inmiddels dusdanig opgerekt dat je van dat gat in de wet ook geen gebruik meer kunt maken. Bovendien is er aanbod op de middengolf dat veel potentiële luisteraars kan aanspreken. ’t Is maar hoe je het bekijkt…

 6. Ik denk dat je eerst een aantal mensen op bezoek moet laten gaan bij good old Felix Meurders en Eddy Keur om wat les van te krijgen wat de jonge garde betreft bij 3FM.

  Een andere mogelijkheid die er nog zou moeten zijn is om een aantal DJ’S die op FunX zitten, om die naar 3FM te verplaatsen en anders weg te halen bij Slam!

  Of FunX en 3FM laten fuseren. Komt de frequentie van FunX vrij voor NPO RADIO 5. Is ook nog een optie.

  Ik heb ook nooit in de succesjaren van 3 niet zo geluisterd maar ik gun ergens de zender wel een goede groep DJ’S, presentatoren en presentatrices die weten wat ze doen en hoe ze het moeten doen!

  Desnoods zet je er een technicus bij zodat de mensen zich eerst goed op hun presentatie kunnen focussen en vervolgens stapje voor stapje alles gaan leren! Zo heeft @Stefan Stasse het bijvoorbeeld gedaan vertelt hij in zijn interview met Patrick Kicken.

  Hopelijk geeft dit stof tot nadenken en inzichten van hoe het ook zou kunnen als buitenstaander van deze sector.

  • Altijd interessant die ‘inzichten’ van buitenstaanders.

   De kop van het artikel is “Met 3FM komt het niet meer goed” van Kicken, maar interessanter was de uitspraak van Bosman in de T. geweest: “Over 5 jaar bestaat 3FM nog steeds.”

   Zo liggen de kaarten.

   • Bosman’s wens is de vader van de gedachten, maar zo zal de realiteit, helaas voor hem niet zijn. Tenminste niet op de manier zoals nu.

   • Zo liggen de kaarten maar zo horen ze allang niet meer te liggen. Een online platform voor jonge mensen moet er komen bij de NPO i.p.v. 3FM en NPO3 in huidige vorm. Zo door gaan met 3FM en NPO3 is pure verspilling van belastinggeld. Dat hoeft niet als deze miljoenen per jaar (want daar praten we over het zijn miljoenen) anders worden besteed en waar jonge mensen wel bereikt worden.

  • Eddy Keur?
   Haha, dat is juist de reden dat ik de radio uitzet. Wat een mislukte stem. En dat zinloze gezwam wat super ongemakkelijk is om naar te luisteren. Brrrr

 7. Ja leuk versie 7 van ouwe lullen radio op FM. Goed plan Kicken. Ik zou zeggen 3FM van de FM, dan die frequentie veilen voor een commerciële zender die zich op jongeren richt. Ouwe lullen radio is er zat.

 8. 3FM bestaat over 5 jaar nog steeds. Gemiddeld luisteren er 1 miljoen mensen, maar die luisteren met z’n allen niet lang genoeg, waardoor 3FM marktaandeel verliest. Het zou goed zijn als 3FM veel minder gebonden is aan platenmaatschappijen die nog veel invloed hebben op wat er wordt gedraaid. En het komt nog te vaak voor dat een vrij makkelijke commerciële hit het schopt tot Megahit. Daar kan 3FM beter mee stoppen en een jongerenzender zijn ze gewoon niet, wel een zender voor iedereen die zich jong voelt en ook graag nieuwe kwaliteitsmuziek wil horen, die je te weinig hoort op de grote commerciële zenders. Daaraan schaven zou denk ik goed zijn voor meer duidelijkheid over en wat je op 3FM mag verwachten.

  • Juist niet. De horizontale programmering was de grootste fout die ze met het toenmalige Hilversum 3 en later Radio 3 hebben gemaakt. In plaats van één station, had er eigenlijk zeven en dat is toch funest voor de algehele herkenbaarheid.

   Wat mij betreft heeft de verzuiling tot aan de jaren ’90 meer schade aan het *publieke* radio (en televisie) landschap toegebracht dan menig (concurrerende) commerciële radiozender dan ook in de laatste 30 jaar. Zelfs tot aan het begin van het nieuwe millennium zat de verzuiling nog diep bij de publieke omroep en haar leden, getuige de Top 2000 de eerste editie(s) vanaf neutraal terrein moest worden uitgezonden (zie 1e aflevering van de serie).

 9. Top 2000 uitzenden op 3, dan blijven er best een aantal plakken, of inderdaad het fm kabel naar 5 dan wordt dat een top 3 notering dat zit er dik in.

 10. Als je de fm uit 3fm haalt, dan houd je 3 over… Zonder frequentie is het immers geen fm meer.

  3fm is rond kerst altijd de charity & awareness zender, ze de frequentie afnemen zou betekenen dat ze de oudere generatie minder goed kunnen bereiken (of mensen die onderweg zijn)

  Verder blijft het probleem voor alle zenders het zelfde: er blijft media bij komen, en het aantal kijkers/luisteraars is beperkt in NL

 11. radio 2 kan wel stoppen. die zender kun je het hele jaar door horen op spotify. top 2000 lijstje kiezen en klaar. en voordeel: geen ruud de wildt, stenders of andere bejaarde die er door heen hakkelt

 12. 1 miljard naar NPO in totaal is al waanzin. Deze corrupte bende moet gewoon in totaal opgedoekt worden. Steek het geld maar in de voedselbank.

  • Radio FIP op radio Radio France is het beste. 10 themazenders (rock, pop, wereldmuziek, hiphop, groove, reggae, electro, metal en nog wat)
   24 uur per dag goed gemixt en zonder reclame! Hierbij is de Nederlandse radio een lachertje met de zoveelste grijsgedraaide top 100.

   • Dankjewel voor de FIP… ehm, tip!

    Ik kende de zender wel van satellietontvangst, maar eigenlijk nooit echt naar geluisterd. Vanavond eens de streams gecheckt. 2 uurtjes zitten zappen tussen de verschillende streams; mijn Spotify-favorieten zijn weer danig uitgebreid. De processing beviel me ook wel, ik geloof dat het achter de schermen gewoon 128mp3 is en dynamisch compressed, maar ik hou wel van een lekkere heldere radio wall of sound. Hier ga ik zeker vaker naar luisteren!

   • FIP is een feestje een oase van rust zonder ‘clutter’, echt dat hier nooit een soortgelijke zender is opgestart waar alle genres van World, funk, blues, Indie, Klassiek en jazz kriskras door elkaar worden gedraaid zonder dat het irriteert. Ook de presentatrices zorgen dat het format, of eigenlijk ‘geen format’ klopt. Dat ‘BLEND’ pas! Die Fransen begrijpen het wel!

 13. Het grappige vind ik dat NPO zo graag aandacht besteedt aan klimaatverandering en doodleuk minstens twee, slecht renderende kanalen (3FM/NPO3) aan laat staan. ’t zou heel wat CO2-besparing opleveren als ze die uitzetten. Of zie ik dat verkeerd?

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: Waarom het nooit meer goedkomt met 3FM, mede door eindverantwoordelijke Jurre Bosman - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*