Patrick Kicken: Weer een serieus goede opbrengst en editie van Serious Request bij 3FM, hoe kan dat ineens?

[BLOG] Het is je vast ter oren gekomen, het al jaren failliete NPO 3FM heeft eindelijk dat zo broodnodige lichtpuntje aan de horizon: de afgelopen week was er een waarin het station flink bereik en impact had, wat de jongerenzender zo mist. Natuurlijk spelen daar een boel factoren een rol in, maar mij vielen bij het kijken en luisteren een aantal dingen op. En jou vast ook. Laten we in het kader van de kerstgedachte, vrede op aarde, eens op een opbouwende manier proberen te ontleden wat 3FM goed deed en wat ze eruit kunnen (destil)leren om het succes in het nieuwe jaar te implementeren. He bah wat een jeukwoorden allemaal! Gauw die kersttrui uit.

Deze editie van Serious Request stond op een plein in Nijmegen, in de grootste provincie van Nederland: Gelderland. En dat is/was goed. De burgemeester is een aansprekend/bekend figuur en de krant De Gelderlander bereikt veel mensen. Dit zorgde ervoor dat 3FM véél in het nieuws was de afgelopen week, bijna iedere tussenstand haalde deze en andere kranten en die opbrengst werd mede zo hoog omdat in Gelderland en omgeving Nijmegen de grote bedrijven natuurlijk tegen elkaar gingen opbieden met bedragen om maar niet achter te blijven. Het goede doel waarvoor ingezameld werd, A.L.S., is veel aansprekender dan al die arty farty linkse doelen van vroeger, waterputten in Congo en hangbuikzwijntjes in Venezuela. Ook goed dat het doel een smoel kreeg in de vorm van een Nederlandse vrouw die er aan lijdt die geïnterviewd werd, al dan niet ondersteund door de grote marketingmachine achter Stichting A.L.S.

Dan de deejays: Barend, Wijnand en Sophie. In het begin had ik mijn twijfels over deze combinatie maar die bleek goed te werken. Barend en Wijnand vochten elkaar niet de tent uit maar verbroederden, werden een echt mens op de radio en toonden, al dan niet door slaapgebrek, hun emoties. Ook het ‘kop kaalscheren voor 50.000 euro’ is/was goud: niet te moeilijk, makkelijk te volgen en menselijk. Qua line up trok 3FM dit jaar natuurlijk ook álles uit de kast, het podium was steeds gevuld met de grootste artiesten en dat vulde het plein aardig. Dat 3FM zelf een ster in huis heeft werd ook duidelijk: Barend stal de show, met vragen van het vrouwelijke publiek: ik wil een ontbijtje met je. Lang geleden dat een middagjock van 3FM uberhaupt aantrekkelijk gevonden werd door een luisteraar, hij heeft echt die ‘star potential’ zoals Amerikanen het noemen die je drive time jock nodig heeft om een publiek voor zich te winnen en aan zich te binden. Eigenlijk zouden Barend & Wijnand het nieuwe ochtendduo moeten zijn vanaf januari, maar ja, krijg dat maar eens voor elkaar daar.

Het zijn eigenlijk een paar simpele dingen die 3FM hiervan kan leren: Als we de muziek draaien die de luisteraars écht willen horen, als onze deejays mensen zijn op de radio in plaats van alleen een stem, als we uit onze Randstad bubbel durven te komen, als we ons met z’n allen op één onderwerp richten, als we constant meebewegen met de sfeer en tijd van het jaar, als we de luisteraar het gevoel geven dat het hun station is en ze dus ook zelf volop te horen mogen zijn, als we zorgen dat we ’top of mind’ (jeukwoord) blijven door free publicity te scoren, als de ochtend- en middagdeejay of duo sympathiek is, als we de platenmaatschappijen nou eens niet onze playlist laten bepalen, dan komt het misschien nog goed met 3FM. Maar ik zeg misschien, want één Barend maakt nog geen zomer. Woensdag bij de luistercijfermeting hoop ik dat 3FM door de 5% grens heen knalt, een verdriedubbeling van het marktaandeel, misschien nog wel meer. Wat vind jij dat 3FM goed gedaan heeft de afgelopen week?

Fijne kerst!
Patrick Kicken

Dit overzichtje op Google Trends laat zien dat het Glazen Huis de afgelopen jaren al in de lift zat, met een absolute piek dit jaar. Piek, snap je hem? #kerst

65 Comments

 1. Het was wat mij betreft een uitstekende editie:
  – 3FM was herkenbaar in de muziek en draaide (gelukkig) breder dan ze dagelijks doen
  – Je kon zien dat het huidige 3FM een team (aan het worden) is
  – Ze raakten de juiste snaar met de artiesten
  – De DJ’s stonden in dienst van de actie
  – Het doel was goed gekozen en kwam op beeld en geluid duidelijk over

  Natuurlijk kan er ook iets beter:
  – Die sapjes geloof ik inmiddels wel. Als mensen liever yoghurt of brood eten en daardoor beter radio kunnen maken is dat ook heel wat waard.
  – Engelbewaarder leek de plaat te worden van deze editie. Maar dat leek zelfs 3FM te ver te gaan. Ze kozen ervoor om Son Mieux tot onofficieel anthem te maken door die plaat vaker en op betere tijdstippen te draaien. Een optreden van Marco Schuitmaker bij de finale had wat mij betreft recht gedaan aan al die aanvragen uit het land.
  – De draaiboeken leken wel erg op die van vroeger. Op breekbare momenten kregen de DJ’s bezoek van hun dierbaren. Toch nog even om 18.00 uur van de finaledag een cheque met een tussenstand. Blijf verrassend, dan wordt de formule ook weer niet snel sleets.

  Op basis van deze editie van SR blijven er bij mij nog enkele vragen over:
  – In de huidige ochtendshow zie je de kracht van Wijnand onvoldoende. Hij heeft een brede muzieksmaak en dat is iets wat je best in een eigen programma mag terug horen. Maar geeft 3FM hem ook zo’n show?
  – Sophie maakt haar uren nu in het weekend samen met Mart, maar ze heeft allang door allerlei vervangingen bewezen dat ze ook in de weekprogrammering past. Haar energie is perfect voor een show in de middag tussen 13.00 en 16.00 uur, maar kan ook prima op een tijdslot als 22.00-00.00. Ziet 3FM dat ook?
  – Barend was al top bij 538 en is bij 3FM echt op zijn gemak. Hij maakt een middagshow met veel energie en ik zou hem daar ook lekker houden. Het zou makkelijk zijn om hem in de ochtend te zetten, maar in de ochtend moet het vaak meer op safe. Of dat dan de beste keuze is?

  Over het algemeen is 3FM een prima zender om naar te luisteren. Wel teveel middle of the road. Als het om specifieke programma’s gaat luister ik specifiek naar Keur in de Middag (vrijdag) en Barend en Benner.

 2. patrick mediahuis wil zo snel mogelijk een ochtendshow weet jij wie ze daar voor op het oog hebben en zijn de contracten van GERARD FRANK Van het hoff en Wouter dan al binnen?

 3. Het was in mijn ogen juist een matige editie van het Glazen Huis. Vond de muziek te ver van het ‘normale’ 3FM afstaan en de DJ’s te druk en te aanwezig. Kijk mij is de ster zijn, dat gevoel kreeg ik. Terwijl er steeds minder mensen radio luisteren en uberhaupt geinteresseerd zijn in radio. Vond het een tikkie zielig ogen dit jaar.

  Daarnaast vond ik Barend erg onrustig en vervelend uit de hoogte overkomen. Stond hij daar af te kicken of moet ‘ie eens met een psychiater gaan praten voor wat onderliggende psychische problemen? Een jongen met een behoorlijke bewijsdrang en dat is irritant om te zien.

  Vond die andere jongen, Rob van Wijnand een stuk leuker!

  • Ik vond Barend ook niet goed. Wilde te populair overkomen en gebruikte veel verkleinwoordjes. Zo kondigde hij bijvoorbeeld Rene Froger als Reneetje Froger aan. Wordt daar niet op gecoacht of vind de zender dat goed.

  • Je vond de muziek te ver van het normale 3FM afstaan? Was dat niet net de kracht van deze editie, denk je? Het in jouw ogen normale 3FM, met de in jouw ogen 3FM-muziek, scoort nou niet bepaald lekker de laatste tijd.

 4. Het belangrijkste argument voor deze geslaagde editie wordt niet benoemd: Na een ellendig jaar met alleen maar conflicten, honderduizenden doden en oorlogen die on- en offline de nieuwsrubrieken domineerden was Nederland duidelijk toe aan verbinding, empathie een medemenselijkheid. Icm een goed doel wat velen uit hun omgeving wel kennen is het succes voor grootste gedeelte verklaard. Sapjes, playlists en Son Mieux zijn vlgns mij minder relevant. De beelden op tv van vrolijke en lachende mensen samen met die van patiënten (zonder uitzondering met hun kinderen) zorgden voor een sfeer en verbinding waardoor je geraakt werd.

  • Aannames, wat hebben oorlogen etc. nou van invloed op deze week. Dat is pathetische onzin van de bovenste plank if you don’t mind. 3FM had de wind gewoon mee dit jaar, dat kan ook. De locatie, het linkse Nijmegen wat vrij gul is en alle aandacht. Niet omdat de muziekmix ultra breed was want als je dit door gaat voeren in de reguliere programmering hou je echt geen luisteraar meer over. Het is gewoon de tijd van het jaar, dat zie je ook bij de Top 2000, de sfeer van het jaar.

 5. Vreemd toch ? Die hoge opbrengst. Mensen klagen steen en been te weinig geld. Restaurants zitten vol. Doen boodschappen voor een half jaar, zo lijkt het. Goed, zullen we dit nu terug zien in de luistercijfers ? Een korte opleving van 3FM.
  En Patrick, gaat Nicolas nog naar radio 10 ? Zo ja, dan zal hij zeven dagen lang te horen zijn. Denk aan Radio M Utrecht en NH Radio. Weekend programma’s.

 6. Goed geschreven Patrick, helemaal mee eens.
  De laatste edities waren niet zo succesvol. Zeker de corona edities en vorig jaar kwamen niet goed over op de mensen.
  Vorig jaar zaten ze volgens mij op een afgelegen evenementen terrein in Amersfoort. Geen goede keus.
  Dit jaar kwam goed over, eindelijk weer een goede keuze qua stad.
  Er wordt in de provincie sowieso meer geluisterd naar 3FM als in de randstad.
  Verder zou ik inderdaad als ik 3FM was doorgaan met deze muziek keuze.

  Verder ben ik benieuwd wat Tom en Joe gaan doen met 1 uurtje per dag op 3FM.
  Door de weeks.
  Zullen ze snel meer uurtjes krijgen?
  Iedereen fijne kerstdagen!

 7. Luistercijfers, kloppen ze wel ? Vraag me dit af omdat als je door Nederland rijdt Radio 10 nog slechter of niet te ontvangen is dan voorheen de afgelopen weken bovenaan stond.

 8. Ten eerste; Barend doet het gewoon top bij 3FM (ik blijf vinden dat ze hem in de middag moeten houden; we zijn het daar niet over eens, maar dat mag) en ik ben benieuwd of Talpa hem de kans geeft om die zender weer op te bouwen. Sophie vindt ik overigens ook nog steeds een ondergewaardeerd talent daar, maakt gewoon leuke programma’s op welk slot dan ook.
  Ten tweede ben ik steeds meer overtuigd dat de luistercijfermethode jongere luisteraars mist, wat ook weer een vertekend beeld van de totale markt geeft. In het verlengde daarvan vind ik ook nog dat ze beter door hadden kunnen zetten met het ‘omzetten’ van 3FM in FunX, maar dat is meer een persoonlijke mening (en nu te laat voor).

 9. Ik vind 3fm weer een steeds leuker zender worden. Alleen bij de ochtendshow moeten ze die doorgesnoven tuinkabouter naast Wijnand weghalen. De ochtendshow is veel relaxeder om naar te luisteren met alleen Wijnand.

 10. Dat veel DJS van 3FM geen uitgesproken eigen karakter hebben is idd een probleem. Als Bittersweet Symphony wordt uitgezonden weet je al dat ze zeggen: De rollingstones kregen 100 procent van de opbrengst

  Zijn er een paar met een eigen geluid.

 11. Voor een gedeelte ben ik het met je eens hoor Patrick met jouw mening over 3FM (qua Randstad en qua niet jongerenzender zijn), maar voor misschien wel het belangrijkste gedeelte niet: de muziek. Of je nu Q-Music, Radio 10 of wat dan ook luistert, je kent alle muziek en hoort nooit iets verrassends. Prima hoor dat dit bestaat voor de meerderheid van de radioluisteraars, maar het is goed dat er ook een zender is voor de muziekliefhebber. Het mainstream worden van Nothing But Thieves, de doorbraak van Only the Poets, Saturn 17, Lucky Beans, Romy van the XX, ze waren allemaal te horen op 3FM. Uiteraard was het opzichtig weren van nummers als Engelbewaarder wat overdreven, maar Barend van Deelen zorgt wel dat zoiets niet meer gebeurt.

 12. Bij het zien van dat volle plein vroeg ik mij af of die luistercijfers van 3FM echt zo slecht zijn. Hoe dan ook; ‘één zwaluw maakt nog geen zomer’. Ik hoop vooral dat SR23 over twee jaar de heropleving van 3FM is gebleken en de luistercijfers vanaf nu weer een mooie, stijgende lijn inzetten.

  • Dat het plein volstaat wil niet zeggen dat dit komt door 3FM. Het plein stond vol dankzij de vele artiesten die langskwamen. En als het dan ook nog eens gratis toegankelijk is Nijmegen in zijn sas.

 13. Ik denk dat het doel van deze actie heel goed was.
  Het was een gevarieerd aanbod van artiesten voor een heel breed publiek.ik denk dat het DJ team heel echt was. Het was geen toneelstukje.

  Dat luisteronderzoek geloof ik niet. Buiten SR om is 3FM echt positief veranderd. Regelmatig beter dan Radio 2. Betere muziekmix, vlotter en frisser dan het trage Radio 2. Zij verdienen echt hogere luistercijfers.ik ben tegen 3FM omwisselen voor Radio 5 op de FM.

  • Ik zie het niet als een onnodige sneer, Nijmegen is nu eenmaal een links bolwerk. Daar is niets mis mee, want die richting is door de inwoners zelf gekozen. Het valt mij wel op dat als iemand dat benoemd, de linkse hoek zich al gauw aangevallen voelt.

   • Dus dat, en er zitten ook veel studenten dus het evenement trekt dan automatisch meer mensen maar dat heeft niet zo zeer met de zender te maken. Ik denk daarom dat de luistercijfers nog wel eens erg tegen gaan vallen tegen de verhouding in van de populariteit van deze week….

   • Ik zal het je eens uitleggen Schaap, het gaat niet zozeer om wat je bent of wat je doet maar hoe je bekend staat. Als je merk beschadigd is op die manier of op z’n minst gevormd, krijg het er dan nog maar eens uit.

     • Ik hoef inderdaad maar één of twee aankondigingen van een deejay te luisteren om te horen hoe hij of zij in de wedstrijd zit. Neem nou bijvoorbeeld Gijs Staverman, gisteren eventjes moeten aanhoren op visite. Nog steeds dat overdreven enthousiaste, veel te energieke toontje in intro’s van Top 2000 platen die zich daar helemaal niet voor lenen. Feitjes die niks toevoegen. Ik was blij toen we een stukje gingen wandelen. Wat een stijlbreuk ook met Annemieke die wel gewoon normaal praat en nog beter: te verstaan is. Het blijft bij Staverman één groot luchtverplaatsfestijn. Hij praat wel maar communiceert niet, maakt geen verbinding met de luisteraar. En dat staat me dan ook zo tegen van NPO Radio 2, dat constante geswitch in stijl, zeker tijdens de Top 2000. Het is echt iedere twee uur alsof je naar een ander radiostation zit te luisteren, ondanks de gemene deler.

 14. Serious Request was gewoon goed, punt!

  Natuurlijk spelen daar een boel factoren een rol in, dat klopt… Maar die factoren komen niet aanwaaien of zijn niet toevallig ontstaan… Daar is over nagedacht meneer Kicken. Ja echt!

  Ik hoop dat je een pot lach pillen hebt gekregen voor Kerst of een pak suiker, word je misschien iets minder zurig van…

 15. Geen gezeur deze keer! 3FM heeft het heel goed gedaan.
  Zelfs mijn ouders van in de 80 hebben gekeken en geluisterd.
  IK heb regelmatig een brok in mijn keel gehad: alles klopte.

  Echt knap dat deze 3 zoveel sfeer hebben kunnen brengen.
  Laten we ook niet vergeten dat ze videoportretten hebben gemaakt van mensen met de ziekte A.L.S. Open gesprekken, geen gekuntsel…
  Mooi dat in het hele land acties waren die veel geld hebben opgebracht.

  Volgend jaar weer doen in een fijne stad: zelfde formule want het werkt gewoon!

  • Neuh die kloppen wel Geert, het is gewoon overduidelijk dat zo’n evenement meteen een (heel) groot verschil maakt. Alhoewel we ook niet op de zaken vooruit moeten lopen, de luistercijfers komen zo om 14u pas. Maar ook hier geldt: benieuwd of het geluid van de TV wordt meegeteld net als bij Grand Prix Radio destijds en bij de Top 2000, of dat het nu echt gescheiden wordt, de kijk- en luistercijfers.

   • Als op TV een radio programma een op een wordt overgenomem qua geluid mag je de cijfers bij elkaar optellen.
    Misschien wel moet omdat luisteraars liever het beeld er bij willen, en die zouden anders niet meetellen.
    Overigens is het beeld bij de top 2000 tenenkrommend. Wat een idioten.
    Waarom niet de video clips (met het geluid vd plaat ivm kwaliteit) Veel werk Ja, maar 192 TV doet het wel.

 16. Hulpproject voor A.L.S is bij heel veel mensen gewaardeerd om financieel te helpen cq. stil te staan.

  3FM en de uitvoering hiervan verdienen een pluim.Temeer zeker de mensen die hun donatie hebben geschonken voor deze actie.

  Tevens:
  538 heeft ze dit jaar ook niet het gras voor hun voeten weggemaaid met hun inzamelingsactie.

  Al met al een mooi resultaat. Chapeau!🙏

 17. Tsja… als we al positief/optimistisch over 3FM gaan zitten zijn.

  Maar goed toegegeven, het doel was mooi met een schitterende eindresultaat als bedrag.

  Helaas lieten ze dat bij de Top 2000 steken.

  • Dat kan ik je wel uitleggen: het idee is dat mensen geld doneren voor het goede doel. Hoe meer mensen dat doen, des te meer geld er binnen komt. Je kunt uiteraard zelf bepalen wat je doneert. Als je veel geld ontvangt, hebben dus veel mensen actief mee gedaan. Dan mag je concluderen dat er ook veel mensen hebben meegedaan.

  • Vorig jaar was het doel ook Nederlands. Het vergeten kind.

   Alleen was toen een binnenstad nog geen optie vanwege de mogelijke corona maatregelen.

 18. Ben benieuwd naar de luistercijfers.

  Los daarvan is en blijft een feit dat de combinatie MNM/studio Brussel van de VRT in een veel kleiner gebied (Vlaanderen) veel meer geld ophaalde met de warmste week.

  Ook het Franstalige VivaCite van de RTBF wist met Viva for Life meer geld dan NPO 3FM Serious Request op te halen. En dat vanuit een gebied dat nog kleiner is dan Vlaanderen (Wallonië en Brussel). Kortom is het Nederlandse serious request dan goed te noemen? Beter dan de afgelopen jaren maar niet goed genoeg..

 19. dit was een mooie editie. de andere jaren, behalve dat lopen vond ik trouwens ook leuk. nu weer in een binnenstad gaf een mooie sfeer. een goed doel. mooie opbrengst, goed gedaan.

  volgend jaar alleen dat meisje niet meer in het huis. die moet nog heel veel leren

  zet die rob van de ochtendshow er maar bij is een goede sfeermaker

 20. Leuk stuk om te lezen, ik ben (reeds zo’n 16 jaar) trouwe 3fm luisteraar die sinds de laatste programmeringswitch aan het afhaken is maar de zender nog steeds een warm hart toedraagt.

  Ik zie in jouw stuk en ook in de comments dat de meningen over Barend een beetje heen en weer gaan. Vroeger had hij samen met Wijnand al een show samen in het weekend ’s ochtends, toen stond ik er redelijk neutraal tegenover. De huidige middagshow vind ik echt meer dan verschrikkelijk. Het is een beetje flauw om ze hier op af te rekenen, maar de stemmen van Barend en Benner vind ik echt niet prettig om te luisteren. En de onderwerpen spreken me ook niet aan.
  (overigens vraag ik me af waar de verwachting vandaan komt dat ze elkaar de tent uit zouden vechten, haha. Ze zijn in het echte leven ook al jaren bevriend toch?)

  Maar goed, wat hebben ze goed gedaan: muziek gedraaid die de luisteraar hebben wil. Dat zie je ook in themaweken zoals de zeroes-weken bijvoorbeeld. Dan lijken de luisteraars even op te veren ofzo.

  Ik ben benieuwd naar de toekomst, maar mijn hang naar het verleden is groot. (Partij voor de Vrijdag! Coen en Sandershow! Ekstra Weekend! 3 voor 12 radio met Eric Corton! Stenders Late Vermaak! Ik word echt oud…)

  • En de TROS donderdag dan? Zoals Iris schreef: “maar mijn hang naar het verleden is groot.” Dat heb ik nou ook. Maar da’s voor de meesten hier denk ik te ver terug in de tijd……………………………………………….

  • Ik kan mij wel vinden in je lijstje. Het waren toen allemaal eigenzinnige shows. In recentere programmeringen waren Requestival, Partij voor de Vrijdag en de show 2-4 (Herman, Sophie) ook meer persoonlijk. Vooral de ‘office hours’ op alle zenders zijn vrij generiek. Dat is bij 3fm niet anders.

   • ze moeten stoppen met music driven, office hours radio, is saai en gebeurd overal. gewoon personality radio maken. anders kun je net zo goed non stop draaien

1 Trackback / Pingback

 1. Luistercijfers week 51: Sky Radio knalt door de 6 miljoen grens, 3FM verdubbelt luistertijd door Serious Request - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*